Verslag: Veddan lanceert designspeaker met high-end modules

23 december 2021 6 Minuten 0 Reacties
veddan_atom

Met de nieuwe Atom-speaker brengt het Nederlandse Veddan zijn innovatieve speakertechnologie naar een lager prijspunt. Het is een compacter toestel die high-end prestaties beloofd, via de kabel of helemaal draadloos. Ook op designvlak is het een uitschieter, ontdekten we tijdens een bezoek aan Veddan in Doetinchem.

Het Nederlandse Veddan is een mooi voorbeeld van ‘skunkworks’. Na jarenlang in alle stilte te sleutelen aan innovatieve speakerdesigns, presenteerde de firma twee jaar geleden de opvallende Origin-luidspreker. Het bedrijf uit Doetinchem is nu toe aan een tweede luidspreker: de Atom. We mochten hem als een van de eerste ontdekken in het gloednieuwe Experience Center van Veddan.

Ook deze nieuweling blijft een high-end product, maar is wel een stuk toegankelijker geprijsd aan 7.995 euro per stuk. Net als de Origin is de Atom een actieve speaker met een eigen versterker aan boord. 1.050 Watt aan versterking om exact te zijn. Je voedt de Veddan-speaker met muziek via XLR-kabels die bijvoorbeeld van een betere streamer komen of draadloos via WiSA. In dat draadloos scenario gebruik je een WiSA-hub of een WiSA-klare voorversterker zoals de Primare PRE35 of SC15. Die opties laten toe om bijvoorbeeld een tv te koppelen, een draaitafel aan te sluiten of gewoon draadloos te streamen via Chromecast of andere streamingopties.

Veddan ziet in eerste instantie de Atom als een stereoproduct voor veeleisende muziekliefhebbers die geen zin hebben in grote luidsprekertorens en stapels apparatuur, maar denkt ook verder. Door het rondstralende karakter van de Veddan-speakers zou in sommige situaties één stuk volstaan. Via WiSA zou je ook een surroundopstelling met meerdere Atoms kunnen bouwen.

Het begon bij de Origin

De Origin die in 2020 werd voorgesteld is een behoorlijk high-end product, zowel op vlak van prijs als qua prestaties. Je hoeft maar een blik op een foto van de Origin te werpen om meteen te realiseren dat niet zomaar wéér een nieuwe premiumluidspreker is zoals er dertien in het dozijn zijn. De typische dynamische drivers die je bij de meeste speakers ziet zijn hier helemaal afwezig. Geen rij van speakers onder elkaar die naar je wijzen. Meer zelfs, je ziet gewoonweg geen luidsprekers – en die ronde vorm van de Origin is ook allesbehalve conventioneel. Het geheim van Veddan is de innovatieve Sound Module, een eigen ontwerp van het Nederlandse bedrijf. Ze noemen het Ultra Fast Membrane-technologie, een doorontwikkeling van magnetostatische drivertechnologie. De bedenker van het concept, André Kamperman, is duidelijk heel trots op de gepatenteerde techniek.

Een Sound Module oogt als een driehoekige spie van een taart, met twee ultradunne membranen aan de buitenkant die in beweging komen dankzij een magnetische strip in het midden. In de Origin en de Atom worden meerdere modules gemonteerd met hun rug naar het midden over een boog van 270 graden. Daarbij is er heel veel research gedaan naar de positionering en de afstanden tussen de modules, horen we van Kamperman. Elke module speelt immers hetzelfde geluid af, en bij een verkeerde plaatsing zouden ze elkaar tegenwerken en frequenties wegdrukken. Door de net juiste plaatsing gebeurt dat echter niet en krijg je een speaker dat fullrange afspeelt met een heel brede uitstraling. Typische directionele fenomenen – zoals hoge tonen die wegvallen als je schuins voor een speaker staat – heb je hier dus niet.

Ook boeiend is dat de modules deels van 3D-printers rollen. Wie een beetje weet heeft van de achtergrond van Veddan zal daar niet verbaasd over zijn. Het bedrijf mag een relatief jonge startup zijn, het groeide wel in de schoot van IF-Adamas. Dat is gespecialiseerd bedrijf dat op verschillende vlakken engineeringsdiensten biedt aan bedrijven, onder meer bij het ontwerpen van machines voor productielijnen en nieuwe producten. 3D-printing hoort daar absoluut bij, dat merken we ook als we een korte rondleiding krijgen in het bedrijfsgebouw.

Compacter en elke kleur is mogelijk

De Atom kun je zien als een doorontwikkeling van de Origin-speaker. Compacter en dus ook huiskamervriendelijker, maar daarom niet per se minder goed presterend. Er is heel wat bijkomende research verricht tussen het verschijnen van de Origin en de nieuwe luidspreker, waardoor de Sound Module nog kon verbeterd worden. Net zoals bij de Origin zijn de modules naast elkaar geplaatst, maar het zijn er dus wel veel minder. De Atom bezit er vijf, de torenhoge Origin tien.

Het gedeelte met de Sound Modules neemt ongeveer de helft van de hoogte van de Atom in. Dat valt zo niet op, omdat de Veddan-speaker zich presenteert als een uniform tonnetje. De modellen die wij zagen waren volledig zwart of wit, maar eigenlijk is elke RAL-kleur mogelijk, horen we. De bouwkwaliteit van het toestel ziet er zeer goed uit. Tijdens een toer door de fabriek konden we een blik werpen op het productieproces en componenten, en ook daar zag alles er heel verzorgd en hoogwaardig uit.

De andere helft van de Atom-speaker wordt ingenomen door een slimme actieve subwoofer met twee 7-inch woofers die tegengesteld worden gemonteerd. Deze techniek wordt wel vaker toegepast bij (duurdere) subwoofers om bassen strakker en gecontroleerder te maken. Zo’n opstelling is zelfdempend, waardoor ook de Atom tussen luide baspartijen trillingvrij blijft.

veddan_atom 6

Strak design op eigen maat

De Atom zelf is een cilinder van circa 50 cm hoog. De bedoeling is wel dat de speaker op oorhoogte staat. Bij de demonstraties die wij bijwoonden in het Experience Center van Veddan in Doetinchem stonden de Atoms op twee slanke stands met een ronde voet. Maar er zijn ook andere opties. De speakers kunnen ook aan de muur hangen, wat gegeven hun rondstralend karakter een interessante optie kan zijn. Er wordt ook nagedacht over andere type stands. De Atom-speaker kan ook zo op een tv-meubel of een dressoir geplaatst worden. Veddan heeft duidelijk nagedacht over hoe hun nieuwe speaker zo interieurvriendelijk te maken. Naast de twee standaardkleuren zijn daarom ook maatopties mogelijk, zowel qua kleur als afwerking. Dat zal vast tegen een meerprijs zijn, maar veel is mogelijk. “The sky is the limit” qua dit aspect, luidt het.

Een echte allrounder

Bij de presentatie van de Atom kregen we uitgebreid de kans om naar de Atom in stereo te luisteren. Daarbij merkte het Veddan-team op dat de tuning van de speaker bijna maar nog niet helemaal rond was: “Er kruipt veel tijd in het vinden van net de juiste klank”. Wat we mochten horen was echter al heel fraai. Het eerste dat opvalt is dat de Veddan Sound Module de typische sterktes van membraamspeakers weet uit te spelen: een vederlichte toets die ideaal is voor fijndetail, snelheid en helderheid. De ontwerpers lijken ook hun huiswerk heel goed te hebben gedaan als het de integratie met de ingebouwde subwoofer betreft. Om te beginnen zijn de bassen net zo snel en strak als wat de Sound Modules produceren, zodat er niets onevenwichtig is. De timing van de Atom lijkt daardoor puik, wat wel belangrijk is voor een natuurlijk en realistische weergave van muziek. Dankzij die subwoofergedeelte is de Atom ook een veelzijdigere speaker dan je misschien verwacht. Technieken zoals elektro- en magnetostaten staan bekend voor hun focus op helderheid en hoogdetail, waardoor onder meer klassiekliefhebbers er vooral voor vallen. Bij de Atom horen we veel meer een allround-product, die ook geen problemen heeft met non-audiofiele genres.

Reacties (0)