Pioneer UDP-LX500 – specificaties
- Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
- Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal coaxiaal audio uit, 1x digitaal optisch audio uit, 1x netwerkaansluiting, 2x USB, 1x stereo cinch uit, RS-232c
- Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD-Audio, SACD, CD-Audio, CD-R/RW
- Extra’s: HDR10, Dolby Vision, USB/DLNA-mediaspeler, specifiek audio-ontwerp
- Afmetingen: 435 x 118 x 337 mm
- Gewicht: 10,3 kg
- Verbruik: 28 / 0,45 Watt
- Adviesprijs: 999 euro
Pioneer UDP-LX500 – design
Deze speler ziet en voelt bijzonder indrukwekkend aan, niet in het minst omdat hij iets meer dan 10kg weegt en in een bijzonder ruim bemeten chassis zit, dat afgewerkt is in een combinatie van geborsteld en mat zwart. Je voorziet ook best wat extra plaats, want hij is zelfs nog iets groter dan de flink uit de kluiten gewassen Panasonic DP-UB9004.
Deze twee toestellen lijken uiterlijk bijzonder sterk op elkaar. Ook de Pioneer kreeg een mooi en duidelijk display, en een beperkt aantal zwarte toetsen. Die zijn, met uitzondering van de power-toets, niet verlicht en dus in een donkere thuisbioscoop nauwelijks te vinden. Iedereen gebruikt vermoedelijk de afstandsbediening, dus een echt probleem is dat niet.
De constructie en afwerking zijn topklasse. Het chassis is gebouwd met oog op totale reductie van trillingen. De stalen topcover is sterk genoeg om iets op te zetten. De schijflezer zelf is dan ook fenomenaal stil.
Aansluitingen
De Pioneer is voorzien van twee HDMI-aansluitingen. Een daarvan is een HDMI 2.0 met volledige bandbreedte voor maximale beeldkwaliteit. Je kunt hem gebruiken voor beeld en geluid. De tweede HDMI-aansluiting is enkel bedoeld voor geluid.
Verder is er een optisch en coaxiale digitale audio-uitgang, en een stereo cinch audio-uitgang. Geen analoge multikanaal uitgang dus, maar gezien de opkomst van formaten met nog meer kanalen zoals DTS-X of Dolby Atmos is dat niet noodzakelijk een minpunt. Wie multikanaal audio beluistert beschikt vermoedelijk toch over een AV-receiver.
Een tweede USB-aansluiting, netwerkaansluiting en RS-232C maken de lijst volledig. Een speciale Pioneer toevoeging is de Zero Signal terminal. Die sluit je aan op een vrije ingang van je AV-receiver om de signaalkwaliteit te verbeteren.
Pioneer UDP-LX500 – gebruiksgemak
Hij ziet er fantastisch uit aan de buitenzijde, dan hadden we eerlijk gezegd ook een moderne en knappe interface verwacht. Helaas, je moet het stellen met een bijzonder banale tekstinterface die vermoedelijk vele jaren oud is. Na opstarten zie je enkel een menu dat je de mogelijkheid geeft om de bron te selecteren of instellingen aan te passen.
De menu’s met instellingen zijn overzichtelijk, maar er staat nergens een woordje uitleg bij. Hou tijdens de installatie dus de handleiding er bij. Je krijgt bijzonder veel keuze over hoe je het HDMI-signaal naar buiten stuurt. De twee HDMI-aansluitingen kan je activeren in drie modes: Single (beeld en geluid via de HDMI main uitgang), Separate (beeld via HDMI main, geluid via HDMI Sub) en tot slot Pure Audio waarbij je enkel geluid krijgt via de HDMI sub uitgang (je kunt het beeld dan activeren door op Display te drukken).
Afstandsbediening
De afstandsbediening lijkt aanvankelijk nogal overweldigend en als je fan bent van eenvoud is het zeker geen hoogvlieger. Maar je leert snel dat die schijnbare overdaad aan toetsen het mogelijk maakt om de belangrijkste functies van de speler met een enkele toets te activeren.
Zo zijn er aparte toetsen om de HDMI-resolutie aan te passen, de HDMI mode te kiezen (Single, Separate of Pure Audio), de beeld- en geluidsparameters aan te passen, en audiospoor en subtitels te kiezen. De remote is verlicht, dus ook in het duister perfect te gebruiken.
Pioneer UDP-LX500 – features
Vroeg je je bij het lezen van de specificaties af waarom er geen Wifi op dit toestel zit? De verklaring is eenvoudig, het toestel heeft namelijk geen enkele streaming toepassing aan boord. Dus neen, geen Netflix, YouTube of andere en ook geen muziekstreaming diensten.
De enige netwerkfunctionaliteit is het updaten van de firmware en de DLNA mediaspeler. Die speler moet het uiteraard ook stellen met de belabberde tekstinterface en was zeker geen plezier om te gebruiken. Het toestel reageert veelal traag, wat bladeren door de DLNA-structuur erg onprettig maakt.
De mediaspeler via usb levert bovendien wisselend werk voor video: hij speelde geen bestanden die DTS soundtracks bevatten, en Dolby Vision bestanden speelt hij niet in HDR af. Dat zijn twee vreemde missers voor een toestel dat overduidelijk beide standaarden ondersteunt (via schijf). Hij speelt wel alle ondertitels. Zijn sterke kant is audio, waar hij zo goed als alle formaten ondersteunt, inclusief hi-res FLAC, ALAC en DSD.
De echte troef van deze Pioneer UDP-LX500 is dat het een allesspeler is voor schijven. Naast Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, dvd en cd, inclusief alle (her)schrijfbare varianten, speelt hij ook SACD én zelfs DVD Audio schijven. Een uitstekend excuus om onze DVD Audio versie van Queen, A Night at the Opera, nog eens boven te halen.
Natuurlijk kan hij ook alle audioformaten voor schijven perfect bitstreamen of decoderen (naar PCM), van Dolby Digital en DTS tot de lossless versies Dolby True HD en DTS HD Master Audio. Beschik je over een oudere receiver dan kan je door de ‘reencode’ instelling te selecteren alle Dolby formaten naar standaard Dolby Digital laten omzetten en voor DTS versies krijg je dan de DTS core versie. Dolby Atmos en DTS-X zijn ondersteund als je de speler in Bitstream zet (en je audioapparatuur ze kan weergeven uiteraard).
Pioneer UDP-LX500 – Beeldkwaliteit
We zijn bijzonder aangenaam verrast door de beeldkwaliteit van deze speler. Die mag zonder meer uitstekend genoemd worden. Hij detecteert snel en correct alle mogelijke film- en videoframerates en levert perfecte deinterlacing. Gekartelde lijnen, moiré-effecten, of kam-effecten zullen dan ook zelden of nooit je kijkervaring storen.
Via de beeldinstellingen is er ook ruisonderdrukking beschikbaar die goed willekeurige ruis wegwerkt, maar wel wat blokruis (compressieruis) achterlaat. Heb je graag wat extra detail en scherpte in beeld, dan kan je de scherpte instelling wat verhogen. De speler doet dat zonder vals detail te introduceren, een puike prestatie. Je kunt ook sleutelen aan helderheid/contrast/chroma/tint maar dat raden we over het algemeen af. Daarnaast vallen twee extra instellingen op: TV-type en HDR-SDR adjustment.
TV-type laat je kiezen uit vier mogelijkheden: Reference, LCD, OLED en projector. Op basis van je selectie wordt het beeld lichtjes aangepast. Reference houdt het beeld ongewijzigd. LCD-tv maakt de volledige grijsschaal iets donkerder, en OLED-tv maakt ze iets helderder. Projector maakt enkel de donkerste tinten wat helderder. Of deze instelling een nuttige bijdrage levert is twijfelachtig. Een goede televisie, en die wil je ongetwijfeld gebruiken bij deze excellente speler, is correct gekalibreerd en heeft de gemaakte aanpassingen niet nodig. De aanpassingen zijn weliswaar klein, en je kunt er dus zonder al te veel problemen mee experimenteren.
Met HDR-SDR adjustment beïnvloed je uiteraard hoe de speler de conversie van HDR naar SDR uitvoert in het geval je kijkt op een SDR televisie. Je selecteert daarvoor de maximale helderheid van je scherm. Voor oudere LCD-sets is 200 een goede keuze, voor moderne LCD’s kan je tot 400 of zelfs 700 gaan. OLED-schermen die nog geen HDR ondersteunden zet je best rond de 300.
Je hebt drie geheugenslots voor instellingen, zodat je snel tussen beeldmodes kunt schakelen, en bijvoorbeeld dvd een ander behandeling kunt geven dan Blu-ray.
HDR
De Pioneer ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision maar helaas geen HDR10+. Dat laatste formaat moet echter nog steeds zijn eerste content zien verschijnen, dus het blijft twijfelachtig of dat een groot probleem zal zijn.
Met een lange druk op de Display-toets maak je alle informatie van de bron zichtbaar (metadata zoals MaxFALL, MaxCLL, Mastering Display gegevens enzovoort). Voor de doorsnee consument is het niet belangrijk, maar de hobbyist die graag het onderste uit de kan haalt of het beeld maximaal wenst te tweaken is dat nuttige info.
De HDR-weergave is verder uitstekend. Net zoals bij SDR kan je door middel van de TV-mode in te stellen de weergave licht aanpassen. Ook hier maakt de LCD TV instelling het beeld iets donkerder en verbergt wat zwartdetail, maar het haalt wel wat witdetail tevoorschijn. De OLED tv instelling maakt het beeld helder en toont iets meer zwartdetail. De projector instelling trekt enkel het zwartdetail wat naar boven, maar kan mogelijk een beetje banding veroorzaken in rode of blauwe tinten.
Pioneer UDP-LX500 – Audio
Naast ondersteuning voor zo goed als alle audioformaten (op schijf en via bestand) is deze speler ook een uitstekende audiospeler. De analoge cinch uitgang levert aangename en pure klank die audiofielen ongetwijfeld kan behagen. Om alle mogelijke storingen uit te schakelen kan je de ‘Direct’ toets gebruiken (remote of vooraan op de speler). Die schakelt de digitale video- en audio-uitgang uit.
De Zero Signal Terminal is een eenvoudige cinch aansluiting die je verbindt met een ongebruikte cinch ingang op je AV-receiver. Daarmee kan de speler het referentieniveau (de ground (GND)) van beide toestellen aligneren. Zo worden eventuele potentiaalverschillen vermeden en garandeert de speler de best mogelijke transmissie. We probeerden dit uit met onze Onkyo AVR en een muziekbestand dat stilte bevat. Echter wanneer we de ZST aansloten was er een zeer zachte brom te horen in de luidsprekers, een verslechtering dus eerder dan een verbetering. Daarvoor moesten we de versterker weliswaar erg luid zetten, dus in de praktijk lijkt de impact ons erg beperkt. Wie twijfelt laat de ZST verbinding gewoon weg, de speler levert zo ook fantastische klank.
Pioneer UDP-LX500 – Conclusie
Deze Pioneer haal je in de eerste plaats in huis omdat je een audiofiele allesspeler zoekt. Als bonus is het bovendien een uitmuntende Ultra HD Blu-ray speler met ondersteuning voor Dolby Vision. Maar hij heeft een aantal belangrijke compromissen gesloten. Alhoewel het een Ultra HD Blu-ray speler is, doet de Spartaanse gebruiksinterface meer denken aan audiospeler. Alle internet streaming toepassingen zijn achterwege gelaten en de video mediaspeler mag net iets vollediger. Op audiovlak is er geen analoge multikanaal uitgang en wie balanced XLR uitgangen wenst moet het hogere model (de UDP-LX800) kiezen.
Het high-end karakter reflecteert zich in een uiterst robuuste en stille schijfspeler die al je schijven speelt (en ja we bedoelen dan ook SACD én DVD Audio). De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitmuntend. Over de prijs kunnen we duidelijk zijn, die is erg hoog. Je moet dan ook zeker zijn dat je deze featureset absoluut wilt hebben. De Panasonic DP-UB9004 is een beter alternatief als je SACD en DVD audio minder belangrijk vindt, en in ruil een aantal nuttige beeldfuncties, analoge multikanaal uitgangen en XLR stereo wenst.
Beoordeling
- Allesspeler voor schijfjes
- Dolby Vision
- Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit
- Dubbele HDMI-uitgang
Geen internettoepassingen
- Video mediaspeler kan beter
- Prijs
Reacties (3)