Het geluid op een televisie is vaak matig tot voldoende te noemen. Hoe je het ook wil omschrijven, er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom zijn er verschillende receivers, speakers en soundbars. De vraag is altijd hoeveel je wil uitgeven aan zo’n ‘extra’ product en welke dan z’n prijs waard is. De Sony HT-SF150 heeft een adviesprijs van 150 euro, maar is online al vaak verkrijgbaar voor twee tientjes minder. Kun je voor dat bedrag een goede soundbar in huis halen? Een uitgebreide kijk op deze nieuwe Sony-budgettelg.
Sony HT-SF150 – design en specificaties
De Sony HT-SF150 is een behoorlijk brede soundbar. Dat is niet alleen beter voor het geluid: het staat ook mooier onder grote televisies (maar als je een televisie hebt staan die breder is dan negentig centimeter, dan heb je ongetwijfeld een andere soundbar of ander audiosysteem op het oog). Er zitten twee speakers in de behuizing, die goed zijn voor 120 watt aan vermogen. Op de achterkant zit een optische ingang, een hdmi-aansluiting (met ondersteuning voor cec en arc) en een usb-aansluiting.
Via die usb-aansluiting kun je direct muziek afspelen, maar niet in elk formaat. De soundbar biedt ondersteuning aan voor wav, mp3 en wma. Daarnaast is er ondersteuning voor Dolby Digital en mag je rekenen op bluetooth, versie 4.2. Je kunt dus op allerlei verschillende manieren geluid afspelen, maar niet via wifi of het internet. Daarnaast is er ook geen extra hdmi-aansluiting aanwezig, waardoor je dus effect een poort standaard kwijt bent op je televisie. Maar goed: hoeveel mag je nou daadwerkelijk verwachten voor 150 euro?
Aan de voorkant van de soundbar zit een enkel led-lampje. Dat lampje brandt wanneer je de afstandsbediening gebruikt en wanneer de Sony HT-SF150 geactiveerd wordt. Op de bovenkant zitten een aantal knoppen voor de meest basale bediening van het apparaat. Superhandig voor wanneer je er net voor zit en niet bij de afstandsbediening komt. Je bedient zo het geluid, zet de soundbar aan en uit en kunt van bron wisselen. Ook kun je meteen de bluetooth-stand activeren. Verder wordt er een afstandsbediening meegeleverd.
Sony HT-SF150 – installatie
De Sony HT-SF150 installeren is een fluitje van een cent. In de doos zit een optische kabel waarmee je de soundbar aan je televisie kunt koppelen, maar het kan zijn dat je moderne televisie daar geen opening meer voor heeft. Daarom raden we aan een hdmi-kabel te gebruiken (dat hebben wij ook gedaan). Hoe dan ook: je stopt de kabel in allebei de apparaten, laat aan je tv weten dat er nu een soundbar is en kunt meteen beginnen met luisteren. Ook kun je bluetooth-apparaten koppelen: dat is het inmiddels bekende proces.
Sony HT-SF150 – in gebruik
Omdat de soundbar ondersteuning aanbiedt voor hdmi-cec is het mogelijk het apparaat te bedienen met je eigen afstandsbediening. Zo kun je de volume bijvoorbeeld aanpassen of de Sony HT-SF150 in- en uitschakelen. De soundbar wordt ook geleverd met z’n eigen afstandsbediening en dat is er één die Sony bij meerdere soundbars levert. Daardoor zitten er knoppen op voor functies waar deze soundbar niet over beschikt. Dat is in het begin even lastig, maar je weet al snel welke knoppen wel en niet gebruikt kunnen worden.
Leg deze afstandsbediening overigens niet meteen in de la, want je hebt hem nodig voor het wisselen van audiomodi. Zonder de remote kan dat namelijk niet, aangezien je eigen afstandsbediening logischerwijs niet over die knoppen beschikt. De remote ligt lekker in de hand en de knoppen zijn allemaal goed bereikbaar, dus is het gelukkig allemaal gebruiksvriendelijk. Ook kun je met de afstandsbediening snel wisselen van bron of meteen de bluetooth-stand activeren, zodat je daarvoor niet meteen naar de soundbar zelf hoeft te lopen.
Sony HT-SF150 – audiokwaliteit
Op het gebied van audio gooit de Sony HT-SF150 geen hoge ogen, maar dat is kijkend naar de prijs geen grote verrassing. Laten we wel één ding vooropstellen: het geluid dat de soundbar produceert is in feite helderder en beter dan het standaardgeluid van de televisie, maar in veel gevallen ook scherper. Zeker wanneer je de cinematic geluidsmodus activeert. In een actiescène waar bijvoorbeeld het gebroken glas van een raam op de grond valt nadat er net iemand doorheen gegooid is, klinkt het geluid scherp en onprettig en haast kakofonisch. Helemaal als er dan ook nog muziek wordt afgespeeld.
Het is simpel gezegd te druk voor de soundbar, waardoor het produceren van een fijn geluid te hoog gegrepen lijkt te zijn. Om dat een beetje tegen te gaan, kun je de normale modus activeren, maar dan mis je weer enige vorm van kracht – de spectaculaire weergave blijvft dan uit. De stand voor duidelijke gesprekken lijkt aanvankelijk wel goed z’n werk te doen, maar valt door de mand wanneer er, nota bene, op de achtergrond muziek wordt ingezet. Ook dat is dan ineens goed hoorbaar en klinkt dan ook nog eens onnodig hard.
De muziekstand valt ook ietwat tegen. Hoewel het geluid degelijk klinkt en ver weg warme tonen produceert, is het gebrek aan een goede basweergave goed hoorbaar. De lage tonen komen niet goed door en klinken dof, waardoor een grote hoeveelheid liedjes gewoon minder dynamisch klinken. Wanneer we het echter simpel houden en naar tv-programma’s kijken, dan presteert de soundbar prima. Gesprekken zijn goed te verstaan en geluiden klinken niet schel, scherp of hard; hier is de soundbar duidelijk voor bedoeld.
Dat gezegd hebbende moeten we het Sony nageven dat het geluid wel een kamer kan vullen en niet beperkt klinkt. Wanneer je naar (rustige) films of series kijkt, of zelfs muziek luistert, dan heb je niet het idee dat het geluid uit een compacte doos voor de televisie komt. Andere soundbars binnen dit segment zijn vaak kleiner (voornamelijk smaller), waardoor het geluid ook gerichter de kamer in wordt gestuurd. Dat doet de Sony HT-SF150 niet: de geluidsweergave valt met bepaalde content een beetje tegen, maar wordt wel breed op de luisteraar afgevuurd.
Sony HT-SF150 – conclusie
Sony doet een hoop dingen goed met de Sony HT-SF150. Het is een goedkope soundbar die vooral in het teken staat van gebruiksgemak. Het simpele plug-and-play principe komt goed naar voren. Helaas levert Sony een optische, in plaats van een hdmi-kabel mee in de doos, maar met een kleine investering heb je zo een goede hdmi-kabel te pakken. De soundbar is zo aangesloten en ingesteld, waardoor je al heel snel aan de slag kunt gaan met het apparaat. Ook de meegeleverde afstandsbediening ligt lekker in de hand.
Echter, voor het bedrag van 129 tot 150 euro hoef je niet ontzettend veel te verwachten van het geluid. Zo zijn we niet onder de indruk van de verschillende modi en klinken geluiden soms kakofonisch wanneer het te druk wordt. Dat gezegd hebbende is het wel zo dat het geluid hoogstwaarschijnlijk (tenzij je een ingebouwde soundbar hebt) beter klinkt dan via de ingebouwde speakers van je televisie.
Het ligt er ook maar net aan in wat voor situatie je deze soundbar gaat gebruiken. Omdat de soundbar gelukkig wel degelijk in staat is het geluid breed de kamer in te sturen, kan het ietwat beter klinken wanneer je de Sony HT-SF150 in een kleinere kamer gebruikt. Bovendien kan het een prettige aanvulling zijn op je kijkervaring wanneer je veel naar tv-programma’s kijkt, omdat de audioweergave over het algemeen vrij helder en strak is. Maar het apparaat komt niet in de buurt van een bioscoopervaring – wat je er ook niet van mag verwachten.
Beoordeling
- Meegeleverde afstandsbediening
- Geluid klinkt beter dan standaard tv-speakers
- Plug-and-play
Geluid klinkt soms kakofonisch
- Geen extra hdmi-in
- Geen goede basweergave
Reacties (0)