Bij homecinemafans is SVS een heel bekende naam, onder meer dankzij zijn high-end subwoofers op groot formaat. Met de SB-1000 Pro focust het Amerikaanse merk echter op zijn instaplijn. De Pro-modellen zijn een update voor de betaalbare 1000-reeks en zijn gericht op mensen die maximale baskwaliteit voor een minimum aan geld willen.
Recent presenteerde SVS een update voor zijn populaire instapreeks van subwoofers. De betaalbare 1000-reeks krijgt daarmee een ‘Pro-upgrade, in lijn met de duurdere subwoofermodellen van het merk. In deze review bekijken we de SVS SB-1000 Pro-subwoofer. Deze is wat klassieker qua opbouw dan de 3000 Micro die gelijktijdig op de markt verschijnt. In tegenstelling tot die compacte sub, kun je deze SB-1000 Pro geen kleine subwoofer noemen. Al is deze gesloten uitvoering nog compact vergeleken met zijn open broertje, de PB-1000 Pro, of de duurdere SVS-modellen.
Met een prijs van 749 euro situeert de SB-1000 Pro zich in het instap- of budgetsegment. Je fronst misschien de wenkbrauwen bij dat prijspunt en het woord ‘budget’, maar de subs die nog lager zijn geprijsd zijn niet te vergelijken met toestellen zoals deze. Wil je detail, power en instelbaarheid, dan moet je rond 400-500 euro beginnen.
Van deze instapsubwoofer van SVS zijn er trouwens drie kleuredities verkrijgbaar. Naast een glanzende zwarte of witte uitvoering, is bovendien een matzwarte uitvoering met houtfineer beschikbaar.
Model
SVS SB-1000 Pro
Wat
Gesloten subwoofer met 325 Watt RMS
Driver
12 inch woofer
Frequentiebereik
20-270 Hz (/-3 dB)
Ingangen
LFE, Line-input, speaker level inputs, trigger
Extra's
Rear Panel Control Interface, SVS-app, optionele wireless optie
Afmetingen
34,2 x 33 x 35,2 cm
Gewicht
15 kg
Prijs
749 euro
Met DSP-controle op je smartphone
Qua uitstraling is de SB-10000 Pro nogal no-nonsense van aard. Al schenken die afgeronde hoeken de SB-1000 Pro wel een zachter profiel. Hij is wat groter dan de 3000 Micro, wat logisch is. Die kleine SVS-subwoofer is nu eenmaal ontworpen om mensen aan te spreken die anders geen interesse zouden tonen in zo’n type speaker. De SB-1000 Pro is in die zin klassieker. En dat geldt ook voor de technische kant van het verhaal. Hier geen dubbele drivers of ingewikkelde constructies (al is de behuizing wel aangepakt en verstevigd met de Pro-upgrade). De sub is gebouwd rond een enkele 12-inch langeslagwoofer die vooraan gemonteerd is. Je kunt haast niet traditioneler, maar dat wil niet zeggen dat de Pro’s niets nieuw naar de tafel brengen.
Het knappe is dat de behuizing nauwelijks groter is dan de driver, waardoor het toch iets compacter en tegelijkertijd indrukwekkender overkomt. De bouwkwaliteit is uitstekend, incluis isolerende voetjes die een significant verschil kunnen uitmaken in een flat of bij een bewegelijke vloer. Als je niet graag op een woofer kijkt: in de doos vind je een rooster die je er over kunt plaatsen. Ondanks een betrekkelijk lage prijs komt ook de SB-1000 Pro met een DSP-luik dat je kunt aansturen via de SVS-app. De app is heel functioneel, wat precies is wat je wil als je een systeem zit in te regelen. Dat het ook heel snel via Bluetooth verbindt is trouwens echt praktisch als je tussendoor of bij het bekijken van een film iets wil aanpassen. De uitstekende SVS-app is zonder twijfel een grote troef van het merk. Als je er meer over wil weten, spring even naar de review van de 3000 Micro.
Hoe zit het qua rauwe vermogen om bassen te produceren? Met een MOSFET-versterker die 325 Watt RMS en 820 Watt piekvermogen kan produceren heeft deze SB-1000 Pro op dat vlak mooie geloofsbrieven. Dit is een zeer stevige motor dat die driver zou moeten kunnen aansturen.
Aan de achterkant van de SB-1000 Pro vinden we veel aansluitingen en een uitgebreide bediening die werkt via touchknopjes en een reeks led’s. Deze Intelligent Control Interface van SVS is zonder twijfel handiger dan de knopjes die je op de meeste subs vindt. Tegelijkertijd maakten we er nooit gebruik van; de SVS-app is gewoon veel praktischer. Je kunt een LFE-kanaal van een AV-receiver of een line-out van een versterker gebruiken om de SB-1000 Pro te voeden, maar ongewoner is de aanwezigheid van speaker level-inputs. Als je een stereoversterker hebt zonder een pre-out maar wel een tweede paar luidsprekerterminals, kun je zo de subwoofer met een paar luidsprekerdraden verbinden. Er zijn ook outputs om bijkomende subs in een ketting aan te sluiten.
Betaalbare subbassen
De SB-1000 Pro bewijst bij het bekijken van een reeks demofilms en testfragmenten dat het veel kan bijdragen aan een surroundopstelling. In onze grotere testruimte komt de SB-1000 Pro bombastisch en heftig over – en dat is wel fijn als je houdt van spectaculaire actiefilms zoals de Fast and Furious-reeks of ‘Ready Player One’. Neen, het bezit geen absolute controle, maar is er toch wel heel veel definitie. Die actiescènes worden niet voorzien van een ongedefinieerd, laag gerommel, maar met een baslaag waarin je nog veel detail hoort. Om het even in perspectief te zetten: deze SB-1000 Pro presteert beter dan ongeveer elke subwoofer die meegeleverd wordt met een soundbar.
We blijven met deze betaalbare SVS-sub nog even luisteren naar muziek via een stereoversterker. Bij een aantal rocknummers noteren we meteen dat de bassdrum bij de SB-1000 Pro krachtig binnenkomt. Ja, het is wat wolligere en minder strak, maar bij bepaalde genres deert dat niet. Bij ‘Contact’ van Daft Punk is er een diepere beat – een echte ‘boom’ – maar ook een stukje minder definitie dan we eerder bij de 3000 Micro hoorden.
Bij duurdere SVS-subwoofers die we eerder op test ontvingen, waren we altijd tevreden over hun vermogen om zowel machtig als subtiel uit de hoek te komen. Muziek of homecinema, beiden konden ze probleemloos aan. De SB-1000 Pro is iets minder veelzijdig op dat vlak, al blijft het wel een toestel dat beter presteert dan de meeste rivalen op dit prijspunt. Zijn sterkste punt is dat het echt wel heel diep kan, zodat je bij films opeens actiescènes op een heel nieuwe manier beleeft.
Conclusie
De SVS SB-1000 Pro met enkele driver is een heel ander beest dan de 3000 Micro die op hetzelfde moment verscheen. Het is perfect voor een thuisbioscoop uit het middenklassegment. Vergeleken met zijn rivalen is de SB-1000 Pro goedkoop te noemen voor wat het levert. Voor zijn prijs presteert het treffelijk, met iets minder controle dan hoger geprijsde modellen maar wel een gespierde aanwezigheid. Dat je ook bij deze 759-euro subwoofer kunt rekenen op DSP-controle via de SVS-app is ten slotte een aanzienlijke troef. De lagere prijs maakt zelfs de stap naar twee subs haalbaarder. Kortom, deze SB-1000 Pro biedt echt veel bas voor het geld.
De SVS SB-1000 Pro is voor 749 euro te koop via Oppostore.nl
9.0
Beoordeling SVS SB-1000 Pro
Pluspunten
Fijnmazige DSP-controls via app
Zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding
Goede keuze voor betaalbare surround
Meerdere kleurkeuzes
Isolerende voetjes
Minpunten
Geen extreme controle
Beoordeling SVS SB-1000 Pro
De SVS SB-1000 Pro met enkele driver is een heel ander beest dan de 3000 Micro die op hetzelfde moment verscheen. Het is perfect voor een gemiddelde thuisbioscoop uit het middenklassegment. De SB-1000 Pro een subwoofer op normaal formaat én goedkoop te noemen voor wat het levert. Voor zijn prijs presteert het zeer goed, met iets minder controle dan hoger geprijsde modellen maar wel een merkbare gespierde aanwezigheid. Dat je ook bij deze 749-euro subwoofer kunt rekenen op DSP-controle via de SVS-app is ten slotte een aanzienlijke troef. De lagere prijs maakt ook de stap naar twee subs haalbaarder. Het biedt echt veel bas voor het geld.
Reacties (1)