HDMI over lange afstanden gebruiken: alles dat je moet weten

14 juni 2022 4 Minuten 1 Reacties
HDMI-kabel

Apparaten die dichtbij staan kun je met een korte HDM-kabel verbinden. Maar, hoe los je het op wanneer je langere afstanden met HDMI moet overbruggen?

HDMI gebruiken we vandaag de dag bijna allemaal om onze av-installaties te verbinden. Een kabel tussen de Blu-ray speler en de tv, een tussen de decoder en de tv of alle apparaten middels HDMI aangesloten op de receiver of home cinema-set. Deze apparaten staan vaak dichtbij elkaar en kunnen dus met een kabel van 1, 2 of 3 meter eenvoudig aangesloten worden. Maar, hoe los je het op wanneer je langere afstanden met HDMI moet overbruggen?

HDMI over lange afstanden

Stel je hebt een beamer achterin de kamer hangen en voorin de kamer staan je bronnen zoals de Blu-ray speler en de tv-decoder. Dan heb je al snel een HDMI-kabel van 10 meter of meer nodig. De HDMI-specificaties geven weliswaar geen maximale lengte op, maar de vuistregel is toch dat 10 meter ongeveer het maximum is dat je betrouwbaar kunt overbruggen. Dan moet je ook al goed afgeschermde en hoge kwaliteit kabel gebruiken. Zeker wanneer je veel bandbreedte nodig hebt (bijvoorbeeld omdat je 4K @ 60fps of zelfs 120 fps in perfecte kwaliteit wenst), wordt de noodzaak voor een goede kabel steeds belangrijker. Door de enorme hoeveelheid data, en de hogere kans op verlies bij een lange kabel, is de kans op ‘sparkles’ (willekeurig flitsende pixels) veel groter. Gelukkig bestaan er andere oplossingen.

hdmi=-new
Lees ook

HDMI 2.1: alle features uitgelegd en alles wat je moet weten

Optische HDMI-kabels

Waar een klassieke HDMI-kabel via koperdraad een elektrisch signaal verstuurt, gebruiken optische HDMI-kabels glasvezel om een lichtsignaal door te geven. Het omzetten gebeurt, dankzij miniaturisatie, in de connector zelf. Daardoor zie je in veel gevallen geen verschil met een gewone kabel. Met deze kabels kan je al snel 100m overbruggen. Alle nieuwste HDMI-functies worden door deze kabels ondersteund. Zoals ongecomprimeerde beelden in 8K met 60Hz en 4K met 120Hz. Deze kabels hebben een bandbreedte van 48 Gbps (48 G).

HDMI over Ethernet

Als je HDMI-signalen over grote afstanden wilt versturen, en misschien zelfs HDMI-signalen door je hele huis wilt versturen dan is een netwerk met CAT-kabels (de bekende ethernetkabels) interessant. De CAT5- tot CAT7-kabels worden al veelvuldig gebruikt om de internetverbinding binnenshuis te verdelen maar je kunt deze kabels ook gebruiken om je audio en video-signaal te verspreiden.

 

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een HDMI-over-Ethernet extender. Er zijn verschillende extenders (soms ook verlengers of converters genoemd) te koop, en afhankelijk van de kwaliteit en de afstand die overbrugd kan worden betaal je hier een paar tientjes tot een paar honderd euro voor. Bij de zender gaat er een HDMI-kabel in en komt er een ethternetkabel (UTP-kabel) uit, bij de ontvanger gaat er een ethernetkabel in en komt er een HDMI-kabel uit.

HDMI-kabels logo’s
Lees ook

HDMI kabels: alles dat je moet weten over de typen en soorten HDMI kabels

Draadloos audio en video-signalen versturen

Als het bedraad kan dan kiezen we in de meeste gevallen voor bedraad. Dit om er zeker van te zijn dat de kwaliteit behouden blijft en de kans op interferentie te minimaliseren. Maar, als je echt draadloos wilt dan zijn er ook opties. Er zijn verschillende accessoires te koop die het audio en video-signaal draadloos over een grote afstand kunnen versturen.

De producten die een HDMI-signaal draadloos kunnen versturen van de bron naar de ontvanger zijn vaak een stuk duurder dan de andere oplossingen, en bovendien ligt het bereik lager omdat het draadloos is. Zo heeft Marmitek bijvoorbeeld een draadloze oplossing die je bijna 300 euro kost en maximaal 10 meter (in het gezichtsveld) aan bereik geeft. De werking is vrij simpel; je koppelt de bron, bijvoorbeeld een Blu-ray speler, middels een korte kabel met de zender. Deze verstuurt het signaal draadloos naar de ontvanger, die rechtstreeks of middels een korte kabel op het display aangesloten wordt.

Er wordt daarnaast al jaren gewerkt aan een aantal standaarden voor de draadloze overdracht van beeld en geluid. Twee van de bekendere standaarden zijn WHDI en Wireless HD (WiHD). Hoewel er qua laptops en computers wel voortgang geboekt wordt zien we deze standaarden in de av-wereld niet tot nauwelijks terug. Het is nog steeds wachten op breed geaccepteerde en geïmplementeerde standaarden om audio en beeld in hoge kwaliteit en over grote afstanden te versturen.

Overigens zijn er natuurlijk wel standaarden als AirPlay 2 en Google Cast waarmee audio en video gestreamd kunnen worden van een (mobiel) apparaat naar een televisie of ander display. Hier komt geen HDMI bij kijken, maar de kwaliteit ligt dan ook lager en verschillende features en eigenschappen die HDMI wel ondersteunt worden bij deze draadloze protocollen niet ondersteund.

header hdmi zwart

Verschillen met de klassieke HDMI-kabel

Al deze oplossingen verschillen wel op een aantal vlakken ten opzichte van de klassieke HDMI-kabel. Daar moet je je wel van bewust zijn, dus lijsten we ze hier even op.

  • Deze oplossingen moet je aansluiten in een bepaalde richting. Een gewone HDMI-kabel heeft geen richting, maar een optische kabel wel. Zelfs al ziet die er nauwelijks anders uit dan een gewone kabel. Kijk dus goed na welke kant van de kabel je waar aansluit.
  • Sommige van deze oplossingen vereisen ook een stroomvoorziening, dat is zeker zo voor draadloze oplossingen en HDMI-over-ethernet.
  • Kijk goed na of de gekozen oplossing ook alle door jou vereiste HDMI-features ondersteunt. We denken dan aan ARC, eARC en CEC bijvoorbeeld. In tegenstelling tot gewone kabels is dat niet altijd het geval.

Meer informatie

Wil je meer weten over hdmi-aansluitingen en kabels, andere accessoires voor je av-systeem en het aansluiten van al je apparaten? Lees dan verder in onze tips en advies-sectie.

HDMI-algemene-afbeelding
Lees ook

HDMI eARC: dit moet je weten over de opvolger van HDMI ARC

Reacties (1)