Google TV moet je zien als een vernieuwde interface voor Android TV. De software wordt aangedreven door Googles machine learning, de Google Assistent en de Google Knowledge Graph. Het is niet de bedoeling dat de software een vervanging wordt van het bestaande Android TV, het besturingssysteem voor televisies en mediaspelers. Sterker nog: Android TV gaat nergens heen. Tel daarbij op dat Google TV ook eigenlijk helemaal geen eigen besturingssysteem is en de verwarring is compleet.
Gelukkig is het redelijk simpel uit te leggen. Dit is namelijk een soort laag bovenop Android TV, ontworpen zodat je gemakkelijk en sneller kunt vinden waar je naar op zoek bent. Wanneer je namelijk van die laag gebruikmaakt, dan ontdoe je jezelf van het rommelige of volle thuisscherm van je huidige Android TV-apparaat. Het is de bedoeling dat de laag voor een betere ervaring zorgt, daarom is het jammer dat er nu al zo veel verwarring heerst.
Vergelijking met Android voor smartphones
Je kunt Google TV daarom misschien wel het beste vergelijken met een softwareschil die we doorgaans op verschillende Android-smartphones tegenkomen. Samsung heeft OneUI, Huawei heeft EMUI en OnePlus heeft bijvoorbeeld het OxygenOS. Die softwareschillen vervangen Android niet, maar voegen er veel functies aan toe. Ook kan het design per telefoon verschillen. Maar in de basis is het nog altijd een Android-smartphone.
Google probeert nu dus hetzelfde trucje uit te halen als met Android-smartphones. En dat is enerzijds prima, omdat het inderdaad de ervaring kan verbeteren. Maar anderzijds is het ook jammer, omdat er daardoor weer verschil in functionaliteit komt tussen verschillende apparaten. Voor sommige mensen is het verschil tussen de ene en de andere Android-telefoon moeilijk uit te leggen. Helemaal wanneer ze niet eerder in aanraking zijn geweest met het kale Android, zoals dat genoemd wordt. Het kale Android is een onaangetast besturingssysteem en door Google ontworpen.
Nu heb je tegenwoordig ook een speciale softwareschil op Pixel-smartphones, die eveneens van Google afkomstig zijn, waardoor je vrijwel geen high-end smartphone meer met het kale Android hebt. Gelukkig kun je nog wel terecht bij fabrikanten die bijvoorbeeld Android Go of Android One gebruiken, omdat die een nagenoeg onaangetaste versie van het systeem voor specifieke smartphones aanbieden — maar je ziet waarom het op de smartphonemarkt nogal een rommeltje kan zijn.
Verandering is dus niet altijd beter, maar laten we eerst eens afwachten hoe fijn Google TV mogelijk is. Maar het idee dat straks niet elk Android TV-toestel meer gelijk is, geeft geen hoop op een duidelijke toekomst. Er moet in elk geval wederom een hoop uitgelegd gaan worden over verschillende functies die wel op het ene en niet op het andere apparaat aanwezig zijn. Nu werd dat her en der ook al gedaan, bijvoorbeeld door Nvidia, maar die verschillen zijn altijd duidelijk.
Wat kun je ermee?
Soit, we moeten het er maar mee doen. Google heeft Google TV in het leven geroepen nadat de zoekmachinegigant bestuurd heeft hoe mensen media consumeren op hun televisies en mediaspelers. Zo kunnen mensen op content stuiten door gericht te zoeken of door doelloos te scrollen. De Knowledge Graph zet machine learning in om op het juiste moment de juiste content voor te schotelen.
Je ziet welke titels er trending zijn op Google Zoeken en je kunt de Google Assistent bijvoorbeeld om een samenvatting vragen. Ook kun je vragen of de stemassistent films vanuit de bepaald genre kan opzoeken, die vervolgens netjes gepresenteerd worden. Alle apps op je tv op mediaspeler worden dan onderzocht en je hoeft niet per app te kijken of er wat voor je bij zit. Wil je een komedie kijken, dan wordt het aanbod van bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime Video en Videoland allemaal tevoorschijn getoverd. Ook kun je allerlei films en televisieseries aan je Kijklijst toevoegen.
Welke apparaten krijgen de software?
Google TV zal voor het eerst lanceren op de nieuwe Google Chromecast. Het bedrijf heeft al bevestigd dat de softwareschil uiteindelijk ook naar andere televisies en mediaspelers kan komen, maar dat gebeurt pas vanaf 2021. Dit geldt overigens alleen voor de apparaten die nu al op Android TV draaien. Op moment van schrijven weten we dat onder meer de toestellen van Sony op een dergelijke update mogen rekenen.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over slimme televisies, mediaspelers en Android TV? Check dan onze uitgebreide selectie aan achtergrondartikelen en recensies.
Reacties (0)