4K, HD live-productie, 3D en OLED producten van Sony Professional

13 september 2012 3 Minuten 0 Reacties
Sony-OLED-monitor

Sony demonstreerde tijdens IBC 2012 de nieuwste innovatieve oplossingen voor de broadcastindustrie. De 'Believe Beyond HD'-visie, die Sony begin 2011 presenteerde, werd de afgelopen dagen verder uitgebouwd dankzij demonstraties en productintroducties op het gebied van onder andere 4K, HD live productie, 3D en OLED. Hieronder vind je de hoogtepunten van de beurs.

4K Ultra HD

Op de beurs was onder andere de F65 CineAlta 4K-camera te zien, die in januari is geïntroduceerd en nu wereldwijd in gebruik is. Met deze camera’s zijn op dit moment al meer dan dertig speelfilms, verschillende commercials en TV series opgenomen. In de nabije toekomst wil Sony de 4K Ultra HD beeldkwaliteit ook introduceren in andere producties als sport, documentaires en live uitzendingen.

Om 4K productie in de filmindustrie verder te versnellen, introduceerde Sony ook nieuwe software tijdens de beurs. Deze Autodesk-software maakt het mogelijk opname in F65 RAW-formaat te bewerken. Hiermee komt Sony een groeiend aantal partners tegemoet die een F65RAW-workflow ondersteunen.

Tijdens IBC 2012 liet Sony zien hoe 4K in realtime kan worden uitgezonden, dit deed het bedrijf in samenwerking met het in Luxemburg gevestigde SES Astra, een van de grootste satellietbedrijven ter wereld. De uitgezonden 4K beelden werden vertoond op Sony’s KD-84X9005 4K Ultra HD TV.

Live producties – HD

De vraag naar live producties breidt uit. Niet alleen willen de muziek- en sportbranche live producties, ook bedrijven en onderwijsinstellingen willen er gebruik van maken. Daarom breidt Sony het aanbod verder uit met een reeks nieuwe HD live productie producten. Het gaat hier om onder andere dual-format camera’s, CCU’s (camerabesturingseenheden) en switchers, met functies en prestaties die volledig beantwoorden aan de hoge eisen van HD videoproductie.

Live producties – IP

Tijdens IBC 2012 demonstreerde Sony ook de NXL-IP55 netwerkoplossing voor HD live productie systemen. De NXL-IP55 vereenvoudigt de productie van live uitzendingen, terwijl de operationele efficiëntie toeneemt. Met dit product kunnen omroeporganisaties een IP-netwerk integreren in hun standaard HD-SDI-infrastructuur. Zo profiteren zij van hoogwaardige beeldkwaliteit met een uiterst lage latentie en een flexibele uitzendmodus.

De NXL-IP55 kan video, audio en data in uitzendkwaliteit verzenden met een uiterst lage latentie van minder dan één veld (1/2 frame) via een LAN-verbinding (afhankelijk van de netwerkomgeving). Dit is ideaal voor live producties van evenementen doordat de integratie- en operationele kosten worden gereduceerd.

3D producten voor sportproductie

Bezoekers van de Sony stand konden filmfragmenten bekijken van het nieuwe arbitragesysteem Hawk-Eye. Maar dit was niet het enige op de stand dat met sport te maken had. Er was verder de uiterst mobiele PMW-TD300 3D-schoudercamera en een 3D-cameraconfiguratie te zien met twee universele HD HDC-P1-camera’s en een HDFA-200 glasvezeladapter. Met deze en andere getoonde apparaten en systemen is ondersteuning voor 3D-opnamen, -montage en -weergave mogelijk. Dit is een toevoeging voor de groeiende markt van 3D-producties in de sportindustrie.

In de reportagewagen die buiten de stand stond, demonstreerde Sony een 3D-slowmotion-systeem met 1080/100i-kwaliteit. Daarnaast waren er twee sets draagbare universele HD-camera’s, de HDC-2500 en het SR-R1000 SR MASTER-opslagapparaat waardoor opname en afspelen in realtime kan plaatsvinden . Verder zal de SR-R1 draagbare SR-recorder (die gebruikmaakt van dezelfde opnamecodec als de industrienorm HDCAM-SR) een software-upgrade krijgen naar versie 2.1. Dit betekent dat het binnenkort mogelijk is een 3D-video (met meerdere kanalen) op te nemen met één SR-R1, waardoor de productie van 3D-materiaal opnieuw toegankelijker wordt.

Professionele monitoren

Op IBC was de volledige productlijn TRIMASTER EL OLED monitoren te bekijken. De verkoop van deze monitoren loopt momenteel uitstekend en naar verwachting zullen er eind september wereldwijd 15.000 exemplaren zijn verkocht. Er werden ook andere aanvullingen op de productlijn met professionele beeldschermen getoond, zoals OLED PVM-741 en LCD LMD-941W. De PVM-741 is een 7,4-inch TRIMASTER EL OLED monitor met een beeldresolutie van 960 x 540 pixels. De LMD-941W is de eerste 9-inch monitor binnen de branche die is uitgerust met een full HD LCD scherm. Hiermee wordt een ongekend scherp en helder beeld geproduceerd, waardoor beeldbeoordeling veel gemakkelijker wordt.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)