Google verbiedt partners om tv’s met Amazon Fire TV te maken

11 maart 2020 2 Minuten 0 Reacties
Sharp BL2 Android TV

Grootmachten Google en Amazon lijken nog altijd te strijden om de belangrijkste plek in de woonkamer. Daarbij zitten de twee bedrijven elkaar graag dwars. Google zou hardwarepartners die Android TV's bouwen verbieden om ook Amazon's platform voor slimme tv's te gebruiken. 

Jarenlang gekissebis

Beide bedrijven zitten elkaar al jaren in de haren als het aankomt op hardware en software voor slimme tv’s. Zo zorgde Google ervoor dat de diensten van het bedrijf niet beschikbaar waren op Fire OS. Gebruikers van het besturingssysteem konden zodoende alleen gebruik maken van bijvoorbeeld YouTube door de ingebouwde browser te gebruiken. Erg omslachtig dus allemaal. Dit was waarschijnlijk een reactie op het niet meer aanbieden van de Google Chromecast in Amazon’s webshop. Deze geschillen lijken nu opgelost. Google lijkt bepaalde acties te willen verantwoorden door een tactiek die ook bij smartphonefabrikanten wordt gebruikt. Fabrikanten die Android-apparaten willen aanbieden met Google’s Play Services erop geïnstalleerd, mogen deze apparaten niet ook zonder Play Services aanbieden. Doet een fabrikant dat wel, dan wordt deze de toegang tot de Play Services ontzegd. Uitzondering op de regel zijn aanbieders op de Chinese markt, aangezien Google’s diensten in dat land geblokkeerd worden.

Forks niet toegestaan

Onder de regel vallen ook de zogenaamde ‘forks’ van Android. Dit zijn zwaar aangepaste versies van Android die meestal speciaal voor bepaalde soorten apparaten worden gemaakt. Amazon’s Fire OS, dat gebruikt wordt voor tv’s en de populaire Kindle-tablets, is zo’n fork. Maar ook het vooral in de VS veelgebruikte besturingssysteem Roku TV heeft stiekem Android onder de motorkap. Google staat het dus niet toe dat partners die al tv’s met Android TV aanbieden ook met deze alternatieven aan de slag gaan. Onder deze partners vallen bijvoorbeeld Philips, Sony en Sharp. Fabrikanten die gebruikmaken van de platformen van Amazon en Roku moeten deze laten vallen als ze Android TV’s willen gaan maken. Google’s aanpak lijkt in ieder geval te werken. Het bedrijf meldt dat 6 van de 10 grootste fabrikanten van slimme tv’s nu Android TV als platform gebruiken. In deze top tien zijn ook Samsung en LG te vinden, die respectievelijk Tizen en WebOS op hun tv’s zetten. Deze besturingssystemen zijn niet gebaseerd op Android en daar lijkt Google weinig problemen mee te hebben.

Reacties (0)