Kun je een lcd led tv als monitor voor je pc gebruiken?

21 oktober 2013 1 Minuut 8 Reacties
PFL9708-4K-tv-Philips-2

De meeste mensen gebruiken een lcd led tv als tv voor in de huiskamer, waarop programma's, films en series gekeken worden. Maar, is het ook mogelijk om je lcd tv als monitor voor je pc te gebruiken? Deze vraag kregen we de afgelopen maanden een aantal keer voorgeschoteld en daarom leggen we in dit artikel kort uit of dit mogelijk is.

Lcd tv als monitor voor je pc

De markten voor monitoren en lcd led tv’s groeien steeds verder naar elkaar toe waardoor het verschil tussen een monitor en een ‘normale’ tv ook steeds kleiner wordt. Gevolg hiervan is dat je bijna elke tv zonder problemen ook als monitor voor je computer kunt gebruiken. Veel van de huidige lcd led tv’s beschikken zelfs over een pc/computer-modus waarmee het beeld geoptimaliseerd wordt voor weergave van van je pc. Een pc is eenvoudig aan te sluiten; via een VGA-kabel of een DVI/HDMI-kabel. We kunnen we dus vrij kort over zijn; ja, je kunt je lcd led tv ook als monitor voor je pc inzetten. Maar, is het verstandig om dit te doen of kun je beter voor een monitor gaan die daarvoor ontwikkeld is?

Feature, grootte en resolutie

Wanneer je het scherm puur gaat gebruiken voor een pc, als monitor dus, is een daarvoor ontwikkelde monitor vaak goedkoper. Een tv voor in de huiskamer is namelijk voorzien van allerlei extra features en aansluitingen die je voor een pc waarschijnlijk nooit zult gebruiken maar waar je wel voor betaalt. Denk aan een tuner, een Smart tv platform, een SmartCard-reader, etc. Daarbij zijn tv’s vaak een stuk groter dan de gemiddelde monitor, wat ook inhoudt dat de pixeldichtheid kleiner is. Gevolg hiervan is dat wanneer je er te dicht opzit, je een minder scherp beeld voorgeschoteld krijgt dat ook vermoeiender kan zijn. Een kleinere lcd tv, van bijvoorbeeld 27-inch of 32-inch, is daarom meer geschikt voor gebruik als monitor.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Konijn

Konijn
26 maart 2014 om 07:26

Ik het nu 12 jaar een Dell usff onder de tv hangen,het geluid gaat via een Creative Externe geluidkaart en dat is fijn digitaal voor op de NAD versterker. Ik gebruik M%D boxen. De video via s-video.Op een ouwe 100 hertz breedbeeld Samsung.
Nu krijg ik een lel van pc monitor aangeboden, met hdmi en scart.
Als ik een tijdje MOH 2010 speel dan worden de hoeken van de TV vaak groen.
Ik hoef niet te vragen hoe ik de pc aansluit etc aan een pc scherm maar kan ik via zo’n hdmi stick gewoon ziggo kijken, ik ben er op geábbod En moet ik dan zo’n stickie kopen of zo’n bakje met antenne?
Bedankt voor je informatieve site.

Inloggen
hans

hans
22 mei 2014 om 08:41

Is een monitor daadwerkelijk goedkoper?
Met tv’s wordt vaak gestund met prijzen. Ik ben er niet van overtuigd dat het aan de orde is. Natuurlijk zittern er features op een tv die je niet nodig hebt.

Inloggen
quinten

quinten
09 februari 2016 om 14:11

hoi Hans,
Aller eerst sorry dat ik niet eerder op zoek ben gegaan of een tv mogelijk is voor een monitor. Ik zoek nu zelf een grote monitor. Bij de Aldi is deze week een 40″ tv in de aanbieding voor €300 , zoek dat maar is voor een monitor van dezelfde grootte. Daar betaal je dan al gauw €600 voor. Ik weet wel welke ik zou kopen.

mvg
Q

Inloggen
Shafi

Shafi
11 november 2015 om 23:54

Geachte heer/mevrouw

Onlangs heb ik een nieuwe led tv gekocht van 22 inch circa 56 cm van het merk Salora. Ik heb deze speciaal aangeschaft voor in mijn slaapkamer voor het gamen. Tijdens gamen is het een zeer goede scherm en dan zit ik wel op een afstand van circa 1.80 meter van scherm. Straalt veel mooie licht uit etc. Nu dacht ik laat ik het ook als monitor gebruiken voor mijn pc. Ik heb hem nu dus zowel als monitor als scherm voor het gamen staan. Ik heb wel de scherm wat zachter gemaakt want van zo dichtbij is zo een felle lichtscherm niet goed voorde ogen natuurlijk. dus ik heb de instellingen wat aangepast maar het is nog steeds feller dan mijn oude monitor ;p Dus ik vroeg me af is het schadelijk voor mijn ogen eventueel als ik zo een led tv als monitor ga gebruiken ??

Graag hoor ik het nog van u.

Met vriendelijke groet

Shafi

Inloggen
koen

koen
18 december 2015 om 18:01

dag Shafi
dit is niet schadelijk voor je ogen zoals vaak word beweerd, dat is meer een fabeltje om kinderen niet te lang achter elkaar te laten gamen.

je kan je scherm nog donker door bij windows de kleur instellingen te wijzigen, kleuren veranderen niet als je alles maar gelijkmatig lager zet(staat standaard op het felst)

Inloggen
Martin

Martin
13 juli 2016 om 17:14

Ondertussen is de situatie nogal veranderd dan 3 jaar geleden!! Door massa productie van TV’s zijn schermen groter dan 40 inch nu goedkoper als televisie dan als monitor. Een 43 inch 4K Samsung LED televisie is momenteel goedkoper dan een PC monitor van 43 inch, als je er nog kunt vinden!!
4 schermen van 21 inch op je computer kan natuurlijk ook, maar komt overeen met een 4K televisie van 43 inch, momenteel zo’n 475 euro incl. BTW als je goed zoekt. Het enige nadeel dat ik zie is dat een televisie niet af te stellen is in hoogte en hoek zoals een computer monitor.

Inloggen
Jeroen

Jeroen
30 september 2016 om 13:13

Goed, inzichtelijk stuk. Binnenkort schaf ik een nieuwe gaming monitor aan. Maar zoals ze zeggen ‘bigger is better’!

Inloggen
Kris

Kris
25 juni 2018 om 18:22

Om mijn ervaring over dit topic te delen: Het kan, maar niet ideaal. Heb zelf een 40inch 4K tv gebruikt om te gamen. Het voordeel: groter scherm voor dezelfde prijs en makkelijk switchen tussen tv, pc, Netflix, muziek etc. Nadelen zijn screen tearing en ghosting bij sommige games. Ook vond ik persoonlijk 40 inch toch wat te groot als monitor en heb nu een goede monitor van 32 inch die goedkoper is dan het scherm. Weeg goed de voor en nadelen af en kijk goed naar de specs en prijs voor je een beslissing maakt. Heb er geen spijt van gehad, maar switch nu toch weer terug.

Inloggen