Audio Beoordeling 7.5

Review: Sony SRS-LSR200 – draadloze luidspreker voor televisies

26 augustus 2020 7 Minuten 1 Reacties
sony-srs-slr200-foto-1

De Sony SRS-LSR200 is een uniek product. Het is een draadloze speaker die het geluid van de tv dichterbij dan ooit brengt. Bovendien zit er bovenop de speakers ook een afstandsbediening, waardoor je de gekoppelde tv dus ook meteen kunt aansturen. Hoe bevalt dit plug-and-play-product?

Wanneer je wat ouder wordt dan kan het soms lastig zijn alles mee te krijgen wat er in een film, serie of op het nieuws gebeurt. Je kunt het geluid van je televisie, soundbar of audiosysteem dan wel harder zetten, maar in veel gevallen gaat het geluid van allerlei effecten eromheen dan ook omhoog. En dat is dan minder fijn. En anders is er nog de situatie dat je iets wel wil kunnen kijken, maar het geluid niet te hard kan doen (omdat er dan anders een baby wakker wordt). Herken je die situaties? Dan is de Sony SRS-LSR200 misschien iets voor jou.

De Sony SRS-LSR200

De Sony SRS-LSR200 is een handige, draadloze speaker voor je televisie. Het is geen soundbar (of vervanging van), geen bluetooth- en ook geen wifispeaker. Je sluit de compacte speaker aan via een optische of audiokabel. Daardoor ben je in staat het geluid op twee manieren ten gehore te brengen: via de speakers van je tv (of audiosysteem) en via de draadloze speaker van Sony. Verwacht echter geen heftige audioprestaties van het kleine apparaatje, aangezien het met een vermogen van een paar watt weinig in z’n mars heeft.

Maar dat hoeft ook helemaal niet, want de Sony SRS-LSR200 heeft namelijk een belangrijk doel. Het is een nicheproduct bedoeld voor mensen die meer willen meekrijgen van de gesprekken op het scherm. Het is dus juist goed dat er verder niet zo veel vermogen in zit, aangezien dat alleen maar zou afleiden van het doel van het apparaat. Je kunt de speaker op allerlei televisiemerken aansluiten; je hoeft dus niet per se een Sony te hebben. Hitachi, LG, Loewe, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp en Toshiba worden ook ondersteund.

Het apparaatje beschikt over drie speakers die een helder en verstaanbaar geluid moeten overbrengen. In de speaker zit ook een oplaadbare accu, zodat je de SRS-LSR200 overal kunt neerzetten waar je wil. Je laadt hem op via een meegeleverde standaard, waar je tevens de kabel in stopt. Opladen is een kwestie van de speaker op de lader plaatsen. En eraf halen gaat net zo snel: je kunt het product gewoon beetpakken of je maakt gebruik van de het handige handvat. Dit werkt allemaal heel soepel en snel, en bovendien ook zoals je zou verwachten.

Hoe het werkt

Sony adverteert met het idee dat dit een plug-and-play-systeem is. En na het aansluiten van de speaker klopt dat ook. Je gebruikt de meegeleverde optische of audiokabel om de Sony SRS-LSR200 aan te sluiten op je tv en gebruikt één van de tv-codes (die staan vermeld in de handleiding van dit apparaat) om de afstandsbediening te activeren. Vervolgens dien je nog even op je eigen tv aan te geven dat het geluid voortaan via de speaker verloopt (maar als je geen andere speakers aangesloten hebt, hoef je dat niet te doen).

Je kunt nu twee dingen doen: het geluid via de speakers van je tv en dit Sony-apparaat laten lopen en de tv aansturen met de knoppen op de bovenkant. Je wisselt van kanaal, bedient het volume (voor de tv en speaker apart, zelfs) en kan van input wisselen. Ook kun je de tv natuurlijk in- en uitschakelen. De belangrijkste knop op de SRS-LSR200 is echter Voice Zoom. Omdat het product zich zo op gesprekken concentreert, is het fijn om te zien dat er drie standen beschikbaar zijn voor het verhelderen van die gesprekken op het beeld.

De eerste stand levert het meest warme geluid op en maakt gesprekken al goed verstaanbaar. Maar er komt ook nog wat achtergeluid mee, wat in sommige gevallen misschien storend kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de speaker wil gebruiken om iets te kunnen verstaan. Gebruik je hem om het geluid in het algemeen dichterbij te brengen, dan klinkt het redelijk. De twee andere standen filteren steeds meer achtergrond- en basgeluiden, waardoor er een beetje een onnatuurlijk geluid uitkomt. Maar stemmen zijn wel heel goed te volgen.

Je maakt het geluid nog een beetje persoonlijker door een koptelefoon aan te sluiten op de speaker. Dan zet je de speaker naast je op de bank, pak je een koptelefoon (met draad) die je erop aansluit en zodoende kun je genieten van geluid dat alleen jij hoort. Helaas werken de Voice Zoom-functies dan niet meer, maar je hoort het geluid dan nog steeds heel goed. Handig voor de mensen die geen moderne tv hebben met draadloze functies en niet willen investeren in allerlei zaken die ze toch niet gebruiken; dit is een prima alternatief.

Sony SRS-LSR200 bedienen

Tot nu toe zit het wel goed met het idee en de uitwerking van het product. Echter, sommige zaken lopen niet helemaal lekker. Zo missen we bijvoorbeeld knoppen voor mediabediening op de afstandsbediening. Heb je een tv met apps aan boord, dan heb je dus nog altijd je eigen afstandsbediening nodig. Gebruik je een extra kastje (zoals een Horizon) voor je tv, dan kun je ook de kanalen niet bedienen met de ingebouwde afstandsbediening. En dan hebben we het nog niet gehad over de aansluitingen die via een audiosysteem gaan.

Heb je bijvoorbeeld apparaten via HDMI aangesloten op een soundbar of receiver? Dan kun je die helaas niet bedienen via de Sony SRS-LSR200. Dat is ergens ook logisch, omdat de ondersteuning ergens ophoudt vanwege de verbinding. Maar wanneer je dus wel een soundbar hebt staan (omdat daar nou eenmaal beter geluid uitkomt dan uit de speakers van je tv) en je gebruikt een gekoppelde mediaspeler (of een ander soort product), dan is de compacte speaker van Sony daar dus niet meer te combineren, helaas.

Het vormt wellicht geen groot obstakel. Het lijkt erop dat Sony vooral een oudere generatie wil aanspreken met de Sony SRS-LSR200. Een generatie die ietwat slechthorend aan het worden is en zodoende toch kan genieten van allerlei content. Maar voor de wat jongere mensen die om wat voor reden dan ook op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem gerelateerd aan audio, is de speaker waarschijnlijk niet de oplossing. Daarvoor is het systeem te beperkt, helemaal dus in combinatie met een ander, aanwezig audiosysteem.

Sony SRS-LSR200 – conclusie

Maar het idee achter een apparaat als de Sony SRS-LSR200 is solide. Niet alleen kunnen slechthorenden toch zo beter meekrijgen wat er besproken wordt, ook kun je bijvoorbeeld de speaker in de keuken plaatsen en gewoon horen wat er op het nieuws gezegd wordt. Wanneer je radio luistert via de tv, dan kun je ook wel een situatie bedenken waarin de speaker handig is. Echter, voor moderne mediaconsumenten voegt het apparaatje weinig toe. Media kun je niet bedienen met dit ding en van zender wisselen wordt voor veel gebruikers een probleem.

7.5
91FCr-81EjL._AC_SL1500_

Beoordeling
Sony SRS-LSR200

Pluspunten
  • Stemgeluid is helder
  • Geen moeilijk gedoe
  • Strak design
Minpunten
  • Apparaten via soundbar niet aan te sturen
  • Geen mediabediening op afstandsbediening

Beoordeling Sony SRS-LSR200

Maar het idee achter een apparaat als de Sony SRS-LSR200 is solide. Niet alleen kunnen slechthorenden toch zo beter meekrijgen wat er besproken wordt, ook kun je bijvoorbeeld de speaker in de keuken plaatsen en gewoon horen wat er op het nieuws gezegd wordt. Wanneer je radio luistert via de tv, dan kun je ook wel een situatie bedenken waarin de speaker handig is. Echter, voor moderne mediaconsumenten voegt het apparaatje weinig toe. Media kun je niet bedienen met dit ding en van zender wisselen wordt voor veel gebruikers een probleem.

Prijsvergelijker Sony SRS-LSR200

Reacties (1)