Hoe beperk jij energieverspilling door standby-stand apparaten?

07 juli 2014 1 Minuut 0 Reacties
stroom-standby

Steeds meer apparaten in huis zijn voorzien van een stekker en zijn dus continu met het stroomnetwerk verbonden. Je zou zeggen dat deze apparaten in standby-stand geen stroom verbruiken maar helaas blijkt dit in veel gevallen niet waar. Uit onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) blijkt dat we jaarlijks heel wat energie, en dus geld, verspillen door deze standby-stand.

De tv, de receiver, de digitale tv-decoder en de Blu-ray speler; een aantal voorbeelden van apparaten die je vaak niet uitzet en die dus het grootste deel van de dag in standby-stand staan. Dit blijkt uit onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voor een flink energieverspilling te zorgen. Wereldwijd zou jaarlijks zo’n 59 miljard euro betaald worden aan voor energie in standby-stand gebruikt wordt. Het IEA verwacht dat dit alleen maar meer wordt aangezien we steeds meer apparaten in huis plaatsen. In 2020 zou dit al uitkomen op bijna 89 miljard euro.

Opvallend is dat uit het onderzoek van het IEA blijkt dat de standby-stand helemaal niet zo energiezuinig is als veel mensen denken. Het verbruik van apparaten in deze stand zou in veel gevallen maar minimaal lager liggen dan wanneer deze actief gebruikt worden. Het loont dus wel zeker om je apparaten als een televisie of een Blu-ray speler helemaal uit te zetten wanneer deze niet gebruikt worden. Dit kan bijvoorbeeld door een stekkerblok met schakelaar te gebruiken.

Hoe zorg jij ervoor dat het stroomverbruik van de apparaten in je home cinema systeem tot een minimum beperkt wordt?

Reacties (0)