LED TV: Alles wat je moet weten

13 oktober 2010 4 Minuten 0 Reacties
SamsungLED-TV_180609

Laten we maar meteen beginnen met te zeggen dat een LED TV niet bestaat. Maar, we horen je al zeggen "Ik heb toch een nieuwe LED TV?". Nee, je hebt een LCD TV met moderne achtergrond verlichting. LED is een populaire nieuwe techniek, welke eigenlijk puur bestaat uit een nieuwe vorm van achtergrond verlichting. Gewone LCD TV's maken gebruik van CCFL verlichting en 'LED TV's' maken gebruik van een LED paneel. Het nadeel van CCFL verlichting is dat het altijd aan moet staan en hierdoor kunnen geen specifieke gebieden van het scherm gedimd worden. Een LED kan zowel aan de zijkanten van een scherm (Edge LED) of achter het volledige oppervlak van het scherm (Full LED) geplaatst worden. Deze LED lampjes kunnen individueel aan of uit gezet worden, wat een hoger contrast in het beeld tot gevolg heeft - helderdere wit waarden en diepere zwart waarden.

Laten we maar meteen beginnen met te zeggen dat een LED TV niet bestaat. Maar, we horen je al zeggen “Ik heb toch een nieuwe LED TV?”. Nee, je hebt een LCD TV met moderne achtergrond verlichting. LED is een populaire nieuwe techniek, welke eigenlijk puur bestaat uit een nieuwe vorm van achtergrond verlichting. Gewone LCD TV’s maken gebruik van CCFL verlichting en ‘LED TV’s’ maken gebruik van een LED paneel. Het nadeel van CCFL verlichting is dat het altijd aan moet staan en hierdoor kunnen geen specifieke gebieden van het scherm gedimd worden. Een LED kan zowel aan de zijkanten van een scherm (Edge LED) of achter het volledige oppervlak van het scherm (Full LED) geplaatst worden. Deze LED lampjes kunnen individueel aan of uit gezet worden, wat een hoger contrast in het beeld tot gevolg heeft – helderdere wit waarden en diepere zwart waarden.

Films met veel donkere scenes worden op een LCD TV zonder veel dynamiek weergegeven. De TV kan simpelweg geen zeer donkere (zwarte) beelden weergeven aangezien het licht altijd aan staat. Ook levert dit problemen op in een donkere scene met bijvoorbeeld heldere koplampen. Een LCD TV kan dit zeer lastig tegelijkertijd weergeven en hierdoor wordt het beeld net te licht in de donkere gebieden en te donker in de lichte gebieden. Het contrast van een LCD TV is gewoon minder te noemen. Bij plasma is dit geen probleem aangezien hier elke pixel afzonderlijk op kan lichten, afhankelijk van het beeld.

Dus, voor een beter contrast worden LED lampen gebruikt in plaats van CCFL verlichting. Hoeveel en hoe ze geplaatst worden hangt van het merk van de TV af. Edge LED systemen gebruiken een paneel van LED lampen rondom het scherm die licht naar het centrum van het scherm uitstralen. Technisch gezien is dit het minst effectieve systeem om een hoog contrast ratio te krijgen aangezien er geen ‘local dimming‘ (afzonderlijk aan en uitzetten van bepaalde delen van het scherm) mogelijk is. In de regel zorgt deze techniek wel voor de meest dunne schermen en ook is het goedkoper om te produceren. De Full LED techniek, welke bestaat uit gemiddeld 200+ LED lampen verdeeld over het scherm, is de meest indrukwekkende techniek, maar duurder om te produceren en het geeft een paar extra millimeter dikte.

Wat beter is hangt af van wat de consument wil. Wil je dus een dunnere TV, minder geld uitgeven aan de aankoop en minder energieverbruik? Dan is Edge Lit LED wat voor jou. Ook geeft Samsung aan dat Edge Lit een betere helderheid van het beeld weergeeft. Volgens het merk kan Full LED een ‘halo effect’ weergeven, wat inhoudt dat clusters van LED lampen achter het scherm objecten weer kunnen geven met een lichte ring er omheen. Aan de andere kant hebben Edge LED schermen dus grote moeite om de hoge contrast ratio’s van plasma TV’s te evenaren. Full LED TV’s zorgen voor het meest optimale plaatje en een veel hoger contrast.

De term ‘LED TV’ wordt door veel fabrikanten, waaronder Samsung, ten onrechte gebruikt. Het is dus in feite gewoon een LCD TV, maar dan met een andere vorm van verlichting. Philips vindt dat de consument wel duidelijk moet zijn wat een ‘LED TV’ werkelijk is. Fabrikanten vinden de LED technologie geweldig aangezien het zorgt voor een premium; De verkopen van flatscreen TV’s zijn al langere tijd verzadigd en dit zorgt voor lagere marges en winsten. De LED feature geeft fabrikanten de kans om de prijzen weer eens opnieuw op te hogen. Maar, de prijzen van ‘LED TV’s’ lijken ook al weer snel te dalen. De meeste CCFL TV’s zullen de komende jaren vervangen worden door LED modellen, waardoor LED de standaard wordt.

Wanneer koop je dus een Edge LED TV en wanneer een Full LED TV? Wil je een zeer dunne TV met een uitstekende beeldkwaliteit, een goed contrast en een laag energieverbruik, dan moet je gaan voor een Edge LED TV. Als je een dunne TV met een exceptioneel goede all-round prestatie wilt hebben, ga dan voor een Full LED TV met local dimming.

Reacties (0)