Alles dat je moet weten over Ultra HD, UHD Blu-ray, 4K-spelers en HDR

12 mei 2016 2 Minuten 0 Reacties
Ultra-HD-Blu-ray-disc

Nu de Ultra HD-standaard definitief is, de eerste Ultra HD Blu-ray discs in de winkels liggen en ook de eerste spelers te koop zijn is het tijd voor een update met alles dat je moet weten.

Bijna twee jaar geleden hebben we enkele uitgebreide artikelen geschreven over de komst van 4K Ultra HD. De standaard stond nog in de kinderschoenen, hardware was er nog niet, content was er nog nauwelijks en veel vragen waren nog onbeantwoord. Inmiddels, twee jaar verder, weten we hoe de vork in de steel zit, is de eerste content er en kunnen we zelfs met de nieuwe hardware aan de slag. Het is dus tijd voor een update.

Wat is 4K Ultra HD

De Ultra HD-standaard was twee jaar terug nog niet echt duidelijk. Wat hadden we nodig qua hardware? Welke extra elementen, waaronder het kleurbereik en het dynamisch bereik, zouden er aan toegevoegd worden, en gaan alle fabrikanten er op dezelfde manier mee aan de slag? Al die vragen zijn beantwoord en daardoor kunnen we je ook precies vertellen wat 4K Ultra HD inhoudt en wat je er exact aan hebt.

Ultra HD Blu-ray discs en spelers

Met een mooie, nieuwe standaard moet er natuurlijk ook op het gebied van content en hardware ontwikkeld worden. Sinds vorig jaar is er op deze gebieden een hoop gebeurd. Zo zien we inmiddels de eerste Ultra HD Blu-ray schijfjes in de winkels liggen, zijn de eerste Ultra HD Blu-ray spelers gelanceerd en zijn streamingdiensten druk bezig met het uitbreiden van het aanbod. Meer over de nieuwste discs en spelers lees je in ons artikel over Ultra HD Blu-ray discs en spelers. Wil je meer weten over de streamingopties? Lees dan ons artikel over 4K Ultra HD-content op Netflix.

HDR en meer

Het is inmiddels ook duidelijk dat de Ultra HD-resolutie niet op zichzelf staat. De hogere resolutie is niet het enige dat de kijkervaring moet verbeteren. In de algemene Ultra HD-standaard zijn ook elementen als HDR en een groter kleurbereik meegenomen, waardoor ook het dynamische bereik en de kleurweergave verbeterd wordt. Meer hierover lees je in ons artikel over high dynamic range.

Nog meer weten?

wil je nog meer weten over de hogere resolutie en zowel de hardware als content waarmee je het kunt bekijken? Dan kun je terecht in ons artikel over het vinden van Ultra HD series en films en de uitleg over het Ultra HD Premium-certificaat. Vergeet ook onze reviews niet door te nemen, waarin we kijken naar de nieuwste UHD tv’s en de nieuwste 4K-spelers.

Reacties (0)