Review: Teufel Mute koptelefoon

23 februari 2016 6 Minuten 0 Reacties
Teufel-Mute-review

Lees verder voor onze ervaringen met de Teufel Mute, een koptelefoon met Active Noise Canceling, een premium design en een prijs van 169 euro.

Ik ben de afgelopen weken veel van huis geweest. Reizen is leuk natuurlijk maar heeft altijd een groot nadeel; vliegen. Ik ben er niet dol op. Niet alleen uit de angst dat ik uit de lucht lazer maar ook het geluid in een vliegtuig werkt me altijd al snel goed op de zenuwen. Toen Teufel ons benaderde met de vraag of wij de Teufel Mute eens een tijdje wouden uitproberen klonk mij dat dus meerdere redenen als muziek in de oren. We zijn nu een paar vluchten verder, en ik ben op dit moment in Barcelona voor Mobile World Congress, en dus is het tijd om mijn ervaringen met dit product te delen.

Teufel Mute: design en bouwkwaliteit

Teufel heeft altijd producten die aan het hogere segment raken als het gaat om design. De prijzen zijn gelukkig wel iets minder high-end maar de bouwkwaliteit heeft daar nooit onder te lijden. De Teufel Mute is gemaakt van verschillende soorten kunststof maar daar merk je uiteindelijk maar weinig van, de koptelefoon voelt solide aan en kan door de materiaalkeuze ook nog eens lekker licht zijn. De punten waar je hoofd de koptelefoon raakt zijn natuurlijk het allerbelangrijkste en daar hebben we het over een lekker zacht materiaal dat op leder lijkt (of misschien zelfs wel is). De oorschelpen en hoofdband zijn voorzien van padding waardoor het geheel lekker op je hoofd zit. De padding is dicht en zacht genoeg om een goede afsluiting te creëren met de buitenwereld zodat de mensen naast je niet zomaar mee kunnen genieten van je muziek. Net zo belangrijk is misschien wel dat de padding dik en zacht genoeg is om ook met een bril op comfortabel te luisteren. Natuurlijk is de hoofdband in verschillende maten verstelbaar.

Het design oogt modern en heeft op een aantal punten best wel wat weg van de Beats koptelefoons die al jaren zo populair zijn. Het komt waarschijnlijk vooral door de combinatie tussen de zwart/rode kleurstelling en de grote T die die zijkanten van de oorschelpen siert. Kijk je van wat dichterbij en het is al snel duidelijk dat beide koptelefoons hun eigen karakter hebben en dus wil ik Teufel hiermee ook niet betichten van kopieergedrag. De Teufel Mute is een over the ear koptelefoon en dus vallen de oorschelpen volledig over je oren heen, dit is dus het type koptelefoon dat ik zelf altijd erg groot vind. De Mute is nog steeds best fors maar valt in de vergelijking met andere koptelefoons uit deze categorie best mee.

Teufel Mute: audiokwaliteit en ACN

Ik ben geen echte audiofiel en dus heb ik altijd een beetje moeite met het beschrijven van de audiokwaliteit van de producten die ik test, voor mijn oren klinkt iets gewoon goed of niet goed. De Mute valt gelukkig prima in de goede kant van mijn zwart/witte spectrum maar toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. Zeker als je het volume volledig opendraait heeft de Teufel Mute wat problemen met vervorming van de lage tonen. Den je een echte bass-head die ook wel eens lekker hard wil knallen dan is deze koptelefoon waarschijnlijk niet voor jou. Ik kon met wat vogelen in de equalizer van Spotify en de volumeknop tot een prima werkbare oplossing komen maar sommige mensen houden nu eenmaal van een volle onderkant… Het midden en hoog segment van het geluid heeft eigenlijk niet met de problemen met vervorming te maken en hier presteert de Mute dan ook zeer goed. Het is wat mij betreft een prima presterende koptelefoon in zijn prijsklasse. De technische details lezen als volgt:

Frequentiebereik: 20 – 20000 Hz
Drivers: 40 mm Mylar
ACN: Noise Cancelling: -14 dB @ 50 – 500 Hz, -36 dB across the entire frequency range

Active Noise Canceling is natuurlijk uiteindelijk wat deze koptelefoon voor mij zo interessant maakte. Ik denk dat iedereen ondertussen wel bekend is met de techniek waar via kleine microfoontjes geluisterd wordt naar het omgevingsgeluid zodat via een ‘trucje’ van tegengestelde frequenties het geluid ‘gecanceld’ kan worden. Waar ik eerst al vertelde dat de grote zachte oorschelpen een rol spelen bij het privé houden van je muziek werkt het natuurlijk ook andersom, deze keuze houdt gewoon ook al een hoop van het omgevingsgeluid tegen. Maar tegen het brommen van vliegtuigmotoren was natuurlijk meer nodig. De Teufel Mute presteert op dit gebied heel goed, hij nam echt ruim 80 procent van het geluid weg. Natuurlijk hoorde ik nog steeds het geluid op de achtergrond maar was het veel minder storend dan zonder ACN. Er zullen misschien wel koptelefoons zijn die iets beter presteren op dit gebied maar die hebben in mijn ervaring een heel groot nadeel; ik heb na een paar minuten altijd het gevoel dat ik zeeziek ben en heb voor mijn gevoel ook een verminderde balans. Ik heb wel eens met een paar Bose koptelefoons proberen te wandelen, zonder succes… De Mute kan ik ophouden zonder dat ik omval, dat klink misschien niet als de mooiste pluim die je een koptelefoon kan geven maar voor mij moet een koptelefoon van ruim 150 euro ook buiten het vliegtuig goed te gebruiken zijn.

Conclusie

De Teufel Mute is een koptelefoon met een modern design, een fijne kleurstelling en meer dan prima bouwkwaliteit. In de doos vind je naast de Mute zelf ook nog eens een fijne reishoes (die tijdens mijn reizen wegens ruimtegebrek toch echt thuis moest blijven, maar de Mute kan gelukkig een hoop hebben) en een vliegtuig-adapter. De audiokabel kan los aan twee kanten, fijn als er eens een kabeltje breekt of als een of andere fabrikant er in de toekomst voor kiest geen 3.5mm aansluiting meer te verwerken in zijn product. De audiokwaliteit is alleraardigst en als je een beetje rekening houdt met volume vs lage tonen biedt de Mute een prettige audiostage. Een goed fungerende Noise Cancelling-systeem maakt het plaatje helemaal af. Voor 169 euro is het wat mij betreft een echte aanrader.

Je kunt de Teufel Mute kopen via de website van Teufel.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)