Nieuwe tv’s zijn Calman Ready – wat betekent dit precies?

03 februari 2021 2 Minuten 0 Reacties
Calman Ready

Afgelopen maand zijn tijdens CES 2021 weer vele nieuwe televisies aangekondigd. Veel van deze nieuwe modellen zijn 'Calman Ready', maar wat betekent dit precies en wat heb je er als koper aan?

Premium televisies van onder meer LG, Philips en Panasonic zijn ermee uitgerust: Calman Ready. Deze stempel verschijnt in de lijst met specificaties en zal velen die een televisie kopen weinig zeggen. Toch kan het interessant zijn voor jou als gebruiker. We leggen je uit wat Calman Ready precies betekent.

Wat is Calman Ready?

De stempel Calman Ready is terug te vinden op diverse high-end televisies van grote merken. Simpel gezegd betekent dit dat deze televisies compatibel zijn met de Calman software suite van Portrait Displays. Dankzij Calman Ready kunnen winkels, kalibrators en consumenten op een relatief eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier hun televisie kalibreren middels Calman kalibratiesoftware. Hiermee wordt onder meer de kleurinstelling geoptimaliseerd. Daarnaast kunnen retailers en kalibrators die Portrait Displays Calibration als een dienst aanbieden de compatibele televisies snel en geautomatiseerd kalibreren middels eigen patronen.

De Calman Ready-stempel zegt dus dat de tv een directe verbinding kan leggen met de Calman kalibratiesoftware voor een relatief eenvoudige en geautomatiseerde kalibratie van het beeld. Maar, je hebt hier wel wat apparatuur voor nodig. Je kunt deze kalibratie alleen uitvoeren wanneer je een ondersteunde colorimeter (bijvoorbeeld de X-Rite i1Display, X-Rite i1Pro of Spyder 5) hebt en gebruikmaakt van de Calman Home-app. De meter kost je al snel 150 tot 250 euro en de Calman Home-software voor één specifiek tv-merk kost je 145 dollar. En dan moet je ook nog een patronengenerator hebben. Deze zit in sommige tv’s ingebouwd, maar anders moet deze extern aangesloten worden, bijvoorbeeld middels een Blu-rayspeler of Rasberry Pi.

Voor de gemiddelde consument zal dit dus niet interessant zijn – de instellingen vanuit de doos voldoen vaak al. Maar, wil je het maximale uit je televisie halen en geen kalibrator inhuren? En ben je niet vies van wat uitzoekwerk en extra kosten? Dan biedt Calman hiermee een oplossing. Ons advies is echter: tenzij je echt een hobbyist bent en het geld er voor over hebt, laat het links liggen. Het is voornamelijk bedoeld voor winkels en kalibrators die de dienst willen aanbieden. Meer informatie over de software en mogelijkheden lees je op de website van Portrait Displays.

Alles over een tv meten en kalibreren

In onze tv-reviews geven wij je ook altijd een aantal meetresultaten en grafieken mee. Die geven een degelijk beeld van wat je mag verwachten van de televisie. Maar tenzij je wat bekend bent met kleurtheorie, schermmeting en kalibratie zijn die vermoedelijk lastig te interpreteren. In een onlangs gepubliceerd achtergrondartikel geven we je de nodige basiskennis over een tv meten en kalibreren om dat op te lossen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het optimaal instellen en aansluiten van je televisie? In onze tips en advies-sectie vind je diverse tips en adviezen over de optimale instellingen en de beste aansluitmogelijkheden.

Reacties (0)