De tien beste soundbar home cinema systemen voor bij je HDTV

11 april 2013 8 Minuten 19 Reacties
BW-soundbar-Panorama-2-1

De soundbar wint de laatste jaren flink aan populariteit, iets dat vooral ook te merken is aan het aanbod van soundbar systemen van fabrikanten. Dit jaar introduceren alle grote fabrikanten nieuwe soundbar systemen maar wat zijn nu de betere modellen en waar moet je op letten voordat je een soundbar koopt?

Dit artikel is van alweer even geleden dus bekijk vooral ook ons artikel met de beste soundbar home cinema-systemen van 2016. Hier vind je de nieuwste soundbar-systemen. Lees dus direct verder via bovenstaande link.

Introductie soundbar

Een soundbar komt in verschillende soorten en maten maar over het algemeen is het één slanke speaker die onder of boven een flatscreen TV geplaatst kan worden. Het doel van een soundbar is de vaak matige audiokwaliteit van de ingebouwde speakers van een TV verbeteren, zonder dat je hiervoor een complete surround opstelling met minimaal vijf speakers in je woonkamer moet plaatsen. Veel soundbars zijn speciaal ontwikkeld om bij het design van een bepaalde serie TV’s te passen maar over het algemeen passen alle soundbars bij – en werken alle soundbars met – elke TV.

Een soundbar kopen

Voordat we de tien beste soundbar systemen onder elkaar zetten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een soundbar aanschaft. Zo heeft een dergelijk compacte en slanke speaker zowel voordelen als nadelen, waar je voor aankoop van op de hoogte moet zijn. Eerder hebben we een uitgebreid artikel geschreven waarin alle voordelen en nadelen van een soundbar uitgelegd worden.

Daarbij is het belangrijk te kijken naar wat je precies wilt van een soundbar, want zoals gezegd zijn er veel modellen met veel verschillende features. Zo moet je weten welke aansluitingen je nodig hebt om randapparatuur en de TV met de soundbar te verbinden. Ook beschikken sommige soundbar systemen over draadloze streamingtechnieken als Bluetooth en NFC die mogelijk handig zijn wanneer je veel content op een tablet of smartphone hebt staan. Een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is of je een volwaardige surround ervaring wilt creëren of puur het geluid van de TV wilt verbeteren. Bij de eerste optie kom je al snel uit op dure en geavanceerde soundbars of toch een systeem met losse speakers.

Advertentie

Teufel Cinebar 51 THX

Teufel heeft diverse interessante audio-oplossingen in het assortiment wanneer je een compact speakersysteem wilt en de Cinebar 51 THX is één van de meest interessante modellen. Dit systeem bestaat uit een slanke soundbar en een subwoofer en is het eerste systeem ter wereld dat voorzien is van een THX certificaat. Ook beschikt de Cinebar 51 over een USB poort en klassieke aansluitingsmogelijkheden. Het systeem heeft een prijs van 799,99 euro.

Lees meer over de Teufel Cinebar 51 THX

Bowers & Wilkins Panorama

Wanneer je high-end audiokwaliteit wilt en je budget toereikend is dan is de Panorama soundbar van Bowers & Wilkins een interessante optie. Dit model beschikt over hoogwaardige audiotechnieken en een totaal vermogen van 175 Watt. Ook is de soundbar voorzien van drie HDMI ingangen en een HDMI uitgang waardoor je voldoende mogelijkheden hebt voor het aansluiten van andere apparatuur. De B&W Panorama 2 soundbar heeft een adviesprijs van 1.999 euro.

Lees meer over de B&W Panorama 2

Bose CineMate 1 SR

Bose staat bekend om een goede geluidskwaliteit middels compacte speakers en de CineMate 1 SR is hier een goed voorbeeld van. Deze soundbar kan op elke TV aangesloten worden en stelt zich automatisch af op te ruimte waarin hij geplaatst is. De soundbar wordt geleverd met een en draadloze Acoustimass subwoofer zodat je ook voorzien bent van de lage tonen. De Bose CineMate 1 SR heeft een adviesprijs van 1.499 euro.

Lees meer over de Bose CineMate 1 SR

Sonos Playbar

De Sonos Playbar is een slanke soundbar luidspreker die beschikt over negen luidsprekers en een ingebouwde subwoofer. Het systeem beschikt over een beperkt aantal aansluitingen maar biedt wel de mogelijkheid om draadloos muziek af te spelen vanaf bronnen binnen je thuisnetwerk en muziek die via diensten als Spotify aangeboden wordt. Ook kun je het systeem uitbreiden met meerdere draadloze speakers en kan de bediening plaatsvinden via een speciale app voor smartphones en tablets. De Sonos Playbar heeft een adviesprijs van 699 euro.

Lees meer over de Sonos Playbar

Yamaha YSP-4300

Yamaha heeft al jaren diverse soundbar systemen, ook wel Digital Sound Projectors genaamd, in het assortiment en één van de meest recente modellen is de YSP-4300. Het systeem biedt volgens Yamaha een indrukwekkende 7.1-kanaals surround ervaring uit één compacte en slanke speaker. De 22 (!) speakers die in de soundbar zitten projecteren het geluid namelijk in de ruimte en middels weerkaatsingen moet een (soort van) surround ervaring geboden worden. De YSP-4300 heeft een vermogen van ruim 300 Watt en beschikt over meerdere HDMI aansluitingen. De YSP-4300 heeft een adviesprijs van 1.499 euro.

Lees meer over de Yamaha YSP-4300

Advertentie

Philips HTL9100

Ook Philips richt zich de laatste tijd steeds meer op soundbar systemen en één van de meest interessante modellen is de nieuwe HTL9100. Deze soundbar bestaat namelijk eigenlijk uit drie speakers waarvan twee (draadloze) speakers aan weerszijden van de soundbar afgenomen kunnen worden. Deze speakers zijn draadloos maar beschikken wel over batterijen die (maar) 10 uur meegaan. Volgens Philips zorgt de HTL9100 voor een ‘echt’ surround geluid, in combinatie met een draadloze subwoofer voor de lage tonen. De HTL9100 heeft een adviesprijs van 799 euro.

Lees meer over de Philips HTL9100

Panasonic SC-HTB770

Wat Philips kan dat kan Panasonic ook. De Japanse fabrikant introduceert met de SC-HTB770 een zogenaamde modulair soundbar systeem met draadloze subwoofer. Zo kun je de soundbar plaatsen als een normale soundbar maar je kunt de soundbar ook uit elkaar halen waardoor je twee losse speakers krijgt die je naast de TV plaatst. De SC-HTB770 heeft een vermogen van 300 Watt en biedt diverse aansluitingsmogelijkheden voor randapparatuur. De Panasonic SC-HTB770 heeft een adviesprijs van 429 euro.

Lees meer over de Panasonic SC-HTB770 en de overige Panasonic soundbars.

Samsung HW-F750

Samsung lanceert in 2013 een complete line-up met soundbar home cinema systemen en het topmodel is de HW-F750. Het unieke van dit model is de geïntegreerde vacuüm buizenversterker die voor een indrukwekkend geluid moet zorgen. Daarbij werkt de speaker optimaal samen met Samsung’s Smart TV’s, onder meer voor het kalibreren van de audioweergave. Ook beschikt de soundbar over diverse draadloze streamingmogelijkheden, een draadloze actieve subwoofer en een totaalvermogen van 310 Watt. De HW-F750 heeft een adviesprijs van 799 euro.

Lees meer over de Samsung HW-F750 en de overige Samsung soundbars.

Sony HT-CT660

Ook Sony komt in 2013 met een groot aantal nieuwe home cinema systemen maar introduceert maar één echt sounbar systeem. De HT-CT660 beschikt wel meteen over alles dat je in en soundbar zoekt, waaronder draadloze communicatie middels Bluetooth en NFC, meerdere HDMI aansluitingen, virtuele surround weergave en een draadloze actieve subwoofer voor de lage tonen. De HT-CT660 heeft een adviesprijs van 399 euro.

Lees meer over de Sony HT-CT660 en de overige Sony home cinema systemen.

JBL Cinema SB

JBL heeft sinds eind vorig jaar drie nieuwe soundbar systemen in het assortiment, variërend van een goedkoop en compact systeem voor de kleinere kamer tot een geavanceerd en ook duurder systeem voor de grotere ruimten. Alleen de SB 400, het meest uitgebreide model, beschikt over een 200 Watt draadloze subwoofer en twee 60 Watt speakers die in de sounbar verwerkt zitten.  Alle soundbar systemen moeten het geluid van de TV volgens JBL flink verbeteren en beschikken over Bluetooth voor het streamen van muziek vanaf bijvoorbeeld je smartphone.

Lees meer over de JBL Cinema SB soundbar systemen

Meer informatie

Dit artikel is van alweer even geleden dus bekijk vooral ook ons artikel met de beste soundbar home cinema-systemen van 2016. Hier vind je de nieuwste soundbar-systemen. Lees dus direct verder via bovenstaande link.

Voor meer informatie over het optimaal instellen en aansluiten van apparaten binnen je home cinema-systeem, en voor aankoopadviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Reacties (19)