Muziek van je smartphone of tablet via je home cinema systeem weergeven

20 januari 2014 3 Minuten 1 Reacties
receiver-smartphone

Muziek bevindt zich allang niet meer alleen op een cd. We hebben tegenwoordig smartphones, tablets, laptops en usb-sticks vol met muziek staan. Maar, hoe kun je deze muziek nu snel en eenvoudig via je home cinema systeem weergeven?

Er zijn verschillende mogelijkheden om muziek die op je smartphone of tablet staat snel en eenvoudig door de speakers van je home cinema te laten klinken. Je kunt je toestel fysiek koppelen of voor het draadloos streamen van muziek kiezen.

Fysiek koppelen via minijack

Het is wat ouderwets maar je kunt je smartphone of tablet natuurlijk fysiek aansluiten door gebruik te maken van de koptelefoon-uitgang van je mobiele apparaat. Deze sluit je aan op de stereo-inputs van de receiver of het home cinema systeem. Hiervoor heb je een minijack-naar-rca adapter nodig en de bediening kan alleen plaatsvinden via de smartphone of tablet zelf.

Fysiek koppelen via USB

Wanneer je home cinema systeem of receiver beschikt over een usb-poort die ook geschikt is voor het koppelen van een smartphone kun je je mobiele apparaat hierop aansluiten om vervolgens via het on-screen menu door je mappen en nummers te bladeren. Sommige systemen accepteren alleen Apple’s iPad en iPhone via de USB-poort, houd hier dus rekening mee.

Advertentie

Streamen via Bluetooth

Wellicht één van de meest eenvoudige manieren om muziek vanaf je smartphone of tablet over de luidsprekers te laten gaan is het koppelen van je mobiele apparaat en home cinema systeem middels Bluetooth. Hiervoor moet de receiver of het home cinema systeem echter wel voorzien zijn van Bluetooth, of je sluit er een Bluetooth-adapter op aan. Vervolgens kun je een mobiel apparaat eenvoudig en snel met het systeem koppelen en muziek laten weergeven. Mochten beide apparaten over NFC beschikken dan gaat de koppeling nog sneller en eenvoudiger.

Streamen via DLNA

Verschillende receiver en home cinema systemen beschikken over een DLNA-certificaat. Dit houdt in dat ze kunnen communiceren met andere apparaten die hierover beschikken. Zo is het mogelijk om een receiver met DLNA te laten verbinden met een tablet die over DLNA beschikt. Vervolgens kan via de receiver door de mappen van de tablet gelopen worden om muziek via de aangesloten speakers weer te geven. Lees meer over DLNA.

Streamen via AirPlay

Als je een iPhone of iPad hebt dan is er nog een andere optie. Deze apparaten beschikken namelijk over een streaming-standaard die door Apple zelf ontwikkeld is; AirPlay. Wanneer je receiver of home cinema systeem (of speaker) hiermee uitgerust is kun je deze direct koppelen aan je iPhone of iPad. Vervolgens wordt muziek in hoge kwaliteit over je speaker(s) weergegeven. Lees meer over Apple AirPlay.

Meer informatie

Meer informatie over het aansluiten van apparatuur en uitgebreide aankoopadviezen vind je in onze Homecinema Informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

De beste tv’s voor het spelen van games: Waar moet je op letten?
Hoe kun je zo goedkoop mogelijk een home cinema systeem inrichten?
Hoe kun je je home cinema systeem het beste aansluiten?
Audiokabels voor een optimaal geluid

Reacties (1)