CES round-up: Wat brengt 2020 op het gebied van home cinema?

11 januari 2020 8 Minuten 2 Reacties
CES-2019-totaal-1

Na de CES in Las Vegas is het weer tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2020 verwachten op het gebied van home cinema?

CES 2020 zit er weer op en dat betekent dat we al een goed beeld hebben van wat we in 2020 kunnen verwachten op het gebied van home cinema. Wat worden de trends van dit jaar? Welke producten kunnen we verwachten? En waar focussen de grotere fabrikanten op? Op het gebied van homecinema is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar.

CES 2020: wat hebben we gezien?

Als we kijken naar de geruchten voordat CES 2020 van start ging dan kwam het eigenlijk op twee dingen neer: nog meer 8K en kleinere oled-televisies. Beide verwachtingen zijn tijdens CES 2020 uitgekomen en het zijn meteen ook de belangrijkste trends voor komend jaar. Op het gebied van 8K hebben we een groot aantal nieuwe televisies voorbij zien komen, al is het merendeel daarvan nog niet echt betaalbaar te noemen. De kleinere oled tv’s daarentegen zijn wel betaalbaar en dit maakt oled bereikbaar voor een nog grotere doelgroep.

Wat ook opviel tijdens CES 2020 is dat het aantal standaarden en termen maar blijft groeien, wat het voor de gemiddelde consument niet eenvoudiger maakt de juiste tv te kiezen. Dit jaar zijn de Filmmaker Mode en Dolby Vision IQ aan het lijstje toegevoegd, naast de al vele bestaande HDR-formaten, certificaten en beeldmodi.

Advertentie

Overigens zien we net als vorig jaar de trend dat fabrikanten tijdens de beurs in Las Vegas focussen op één of twee topmodellen. De volledige tv en audio line-ups van veel fabrikanten zijn dus nog niet bekendgemaakt. We verwachten later dit jaar, zodra de persevenementen in de Benelux hebben plaatsgevonden, de volledige line-ups te kunnen publiceren.

8K-televisies in overvloed

Het is een discussie die regelmatig gevoerd wordt: hebben we 8K nu al nodig en zouden we niet eerst eens zorgen voor voldoende 4K-content? Het maakt de fabrikanten van televisies blijkbaar niet uit, want het aantal 8K-televisies wordt dit jaar weer een stuk groter. Bijna alle grote fabrikanten brengen 8K-modellen op de markt, met als belangrijkste argument dat echte 8K-content nog niet nodig is door het gebruik van kunstmatige intelligentie en ‘deep learning’ bij upscaling-technieken.

Sony houdt het (vooralsnog) dit jaar op één serie met 8K-televisies. De ZH8-serie bestaat uit een 75-inch en een 85-inch model, voorzien van HDMI 2.1-poorten. LG pakt het grootser aan, met maar liefst vier tv-series die over de 8K-resolutie beschikken. Er komt twee 8K oled-tv’s uit en drie 8K NanoCell lcd tv-series in verschillende schermformaten.

Samsung brengt in 2020 drie nieuwe 8K tv-series op de markt. De Zuid-Koreaanse fabrikant lanceert de Q950TS als topmodel, voorzien van een scherm dat nagenoeg geen zichtbare randen meer heeft. Daaronder bevinden zich de iets goedkopere Q900TS- en Q800TS-series met 8K-modellen. Tot slot kondigde ook TCL aan met 8K-televisies te komen. Het bedrijf wil dit jaar de Europese markt gaan veroveren.

Bijzondere tv’s en nieuwe displaytechnieken

Hoewel 8K de belangrijkste ontwikkeling is op het gebied van televisie zagen we tijdens CES 2020 nog een aantal interessante en belangrijke ontwikkelingen terug. Zo focust Samsung zich nog steeds op de microled-techniek, waarbij minuscule leds als pixels ingezet worden. De techniek staat nog in de kinderschoenen en is vooralsnog onbetaalbaar, maar het is een kanshebber voor dé displaytechniek van de toekomst. TCL zet momenteel in op miniled, wat eigenlijk een verbeterde versie is van de lcd-techniek.

Dat de tv van de toekomst waarschijnlijk geen simpel en statisch zwart vlak aan de muur meer zal zijn bleek wel uit een aantal interessante prototypen en zelfs modellen die al op de markt moeten komen. Zo brengt LG dit jaar zijn eerste oprolbare oled tv op de markt, al is het met een prijskaartje van waarschijnlijk 60.000 dollar. LG toonde ook een andere variant van de oprolbare oled tv, waarbij het scherm als een soort projectorscherm van boven naar beneden uitrolt. Samsung toonde in Las Vegas The Sero TV die zowel horizontaal als verticaal gedraaid kan worden.

Wat minder spannend maar niet minder interessant is de komst van kleine oled tv’s. Eindelijk kunnen we in 2020 naar de winkel voor oled tv’s met een formaat van 48-inch. Zowel LG als Sony hebben een 48-inch oled aangekondigd, en de verwachting is dat ook Philips later dit jaar een kleine oled tv aan het assortiment toevoegt.

Nieuwe beeldmodi en functies

Zoals gezegd is 2020 ook het jaar van wederom twee nieuwe termen die je op televisies kunt gaan zien. De Filmmaker Mode is een modus die op diverse televisies zal verschijnen en waarmee films en series weergegeven moeten worden zoals de makers het bedoeld hebben. Dolby Vision IQ is toevoeging aan de Dolby Vision HDR-standaard en optimaliseert de HDR-weergave door te kijken naar het type content en het omgevingslicht in de ruimte.

Bijna alle tv-fabrikanten hebben dit jaar ook zelf een nieuwe functie ontwikkeld voor beeldoptimalisatie. Middels lichtsensoren in de tv’s wordt gekeken naar de hoeveelheid omgevingslicht in de ruimte en aan de hand van die informatie wordt de beeldkwaliteit door de tv zelf geoptimaliseerd. Deze functie wordt door elke fabrikant anders genoemd. Zo noemt Panasonic het Intelligent Sensing en noemt Samsung het Adaptive Picture.

HDMI 2.1

HDMI 2.1 is inmiddels officieel en op CES 2020 zagen we dan ook diverse televisies verschijnen die over HDMI 2.1-poorten beschikken. Niet alle fabrikanten doen hier aan mee. Zo rust Panasonic zijn nieuwe HZW2004 oled tv namelijk niet uit met HDMI 2.1-poorten, maar gebruikers krijgen wel toegang tot specifieke HDMI 2.1-functies, zoals HDMI eARC. Sony rust alleen de echte topmodellen uit met HDMI 2.1-poorten, terwijl Samsung en LG het grootste deel van de line-up voorzien van de nieuwe HDMI-standaard.

Advertentie

Daarnaast is de Ultra High Speed HDMI-kabel voor HDMI 2.1 aangekondigd. Kabels die het Ultra High Speed-logo dragen moeten volledige ondersteuning voor HDMI 2.1 bieden. Dit betekent ondersteuning voor onder meer 4K- en 8K-videos, HDMI eARC en VRR (variabele refresh rates).

Soundbars

De alles-in-één home cinema-systemen zijn de laatste jaren verdreven door de soundbars, en dat is een trend die ook in 2020 voortgezet wordt. Nagenoeg alle grote fabrikanten hebben soundbars in het assortiment, en ook dit jaar worden de line-ups vernieuwd. LG komt in 2020 met vier nieuwe soundbars, waarvan de topmodellen voorzien zijn van AI Room Calibration. Samsung brengt dit jaar in ieder geval de HW-Q800T en HW-S600T op de markt. Ook is er een nieuwe feature genaamd Q-Symphony aanwezig. Dankzij deze functie kan de soundbar samenwerken met de speakers op een 2020 Samsung tv voor een nog betere audio-ervaring.

Ook Klipsch brengt nieuwe soundbars uit. Het topmodel voor 2020 is de Bar 54, met zoals de naam al doet vermoeden een afmeting van 54-inch. Dit is een 5.1.4-kanaals soundbarsysteem met 12-inch subwoofer en twee Surround 3 speakers.  Tot slot lanceert JBL de Bar 9.1, wat een soundbar met afneembare draadloze luidsprekers is.

Meer nieuwe producten en ontwikkelingen

Natuurlijk was er nog veel meer te zien en te horen op CES 2020. Zo werd er een groot aantal nieuwe hoofdtelefoons aangekondigd. Onder meer JBL, Jabra, Panasonic en Sennheiser introduceerden nieuwe modellen. Daarnaast presenteerde Harman Kardon nieuwe luidsprekers in de Citation line-up en kondigde JBL een compacte draadloze speaker aan. Royole liet van zich horen met een slimme speaker die beschikt over een 360-graden display.

Een interessante ontwikkeling op het gebied van bluetooth is de komst van Bluetooth LE Audio. Bluetooth LE Audio is de volgende evolutie van de standaard, waarmee meer mogelijkheden ontsloten worden en de kwaliteit weer een stapje omhoog gaat. Op het gebied van hifi zagen we nieuwe luidsprekers van Definitive Technology en Focal, terwijl NAD een nieuwe geïntegreerde versterker presenteerde.

Een overzicht van al het CES-nieuws

Een overzicht van alle nieuwtjes vanaf de beursvloer in Las Vegas vind je in ons CES archief.

Reacties (2)