Dit zijn drie nieuwe speakers in de WAM-serie, dat staat voor Wireless Audio Multiroom. Ook zenden deze speakers het geluid in alle richting uit, waardoor je een breed geluidsveld zonder sweetspot overhoudt. Samsung noemt de WAM1500 de R1, de WAM3500 de R3 en de WAM5500 de R5.
Samsung WAM1500, WAM3500 en WAM5500 – Wat is het?
Samsung heeft eind oktober officieel de WAM1500, WAM3500 en de WAM550 uitgebracht in Nederland. Dit zijn Wireless Audio Multiroom 360-speakers. Dat houdt een aantal dingen in. Ten eerste zijn het draadloze speakers: de enige draad die je aan zult treffen, is de stroomkabel. Ten tweede kun je de speakers aansluiten op je WiFi-netwerk, waardoor je overal in huis kunt genieten van dezelfde muziek. De ‘360’ in de naam staat voor het geluid: de audio wordt in alle richtingen gestuurd, waardoor er geen sweetspot ontstaat.
Deze serie bestaat uit drie speakers, zoals hierboven aangegeven. De WAM1500 is de kleinste speaker, ook wel de R1 genoemd. De R3 is de middelste speakers (WAM3500) en de laatste is natuurlijk de WAM5500, oftewel de R5. Alle drie de speakers zijn te verbinden met je WiFi-netwerk, dit keer zónder zo’n duur, extra kastje als de Samsung Hub. Samsung heeft de Hub uit de ervaring kunnen halen en dat vergemakkelijkt het aansluitproces. Je hoeft namelijk niet meer vervelende handelingen verrichten wanneer je de speakers aansluit.
Eerder hebben we op Homecinema Magazine al twee andere speakerseries binnen WAM 360 gerecenseerd. De kleinste speakers waren toen voorzien van een batterij, waardoor je ze prima kon gebruiken als Bluetooth-speaker voor op een picknick of op het strand. Dit keer is het echter niet het geval: de Samsung R1 werkt alleen wanneer je hem op het stroom zet en dat vonden we toch wel een tegenvaller. Helemaal omdat je flink voor de speaker betaalt, maar vooral omdat het geluid uit de kleine box van hoge kwaliteit is.
Samsung WAM1500, WAM3500 en WAM5500 – Design
In tegenstelling tot de twee eerder besproken series, heeft de nieuwe WAM 360-serie een traditionele speakerdesign gekregen. De drie speakers zien er dan ook identiek uit, op de grootte van de box na natuurlijk. Daar waar de WAM6500 en WAM7500 voorzien waren van een opvallend design met een soort omhulsel om de box, zien we nu dat Samsung gekozen heeft de speaker ‘open’ te laten. Dat betekent dat je dus alleen de zwarte stof voor de hardware en hebt zitten en naar mijn mening komt dit het geluid ten goede.
In principe hebben de WAM1500, WAM3500 en WAM5500 geen knoppen. Aan de bovenkant zit wel een grote schijf die van een soort touchpaneel is voorzien. In het midden zit een klein display die het logo van bijvoorbeeld Bluetooth toont wanneer je de modusknop indrukt en op zoek bent naar Bluetooth. We zijn er twee kleine uitsteeksels voor de volumeknoppen – voor de rest is de bovenkant helemaal plat. Het geeft de speakerset een bepaalde elegantie met zich mee en dat heeft het ook eigenlijk wel nodig wanneer je naar de rest kijkt.
De speakers zijn namelijk niet mooi. Ze ogen simpel en goedkoop, terwijl de geluidskwaliteit het tegenovergestelde communiceert (daar later meer over). Opvallend is verder dat de kleinste speaker, de R1 (199 euro), een uitwendige voedingsadapter heeft, in tegenstelling tot de R3 (299 euro) en de R5 (399 euro) – daar zit de adapter wel ingebouwd. Het maakt de R1 net even wat omslachtiger in gebruik – tel daarbij boven op dat er geen oplaadbare batterij bij inbegrepen zit en je weet meteen naar welke box onze voorkeur het minste uitgaat.
Samsung WAM1500, WAM3500 en WAM5500 – Hoe werkt het?
De speakers installeren gaat heel simpel. Je kiest een plek uit in huis, stopt de stekker in het stopcontact en kan meteen beginnen met koppelen – of dat nu via Bluetooth of WiFi gebeurt. Via Bluetooth gaat het op de vertrouwde manier. Je schakelt Bluetooth in door op de modusknop bovenop de speaker te drukken en zet tevens de verbinding aan op je smart device en kunt meteen beginnen met afspelen. Via WiFi gaat het dit keer echter anders, omdat Samsung heeft besloten de Samsung Hub (onnodige kostenpost) achterwege te laten.
Wanneer je de speaker instelt op de WiFi-modus (door wederom op de modusknop te drukken, de speaker ‘vertelt’ ook wanneer je de juiste modus bereikt hebt), dan ben je in een mum van tijd klaar. Je hebt daarvoor wel de Samsung Multiroom-applicatie nodig, maar die is gelukkig nog steeds gratis te downloaden uit Google Play en de App Store. Je zoekt de speaker op, vult je WiFi-wachtwoord in en klaar is Kees. Dat is echt stukken minder omslachtig dan met die Samsung Hub ertussen en komt de ervaring enorm ten goede.
De bovenkant van de speaker is dus een soort touchpaneel. Met een simpele tap aan de bovenkant van het centrum kun je een nummer pauzeren en afspelen en met een simpele veeg van links naar rechts (of andersom) zoek je het volgende (of vorige) nummer op. De volumeknoppen zijn ook ‘touch’: echt indrukken is daardoor niet nodig. En hetzelfde geldt voor de modusknop. Het werkt hartstikke goed en zeer intuïtief – dit is wat ons betreft het beste designelement van de WAM1500, WAM3500 en de WAM5500-speakerset.
Gebruik je alle drie de speakers over je WiFi-netwerk, dan heb je uiteraard de Samsung Multiroom-app nodig. Je hebt geen pc-programma meer nodig voor het afspelen van je muziek van je pc, omdat de app daar al toegang tot heeft dankzij het WiFi-netwerk – wederom een onderdeel waar Samsung een gestroomlijndere ervaring van heeft gemaakt. Voor de rest blijft de kritiek op de app bestaan: de nummers staan nog steeds niet in de goede volgorde en je kunt nog steeds niet kiezen uit een groter aanbod van streamingdiensten.
Samsung WAM1500, WAM3500 en WAM5500 – Geluidskwaliteit
Omdat het geluid uit de speakers dit keer niet geblokkeerd wordt door een (dunne) plastic laag die de vorm bepaalt, is het geluid zuiverder dan ooit binnen de WAM-serie. Voor alle drie de speakers geldt dat de bass van het geluid mooi diep is, terwijl de hoge tonen en het stemgeluid van een zanger of zangeres scherp en ruisloos je oren binnenkomen. Tel daarbij op dat het geluid alle kanten op wordt gestuurd tijdens het luisteren en je houdt een zeer prettige luisterervaring over, ongeacht jouw positie ten opzichte van de speakers.
Qua kwaliteit ontlopen de WAM3500 en WAM5500 elkaar niet zo veel. Wel is het zo dat de WAM1500 het slechtste uit de bus komt. De R1 scoort alleen slecht, omdat de R3 en R5 zo’n fijne kwaliteit bieden. Het geluid van de R1 is wat holler, terwijl de R3 en de R5 een veel rijker en voller geluid kunnen produceren. Ook zit er nog verschil in of je muziek afspeelt via Bluetooth of WiFi. Onze voorkeur gaat uit naar WiFi, helemaal omdat het koppelproces net zo simpel is als het proces van de Bluetooth-verbinding.
Wat helemaal een toffe ervaring is, is de Surround-modus die je kunt activeren vanuit de Samsung Multiroom-applicatie. Daarmee kun je de speaker groeperen, zodat over alle drie dezelfde muziek, op hetzelfde moment wordt afgespeeld, zonder enige vertraging. Staan de speakers in één kamer, dan hoor je pas hoe goed ‘kamervullend geluid’ kan klinken. Helemaal ook omdat die speakers het geluid alle kanten opsturen, waardoor de muziek ook echt van alle kanten lijkt te komen. Helemaal met live-optredens is dit geweldig om naar te luisteren.
Samsung WAM1500, WAM3500 en WAM5500 – Conclusie
Let niet op het design van deze speakers, want ze verhullen een geluidservaring die we nog niet zijn tegengekomen in de Samsung WAM-serie. Voor alle drie de speakers geldt dat ze een kraakhelder geluid kunnen produceren, met diepe basstonen en ruisloze hoge tonen. De kleinste speaker, de WAM1500, komt er met bekaaid van af in vergelijking met de andere twee: deze speaker heeft niet alleen een holler geluid, hij heeft ook geen oplaadbare batterij om het gemis van het vollere geluid op te vangen – dit is geen 200 euro waard.
Van de drie speakers die ik heb uitgeprobeerd, gebruikte ik de R1 het minst. In combinatie met de andere speakers valt het holle geluid niet zo op, maar wanneer dit de enige speaker zou zijn die je gebruikt, dan hoor je het zeker. Verder heeft Samsung de WAM-serie op een hoop punten verbeterd: je hoeft geen pc-programma meer te installeren, het koppelproces met je WiFi-netwerk is versimpeld en de Samsung Hub is ook niet meer de extra onnodige aankoop, omdat Samsung je de speakers voortaan direct op het WiFi-netwerk laat aansluiten.
Echter, de problemen met de Samsung-applicatie zijn er nog steeds: zo kun je nog niet uit een breder aanbod van muziekstreamingdiensten kiezen (Spotify, Napster en Deezer zijn gelukkig wel vertegenwoordigd) en ook is het zo dat wanneer je muziek vanaf je pc afspeelt, de nummers in een verkeerde volgorde staan. Toch kunnen we de R3 en R5 aanbevelen; al vinden we de prijzen aan de hoge kant. Voor zulke bedragen verwachten we mooiere speakers (aan de kwaliteit ligt het niet). Maar aan de andere kant: hoe maak je 360-graden-boxen ‘mooi’?
Beoordeling
- Nog gemakkelijker en sneller installeren
- Samsung Hub niet langer nodig
- R3 en R5 kunnen kamer vullen met goed geluid
R1 heeft geen oplaadbare batterij
- Samsung Multiroom-app niet erg uitgebreid
- Design speakers is niet aantrekkelijk
Reacties (1)