CES round-up: Wat brengt 2017 op het gebied van home cinema?

09 januari 2017 7 Minuten 3 Reacties
panasonic-tx-65ezw1004-oled-tv-1

Na de CES in Las Vegas is het weer tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2017 verwachten op het gebied van home cinema?

De CES 2017 in Las Vegas nadert zijn einde en dat betekent dat we de balans weer kunnen opmaken. Wat worden de trends van dit jaar? Welke producten kunnen we verwachten? En waar focussen de grotere fabrikanten op? Op het gebied van home cinema is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar.

CES 2017: wat hebben we gezien?

In onze CES-preview hebben we uitgebreid stilgestaan bij de verwachtingen voor CES en het hele komende jaar. De meeste verwachtingen zijn uitgekomen en 2017 brengt dan ook geen grote verrassingen. Oled slaat de klok, zeker nu meer fabrikanten met de beeldtechniek aan de slag zijn gegaan. Daarnaast was er tijdens CES minder focus op lcd led maar kunnen we van alle grote fabrikanten weer een complete line-up lcd led tv’s verwachten. Ook hebben we meerdere nieuwe Ultra HD Blu-ray spelers gezien en wint Dolby Vision aan populariteit.

Oled tv’s

Zoals verwacht lag de meeste focus op oled. LG focust zich al jaren op de oledtechniek en heeft dan ook voor 2017 weer een compleet nieuwe line-up met oled tv’s gepresenteerd die allemaal over een hogere helderheid en ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als Dolby Vision beschikken. Het topmodel van dit jaar is verrassend; een zeer slanke wallpaper oled tv die middels magneten aan de muur bevestigd kan worden en met een soundbar verbonden moet worden.

2017 wordt ook het jaar dat de prijzen van oled tv’s waarschijnlijk wat gaan dalen want LG is niet meer de enige fabrikant met oled tv’s. Panasonic heeft weer een topmodel aangekondigd en zet waarschijnlijk in op de grotere budgetten, maar Sony komt juist met – waarschijnlijk – betaalbare modellen. De prijzen zijn nog niet bekendgemaakt maar we verwachten dat je het 55-inch model voor ongeveer 2.000 euro kunt aanschaffen. Daarnaast heeft Philips natuurlijk eind vorig jaar zijn eerste oled tv al aangekondigd.

Lcd led tv’s

Op het gebied van lcd led tv’s hebben we niet bijzonder veel te horen en te zien gekregen, al liet Samsung natuurlijk van zich horen met de eerste QLED tv’s. Deze tv’s beschikken over een nieuwe quantum dot-techniek die moet zorgen voor een hogere helderheid en nog betere kleurweergave. Daarnaast heeft Sony een complete line-up lcd led tv’s voor 2017 aangekondigd, met topmodellen die voorzien zijn van Dolby Vision-ondersteuning en zelfs full hd-modellen die over HDR-ondersteuning beschikken.

Ook LG heeft meerdere premium lcd led tv-series met quantum dots en Dolby Vision aangekondigd. Overigens liet LG ook weten vanaf dit jaar geen tv’s met gebogen schermen of 3D-weergave meer op de markt te brengen. Van Panasonic hebben we nog niks vernomen over de nieuwe lcd led tv’s maar in februari geeft het bedrijf een presentatie in Frankfurt waar we waarschijnlijk meer te zien en te horen krijgen.

Een opvallende trend op het gebied van tv’s is de tv die niet over elektronica en speakers beschikt maar verbonden wordt met een soundbar waarin ook de meeste elektronica en aansluitingen verwerkt zitten. LG toonde dit principe al met de wallpaper oled tv maar ook het Chinese Xiaomi presenteerde een lcd led tv die op ditzelfde idee gebaseerd is.

Ultra HD Blu-ray

Panasonic is voorloper op het gebied van Ultra HD Blu-ray spelers. De Japanse fabrikant introduceerde vorig jaar al de DMP-UB900 en DMP-UB700, en in 2017 wordt daar de betaalbare DMP-UB404 aan toegevoegd. Daarnaast komt ook Samsung dit jaar met een nieuwe Ultra HD Blu-ray speler, en bovendien hebben LG en Sony hun eerste modellen aangekondigd. De keuze wordt in 2017 dus een stuk groter en de spelers worden ook beter betaalbaar.

Zoals hierboven al aangegeven wint Dolby Vision aan populariteit. De HDR-standaard van Dolby zit in alle topmodellen tv’s van Sony en LG, en daarbij verwacht Dolby dat we begin dit jaar de eerste Ultra HD Blu-ray discs met Dolby Vision in de winkels kunnen verwachten. Via streamingdiensten als Netflix en Amazon kun je al series en films met Dolby Vision bekijken.

Smart tv’s

We hadden er wat meer van verwacht maar de smart tv’s waren een ondergeschoven kindje tijdens CES 2017. Alle fabrikanten lieten wel wat details los over vernieuwingen en verbeteringen maar belangrijke innovaties en ontwikkelingen zijn we niet tegengekomen. Samsung heeft aangekondigd de Smart View-app voor de smart tv’s te verbeteren en de Smart Hub bevat ook een functie die hard lijkt op Google Cast, waarmee je in apps zoals Netflix of YouTube kunt bladeren en vervolgens de content kunt laten afspelen op de tv.

Panasonic maakte bekend met een nieuwe versie van My HomeScreen 2.0 te komen. Het vernieuwde besturingssysteem heeft functies als favoriete mappen voor meerdere gebruikers, een aanpasbare My App-knop op de afstandsbediening voor snellere toegang tot favoriete content, en een vernieuwde Media Player-app met ondersteuning voor 4K HDR10- en Hybrid Log Gamma-content. En als laatste liet LG weten webOS 3.5 met diverse nieuwe ‘magische’ functies te introduceren.

Dolby Atmos

Dolby Atmos kon natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken tijdens CES 2017. Bijna alle nieuwe premium audiosystemen – met name de soundbars – zijn uitgerust met Dolby Atmos en beschikken dus over extra speakers die het geluid via het plafond naar de luisterpositie kaatsen.

Onder meer Samsung, LG en Sony hebben nieuwe soundbars met Dolby Atmos getoond. Daarnaast is het interessant om te zien dat de nieuwe oled tv’s van LG Dolby Atmos ondersteunen en dit signaal dus kunnen doorsturen of weergeven.

Meer home cinema nieuwtjes

Wat viel er nog meer op tijdens CES 2017? Er werden nog wat aardige ontwikkelingen en producten getoond. Zo liet Razer van zich horen met een protoype projectietechniek waarbij je hele kamer op indrukwekkende manier omgetoverd wordt tot het decor van je games. LG toonde een prototype oled tv die het geluid uit het scherm zelf in plaats van speakers aan de onderzijde of achterzijde laat komen, iets dat Sony al in zijn eerste oled tv’s verwerkt heeft.

Sony heeft ook zoals elk jaar weer een nieuwe line-up met draagbare speakers gepresenteerd, en de Japanse fabrikant kwam daarnaast met zijn eerste Dolby Atmos receiver en een compacte 4K HDR projector die op korte afstand een indrukwekkend plaatje kan projecteren. Een belangrijke ontwikkeling die we tijdens CES 2017 tegenkwamen is HDMI 2.1, de nieuwste versie van de HDMI-standaard.

Meer informatie

Een overzicht van alle producten die we in 2017 in Nederland en België kunnen verwachten, waaronder de nieuwe lcd led en oled tv’s, vind je in het 2017 home cinema overzicht.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

frans

frans
10 januari 2017 om 11:14

Ben heel benieuwd of het ook hier gaat komen nederland is en blijft een onder geschoven kind op dit gebied niet zo n belangrijk land.
Alleen voor hifi en goed beeld kwaliteit en surround fanaten.
Zal het wel aanslaan dat vraag ik me af,de meeste mensen intreseert het niet veel als ze maar een tv hebben met netfilx want het merendeel dweep er zo mee als ik om me heen hoort.
Ik wacht nog even eerst moet er HDR in en DOLBY VISION dan ga ik mijn tv vervangen eerst dit jaar mijn bluray speler vervangen voor UHD bluray speler.
Ze zouden moeten stoppen met het oude dvd gebeuren in de shops weg met de oude dvd ga voor kwaliteit en stap over naar UHD bluray is 100 keer mooier dan het oude ook geluid dolby atmos is top.

Inloggen
Peter vb

Peter vb
10 januari 2017 om 16:09

Ook ik wacht nog even om mijn Samsung 7500 4K zonder HDR te vervangen. Weet gewoon nog niet wat ik moet kopen. Zal zeker een 4K speler kopen en een netfilter maar daar blijft het dit jaar bij.

Inloggen
Fred

Fred
16 januari 2017 om 10:52

Daar doe je goed aan. Geen of héél weinig programmas worden met HDR uitgezonden. Bovendien is het opletten geblazen met de nieuwe tv-normen. De oude bt.709 die in de tv´s van de laatste 20 jaar zit word vervangen met bt.2020 (google it) er komt hdcp 2.2 in wat tegen copieeren moet beschermen, TV 4K is aan te bevelen hoewel nog weinig uitzenders in 4K uitzenden én de Oled zal goedkoper worden. Met dit allemaal is de “oude” dvd speler niet compatible en zeker ook niet de av-versterker. Deze kán, inmits je hdmi 1.4 de 4K wél onderhouden maar meer ook niet. Dús, ook een nieuwe av-versterket aanschaffen en dat is eigenlijk waar je mee moet beginnen. De meeste merken ondersteunen alle nieuwe normen.

Inloggen