4K Ultra HD en HDR films en series: waar kun je ze vinden?

07 mei 2016 5 Minuten 6 Reacties
Samsung-KS9000-review-feature

Aangezien je optimaal van je nieuwe scherm wilt genieten zetten we in dit artikel de beste bronnen voor films en series in HDR en Ultra HD onder elkaar.

In 2016 kun je er niet meer omheen; 4K Ultra HD. Maar, dat is niet alles want dit jaar zien we een nieuwe term vaak terugkomen in combinatie met Ultra HD; HDR. Deze twee standaarden brengen, samen met een groter kleurbereik, een nieuwe kijkervaring. Mocht je de hardware voor Ultra HD en HDR al in huis hebben, in de vorm van met name een compatibele tv, dan is de vraag natuurlijk waar je terecht kunt voor content. Aangezien je optimaal van je nieuwe scherm wilt genieten zetten we in dit artikel de beste bronnen voor je Ultra HD- en HDR-materiaal onder elkaar.

Wat zijn Ultra HD en HDR?

4K Ultra HD is iets dat we al drie jaar voorbij zien komen en simpel gezegd biedt dit een hogere resolutie; 3.840 bij 2.160 pixels. Een scherpere weergave dus, met name wanneer de content in deze resolutie beschikbaar is. HDR staat voor high dynamic range en zorgt simpel gezegd voor een groter bereik qua contrast en helderheid; zwart blijft diep zwart terwijl wit intenser wit wordt, en daar tussenin neemt het contrast toe. De weergave komt dichterbij hoe we het in het echte leven ervaren.

Upscalen

4K Ultra HD en HDR zijn twee standaarden die in de nieuwste tv’s gebakken zitten en deze tv’s beschikken vaak ook over een upscale-functie. Dit wil zeggen dat van lage resolutie content 4K Ultra HD-content gemaakt kan worden en dat van standaard dynamic range-content HDR-content gemaakt kan worden. Dit is echter allemaal bij benadering en wordt middels software gedaan. Het haalt het nooit helemaal bij native content, content die in HDR en Ultra HD opgenomen is en ook op die manier af te spelen is. Omdat je hiermee pas het meeste uit je nieuwe tv haalt zetten we de beste bronnen onder elkaar.

Advertentie

Ultra HD Blu-ray

De beste bron voor je 4K Ultra HD- en HDR-materiaal is de Ultra HD Blu-ray-disc. Deze schijfjes liggen sinds begin 2016 in de winkels, voor een iets hogere prijs dan de standaard (full hd) Blu-ray-discs. De Ultra HD Blu-ray schijfjes bieden naast de Ultra HD-resolutie in de meeste gevallen HDR-weergave en een groter kleurbereik. Deze elementen samen zorgen voor de beste kijkervaring, met bronmateriaal in de hoogste kwaliteit. Het aanbod is nog niet zo groot maar alle grote filmstudio’s hebben aangekondigd de nieuwste films voortaan (ook) op Ultra HD Blu-ray uit te brengen en diverse oude titels worden opnieuw in dit formaat uitgebracht.

Let wel; voor deze Ultra HD Blu-ray schijfjes is een speciale Ultra HD Blu-ray speler nodig. Alleen deze spelers kunnen overweg met de schijfjes. Momenteel liggen de prijzen voor dergelijke spelers tussen de 499 en 799 euro. Lees meer over Ultra HD Blu-ray-discs en -spelers.

Netflix

De populairste streamingdienst ter wereld, Netflix, zet ook vol in op 4K Ultra HD en HDR. Sinds vorig jaar zien we al veel content in Ultra HD bij Netflix verschijnen, zowel films als series en documentaires. HDR-content is inmiddels ook beschikbaar maar minimaal. Op het moment van schrijven is alleen de serie Marco Polo in HDR beschikbaar. Netflix belooft echter dit aanbod snel uit te breiden en uiteindelijk moet de meeste 4K-content ook in HDR beschikbaar zijn.

Let wel; om 4K Ultra HD- en/of HDR-content via Netflix te bekijken is het duurste abonnement van 11,99 euro per maand vereist. Bij goedkopere abonnementen kan alleen in full hd afgespeeld worden. Ook vraag content in Ultra HD en HDR meer van je internetverbinding. Er moet immers meer data verzonden worden. Een stabiele verbinding middels ethernetkabel is sowieso aan te raden. Lees meer over de minimale internetsnelheid voor het streamen van video en hoe je Ultra HD-content via Netflix kunt bekijken.

Amazon Prime

Netflix is niet de enige streamingdienst die met Ultra HD- en HDR-content aan de slag is gegaan. De grote concurrent, Amazon, volgt in het kielzog. Via Amazon Prime zijn ook al diverse films en series in de hogere resolutie te bekijken en high dynamic range is sinds kort ook beschikbaar. Helaas is Amazon op dit moment nog niet in Nederland te gebruiken.

YouTube

Het is in de meeste gevallen geen hoogwaardige content maar via YouTube kun je tegenwoordig ook al Ultra HD-materiaal streamen. Er zijn aardig wat demovideo’s te vinden en natuurlijk veel video’s die door gebruikers geüpload zijn. YouTube heeft begin 2016 laten weten ook HDR-video’s te gaan ondersteunen. Een exacte datum is echter nog niet bekend.

Downloaden kan altijd nog

Aanraden doen we het niet maar de mogelijkheden voor het illegaal downloaden van content zijn nog altijd groot. Ook de diverse illegale diensten en platformen bieden tegenwoordig een hoop films en series in 4K Ultra HD aan, en zelfs HDR verschijnt inmiddels al. Het afspelen is echter ietwat lastiger dan bovenstaande opties want je tv moet de codec waarin de video beschikbaar is ook ondersteunen om het materiaal weer te kunnen geven.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur vind je in onze home cinema informatiegids en via onderstaande links.

Televisies en resoluties: alles dat je moet weten
Over deze vijf features moet je nieuwe tv beschikken
Ultra HD Premium-certificaat: wat is het en wat zegt het?

Reacties (6)