Dolby Atmos nu beschikbaar op Netflix, maar alleen via een 2017 LG oled tv

29 juni 2017 2 Minuten 11 Reacties
Dolby-Atmos-2

Netflix heeft bekendgemaakt dat Dolby Atmos vanaf nu ondersteund wordt. Dit betekent dat je diverse films vanaf nu met het '3D audioformaat' van Dolby kunt bekijken en beluisteren.

Echter, je hebt er wel een Xbox One, Xbox One S of een LG oled tv uit 2017 voor nodig. De uitrol van Atmos gaat van start met de film Okja.

Dolby Atmos naar Netflix

Tot vandaag kon je op Netflix films en series in hoge resolutie (4K Ultra HD) en HDR (HDR10 en Dolby Vision) kijken, maar een hoge resolutie audiotrack ontbrak nog. De nieuwste audioformaten als DTS:X en Dolby Atmos winnen snel aan terrein en dus keken velen uit naar ondersteuning op Netflix. Dat is sinds vandaag het geval, in ieder geval voor Dolby Atmos.

In creating an immersive atmosphere, sound is just as important, if not more important, than the picture itself. It is a critical tool to extend the storytelling beyond the screen and draw audiences into the narrative. I’m pleased to announce the addition of Dolby Atmos support on Netflix beginning with Okja, a critically praised film directed by Bong Joon Ho that recently debuted at the Cannes Film Festival, and is available globally on Netflix starting today

De komende tijd verschijnen er verschillende films en series op Netflix die over een Dolby Atmos audiotrack beschikken. Naast Okja (sinds gisteren) kunnen we onder meer BLAME!, Death Note, Bright en Wheelman dit jaar nog verwachten. Compatibele titels worden aangeduid met een klein Dolby Atmos-logo.

Compatibiliteit

Maar, je moet wel de hardware hebben om Dolby Atmos via Netflix te kunnen beluisteren, en daar zit nog wel wat kritiek. Op dit moment heb je namelijk een Xbox One S of Xbox One gameconsole nodig, en op korte termijn wordt ondersteuning voor de 2017 oled tv’s van LG toegevoegd. Deze tv’s beschikken over ingebouwde Atmos-compatibiliteit en kunnen dit zelfs via de geïntegreerde soundbar weergeven.

Petitie van eigenaren 2016 LG oled tv

Deze beslissing resulteert nu in heel wat kritiek van eigenaren van een 2016 oled tv van LG. Gebruikers geven aan zich in de steek gelaten te voelen, met name omdat ze nog geen jaar geleden een hele dure premium tv gekocht hebben die wel ondersteuning voor Dolby Vision biedt maar geen Dolby Atmos via HDMI ARC naar de receiver kan sturen. Met een dergelijke premium tv moeten alle premium standaarden ondersteund worden, ook Dolby Atmos, aldus diverse gebruikers die nu een petitie gestart zijn. Middels de petitie, waar je zelf ook je ‘handtekening’ op kunt zetten, willen ze LG overtuigen om alsnog een firmware-update uit te rollen die het uitsturen van Atmos via HDMI mogelijk maakt.

Overigens is de Xbox console in deze ook geen oplossing want die ondersteunt weer geen Dolby Vision en dus moet je als eigenaar van premium apparatuur kiezen tussen de beste beeldkwaliteit en de beste audiokwaliteit.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Peter

Peter
29 juni 2017 om 16:23

Ook lekker dan maar de eigenaren van pas aangeschafte premium LCD tv`s hoeven zich niet achtergesteld te voelen of wat 🙁
Zit je dan met je Yamaha soundbar en Samsung 8000 :S

Inloggen


29 juni 2017 om 18:39

Nou, op die 8000-serie zit standaard geen Dolby Atmos of Dolby Vision, en daar het het over. Op de LG’s wel.

Inloggen
Peter

Peter
03 juli 2017 om 10:31

Najah m`n soundbar dan 😉
Feit is dat er meer is dan alleen LG TV`s

Inloggen
Frans

Frans
29 juni 2017 om 18:01

Ja dat stond te gebeuren mensen kopen veel te snel wat nieuws op tv geluid gebied laat ze maar zitten met die oude troep. Maar fabrikanten moet hun zooi is meer updaten dan je maaff met oude software te laten zitten bouw maar een groter geheugen in de apparaten dan doe je wijzer dan steeds maar elk jaar wat nieuws te kopen het zijn geen mobieltjes. Tv en geluid.

Inloggen
Eric van Baal

Eric van Baal
02 juli 2017 om 21:53

Hoe krijg ik het dolby atmos signaal naar mijn receiver gestuurd? Ik heb de Lg C7 en voor zover ik weet heeft deze geen HDMI uitgang net zoals een blu ray speler?
Wie kan mij helpen?

Inloggen
WvB22

WvB22
07 juli 2017 om 19:53

De LG C7 heeft wel een HDMI uitgang voor audio via ARC. Dat is ook de enige manier waar dit op werkt. Niet via optische kabels of via een normaal HDMI kanaal. De TV ontvangt dan via de Netflix App het Atmos signaal. Makkelijk te controleren: koppel al je externe receivers/sound bar af en je zal zien dat de TV een Atmos signaal ontvangt (het Dolby Atmos logo verschijnt ook bij de filminformatie). Nu is de truc om het naar een externe receiver of soundbar te krijgen die Atmos ondersteund. Dat schijnt wel een dingetje te zijn want heel strikt gezien zou het niet mogelijk moeten zijn om via ARC een HD geluidssignaal te versturen. Kennelijk heeft LG er een oplossing voor gevonden in het versturen van een Dolby Digital plus signaal over ARC met daarin het Dolby Atmos signaal / meta data. Lang verhaal maar komt er op neer dat het maar de vraag is of de reciever het signaal van de TV begrijpt. Enige opstelling waarvan ik zeker weet dat werkt is met de Soundbar SJ9 van LG. Die heb ik staan namelijk. Prima geluid maar Atmos is (logischerwijs) niet helemaal overtuigend met speakers naar het plafond gericht in plaats van speakers in het plafond. Maar zeker een mooi geluid!

Inloggen
Michael

Michael
31 oktober 2017 om 20:07

Zou ik jou instellingen mogen weten ik heb de c7 en de lg sj9 ik krijg atmos niet aan de praat. En hoe je het hebt aangesloten.

Inloggen
Ton Werts

Ton Werts
03 juli 2017 om 14:30

Ik heb een Sony 4K tvplus een receiver met Dolby Atmos en de Sony UBP-X800 ; een 4K Bluray speler met eeen Netflix button op de afstandsbediening. Dus geen LG tv maar ik neem aan dat ik dan toch Dolby Atmos heb bij Netflix. Ik heb (nog) geen Netflix abo.

Inloggen
Gertjan Overweg

Gertjan Overweg
25 januari 2018 om 01:18

Hoi,

Ff een oud topic omhoog halen, want ik snap nog niets van de Netflix atmos doorvoer.
Ben een weekje in bezit van de Marantz 6012, met nu nog 5.1 maar vanaf 1e week febr. 4 plafond speakers.
De vraag.. Ik snap het koppelen niet met zo’n X-box, want alleen LG led hebben Atmos blabla.. Maar bedoel je dat dit alleen geld met TV’s met CI-kaarten? want dan zie ik evt. de moeilijkheid van het terugzenden naar receiver. Maar wanneer ik direct vanuit mijn Horizon (kanaal 150) naar Netflix ga krijg ik toch ook Atmos signaal binnen? en deze gaat dan via mijn 6012 naar m’n speakers. Ik zie het verband tussen een 4k TV en Atmos geluid niet, dit zijn toch 2 onafhankelijke bronnen?

Inloggen
Gertjan O

Gertjan O
28 januari 2018 om 22:26

Bovenstaande post mag gewist worden, door frustratie beetje te snel gereageerd 😉 . Ben benieuwd hoelang Microsoft en LG die DolbyAtmos rechten hebben.

Inloggen
Norg

Norg
30 oktober 2018 om 20:14

Beste Martijn,

Bedankt voor je heldere uitleg.
Ik heb een Panasonic plasma TV uit beging 2014 (uiteraard zonder e-ARC). wel heb ik een AV receiver die Dolby Atmos ondersteunt. Ik begrijp uit dit artikel en een aantal andere artikelen dat mijn TV niet geschikt is om het Dolby Atmos signaal via de “oude” ARC standaard naar de AV receiver te brengen en ik dus geen Dolby Atmos kan afspelen.
Dit kan dan wel als ik een bluray speler op de av receiver aansluit.

Klopt dit.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groet Norg

Inloggen