De beste smart tv’s van 2016 / 2017

18 oktober 2016 7 Minuten 2 Reacties
Philips 65PUS8901-review-android-tv

In dit artikel kijken we naar de beste smart tv's van 2016 / 2017. We letten met name op de smart tv-mogelijkheden, de gebruikservaring en natuurlijk ook de beeldkwaliteit.

Wat is een smart tv?

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een smart tv is, al zijn er natuurlijk verschillen tussen alle smart tv’s die je in de winkel vindt. Simpel gezegd is een smart tv is een tv die je kunt verbinden met het internet en die je middels deze internetverbinding en een gebruiksvriendelijke interface toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Denk hierbij aan het gebruik van applicaties die voor het platform ontwikkeld zijn, de mogelijkheden om content binnen je thuisnetwerk te streamen, een interactieve tv-gids en diensten voor onder meer het streamen van video. Met een smart tv kun je veel meer dan alleen tv-kijken, met dank aan de internetverbinding.

Helaas zijn we nog niet zover dat we één smart tv-platform hebben dat door veel fabrikanten gebruikt wordt. Een standaard ontbreekt dus nog. Maar, fabrikanten besteden wel veel aandacht aan de optimalisatie van smart tv’s, met name door de ontwikkeling van steeds krachtigere chips en gebruiksvriendelijke software. Ook geeft elke fabrikant een eigen naam aan het smart tv-platform. Zo noemt Samsung het de Tizen, noemt Panasonic het Firefox OS en gebruikt LG webOS.

Lees meer over wat een smart tv is en wat je ermee kunt.

Advertentie

Wat zijn de trends?

Er is in de afgelopen twee jaar veel veranderd op het gebied van smart tv. Fabrikanten hebben nieuwe platformen geïntegreerd, Google heeft Android TV op de markt gebracht en we zien de trend dat alles eenvoudiger en strakker wordt. Het draait niet meer om geavanceerde en uitgebreide platformen maar om het aanbod van apps, gebruiksgemak en een simpele weergave van alles dat je nodig hebt.

De beste smart tv’s van 2016 / 2017

Begin dit jaar zijn er weer veel nieuwe tv’s gelanceerd, nagenoeg allemaal voorzien van smart tv-software. Opvallend nieuws op het gebied van smart tv’s was er niet te melden; fabrikanten staan achter hun eigen platform en rollen vooral updates uit die de gebruikservaring nog verder verbeteren. Nu de markt voor smart tv’s volwassen aan het worden is kunnen we een goed overzicht maken van de platformen die ons het meest aanspreken. In dit artikel vind je de beste smart tv’s van dit moment waarbij we met name kijken naar de software en mogelijkheden. We beoordelen met smart tv-platform en dat bevindt zich natuurlijk ook op andere modellen in het assortiment van de betreffende fabrikant. Een volledig overzicht van alle (smart) tv’s die in Nederland te koop zijn vind je in ons 2016 home cinema overzicht.

Samsung KS9000-serie

Samsung laat al jaren zien voorop te lopen wanneer het op smart tv-software aankomt. Sinds afgelopen jaar heeft de Koreaanse fabrikant het zelf ontwikkelde Tizen op zijn smart tv’s gezet. Deze software heeft de interface veel eenvoudiger gemaakt en dat zorgt voor een zeer goede gebruikservaring. De smart tv interface is overzichtelijk, snel toegankelijk en vooral zeer handig. Enig minpuntje is het aanbod van apps dat helaas minder is geworden. De KS9000-serie lcd led tv’s bieden daarnaast een zeer goede beeldkwaliteit, met name met Ultra HD- en HDR-bronnen. Via het smart tv-platform heb je dan ook toegang tot Ultra HD- en HDR-materiaal, onder meer met Netflix en YouTube.

Lees ook onze Samsung UE55KS9000 review
Bekijk de complete Samsung 2016 lcd led tv line-up

LG E6V oled tv-serie

LG maakt al een paar jaar gebruik van webOS als smart tv-platform. Dit platform is net als Tizen zeer eenvoudig vormgegeven en biedt direct toegang tot de belangrijkste apps, inputs en instellingen. WebOS is zeer fraai vormgegeven, werkt vlot en bevat voldoende apps en toepassingen om content uit je thuisnetwerk te halen, van het internet te halen en te delen met anderen. Daarbij heeft LG een handige Magic Remote ontwikkeld waarmee je snel door de interface kunt navigeren. Dit alles wordt op de E6V oled tv-serie gecombineerd met een uitmuntende beeldkwaliteit en een strak design.

Bekijk onze LG E6V oled tv-serie review
Bekijk de complete LG 2016 oled en lcd tv line-up

Panasonic DXW904-serie

Panasonic laat met Firefox OS zien dat smart tv’s door iedereen eenvoudig te gebruiken zijn en dat de weergave daarnaast eenvoudig te personaliseren is. Het aanbod van apps is niet bijzonder groot maar de belangrijkste apps voor het streamen van video en muziek zijn aanwezig. Firefox OS smart tv’s van Panasonic beschikken over een zeer strakke en kleurrijke weergave, handige extra functies en met name ook een goed werkende app voor je smartphone of tablet. De DXW904-serie lcd led tv’s combineren dit met een zeer goede beeldkwaliteit, een premium design en één van de beste afstandsbedieningen die wij in lange tijd gebruikt hebben.

Lees ook onze Panasonic TX-58DXW904 review
Bekijk ook de complete Panasonic 2016 lcd led tv line-up

Sony XD8005B-serie

Sony pakt het anders aan dan de hierboven genoemde fabrikanten. Het Japanse bedrijf is namelijk een samenwerking met Google aangegaan. Op de smart tv’s van Sony is nu dan ook Android TV te vinden. Dit platform heeft zijn voor- en nadelen. De grote voordelen zijn het zeer grote app-aanbod en de integratie van streaming-, audio- en beeldtechnieken die steeds breder geaccepteerd worden. Het grote nadeel van Google TV is dat de software op dit moment nog niet bijzonder stabiel is. Zowel Philips als Sony (beiden gebruiken Android TV) hebben te maken met bugs en soms niet werkende functies. Ook qua interface is Android TV wat anders dan Panasonic, LG en Samsung aanbieden. Android TV komt met uitgebreidere menu’s, meer vormgeving en meer dynamische content.

Lees ook onze review van Android TV
Bekijk ook de Sony 2016 lcd led tv line-up (herfst)

Reacties (2)