5 tips voor een betere beeldkwaliteit
Een perfecte display-kalibratie behoeft zowel kalibratie apparatuur als ervaring, maar je kunt de beeldkwaliteit ook drastisch verbeteren zonder dit alles. In dit artikel geven we algemene tips voor beginners om dit te bereiken.
Kalibreren betekent het optimaliseren van de beeldkwaliteit. Kalibratie is iets wat veel mensen nalaten maar wat absoluut een vereiste is aangezien fabrikanten de beeldinstellingen ver omhoog gooien en kleine handigheden gebruiken als een hogere kleurtemperatuur, verkeerde gamma-instellingen, en oververzadigde kleuren, simpelweg om de tv’s eruit te laten springen tussen al die andere tv’s in winkels. Om deze reden zijn de standaard instellingen zelden optimaal. Zo goed als elke tv kan profiteren van betere beeldinstellingen en wil je niet de best mogelijk beeldkwaliteit op je tv? Hieronder vind je 5 tips op dit zelf te bereiken.
-
Schakel over naar de Film of Movie beeldinstelling
De Movie/Film voorkeursinstelling kan meestal gevonden in het menu voor de beeldinstellingen, maar sommige tv’s hebben een preset knop op de afstandsbediening. De Movie/Film preset is vaak beter aangezien de kleuren en de gamma-settings accurater zijn. Puur door het schakelen naar deze preset kun je het aantal dynamische circuits (die voor artifacts en ruis zorgen) en de toegevoegde (neppe) scherpte reduceren. De Film/Movie preset is geoptimaliseerd voor donkere kamers, maar je kunt de instelling genaamd ‘helderheid’ of ‘backlight’ gemakkelijk aanpassen om dit te compenseren.
-
Verminder de helderheid
De meeste flatscreen tv’s zijn vooraf gekalibreerd met extreme helderheid niveaus, en dit komt niet ten goede aan de beeldkwaliteit, noch het energieverbruik. Als je dus de helderheid reduceert naar een natuurlijk niveau krijg je natuurlijkere en minder ‘harde’ beelden en tegelijkertijd bespaar je op de energierekening. Je kunt de instelling genaamd ‘helderheid’ of ‘backlight’ gemakkelijk aanpassen om dit te bewerkstelligen. Sommige tv’s hebben ook een automatische helderheidsensor.
-
Deactiveer het Dynamisch Contrast
Deze tip omvat ook instellingen als ruisreductie, geavanceerde scherpte, Edge Enhancement, levendige kleuren (of dynamische kleuren) en meerdere ‘verbeterings’ instellingen. Je moet deze beeldtechnieken uitschakelen simpelweg omdat ze niet helpen de meest optimale beeldkwaliteit te bereiken. Deze technieken zijn ontwikkeld om te compenseren voor dingen die de tv niet kan, maar vaak voegen ze meer nieuwe problemen toe aan het beeld dan dat ze er verhelpen. Technieken verbeterde motion-weergave kunnen ook beelden met artifacts veroorzaken en de meeste filmliefhebbers zetten deze systemen dan ook uit. Probeer het zelf eens uit.
-
Verander de kleurtemperatuur
Kleurtemperatuur is een meeting van de kleurnuance van het beeld. Een lage kleurtemperatuur resulteert in warme (rood-achtige) beelden en een hoge kleurtemperatuur resulteert in koele (blauw-achtige) beelden. Tegenwoordig komt 99 procent van de flatscreen tv’s geleverd met een te hoge kleurtemperatuur, resulterend in te koele beelden. In de winkel trekt dit veel mensen aan, maar in de huiskamer wil je natuurlijk liever accurate kleuren. Accurate kleuren op een flatscreen tv krijg je meestal bij een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin. Om deze reden is het van belang dat je de kleurtemperatuur aanpast in het beeld instellingenmenu. Kies hier dan voor ‘warm’. Soms moet je de ‘normaal’ instelling gebruik voor het beste resultaat. Ga vooral niet voor de ‘koud’ instelling want dit legt zeer ver af van de 6500 Kelvin. Let wel dat de Movie/Film preset vaak de ‘warm’ instelling al standaard heeft ingeschakeld.
-
Vind de kalibratie instellingen hier op Homecinema Magazine of ergens online
De laatste tip is waarschijnlijk het meest effectief. We proberen op Homecinema Magazine in elke review de meest optimale kalibratie instellingen te geven. Print deze uit of schrijf ze over en kalibreer je tv voor de meest optimale beeldkwaliteit. Bekijk hier al onze reviews. Mocht jouw tv er bij ons niet tussenstaan, probeer dan online te zoeken naar de juiste kalibratie-settings.
Nog verder kalibreren?
Je hebt misschien de behoefte om je tv wat geavanceerder te kalibreren en dat kan. Hiervoor zijn er verschillende kalibratie-discs in de markt zoals de DVE HD Basic disc die je tips en tools geeft om de beeldkwaliteit nog verder te verbeteren. Voor een nog beter resultaat kun je zelfs experts inhuren om je tv te kalibreren.
Meer informatie
Zoals gezegd zijn er veel meer belangrijke instellingen die je op televisies terugvindt en die invloed kunnen hebben op de beeldkwaliteit. Via onderstaande links vind je meer informatie over dit specifieke onderwerp. Voor meer algemene informatie kun je terecht in onze Home cinema informatiegids.
De contrast ratio van een tv; belangrijk of misleidend?
Hoe kun je de beeldkwaliteit van je tv verbeteren?
Valkuilen bij het kopen van een nieuwe tv
Hoe kom je tot de beste instellingen voor jouw tv?
Betekent een ‘LED TV’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!
Reacties (18)