Drie beste OLED TV’s volgens Hificorner.nl

19 november 2015 4 Minuten 0 Reacties
Panasonic-TX-65CZ950-oled-tv-4

Elke twee weken schijnen de collega's van Hificorner.nl hun licht op de beste, meest interessante of nieuwste hifi-producten. Deze week kijken we naar de beste oled tv's van dit moment.

De televisiemarkt is de laatste jaren flink in beweging. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op: 4K Ultra HD, nieuwe Smart-besturingssystemen zoals WebOS 2.0, Tizen, Android en Firefox OS en de introductie van de OLED TV. Lange tijd was OLED het exclusieve domein van LG, omdat alleen de Zuid-Koreaanse fabrikant de kunde in huis had om OLED-schermen te produceren. Nu ook Panasonic met de TX-65CZ950 het pad van OLED verkent, is het tijd om het aanbod eens nader onder de loep te nemen.

OLED wordt gezien als een baanbrekende trend in de televisiewereld. In tegenstelling tot de LED-techniek werkt OLED met een volledig nieuwe displaytechniek. Het paneel bestaat uit miljoenen LED’s, die worden aangestuurd door elektroluminescent materiaal dat organisch van aard is – vandaar de ‘O’. Dat houdt in dat de miljoenen LED’s los van elkaar aangestuurd kunnen worden. Elke pixel in een OLED-televisie bestaat uit drie subpixels: rood, blauw en groen. Deze subpixels worden apart aangestuurd en geven zelf licht, waardoor er geen backlightboard nodig is zoals bij een LED-televisie.

Bovenstaande uitleg klinkt ingewikkeld, maar simpelweg komt het er op neer dat OLED-televisies dunner zijn dan LED-schermen, omdat zoals gezegd geen backlightboard nodig is. Daardoor leveren OLED hogere contrasten en diepere zwartwaarden, omdat de pixels los van elkaar aangestuurd kunnen worden.

Advertentie

Tot voor kort was LG de enige fabrikant die in staat bleek om OLED-schermen te produceren. Samsung deed verwoede pogingen, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de ingewikkelde technologie en de hoge kosten. Lange tijd was OLED het exclusieve domein van LG, totdat Panasonic tijdens de IFA 2015 in zijn eerste OLED TV presenteerde: de TX-65CZ950. Omdat OLED-televisies duur zijn om te produceren, zijn de prijzen vooralsnog aan de hoge kant. Toch zie je langzamerhand dat de prijzen beginnen te zakken. Niet voor niets gaf In-kyu Lee, hoofd van de televisieafdeling van LG, een jaar geleden aan ‘het OLED-aanbod uit te breiden tot het voor alle consumenten een haalbare optie is’. Daarom hieronder een top drie OLED TV’s.

LG 65EF950V

De LG 65EF950V is op alle fronten fantastisch. Zijn uiterlijk is bijzonder stijlvol, terwijl de televisie onder de motorkap ook allerlei moois herbergt. Deze OLED TV biedt een beeldresolutie van 4K Ultra HD (dat is vier keer de resolutie van Full HD). Een uniek kenmerk van de LG 65EF950 is dat dit de eerste OLED-televisie is die volledig plat is, aangezien alle OLED-televisies beschikten over een gebogen scherm. De televisie is verder uitgerust met passief 3D en het nieuwe besturingssysteem WebOS 2.0. Volgens onze televisiespecialist is deze televisie samen met zijn kleine broertje (55EF950V) de beste OLED TV uit de stal van LG.

LG 55EF950V

De LG 55EF950V is het kleinere broertje van de hierboven beschreven LG 65EF950V. Deze OLED TV is voorzien van een 55 inch televisiescherm, dat neerkomt op een beelddiagonaal van 140 centimeter. Op het prijsverschil na zijn er voor de rest weinig grote verschillen aan te wijzen. Een beeldresolutie van 4K Ultra HD is aanwezig, evenals, passief 3D en het Smart-systeem WebOS 2.0. We draaien er niet omheen: de EF950V-serie is simpelweg fantastisch.

Panasonic TX-65CZ950

De Panasonic TX-65CZ950 werd gepresenteerd tijdens de IFA in Berlijn. Onze productspecialisten waren hierbij aanwezig en stonden versteld. ‘De beste televisie die we ooit hebben gezien’, zei Hificorner-chief Corné van Willigen. Deze 4K OLED TV levert waanzinnig gedetailleerd en scherp beeld. Onder de motorkap schittert een 4K Studio Master Processor, terwijl Panasonic claimt nog betere zwartwaarden te bieden dan de OLED-schermen van LG (hoewel het scherm van de TX-65CZ950 afkomstig is uit de fabriek van LG). De in Hollywood bekende colorist Mike Sowa nam de beeldweergave in opdracht van Panasonic nog verder onder handen. Verder beschikt de OLED-televisie over THX-certificering, waardoor de televisie ook nog eens uitstekend geluid levert. Het besturingssysteem draait op Firefox OS. Zijn er dan helemaal geen minpunten te ontdekken? Nee, eigenlijk niet. Ja, de prijs misschien, al kun je als reden opvoeren dat de TX-65CZ950 een exclusieve televisie is.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)