Aansluitingen van een av-receiver: alles dat je moet weten

20 mei 2017 8 Minuten 12 Reacties
Marantz-SR7011-review-back

Een av-receiver is voorzien van tientallen aansluitingen, met verschillende functies. In dit artikel leggen we je alles uit over deze aansluitingen voor zowel audio als video.

Eerder dit jaar hebben we uitgebreid geschreven over wat een av-receiver precies is en waar je op moet letten als je er een koopt. Echter, een belangrijk onderdeel van de receiver willen we nog wat verder uitlichten; de aansluitingen. Een receiver is namelijk voorzien van tientallen aansluitingen, met verschillende functies. In dit artikel leggen we je daar alles over uit.

Aansluitingen op av-receivers

Av-receivers zijn, zoals je in ons eerdere artikel hebt kunnen lezen, een soort centrale hub voor je home cinema-systeem. Op deze apparaten kun je alle soorten inputs (bronnen) aansluiten en vaak ook meerdere outputs (weergave-apparaten) koppelen. De receiver is in staat om geluid richting de aangesloten luidsprekers te sturen en videomateriaal naar de aangesloten tv of projector te sturen. Daarnaast zien we tegenwoordig veel receivers die draadloos audio richting gekoppelde multiroomspeakers kunnen streamen.

Aansluitingen voor video (HDMI)

Sinds een jaar of vijf is er op het gebied van video-aansluitingen op een receiver een hoop veranderd. Voorheen zagen we bijvoorbeeld met name composiet (het gele tulpkabeltje), component (RGB-kabel) en S-Video (ronde kabel met pinnetjes) terug. Dit zijn echter allemaal analoge aansluitingen en ze zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig zijn de meeste aansluitingen (er is vaak nog een klein aantal composiet- en component-aansluitingen aanwezig) vervangen voor één video-aansluiting; HDMI.

HDMI is inmiddels een algemeen geaccepteerde en gebruikte aansluiting voor het koppelen van digitale apparaten. De HDMI-kabel kan zowel audio als video in de hoogste kwaliteit doorsturen, en daarmee wordt het aantal benodigde kabels fors verminderd. Je kunt op de meeste receivers nagenoeg al je digitale bronnen kwijt want een gemiddelde van vijf HDMI-ingangen is ongeveer de standaard. Ga voordat je tot aankoop overgaat echter na welke apparaten je allemaal met je receiver wilt koppelen en zorg ervoor dat de receiver die je wilt over meer HDMI-poorten beschikt dan je nodig hebt. Je zult immers altijd zien dat je een nieuw apparaat koopt en deze vervolgens niet kwijt kunt. Heb je een tv en een projector of een tv en een tweede tv in een andere ruimte? Zorg dan dat de receiver beschikt over twee HDMI-uitgangen, waarvan er één gebruikt kan worden om het beeld naar een extra display te sturen.

Op het gebied van HDMI is het ook verstandig te kijken naar de versie van de aansluitingen. Op dit moment is HDMI 2.0a de nieuwste HDMI-versie en met deze versie zit je goed op het gebied van 4K Ultra HD-content en is er volledige high dynamic range-ondersteuning. Deze content wordt door de receiver geaccepteerd en kan doorgestuurd worden naar een display. Ook is het van belang dat HDCP 2.2-ondersteuning aanwezig is waardoor het streamen van 4K-content mogelijk gemaakt wordt. Let wel; op het gebied van HDR zijn er vandaag de dag meerdere standaarden en als een receiver over HDMI 2.0a beschikt dan worden alle standaarden ondersteund, behalve Dolby Vision. Dolby Vision moet apart vermeld worden aangezien hier specifieke hardware voor nodig is.

Audio-aansluitingen

Natuurlijk zijn er ook voldoende bronnen die je middels een audiokabel kunt aansluiten, bijvoorbeeld wanneer HDMI niet beschikbaar is of wanneer je de bron middels HDMI direct met de tv gekoppeld hebt. Om de audio richting de receiver, en uiteindelijk dus de speakers, te sturen, zijn er verschillende aansluitingen aanwezig; zowel analoog als digitaal.

De analoge RCA, of tulp, aansluiting is speciaal en alleen voor audio. Het is de meest bekende analoge audio-aansluiting, maar heeft zijn beperkingen. Het decoderen van het digitale signaal moet door de bron (de cd-speler bijvoorbeeld) gedaan worden en elk kanaal heeft zijn eigen tulpkabel nodig. Rood en wit staan voor links en rechts, stereo dus. Maar, je hebt ook vaak de beschikking over 7.1-kanaals analoge RCA-ingangen. Om deze ingangen op een receiver te gebruiken moet je dus 8 kabels (bij een 7.1-kanaals weergave) tussen de bron en de receiver leggen. Er zijn voorstanders van analoog (RCA) die beweren dat het geluid warmer en natuurlijker klinkt, maar er zijn ook genoeg mensen die digitaal de voorkeur geven.

Ook zijn er digitale aansluitingen speciaal voor audio, zoals digitaal coaxiaal en optisch. Deze aansluitingen geven een goede audiokwaliteit, zonder verlies van signaal, wat in analoge verbindingen wel kan gebeuren. Toch zit er wel degelijk verschil tussen audio via een HDMI-kabel en audio via een optische (toslink) of digitaal coaxiale kabel. Om te beginnen is een HDMI-kabel geschikt voor de doorgifte van zowel beeld als geluid, terwijl een optische of coaxiale kabel alleen audio kan doorsturen. Een HDMI-kabel is dus in principe de enige kabel die je nodig hebt om audio en video door te sturen en zelfs terug te ontvangen (middels HDMI ARC) van je tv. Beide kabels kunnen 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS) doorsturen, maar houd er rekening mee dat optisch geen ondersteuning biedt voor HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in bitstream formaat, te vinden op Blu-ray discs. Hiervoor is de bandbreedte te klein, een probleem dat HDMI niet heeft.

Luidsprekeraansluitingen

Als je alle bronnen gekoppeld hebt dan is het natuurlijk de bedoeling dat je de receiver aan het werk zet om de audio van deze bronnen richting te speakers te sturen. Hiervoor beschikt de receiver over een versterker en een aantal uitgangen voor luidsprekers. Deze zogenaamde luidsprekerterminals bevinden zich duidelijk gelabeld aan de achterzijde van de receiver. Zo zie je direct waarop een specifieke speaker aangesloten moet worden, bijvoorbeeld op de positie van links voor of de centerspeaker.

De meeste receivers beschikken over luidsprekeraansluitingen voor minimaal een 5.1-kanaals (vijf luidsprekers en een subwoofer) systeem, maar je kunt met een groter budget ook receivers vinden die 11.2-kanaals of nog grotere systemen ondersteunen. Het is allemaal afhankelijk van de luidsprekeropstelling die je voor ogen hebt. Daarnaast komen de duurdere receivers met extra luidsprekerterminals die bijvoorbeeld voor een tweede ruimte gebruikt kunnen worden. Deze extra terminals hebben vaak twee functies; of de hoogte-speakers in een Dolby Atmos-opstelling of extra speakers in een andere ruimte. Overigens wordt de subwoofer niet middels een eenvoudige luidsprekerkabel aangesloten. Hiervoor wordt een subwooferkabel (eigenlijk een gewone tulpkabel) gebruikt.

Meer aansluitingen

Met bovenstaande informatie hebben we de belangrijkste aansluitingen behandeld, maar dat is zeker nog niet alles. Zo beschikken steeds meer receivers over een ethernetpoort waardoor er een directe en bekabelde interverbinding mogelijk is. Voor integratie met (domotica-)installaties zijn vaak RS-232, Flasher Out, IR-ontvanger in, DC-Trigger en soortgelijke aansluitingen aanwezig. RS232 is bijvoorbeeld een directe communicatiepoort naar de microprocessor van het apparaat. Via deze verbinding kun je de componenten aansturen en statusinformatie krijgen zonder enig visueel contact te maken. En natuurlijk mogen we de aansluiting voor de FM/AM-antenne niet vergeten.

Bedenk van te voren wat je wilt

Voordat je een receiver aanschaft is het verstandig om een overzicht te maken van alle apparaten die je wilt aansluiten op je nieuwe home cinema systeem, zoals ook de wat oudere cd-speler, platenspeler, spelcomputer, DVD/Blu-ray spelers, een (HD)tv decoder en wellicht een laptop/computer en een internetverbinding. Ook de uitgangen zijn van groot belang. Wil je in meerdere ruimtes beeld en/of geluid hebben? Gebruik je een (Ultra) hd tv of nog een oudere beeldbuis tv? Als je dit allemaal op een rijtje hebt kun je gaan zoeken naar de perfecte receiver.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema-systemen, lcd tv’s, receivers, luidsprekers, smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (7)

Paul

Paul
22 mei 2017 om 09:10

Nagenoeg al AV receivers zijn zo’n 43 breed.
Wie weet een goede smallere te noemen?

Inloggen
Piet Hoekstra

Piet Hoekstra
22 mei 2017 om 09:44

In het artikel werd gesproken over FM/AM aansluiting. FM/AM heeft zijn langste tijd gehad en wordt opgevolgd door DAB+. Wanneer kunnen we recievers verwachten met DAB+ ontvanger? Dan hebben we ook nog internetradio.

Inloggen


22 mei 2017 om 11:16

Klopt, maar DAB+ is geen aansluiting. Er zijn al receivers die erover beschikken.

Inloggen
Frans

Frans
22 mei 2017 om 17:50

Marantz zijn de betere ook met update bij de rest van de merken vaag allemaal

Inloggen
Philippe

Philippe
27 mei 2017 om 16:28

Graag titel van artikel corrigeren ivm correct gebruik van de nederlandse taal: ‘alles wat je moet weten’ is correct, …alles dat… is foutief. Met dank en vriendelijke groet.

Inloggen


27 mei 2017 om 17:12

Mag allebei volgens officiële regels.

Inloggen
Arie

Arie
04 september 2017 om 18:24

Sinds 3 maanden een Pioneer VSX 1131 met Klipsch RP 280 F speakers L+R en als centerspeakers Dynaudio pro, prima geluidje en met internetradio via tune-in geen fm of mw meer nodig; D.A.B. is nog niet aanwezig, wel op m’n draagbare radio voor in de tuin.

Inloggen
FransS

FransS
17 juni 2020 om 15:39

Ik probeer mijn AV-receiver (SONY STR-DG820) optimaal aan te sluiten op mijn nieuwe Samsung QLED TV 2020. De AV-receiver gebruik ik eigenlijk alleen nog om tv-geluid naar de speakers te versterken. De videobronnen (Ziggo mediabox next, DVD-speler, AppleTV) heb ik rechtstreeks op m’n Samsung TV (oneconnectbox) aangesloten. De AV-receiver is nu met een optische kabel op de TV aangesloten. Echter zou ik m’n AV-receiver ook met een HDMI-kabel op de TV (oneconnectbox) via ARC willen aansluiten. Dan gaat deze ook automatisch aan/uit met de TV. Kan dat? De AV-receiver is al zeker zo’n 10jr oud. Moet de HDMI kabel dan in één van de 4 HDMI-ingangen of juist in de HDMI-uitgang van de AV-receiver zitten?

Inloggen
Piet

Piet
17 juni 2020 om 16:34

Om gebruik te maken van de HDMI ARC van de tv moet de av receiver óók voorzien zijn van HDMI ARC. Bij die ARC aansluiting zitten extra pinnetjes om het geluid van de tv naar de av receiver te transporteren. Ik vermoed, gezien de leeftijd van de av receiver, dat de av receiver géén ARC aansluiting heeft. Het is dus helaas níet mogelijk.

Inloggen
FransS

FransS
17 juni 2020 om 17:25

Bedankt voor je snelle reactie. Jammer dan moet ik de optische verbinding blijven gebruiken of naar een nieuwe AV-receiver/versterker upgraden. Is er een kenmerk waar ik dan op moet letten qua HDMI aansluitingen? HDMI2.0 of moet ARC specifiek zijn vermeld?

Inloggen
Piet

Piet
17 juni 2020 om 22:59

ARC moet specifiek vermeld staan. HDMI ARC is veel voorkomend bij av receivers, dus er is de keuze in elke prijsklasse. Veel succes.

Inloggen
Wim

Wim
16 november 2020 om 23:22

Fijn een uitleg over de vele aansluitingen, maar niks over de output naar je koptelefoon. Duizenden mensen met gehoorproblemen, hebben een koptelefoon om tv te kunnen kijken en luisteren, zonder dat het output tv audio geluid voor de overige kijkers is uitgezet.

Inloggen