Sony HT-X8500 – design en specs
Sony levert met de Sony HT-X8500 een strakke soundbar af die qua design niet zou misstaan in een gemiddeld huishouden. Deze midrange soundbar is breed genoeg om netjes onder televisies van 40-inch of iets groter te plaatsen. Rechts en links zitten twee openingen voor de dubbele subwoofer, terwijl bovenop de led-lampjes (die aanduiden in welke stand de soundbar staat) zitten en achterop de aansluitingen. Daar treffen we een usb- en optische audiopoort aan, evenals twee hdmi-poorten, waarvan eentje is uitgerust met hdmi-arc.
Als één van de weinige soundbars in het goedkopere segment zien we dat Sony de andere hdmi-poort heeft uitgerust met ondersteuning voor high dynamic range (hdr), hybrid log-gamma (hlg), Dolby Vision en doorvoer van 4k. Daarnaast ondersteunt het apparaat verschillende audio-indelingen van Dolby, zoals bijvoorbeeld Dolby Digital en Dolby Atmos, en vinden we er dingen als DTS HD en meer op terug. Er is dus een brede ondersteuning voor allerlei indelingen, waardoor je de soundbar breed zou moeten kunnen inzetten.
Sony HT-X8500 – installatie
Het installeren van de Sony HT-X8500 is zo gebeurd. Je kunt dat doen via een hdmi- of optische audiokabel. Die laatste wordt meegeleverd, waardoor je dus meteen aan de slag kunt. Je stopt de kabels in de soundbar en in de tv en alles werkt daarna meteen. Vergeet niet om de speakers van je televisie uit te schakelen wanneer je de optische audiokabel gebruikt, want anders hoor je het geluid dubbel. Wanneer je de hdmi-kabel aansluit op een hdmi-arc-aansluiting, dan kun je de X8500 bedienen met de afstandsbediening van je televisie.
Sony HT-X8500 – gebruik
Je kunt de Sony HT-X8500 op drie manieren gebruiken: middels de knoppen op de soundbar, met de meegeleverde afstandsbediening en met de remote van je tv. Wanneer je de afstandsbediening van je televisie gebruikt, dan kun je het volume regelen en de soundbar in- en uitschakelen. Gebruik je de knoppen bovenop de brede speaker, dan regel je het volume, de input en het in- en uitschakelen. Uiteraard krijg je toegang tot alle functies wanneer je de afstandsbediening gebruikt die bij de Sony HT-X8500 hoort.
Die afstandsbediening moet je er wel bij houden, aangezien je op deze manier snel tussen de verschillende geluidsmodi kunt wisselen. Zo heb je de traditionele opties als cinema, music, voice en night, en tref je onderaan ook nog de opties game, news, sports en standard aan. Boven kun je de verticale surround sound activeren voor ruimtelijk geluid en is het mogelijk het niveau van het basgeluid te regelen. Mocht het geluid niet helemaal synchroon lopen, dan kun je het geluid ietwat vertragen door op de daarvoor bestemde knop te drukken.
Sony HT-X8500 – audiokwaliteit
Met ondersteuning voor Dolby Atmos heeft Sony iets te bewijzen met deze soundbar. Weinig mensen zijn fan van digitale surroundsoundoplossingen, omdat het geluid vaak rommelig en onaangenaam klinkt. We kijken dan ook met gemengde gevoelens terug op onze ervaring met de X8500. Niet omdat de soundbar niet in staat is dergelijk geluid de kamer in te sturen. In tegendeel: de soundbar slaagt er prima in het geluid door de kamer te verplaatsen. Echter, de kwaliteit is niet altijd jé-van-hét. Er zit een duidelijk limiet op het bereik.
En dat is ook eigenlijk helemaal niet gek, wanneer je kijkt naar het relatief compacte formaat van het apparaat. Er is weinig ruimte om het geluid goed door te laten klinken. In de basis werkt het dus wel, maar mag je je hardop afvragen of dit de kwaliteit is die je zoekt in een soundbar. Datzelfde moeten we concluderen over het basgeluid. Ook die krijgt niet genoeg ruimte om goed uit de verf te komen, waardoor je soms met een licht tegenvallend gevoel naar de actiescènes aan het kijken bent van je films, series of videogames.
Over het algemeen is het geluid niet slecht dat uit deze soundbar komt. Maar voor 399 euro (de aanvankelijke verkoopadviesprijs) mag je iets meer verwachten. Er zijn gelukkig wel genoeg geluidsmodi voor veel verschillende soorten content, zoals muziek, gaming en film. En hoewel de geluidsweergave per onderdeel verschilt, komen we keer op keer tot de conclusie dat het geluidsveld niet superbreed is. Stemmen zijn wel goed verstaanbaar en achtergrondmuziek neemt nooit de overhand, maar het duidelijke limiet is constant hoorbaar.
Sony HT-X8500 – conclusie
En dat is eigenlijk wat de Sony HT-X8500 ervan weerhoudt een soundbar te zijn die zijn prijs van 399 euro waard is. Het is duidelijk dat Sony een product op de markt heeft willen brengen dat weinig tot geen installatiestress meebrengt en gebruikers veel mogelijkheden geeft op het gebied van geluidsmodi en aansluitingen, maar de geluidskwaliteit is niet zo sterk dat we het apparaat meteen kunnen aanbevelen. Wanneer het apparaat sterk in prijs daalt dan is het weer een ander verhaal, maar voor nu kun je beter verder kijken.
Beoordeling
- Strak design
- Veel geluidsmodi
- Hmdi-poorten
Geen display
- Basgeluid niet heel sterk
- Duidelijk limit op bereik
Reacties (1)