4K Ultra HD tv’s verbruiken 30 procent meer energie dan HD-modellen

19 november 2015 1 Minuut 1 Reacties
Sony-4K-tv-IFA-2013

Heb jij al een 4K Ultra HD tv in je woonkamer staan? Is je dan iets opgevallen aan de energierekening? Het gaat natuurlijk om relatief kleine bedragen maar uit recent onderzoek blijkt dat tv's met de hoge 4K-resolutie ongeveer 30 procent meer energie verbruiken dan tv's met een hd-resolutie.

De Natural Resources Defense Council (NRDC) uit de Verenigde Staten heeft onderzoek gedaan naar het verbruik van tv’s en komt tot de conclusie dat een 4K Ultra HD tv niet alleen het voordeel van een hogere resolutie brengt. Het energieverbruik zou namelijk een derde hoger liggen dan bestaande modellen met een hd-resolutie.

De organisatie geeft consumenten het advies om, vooral tijdens de komende Black Friday, niet alleen op de aantrekkelijke prijskaartjes te letten. Het energielabel is ook van belang aangezien het je tientjes op jaarbasis kan kosten. Bepaalde Ultra HD-modellen verbruiken minimaal meer energie dan hd-modellen maar er zitten tv’s tussen die tot een derde meer energie verbruiken.

Maar, het verschil tussen de 4K Ultra HD tv’s is wellicht nog opvallender. Er zijn namelijk modellen die meer dan 2,5 maal zoveel gebruiken als tv’s van hetzelfde formaat. Helaas worden er geen specifieke modellen en merken genoemd. Bij alle vergelijkingen is overigens gekeken naar hetzelfde schermformaat.

Reacties (1)