Hybrid Log Gamma voor HDR tv-uitzendingen: wat is het?

14 september 2016 3 Minuten 1 Reacties
HLG-wat is het

Er is een nieuwe HDR-standaard voor tv-uitzendingen waar druk aan gewerkt wordt; HLG (Hybrid Log Gamma). Wat is dit precies?

HDR (high dynamic range) is een term die we bijna dagelijks voorbij zien komen en wat het precies inhoudt hebben we al eens uitgebreid beschreven. Maar, een nieuwe standaard voor de av-wereld zou geen nieuwe standaard zijn als we niet een aantal verschillende substandaarden hadden. Zo hebben we Dolby Vision al voorbij zien komen en beschikken veel tv’s vandaag de dag over ondersteuning voor HDR10. Er is echter nog een standaard waar druk aan gewerkt wordt; HLG (Hybrid Log Gamma). Wat is dit precies?

Wat is Hybrid Log Gamma?

Om Dolby Vision- en HDR 10-content te bekijken heb je altijd een tv nodig die het grote bereik van HDR kan weergeven. HLG is echter een HDR-standaard die voor iedereen interessant is, ook diegenen zonder tv die high dynamic range-materiaal kan weergeven. De data kan namelijk door zowel HDR als SDR televisies begrepen worden. Dit moet ervoor zorgen dat ook het contrast en de kleurweergave van een standard dynamic range tv verbeterd worden. HLG is vooral interessant voor omroepen, die op deze manier relatief eenvoudig HDR-signalen kunnen versturen richting consumenten.

HLG is ontwikkeld door de Britse BBC en het Japanse NHK. Deze bedrijven hadden als doel een HDR-standaard te ontwikkelen die compatibel is met de huidige 10-bit-infrastructuur en waarvoor alleen aanpassingen aan camera’s en belangrijke monitordisplays vereist zijn. Het is dus met name een standaard die het voor omroepen relatief eenvoudig en goedkoop mogelijk maakt om HDR-content uit te zenden.

Het HLG-signaal vertegenwoordigt relatieve lichtniveaus in de originele scene, waardoor de beelden van een uitzending aangepast kunnen worden voor hetzelfde artistieke effect op een zeer helder (HDR) of een donkerder (SDR) displat. Alleen het display zelf heeft informatie nodig over zijn eigen mogelijkheden en de omgeving om het signaal geloofwaardig en nauwkeurig weer te geven. Hierdoor is het meesturen metadata, wat bij andere HDR-standaarden wel gebeurt, niet nodig. Voor HLG kan dezelfde infrastructuur gebruikt worden als voor SDR tv-signalen. Standaarden als Dolby Vision en HDR10 zorgen voor een vele hogere belasting voor de omroepen aangezien ze extra bandbreedte vereisen en niet compatibel zijn met SDR tv’s waardoor er twee signalen verstuurd moeten worden.

Hybrid Log Gamma is dus een ‘vereenvoudigde’ manier om een HDR-look mee te geven aan tv-uitzendingen. Een look die op zowel HDR- als SDR-tv’s een toegevoegde waarde moet hebben. Natuurlijk haalt de kwaliteit het niet bij een HDR10- of Dolby Vision-signaal met specifieke metadata dat geoptimaliseerd is voor high dynamic range-tv’s, maar het maakt het wel relatief eenvoudig om tv-uitzendingen met een groter dynamisch bereik weer te geven op elke tv.

Wanneer kunnen we HLG verwachten?

Tijdens IFA 2016 toonden diverse fabrikanten, waaronder Sony, Panasonic en LG, de mogelijkheden van HLG op hun tv’s met high dynamic range. Onze indruk was zeer positief; Hybrid Log Gamma zorgt voor een groter dynamisch bereik en komt aardig in de buurt van de andere HDR-standaarden. Wanneer omroepen daadwerkelijk met de standaard aan de slag gaan is nog niet duidelijk.

Meer informatie

Wil je meer weten over nieuwe standaarden in de av-industrie? Lees dan onze artikelen over high dynamic range, Dolby Vision en 4K Ultra HD door. Een overzicht van alle termen, tips en adviezen vind je in onze home cinema informatiegids.

Reacties (1)