3DTV FAQ: Wat kost een 3D TV? En is deze duurder dan een normale TV?

27 augustus 2012 3 Minuten 1 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV's en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer kijken we naar de vraag wat een 3D TV kost en of deze duurder is dan een normale TV.

Wat kost een 3D TV?

Deze vraag bestaat uit twee losse vragen. Ten eerste de vraag wat een 3D TV kost. Nou is hier geen eenduidig antwoord op te geven. De reden hiervoor is dat je een 3D TV voor een paar honderd euro kunt kopen maar ook een 3D TV voor 2.500 euro kunt kopen. Wil je dus perse een 3D TV dan is er voor nagenoeg elk budget wat wils. Bijna elke fabrikant heeft een instap serie 3D TV’s. Zo heeft Samsung instapmodellen die zo’n 500 euro kosten en biedt Panasonic een 3D plasma TV voor zo’n 700 euro.

Het verschil tussen de modellen heeft in principe weinig te maken met het 3D effect. Alle modellen, of ze nu weinig of veel geld kosten, bieden de mogelijkheid een 3D Blu-ray film of ander 3D materiaal weer te geven. Waar de modellen wel op kunnen afwijken is het feit of er 3D brillen meegeleverd worden (en hoeveel) en of er de mogelijkheid opzit om 2D materiaal naar 3D om te laten zetten. Maar, waarom dan de grote prijsverschillen?

Is een 3D TV duurder dan een 2D TV?

Dit brengt ons op het antwoord op de tweede vraag; is een 3D TV duurder dan een 2D TV? Het antwoord hierop is simpel gezegd ja, maar niet omdat er 3D weergave op zit. Een 3D TV van 700 euro biedt dezelfde 3D functie als een 3D TV van 2.500 euro maar het verschil zit hem in de algemene (zowel 2D als 3D) beeldkwaliteit. In de meeste gevallen beschikken duurdere modellen over betere beeldtechnieken die ook de 3D weergave beter tot zijn recht laten komen. Denk aan contrast, helderheid en scherpte. Daarnaast beschikken duurdere modellen over extra features als Smart TV, DLNA, Skype ondersteuning en extra aansluitingsmogelijkheden, om nog maar te zwijgen over wat je voor design betaalt.

Het is dus niet zo simpel gezegd dat een 3D TV perse duurder is dan een 2D TV. Wel is hier de voorwaarde in opgenomen dat je op zoek gaat naar een goede TV of bepaalde eisen stelt bij de zoektocht naar een nieuwe TV. Wil je een TV met een optimale 2D weergave en een Smart TV platform dan kom je automatisch uit op een 3D TV. Wil je geen 3D dan kom je in 9 van de 10 gevallen ook uit op een 2D TV die beschikt over een mindere beeldkwaliteit en minder features. Het is dus niet zo dat je de beste 2D TV ook zonder 3D kunt kopen, het hangt namelijk samen. 3D is een feature die je automatisch terugvindt op de betere (van middenklasse tot high-end) TV’s.

Als we kijken naar de onderste regionen van de markt is het antwoord een stuk makkelijker want daar maakt de 3D functie/feature een duidelijk verschil qua prijs. Je hebt instapmodellen met en instapmodellen zonder 3D. Het verschil tussen deze modellen is vaak puur het 3D effect en hiervoor betaal je dus iets meer. Op andere vlakken valt geen verschil meer te maken aangezien de andere features waarvoor een premium prijs gevraagd kan worden al ontbreken. Ben je dus op zoek naar een zo goedkoop mogelijke TV dan maakt 3D wel degelijk een verschil qua prijs.

Meer informatie

Heb je vragen over TV’s, andere producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Ton

Ton
21 november 2012 om 14:03

Ik ben van plan om de lg 55lm640s te kopen.mijn vraag is kan je alleen films in 3D kijken of ook gewone tv uitzendingen.bv voetbal.

Inloggen