Dit weten we over de 2019 Samsung QLED tv’s

17 januari 2019 4 Minuten 3 Reacties
Samsung-2018-qled

Samsung toonde eerder deze maand tijdens CES 2019 zijn nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tv, waaronder een nieuwe 8K QLED tv en een MicroLED-model van 75-inch. Over de 'normale' QLED tv line-up voor 2019 werd niet gerept, maar toch hebben we al wat details over de nieuwe tv's van Samsung verzameld.

Ter info; de afbeeldingen zijn van de 2019 QLED tv’s. Er is nog geen fotomateriaal van de 2019-modellen.

Verbeteringen Samsung 2019 QLED tv’s

De collega’s van Whathifi hebben al een sneak preview van de opvolger van de Q9FN, het topmodel van 2018, gekregen. Er zullen geen hele grote veranderingen plaatsvinden; Samsung focust zich vooral op het verbeteren van verschillende technieken en het aanpakken van punten waar vorig jaar kritiek op verscheen. Ook zien we verschillende features die eind vorig jaar op de Q900R 8K-modellen verschenen terug.

Een belangrijk verbeterpunt op het gebied van beeld is de kijkhoek. Samsung loopt op dit vlak wat achter ten opzichte van de OLED-concurrentie, maar daar moet in 2019 verandering in komen. Dankzij Q Wide Angle with Light Control  – wat neerkomt op extra lagen op het paneel waarmee het lekken van licht verminderd wordt en het licht gelijk verspreid wordt – worden de kijkhoeken volgens de Koreaanse fabrikant verbeterd.

Volgens Whathifi, dat het nieuwe model reeds in werking zag, biedt de nieuwe generatie ook rijkere kleuren, met puurder zwart en strakker wit. Het nieuwe model zou vanaf de zijkant zelfs beter ogen dan het 2018-model recht van voren. Het aantal dimming zones voor het lcd-paneel is hetzelfde gebleven en ook de piek helderheid ligt net als vorig jaar op 2.000 nits. Wel lijkt het backlight verbeterd aangezien er minder sprake is van ‘blooming’, het verschijnen van een lichte gloed rondom een licht op object op een donkere achtergrond. Hetzelfde geldt voor meer detail in de donkere delen van het scherm.

Daarnaast gebruikt Samsung de AI-upscaling-functie die onlangs voor de 8K-modellen geïntroduceerd werd in 2019 ook op de 4K QLED tv’s. Dit resulteert in strakkere bewegingen, minder ruis en verbeterde scherpte. De opgeschaalde beelden behouden echter een natuurlijke look. Game Enhancer and Dynamic Black Equalizer moeten de game-ervaring verbeteren, met natuurlijkere en rijkere kleuren, en meer details in donkere delen van het scherm.

Op het gebied van geluid zien we in 2019 de AI Sound feature functie terug. Deze verbeterde versie van de Optimized soundmodus moet ervoor zorgen dat de audioweergave aangepast wordt aan het type content dat je kijkt. De tv analyseert dus wat je kijkt, en optimaliseert vervolgens het geluid. Er worden zelfs ingebouwde microfoons gebruikt om de audioweergave te optimaliseren voor de ruimte waarin de tv staat.

Het smart tv-platform (de software) staat in 2019 onder meer in het teken van aanbevelingen en het ontdekken van content. Zo moeten de aanbevelingen door AI (artificial intelligence) nog beter bij jouw wensen passen. Bixby is wederom aanwezig, maar dan in een verbeterde versie die sneller reageert en ook vervolgcommando’s kan begrijpen. Tot slot is de Ambient Mode, de modus waarmee je van de tv een schilderij maakt of de look van de muur geeft, verbeterd. Het aantal presets voor de Ambient modus is uitgebreid en middels één foto van je smartphone kan het uiterlijk van de muur waaraan de tv hangt gekopieerd worden. Kleuren kunnen daarbij nu door de gebruiker zelf aangepast worden en je kunt eigen foto’s laten weergeven.

Samsung voert voor zijn 2019 QLED tv’s dus verschillende verbeteringen door, die allemaal Samsung toch voor hoge verwachtingen zorgen. Binnenkort publiceren we een compleet overzicht van de Samsung 2019 QLED tv line-up, en niet lang daarna hopen we de topmodellen aan een review te onderwerpen.

Update: Samsung heeft inmiddels zijn 2019 tv’s gepresenteerd. Alle homecinema-producten die Samsung in 2019 naar Nederland en België brengt, waaronder de nieuwe tv’s, vind je in het 2019 home cinema overzicht.

Lees ook onze uitgebreide review van de Samsung QE65Q90R QLED TV.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Peter V

Peter V
18 januari 2019 om 10:54

Heel erg benieuwd naar deze tv.
Vorig jaar collega sites die de Vizio quantemdot al net zo goed of bijna even goed als de 2018 Oled modellen. Lijkt erop dat er nog aardige rek in LCD zit. Zag andere foto’s van de nieuwe Q9 van opzij voorbij komen die ernstig dichtbij Oled komen qua kijkhoek.

Inloggen
Frans

Frans
18 januari 2019 om 18:06

Ik ben tevreden met mijn oled ik moet het allemaal nog zien Samsung word steeds duurder ook.

Inloggen
Ronald

Ronald
23 januari 2019 om 18:35

Q9FN is heel mooi beeld, maar Samsung ondersteunt in de nieuwe 2018 modellen geen DTS.
Dit is dus mijn reden om hem NIET te kopen, daar heel veel content vanaf de TV zelf of via hdmi aangesloten devices deze codec hebben.
Dan heb je dus een Top segment TV van 2500 Euro, maar geen surround geluid, sparen ze weer een paar Euro mee uit !

Inloggen