Gamen op en games streamen naar je tv: dit kan allemaal
Of je nou een spelcomputer voor je kind of voor jezelf koopt, de keuze blijft erg breed. Maar wat is nu de beste? Die keuze mag je nog altijd voor jezelf maken, op basis van een aantal factoren die we met je gaan doornemen. We bespreken sommige aspecten van een spelcomputer of streamingdienst subjectief, vanwege onze eigen ervaringen. Daarom raden we je aan om een console of dienst eerst uit te proberen. Als het om games streamen naar je tv gaat, dan krijg je vaak een proefabonnement. Spelcomputers kun je soms in de winkels testen.
PlayStation 4
De PlayStation 4 is op dit moment de meest populaire spelcomputer. Spelontwikkelaars houden van het platform omdat het maken van games zo gemakkelijk gaat (bijna als voor een pc) en gamers vinden deze console zo tof, omdat er daardoor een hoop spellen op verschijnen. Van grote AAA-titels tot de kleinere, zogenaamde indie games (spellen gemaakt door veelal kleine ontwikkelteams en vaak zonder grote speluitgever achter zich). In vergelijking met de PlayStation 3 heeft de PS4 een snellere blu-rayspeler aan boord en toegang 8GB aan GDDR5-geheugen, een vernieuwde versie van GDDR3 (de populaire geheugensoort voor grafische kaarten).
De PlayStation 4 wordt geleverd met een controller en 500GB aan harde schijfruimte. Hoewel de PS4-controller, de Dual Shock 4, al een heuse verbetering is ten opzichte van de Dual Shock 3-controller voor PlayStation 3, is-ie nog steeds iets te smal naar onze smaak. Ook heeft het een tot nu toe nutteloos touchpad in het midden, waar gameontwikkelaars een touchscreen mee kunnen simuleren. Zo is het in theorie mogelijk populaire mobiele games naar de PlayStation 4 te porten (opnieuw uitbrengen met gemoderniseerde standaarden), maar daar zien we helaas maar weinig van. Nu is het vaak een veredelde menuknop geworden voor een kaart van de omgeving.
Gamers met een PS4 of PS3 hebben de optie om games op verschillende manieren te spelen. Zo is het mogelijk games in de winkel te kopen, gratis te verkrijgen bij een PlayStation Plus-abonnement (t.w.v. 49,99 per jaar, nodig voor online gaming) of te streamen via de aankomende PlayStation Now-dienst. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk PS3-spellen op je PS4 te spelen (later ook PS1- en PS2-spellen). De dienst is helaas nog niet beschikbaar in Nederland. Als laatste kunnen gamers spellen van hun vrienden voor een bepaalde tijd spelen via de optie Share Play. Je hebt dan toegang tot zowel de single- als de multiplayer van een game.
Xbox One
Er heerst al sinds jaar en dag een strijd tussen Sony en Microsoft over wie nou de beste spelcomputer heeft. En dat vechten first-party-studios (ontwikkelaars van een platformhouder) vaak onderling uit met exclusieve games. Heb je een PS4, dan kun je spellen als Killzone, Jak and Daxter en Gran Turismo spelen. Zeg je Xbox, dan noem je Halo, Fable en Forza op. En daar waar de PS4 vaak garant staat voor veel role playing games, zien we de first-person shooter vaker terugkomen op een Xbox. Deze console staat nu op een sterke tweede plek dankzij de feestdagen, heeft eveneens een blu-rayspeler aan boord en beschikt over de standaard in werkgeheugen: GDDR3.
De console wordt geleverd met een stevige en ferme controller, 500GB aan harde schijfruimte en je hebt de keuze of je hem wel of niet met de Kinect-camera koopt. Met Kinect kun je de Xbox One bedienen met stemcommando’s en handgebaren en in games wordt de camera op allerlei verschillende manieren gebruikt. De meest voor de hand liggende opties zijn muziek- en fitnessspellen en die zijn dan ook ruim vertegenwoordig op het platform. Gelukkig gebruiken de meer traditionele spellen de camera ook, hetzij optioneel.
Microsoft heeft voor Xbox One (nog?) geen streamingdienst gelanceerd, maar speluitgever Electronic Arts heeft wel EA Acces uitgebracht. Dat is een streamingdienst voor alleen EA-spellen, waar je soms games eerder kunt spelen, korting op de nieuwste releases krijgt en een aantal games ongelimiteerd kan blijven spelen, voor 24,99 euro per maand. Indie games zijn nog niet echt vertegenwoordigd op het platform, maar daar werkt Microsoft aan via het ID@XBOX-programma, waarmee het bedrijf indies probeert binnen te hengelen. Voor online gaming heb je overigens Xbox Live nodig (59,99 euro per jaar), waar je tegenwoordig ook gratis games van krijgt.
Wii U
Als laatste grote spelcomputer van dit moment is daar nog Nintendo met Wii U. Hoewel deze console net als Xbox One en PlayStation 4 behoort tot de achtste generatie spelcomputers, heeft de Wii U vergelijkbare specificaties met PlayStation 3 en Xbox 360. Nintendo zet sinds Wii niet meer in op grafische kwaliteiten, maar meer op gameplay en gimmicks. De Wii innoveerde met zijn Wii Remote, die je overigens ook kunt gebruiken op Wii U, waardoor zelfs je vader, moeder, opa en oma opeens mee konden doen met een gezellig avondje gamen (ook al blijf dat wellicht bij softwaretitels als Wii Sports, Wii Music of een andere minigame-verzameling).
En hoewel Wii U al sinds eind 2012 beschikbaar is en officieel het startsein gaf voor de achtste generatie consoles, wil het de spelcomputer maar niet lukken van de grond te komen. Nintendo staat momenteel derde in de race en dat heeft alles te maken met verkeerde marketing. De Wii U GamePad is de nieuwe gimmick voor deze gloednieuwe HD-console. We zetten er even bewust ‘gloednieuw’ bij, aangezien veel consumenten het idee hebben dat die GamePad een aanvulling is op Wii, net zoals bijvoorbeeld de Wii Balance Board en de Wii Remote Plus dat ook waren. Nee, Wii U is echt een compleet nieuw apparaat; op Wii kun je geen Wii U-spellen spelen.
De Wii U GamePad is een tablet-achtige controller: het heeft een groot touchscreen in het midden en alle vertrouwde knoppen die je van een controller mag verwachten. Het heeft even geduurd, maar Nintendo heeft in 2014 eindelijk games uitgebracht die de noodlijdende gameconsole nodig had. Je koopt een Wii U voor games als Mario Kart 8 en Super Smash Bros. for Wii U. Misschien ook nog voor Wii Fit U, mocht je een Wii en Balance Board hebben, of een game als Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Het mooie aan de Wii U is dat je alle Wii-accessoires en Wii Remotes niet hoeft weg te doen: die kun je gewoon gebruiken op Wii U.
Games streamen (Update: 18-05-2015)
Games naar een televisie of console streamen staat nog in de kinderschoenen en het platform OnLive is één van de eerste geweest die het beschikbaar wilde maken voor de consument (samen met het Nederlandse Gaikai, dat later door Sony is opgekocht en omgedoopt is tot PlayStation Now). Met de streamingdienst is het mogelijk om van meer dan vijftig verschillende speluitgevers games te streamen naar een OnLive-apparaat. Tegenwoordig worden ook televisies of Android-setupboxes voorzien van een speciale applicatie van OnLive. Je logt dan in met je gegevens en krijgt direct toegang tot dezelfde bibliotheek als op pc of zo een dedicated OnLive-spelcomputer.
Update 18-05-2015: Sony heeft in april aangekondigd dat het de online gamestreamingdienst OnLive heeft gekocht, voor een onbekend bedrag. Echter, in plaats van de dienst te integreren met de technologie van Gaikai, dat nu PlayStation Now geworden is, sluit Sony de boel eind deze maand. Mocht je dus een abonnement op de dienst hebben, dan stopt die automatisch aan het einde april. Philips heeft in een persbericht laten weten het de sluiting van OnLive betreurt en nu een passende compensatie wil aanbieden. Wat voor is nog niet bekend.
Je kon kiezen uit drie abonnementen bij OnLive: PlayPack, CloudLift of een combinatie van de twee. Met PlayPack (7,95 euro per maand) was het mogelijk uit meer dan 250 games te kiezen, waaronder BioShock, Batman Arkham Asylum, Civilization V en The Witcher 2. Opvallend is dat dit aanbod voornamelijk bestaat uit oudere games, games die de investering al hebben terugverdiend. Gezien de populariteit van de PlayStation 4, kunnen we met enige zekerheid vaststellen dat gamers liever voor het nieuwste van het nieuwste gaan.
CloudLift (5,95 per maand) was een abonnement waar consumenten een aantal games kopen en vervolgens kunnen spelen waar en wanneer ze maar willen. De laatste bundel combineerde beide abonnementen tot één pakket, genaamd OnLive Games Bundel en kostte 9,95 euro per maand. Het grootste voordeel van games streamen was dat je niet de laatste hardware, zoals dure videokaarten, nodig hebt om games te kunnen spelen. OnLive claimt dat de dienst op “vrijwel alle Macs en pc’s, lichtgewicht laptops, tablets, smartphones en tv’s” werkt. Zo hadden Phillip’s televisies met Android TV toegang tot OnLive. Je moest er wel een losse controller voor kopen.
Android consoles
We hebben er de afgelopen tijd een aantal van voorbij zien komen: spelcomputers voor in de huiskamer die draaien op Android TV. Met die spelcomputers kun je games van de Google Play Store downloaden en spelen met een apart te kopen controller. Voor meer info over Android TV en alle mogelijkheden, verwijzen we je graag naar ons eerder geschreven artikel over Android TV.
Dit is slechts een introductie…
Zie deze tekst niet als een allesomvattend artikel, maar als een introductie over de mogelijkheden van het spelen van videogames in de huis- of slaapkamer. Videogameconsoles hebben al jaren de huiskamer veroverd en vullen al menig homecinemaset aan in verschillende kleuren, vormen, maten en met verschillende mogelijkheden. Naast de bovengenoemde consoles, heb je bijvoorbeeld ook nog de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii: de spelcomputers van ‘de vorige generatie’. Heb je daar of over andere gamegerelateerde kwesties vragen, dan kun je ons altijd die vraag stellen. Dat kan in de comments, social media of via de vraag & antwoord-sectie.
Specifieke wensen
Wil je meer tips en adviezen voor het kopen, instellen en aansluiten van home cinema-apparatuur? Neen dan onze home cinema informatiegids door. Hierin behandelen we onder meer diverse tips en adviezen voor de aankoop en installatie van tv’s. Daarnaast hebben we reeds artikelen geschreven over de beste tv’s voor het spelen van games en de beste tv’s voor ruimten met veel licht.
Reacties (0)