LG lanceert drie nieuwe NanoCell 8K lcd led tv-series voor 2020

03 januari 2020 3 Minuten 0 Reacties
LG NanoCell 8K 2020

Naast twee nieuwe 8K oled tv's met zeer grote schermformaten lanceert LG in 2020 ook drie zogenaamde NanoCell 8K-series. Deze series bestaan uit lcd led-modellen die in formaten van 55-inch tot 75-inch uitgebracht worden.

Bekijk nu ook de complete LG 2020 lcd led tv line-up met alle specificaties en prijzen.

LG NanoCell 8K tv’s

Waar LG in 2019 maar één lcd led-tv met 8K-resolutie uitbracht worden er in 2020 maar liefst drie series gelanceerd. Alledrie maken gebruik van de overkoepelende naam ‘NanoCell’. Dit om de verbeteringen te benadrukken: beeldverbetering door NanoCell-technologie (NanoColor), kleurnauwkeurigheid in brede kijkhoek (NanoAccuracy) en de dunne rand met een slank ontwerp (NanoBezel). Simpel gezegd heeft LG een filter in het scherm geplaatst waarmee overtollige golflengtes van het licht geabsorbeerd worden om zo de ‘zuiverheid van de kleuren te vergroten’. Dit verminder kleurvervaging en verzorgt volgens de fabrikant een natuurlijkere en rijkere weergave. Alledrie de tv-series maken gebruik van een lcd-paneel met led-achtergrondverlichting. Het gaat dan om full array local dimming (FALD).

LG brengt drie series op de markt (de exacte verschillen zijn vooralsnog niet duidelijk):

  • Nano99: 65 en 75 inch
  • Nano97: 65 en 75 inch
  • Nano95: 55 en 65 inch

Alpha 9 Gen 3 AI-processor

LG voorziet alle nieuwe 8K-modellen voor 2020 van de nieuwe α (Alpha) 9 Gen 3 AI-processor. Deze krachtige processor maakt gebruik van deep learning voor een geoptimaliseerde beeld- en geluidskwaliteit. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij AI-gebaseerde 8K upscaling. De tv analyseert de inhoud en past een frequentie-gebaseerde Sharpness Enhancer toe om zo inhoud met een lagere resolutie te verhogen tot (bijna) 8K. De AI Picture Pro-functie van de α9 Gen 3-processor is in staat om gezichten en tekst op het scherm te herkennen, deze te verfijnen en aan te scherpen om meer natuurlijke huidtinten, goed gedefinieerde gelaatstrekken en duidelijkere tekst te produceren. Daarnaast herkent de processor het type content en past deze automatisch de ideale beeldinstellingen toe.

Advertentie

Tot slot analyseert en classificeert LG’s AI Sound Pro audio in vijf categorieën – muziek, films, sport, drama of nieuws – voor duidelijkere stemmen en een rijker achtergrondgeluid. Dialogen worden geïsoleerd en het volume ervan verhoogd, waardoor het onderscheid tussen achtergrond en gesproken dialogen duidelijker is en gesprekken makkelijker te volgen moeten zijn.

Real 8K

LG gebruikt zelf de term ‘Real 8K’ voor zijn nieuwste 8K-televisies. Hiermee wil het bedrijf aangeven dat de scherpte en de contrastmodulatie van zijn technologie beter is dan de ‘other 8K’ technologie, waarmee gedoeld wordt op de QLED-tv’s van Samsung. Samsung maakt bij zijn 8K-tv’s namelijk gebruik van een speciale manier van subpixelrendering om zo de kijkhoek te vergroten. Dit gaat echter in potentie ten koste van de beeldscherpte (resolutie). De tv’s van Samsung zouden daardoor volgens LG eigenlijk niet echt 8K zijn, tegenover het ‘Real 8K’ van het bedrijf zelf.

De nieuwste features

De NanoCell televisies zijn voorzien van alle features en functies die je in deze klasse mag verwachten. HDMI 2.1 is dus ook aanwezig, inclusief ondersteuning voor 8K-materiaal met 60 frames per seconde, HDMI eARC-ondersteuning, ALLM en VRR. De Nano99- en Nano97-series ondersteunen Nvidia FreeSync. De aanwezigheid van HDMI 2.1 betekent ook dat de televisies 8K-materiaal met 60 frame per seconde kunnen weergeven en dat content middels codecs zoals HEVC, VP9 en AV1 getoond kan worden.

Op het gebied van HDR worden de belangrijkste formaten ondersteund: Dolby Vision, HDR10, Advanced HDR en HLG. Natuurlijk is dit jaar webOS ook weer van de partij als smart tv-platform, en kunnen Apple-gebruikers gebruikmaken van AirPlay 2 en HomeKit. Spraakbediening kan plaatsvinden middels Google Assistent of Amazon Alexa. Op het gebied van audio worden Dolby Atmos en BT Surround ondersteund.

Zodra LG de tv line-up voor Nederland en België bekendmaakt publiceren we een compleet overzicht inclusief prijzen en specificaties.

Reacties (0)