5 tips voor een betere hdtv beeldkwaliteit

02 maart 2012 4 Minuten 0 Reacties
LG-goedkopere-4K-tvs

Je wilt natuurlijk de best mogelijke beeldkwaliteit wanneer je een nieuwe hdtv koopt, maar hoe zorg je er nu voor dat je het meeste uit je tv haalt? We hebben een tijdje terug al een artikel geplaatst met 5 tips om je tv simpel te kalibreren maar er komt meer bij kijken dan dat. De basis van je opstelling en instellingen moet natuurlijk al goed zijn. Daarom in dit artikel 5 tips voor een betere beeldkwaliteit.

1. Controleer de bekabeling

Als er één kabel is die de voorkeur heeft dan is het HDMI. Alle apparatuur die middels HDMI is aan te sluiten moet ook met HDMI aangesloten worden voor de beste beeldkwaliteit. Controleer de decoder voor digitale tv, de Blu-ray speler en de spelcomputer op de kabels die aangesloten zijn. Wanneer je apparatuur ouder is en geen HDMI-uitgang heeft dan is een RGB (rood/groen/blauw) component kabel het beste. Hou er wel rekening mee dat deze kabel geen audio meestuurt. Alle andere kabels kunnen geen HD content doorsturen, maar wanneer de bron dat al niet kan (bijvoorbeeld een videorecorder) is het geen probleem andere kabels te gebruiken.

Overigens is het bij HDMI handig om te weten dat een kabel niet duur hoeft te zijn. Lees meer over dure of goedkope kabels voor audio en video.

2. Ga ook voor HD bronnen

Nu heb je een mooie hdtv en dan gebruik je nog steeds een digitale decoder met SD zenders en een DVD speler.. Dat is dus geen vooruitgang. Om maximaal van je HDTV te kunnen genieten heb je in ieder geval een Blu-ray speler nodig. Misschien heb je nog niet veel Blu-ray films, maar dat is geen probleem aangezien je hier ook DVD’s in kunt afspelen. Ook Digitale TV providers als UPC en Ziggo bieden HD pakketten aan tegenwoordig. Hierbij krijg je een HD ontvanger met HDMI aansluiting voor de beste beeldkwaliteit. Het is aan te raden eens te controleren of je het huidige pakket naar een HD pakket om kunt zetten. Dit kost je per maand maar een paar euro meer.

Advertentie

3. Controleer instellingen van de bronnen

Niet alleen je TV moet juist ingesteld worden, ook de bronnen die je gebruikt moeten gecontroleerd worden op de juiste instellingen. Check bij elke bron of deze wel ingesteld staat op het doorgeven van een HD signaal. Ga er niet vanuit dat elke HD bron ook gelijk de goede resolutie gebruikt. Daarbij is het voor digitale tv van belang dat je de HD zenders selecteert. Wanneer je een HD pakket hebt worden niet alle zenders in HD getoond en zijn de zenders ook gewoon in SD te bekijken. Controleer dus waar de HD zenders zitten en zet ze onder de juiste knoppen van de afstandsbediening. Mocht je het bij een DVD speler houden dat is het aan te raden de beeldinstelling op 16:9 te zetten. Dit resulteert in de beste beeldkwaliteit aangezien er geen beeld uitgetrokken wordt naar een ander formaat.

4a. Basis instellingen hdtv

Ik heb het net al kort aangehaald maar het is dus ook van belang je tv juist in te stellen. Elementen waar je naar moet kijken zijn contrast, helderheid, scherpte en de algemene beeldmodus. Veel tv’s die uit de doos komen gebruiken de levendige of dynamische beeldmodus maar dit zorgt niet voor de beste beeldkwaliteit. Dit wordt in winkels gebruikt om het beeld goed over te laten komen in de sterk verlichte omgeving. Gebruik een modus als Movie of Film voor de beste beeldkwaliteit (in de meeste gevallen). Stel het contrast en de helderheid niet te hoog in maar die het op het oog/gevoel. Artificiële scherpte is niet een te raden, probeer dit dus ook vooral te beperken. Speel met de instellingen en bekijk verschillende bronnen om zo tot de optimale kwaliteit te komen.

Lees meer over het optimaal instellen van je nieuwe hdtv en 5 basis tips om je tv te kalibreren.

4b. Geavanceerde tv instellingen

Wanneer je meer aanpassingen wilt doorvoeren om de beeldkwaliteit te optimaliseren kun je twee kanten op. Je kunt het zelf doen en gebruikmaken van een zogenaamde kalibratie disc of je kunt het een professional laten doen. Een professional is vaak duur en een kalibratie disc geeft niet altijd de gewenste resultaten. Toch zou een kalibratie disc de logische stap zijn want het kost niet veel en het kan je verder helpen. Kalibratie discs zijn er van onder meer Disney en DVE.

5. Instellen en aansluiten

Het instellen en aansluiten van je tv is natuurlijk van groot belang. In dit artikel lees je meer over hoe je de tv het beste aan kunt sluiten en in kunt stellen voor 3D-weergave, digitale TV en Smart tv-functies.

Meer informatie

Meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van alle componenten binnen je home cinema systeem vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Heb je vragen over het instellen van je tv aangezien je er zelf niet meer uitkomt? Stel deze vragen dan onze vraag & antwoord sectie.

Reacties (0)