Alles dat je moet weten over Fire TV smart tv

21 november 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Fire TV-opener

Panasonic heeft lange tijd gesteund op een eigen smart tv-systeem, My Home Screen, dat gebaseerd was op het ter ziele gegane Firefox TV. Voorgaande jaren waren er als experiment enkele modellen met Fire TV en Google TV. Dit jaar, 2024, schakelt de fabrikant bijna heel de line-up over naar Fire TV. Wat mag je verwachten van dit smart tv-systeem gemaakt door Amazon?

Installatie

Fire TV installeer je op de klassieke manier, met de afstandsbediening in de hand. Er is een Fire TV-app maar die doet enkel dienst als afstandsbediening en wordt niet gebruikt tijdens de installatie. De installatie verloopt vrij standaard. Kies een taal en land, en activeer de netwerkverbinding. Zodra je dat gedaan hebt, controleert de tv of er een software-update beschikbaar is, en indien ja installeert hij die onmiddellijk.

Vervolgens moet je aanmelden met een Amazon-account. Dat is niet verplicht, maar als je het niet doet, heb je helemaal geen apps op de tv. Je kan dan enkel gebruik maken van live tv, externe ingangen en bronnen op je thuisnetwerk. Cookievoorkeuren aanpassen laat je toe om de tracking voor advertenties te verminderen, erg gedetailleerd is het niet, maar je kan weigeren zonder verlies van functionaliteit. Verder moet je enkel nog de live tv-zenders installeren en ouderlijk toezicht wordt standaard geactiveerd. Je kan het later uitschakelen via de menu’s.

Wie zijn privacy nog beter wil afschermen gaat in de instellingen naar “Voorkeuren”, en van daar naar “Privacy-instellingen”. Tijdens de installatie heb je enkel de cookievoorkeuren uitgeschakeld, hier kan je kan nog drie andere opties uitschakelen.

Software updaten

Deze gids is gebaseerd op de Panasonic TV-55Z85AEG (met softwareversie Fire OS 8.1.1.2 (RS8112/2463), november 2024), maar is van toepassing op alle Panasonic tv’s met Fire TV uit 2024.

Regelmatig even nakijken of er een software-update beschikbaar is, dat raden we aan. Zeker in dit geval, de komst van Fire TV naar Panasonic is erg recent en dus valt het te verwachten dat er nog gesleuteld wordt aan het smart tv-systeem. Ga naar de Instellingen, “Apparaat en software”, en selecteer “Update installeren”. We vonden geen optie om updates automatisch uit te voeren (of om dat uit te schakelen).

Het Home-scherm

Fire TV sluit aan in de ondertussen lange lijst van smart tv-systemen die wat layout betreft op dezelfde leest geschoeid zijn. De bovenste helft van het scherm is voorbehouden voor gesponsorde content. Die kwam bij Fire TV uit Prime Video, HBO max, en TF1 (een Franse zender). Daaronder, centraal in beeld, staan links vijf pictogrammen (Profiel, Ingangen, Mijn Spullen, Zoeken en Start), rechts vind je zes favoriete apps, en tot slot twee pictogrammen, een voor alle apps, en een voor instellingen.

Met slechts zes favoriete apps kan je niet bepaald een lange lijst aanleggen. Maar toegegeven, op de afstandsbediening staan al toetsen voor Netflix, Prime Video, Disney+ en YouTube, dus die hoef je dan ook niet in die lijst te zetten. Dat er altijd een extra pictogram is waarmee je alle geïnstalleerde apps te zien krijgt, maakt die beperking ook minder erg. Zodra je een pictogram van een van die diensten selecteert, zie je onderaan aanbevelingen uit die dienst, als die beschikbaar zijn.

Wie verder naar onder scrollt, komt in de gebruikelijke lijst met rijen aanbevelingen terecht. Wat opviel, het zijn er niet alleen heel veel (we telden 50 rijen), er zijn ook aanbevelingen voor apps bij. Net als bij Google TV zijn de aanbevelingen gerangschikt per categorie, en kunnen items bevatten uit verschillende diensten. Dat de meeste content uit Prime Video komt hoeft misschien niet te verbazen, maar we zagen ook aanbevelingen uit Netflix, HBO Max en Disney+, al zijn die heel wat zeldzamer. Zie je een film of reeks die je later wil bekijken, dan kan je die je lijst toevoegen. De titel verschijnt dan als je op het Home-scherm “Mijn Spullen” selecteert. Aanbevelingen zouden niet alleen gebaseerd zijn op kijkgedrag, maar ook op het feit of de app geïnstalleerd is, of hij in de favorieten staat, en of je ingelogd bent in de app.  We konden dat niet onmiddellijk vaststellen zoals dat bij Titan OS wel het geval was. Nog een opmerking, sommige titels uit de Prime Video cataloog hadden enkel een franse korte inhoud, of hadden hun titel in het spaans, maar dan met een nederlandse korte inhoud. Dat wijst meestal op een film met enkel een soundtrack in die taal. Die informatie wordt wel weergegeven op het scherm, dus lees dat even na voor je een film start die enkel een Spaanse soundtrack en Franse ondertitels heeft.

De navigatie door het Home-scherm en door de menu’s in het algemeen verliep vlot. Je kan binnen een account meerdere profielen aanmaken, elk met eigen apps, geschiedenis en aanbevelingen. Fire TV heeft ook een Kids-versie, maar die was op het moment van onze test nog niet beschikbaar.

Zoeken

De Fire TV zoekfunctie vind je centraal op het Home-scherm, tussen de pictogrammen links in beeld. Wie de zoekfunctie aanklikt, kan onmiddellijk kiezen uit een aantal categorieën. Al kan je natuurlijk ook zelf een zoekopdracht intypen, of inspreken.

Een zoekopdracht levert resultaten uit verschillende streamingdiensten. We zagen alvast Prime Video (uiteraard), Netflix, Disney+ en HBO max. Er verschijnt een lijst met topresultaten, met daaronder een lijst van resultaten die beschikbaar zijn op je abonnementen. Dat is erg gemakkelijk, zo weet je onmiddellijk dat die opties gratis beschikbaar zijn. Nog verder naar onder vind je opties die je kan huren of kopen. En in sommige gevallen reikt de zoekfuncties ook apps aan.

Op een zoekfunctie als deze wachten we al lang. We kunnen enkel hopen dat ook andere fabrikanten deze richting uitgaan.

Apps

De rij met apps centraal op het Home-scherm kan je naar wens aanpassen. Klik op het tweede pictogram van rechts (drie vierkantjes en een plusteken) om de lijst aan te passen. Je kan de volgorde wijzigen, en apps toevoegen of verwijderen. Je moet minstens één app laten staan, maar welke dat is kies je zelf. Wil je apps definitief verwijderen van de tv, dan kan dat ook hier.

App-aanbod

Fire TV is gebaseerd op Android TV, maar er is geen 100% compatibiliteit. Apps die beschikbaar zijn op Android TV zijn dus mogelijk ook beschikbaar op Fire TV. Dat zou Fire TV een stevige bibliotheek geven, en dat is ook zo, want op vlak van internationale streamingdiensten is het aanbod erg ruim. Met YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV, HBO Max en Sky Showtime krijg je werkelijk een volledig aanbod. Maar voor de lokale apps moet Fire TV duidelijk nog wat uitbreiden. Voor Nederland is er Videoland, Kijk, NLZiet, Ziggo Go en KPN iTV, maar geen Viaplay, NOS Live, NPO Start of Pathé Thuis. Voor België is de zaak ronduit dramatisch, geen enkele app is beschikbaar. Panasonic liet wel weten dat er behoorlijk wat apps op de planning staan, maar dat blijft dus afwachten. Bij My Home Screen waren er ook al geen Belgische apps, maar vermits de Fire TV-apps nauw aansluiten bij de Android TV-versies hopen we dat er toch beweging in komt.

Breng zeker een bezoek aan de appstore, je vindt er mogelijk nog andere interessante opties. VLC for Fire TV bijvoorbeeld, of Plex. De meeste apps zal je bij de eerste opstart overigens moeten installeren, ook al zijn ze zichtbaar in de app-balk. Je kan in de appstore ook zoeken per categorie. De categorienamen bleken dan wel weer in het Frans te zijn, nog een voorbeeld van zaken waar Fire TV nog aan moet werken. De zoekfunctie binnen de appstore werkt prima.

Casting

Fire TV ondersteunt Airplay 2 (en HomeKit), maar geen Google Cast. Het was wel mogelijk om YouTube en Netflix te casten, maar volledig Cast-functionaliteit ontbreekt. Er is wel de mogelijkheid om het beeld van je smartphone te spiegelen op de tv. Al deze functies vind je door tijdens het kijken de instellingentoets (tandwiel) in te drukken, en vervolgens “Weergavefuncties” te selecteren.

Fire TV Ambient Experience

Het scherm een decoratieve functie geven als je geen tv kijkt, is ondertussen bij elke fabrikant beschikbaar. Ook Fire TV biedt deze optie. Kies voor kunstbeelden of eigen foto’s. Fire TV voegt daar nog iets extra aan toe, je kan ook kiezen uit beelden van je favoriete tv-serie.

Fire TV menu

Het volledige menu voor Fire TV bereik je door op de Home-pagina het tandwiel-pictogram uiterst rechts aan te vinken.

Wat elke tegel precies biedt aan instellingen is even uitzoeken, al is de organisatie degelijk en de naamgeving geeft vrij duidelijk aan wat er achter een tegel schuilgaat. Onze enige echte klacht is dat wie de privacy en gebruiksvoorwaarden wil nagaan, daar veel werk in zal moeten steken. In “Apparaat en Software” vind je het item “Juridisch en naleving”. Vandaar kan je door een redelijk eindeloze reeks documenten bladeren, sommige in Nederlands, sommige in het Engels, sommige in het Duits, met verschillende formateringen gaande van platte tekst tot html. Zaken uitschakelen doe je via “Voorkeuren, ->Privacy-instellingen”, maar hoe dat relateert aan deze lange reeks documenten is onduidelijk. We pleiten voor een veel beter, en gebruiksvriendelijker overzicht.

Ben je op zoek naar de beeld- en geluidsinstellingen, dan doe je dat door op de afstandsbediening op de tandwiel-toets te drukken terwijl je naar een bepaalde bron kijkt. De beeld- en geluidsinstellingen zijn goed geordend. Je vindt gemakkelijk terug wat je zoekt. Via dit menu kan je bovendien ook de “Weergavefuncties” activeren (zoals Airplay en Scherm spiegelen), het scherm uitschakelen indien je enkel naar muziek luistert (“Schermkracht”, een ietwat vreemde vertaling), een slaaptimer instellen of info over het beeldsignaal opvragen.

Je kan beeld- en geluidsinstellingen ook bereiken vanuit het algemene menu, via “Scherm en Geluiden”, maar dat is omslachtiger.

Conclusie

Fire TV lijkt op het eerste gezicht op veel andere smart tv-systemen, maar het weet zich toch te onderscheiden. Het systeem focust op content en aanbevelingen, en wordt niet bezwaard door andere functies. Het app-aanbod is prima, zolang je internationale streamingdiensten zoekt. Het lokale aanbod dient uitgebreid te worden, zeker voor België waar er momenteel niets beschikbaar is. Volgens Panasonic wordt daaraan gewerkt. Naast Airplay 2 zagen we ook graag een volledige Google Cast implementatie. Fire TV werkt vrij vlot, al kan de responsiviteit vermoedelijk nog wat verbeteren met software-updates. Kleine kinderziektes zoals onoverzichtelijke documenten voor privacy en gebruiksvoorwaarden, dat zijn zaken die weggewerkt moeten worden. Wat ons vooral aangenaam verraste was de zoekfunctie. Die levert resultaten over verschillende diensten en sorteert zelfs op basis van je abonnementen. Daarmee is Fire TV het eerste smart tv-systeem dat echt op weg is naar een universele cataloog.

Panasonic-TV55Z85A-lifestyle
Lees ook

Review: Panasonic TV-55Z85A (Z85A-serie) oled tv

Reacties (0)