Review: Piega Premium Wireless 701 Gen2 – Even interieur- als oorvriendelijk

15 april 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Piega Premium
FWD award

Met generatie twee van zijn Premium Wireless 701 presenteert Piega een muzieksysteem dat audiofiele weergave huwt met enorm veel streamingopties. En deze slanke Zwitsers uit geborsteld aluminium kun je ook nog eens op je tv aansluiten.

Deze review is een heuse primeur. We bekijken immers de Premium Wireless 701-luidsprekers van Piega, een merk met hoofdzetel en fabriek aan het meer van Zürich. Denk je nu: “Primeur? Deze slanke Zwitsers zijn er toch al lang!”? Die opmerking is te snappen, want de eerste Premium Wireless-speakers dateren inderdaad alweer van 2019. Wat we hier echter bekijken is generatie twee – en er is heel wat veranderd. Los van technologische aanpassingen, is het belangrijkste dat er ook aan de tuning van de speaker is gesleuteld, zegt Piega. Deze Premium Wireless Gen2-lijn werd eind maart gepresenteerd. Zoals voorheen bestaat het aanbod uit drie modellen: de compacte 301 Gen2-boekenplankspeakers, de kleinere 501 Gen2-vloerstaander en 701 Gen2-topmodellen die we in dit artikel bekijken. We gebruiken uitdrukkelijk niet het woord ‘grote’ bij het voorgaande, want ook deze vlaggenschepen blijven uitpakken met een bescheiden voetafdruk. Maar dat is ook typisch Piega: liever hoog en slank dan diep en breed. Dat geeft de luidsprekers van deze Zwitsers altijd wel een verfijnd en interieurvriendelijke uitstraling.

Zoals de naam al aangeeft zijn dit geen doorsnee passieve luidsprekers die je aan een versterker en brontoestellen hangt. Alle versterking (incluis DAC) zit in de Premium Wireless 701 Gen2-speakers zelf. Qua kabels hebben ze dus enkel per speaker een stroomdraad nodig, er loopt ook geen kabel tussen de twee. Muziek aanleveren kan ook draadloos, via een optionele Piega Connect-hub met veel streamingopties. Het bezit daarnaast een HDMI-poort voor een verbinding met een tv en nog andere ingangen. Met die eigenschappen profileert de Premium Wireless 701 Gen2 zich als een muzieksysteem voor mensen die hoog mikken qua geluidskwaliteit maar geen zin hebben om in de woonkamer naar een opvallend collectie toestellen en kabels te staren. Het systeem is bovendien ontworpen om zowel muziek te spelen als tv-geluid.

Wat 3-wegs actieve speakers met streaming hub
Streaming AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect, Roon, DLNA, Bluetooth
Ingangen HDMI-eARC, 3 x optisch, coaxiaal, USB klasse B, cinch, aux
Extra's Kamerkalibratie
Afmetingen 106 × 18 × 23 cm (luidspreker)
Gewicht 29 kg (luidspreker)
Afmetingen 4,2 × 17,2 × 10,1 cm (hub)
Gewicht 350 gram (hub)

Vakmanschap in aluminium

Je moet ons niet vertellen dat deze luidsprekers afkomstig zijn van Piega. Dat zien we – en waarschijnlijk iedereen die het merk kent – onmiddellijk. De slanke bouw, maar vooral het gebruik van geborsteld aluminium en de gesloten kasten met fel gebogen achterkant zijn gewoonweg heel typisch voor de Zwitsers. Hun designtaal is heel eigen, maar zeker niet excentriek. Piega ging hiervoor extern hulp zoeken, bij de Zwitserse ontwerper en architect Stephan Hürlemann.

In de originele zilverkleur hebben de 106-cm hoge 701 Gen2’s iets heel gestroomlijnd en strak industrieel, we denken spontaan aan snelle sportwagens en moderne, minimalistische designobjecten. Ze zijn wel heel solide, wat weerspiegeld wordt in een gewicht van 29 kg per stuk. Als je die zilverkleur niet helemaal je ding vindt: de speakers zijn ook in het geanodiseerd zwart of in een witte poederlak beschikbaar, aan een meerprijs van 100 euro per toestel.

Het zijn speakers die wel wat kosten, maar dat weerspiegelen in de afwerking en gebruikte materialen. De bouwkwaliteit is precies op het niveau dat je verwacht als je denkt aan iets handgemaakt uit Zwitserland. We vinden het steeds belangrijker om te benadrukken als een fabrikant iets meer biedt op vlak van duurzaamheid. Dat is bij Piega ook het geval, want op de speakers biedt het zes jaar garantie en drie jaar op de elektronica.

Optisch waren de kasten van onze testsamples helemaal perfect afgewerkt, tot in het kleinste detail. Alles past perfect bij en in elkaar. De meegeleverde luidsprekerroosters zijn daar een fraai voorbeeld van. Ze hangen niet op de voorkant, zoals bij de meeste luidsprekers. Neen, bij de Piega’s past het rooster in een nis zodat de voorkant helemaal vlak wordt en het lijkt alsof de fijne metalen grille een vast element is. Ze verwijderen is wel net iets moeilijker, maar dan word je ook begroet door een baffle met een heel strakke lay-out. Kortom, misschien is het designtaal niet helemaal je ding, maar over dat het uitmuntend is afgewerkt bestaat geen twijfel.

Eén ribbon, vijf drivers

Dit topmodel in de Premium Wireless-familie is een 3-wegsmodel, zoals wel meer grote vloerstaanders. Op heel wat vlakken worden er wel atypischere keuzes gemaakt, wat deze Piega’s onderscheidt van de meeste rivalen. Zo word je (als het rooster weggenomen wordt) begroet door niet minder dan vijf 140-mm drivers. Vier van de vijf zijn woofers die zorgen voor de lage tonen; de gesloten kastconstructie houdt die bassen ook wat in de toom en introduceert wat controle. Het maakt deze Premium Wireless 701 gen2 meteen ook iets makkelijker te plaatsen. Dicht bij de muur lukt vrij goed.

Boven die indrukwekkende rij heerst een betrekkelijk grote lint- of ribbontweeter die vervaardigd is uit een heel dunne aluminiumfolie. Van zo’n tweeter verwachten we snelle prestaties die het weergeven van luchtige microdetail mogelijk maken. Met z’n 29 kg is zo’n 701 gen2 niet zo licht. De aluminium behuizing heeft daar mee te maken, maar ook het versterkingsgedeelte dat mee in de kast zit.

Binnenkort een nieuwe app

De 701 Gen2’s die wij op test ontvingen werden geleverd met een Connect Plus-zender. Het is een compact ding dat ons spontaan deed denken aan de hub bij de System Audio-speakers die we twee jaar terug hebben getest. En inderdaad, de Piega-hub is afkomstig van dezelfde leverancier, Platin. We veronderstelden daardoor spontaan dat de Piega’s gebruikmaakten van de WiSA-technologie voor de draadloze verbinding tussen hub en speakers, net zoals bij System Audio. Maar in dit geval koos de fabrikant voor Kleernet, een andere radiotechnologie die we ook ontmoetten bij DALI’s EQUI-toestellen. Audio wordt in hoge kwaliteit doorgestuurd: lossless en tot 96 kHz / 24-bit.

Tijdens de testperiode konden we de Connect Plus aansturen via de Piega Control-app. Dat biedt een vrij basale ervaring. Maar in april verschijnt er een nieuwe versie die veel meer opties biedt. Zo wordt de equalizer uitgebreid met een balansregeling (wat handig kan zijn bij een asymmetrische opstelling rond een tv) en meer tv-instellingen. Zo ga je kunnen schakelen naar een nachtmodus met twee standen en een Bass Boost inroepen als je meer (of minder) basenergie wil. De nieuwe app hebben we zelf nog niet kunnen testen, maar we kregen wel screenshots en tekst en uitleg erover. Gegeven zijn nakende lanceerdatum, zal de nieuwe Control-app er wellicht al zijn tegen de tijd dat je dit leest.

Met of zonder hub

De Connect Plus is in theorie een optionele aankoop, maar wel een interessante om te doen. Het tovert namelijk de speakers om tot een volledig systeem. Daar komen geen kabels bij te pas. De hub verbindt draadloos met de twee luidsprekers en komt met heel wat aansluitingen om randapparatuur aan te sluiten. Ook een HDMI-eARC-poort, zodat je de Zwitserse speakers kunt verbinden met je televisie. Er zijn nog heel wat andere ingangen, waaronder een cinch-paar waarop je een platenspeler (met ingebouwde of aparte phono-versterker) kunt aansluiten.

Daarnaast zijn er een aantal streamingopties ingebakken in de Connect Plus, waaronder Spotify Connect, Chromecast en Airplay. Bluetooth is er ook nog als je snel iets wil afspelen vanaf je smartphone. Het apparaat is daarnaast klaar voor Roon Ready, al hebben we dat zelf niet kunnen testen omdat we de speakers getest hebben vooraleer ze officieel gelanceerd werden. We gebruikten daarom de rooExtend-oplossing om Roon over DLNA te gebruiken. Maar inmiddels is de Roon-certificatie in orde, vertelde Piega ons, en kun je gewoon met de audiofiele software aan de slag. Bij de Piega Connect Plus hoort een fraaie, slanke remote die via Bluetooth werkt. Een zichtlijn naar de hub is dus niet nodig. Stop het dus gerust weg in een meubel, zo mooi is die toch niet.

Je kunt er ook voor kiezen om niet met de Piega-hub te werken. De speakers stuur je dan via een cinchkabel aan vanaf een voorversterker naar keuze. De volumeregeling verloopt dan ook via dat toestel. Eigenlijk gebruik je de 701 Gen2’s dan puur als actieve weergevers. We kunnen ons wel inbeelden dat meer audiofielere types dat misschien verkiezen, met iets fraais van Auralic, Lumin of HiFi Rose als controlecentrum.

Mooi vocals op een podium

We hebben een tijdje geluisterd zonder de Room Control-kalibratie. Dat klonk in onze woonkamer zeer acceptabel, maar het laag was naar onze smaak net iets te wollig. Wellicht kwam dat door een stukje interactie met een zijmuur links, niet zozeer omdat er iets met de speaker scheelde. Bij het tv-kijken hinderde dat soms de verstaanbaarheid en was het regelmatig nodig om het volume weer aan te passen. Na de kalibratie was dat probleem grotendeels verholpen en kregen we ook iets meer diepte in het geluidsbeeld. Een mooi resultaat voor een kleine minuut rondlopen met een iPad terwijl testtonen weerklinken, lijkt ons.

Via Airplay speelden we met Qobuz het nieuwe Depeche Mode-album ‘Memento Mori’ af op de Piega’s. De eerste track, ‘My Cosmos is Mine’, rolde knap en ijl de kamer de binnen, net zoals het bedoeld is. De jaren tachtig-sfeer hangt zwaar in de lucht, met synthesizertonen die vol en warm weerklinken bij ‘Ghost Again’. Bij dat nummer horen we een heel geslaagd totaalbeeld, met de stem van David Gahan die wat donker maar wel boeiend wordt neergezet en een strakke, diepe beat die er onder ligt. De sfeer zit er wel in.

Ook de traditionelere jazzdeuntjes gezongen door Esperanza Spalding op ‘Alive at the Village Vanguard’ vinden we heel mooi gepresenteerd. Net zoals bij heel wat andere muziek die we beluisterd hebben op de Zwitsers wordt de stem van de Amerikaanse volop in de schijnwerpers gezet. Maar het blijft wel geïntegreerd in het groter geheel, net heel intimistisch en fijn om naar te luisteren. Datzelfde female vocal-vriendelijk karakter bespeurden we ook toen we naar een Home Session met Arlo Parks luisterden via Apple Music en Airplay, en naar het mooie ‘All Being Fine’ van King Hannah. De Piega’s gaan voor wat warmte in hun weergave, maar dat leidt niet naar het gevoel dat details verdwijnen in een dofheid. Het beroert.

‘The Chopin Project’ van Alice Sara Ott en Ólafur Arnalds is een van onze favoriete albums, maar onlangs verscheen er een ander album met bijna dezelfde naam die toch ook hoog op de verlanglijst binnenkomt. Lekker verwarrend, maar ‘The Chopin Project: The Franchomme Legacy’ is iets heel anders. De Belgisch-Franse celliste Camille Thomas speelt op dit album een aantal werken op het oorspronkelijke instrument waarvoor Chopin ze componeerde. Heel boeiend en authentiek om naar te luisteren op de Piega’s, die hier deze stukken met vier cello’s presenteert alsof we mee in de kamer staan. Van op een zekere afstand, maar wel heel fraai. Je proeft goed de textuur van de Franchomme-cello en er is redelijk veel ruimte voor subtiliteit. Het maakte voor een heel ontspannen luistersessie – en dat is ook de kwaliteit van deze Piega’s.

Ontspannen tv-avond

Deze Piega’s toonden zich ook goede weergevers toen we ze enkele weken gebruikten als tv-geluidsoplossing, zowel voor casual tv-kijken als meer aandachtig bekijken van afleveringen van het tweede seizoen van ‘Carnival Row’ en de nieuwe reeks van ‘The Mandalorian’. Hun brede uitstraalkarakteristieken zorgden daarbij voor een grootschalige, tikje diffuse geluidsmuur rond onze LG OLED-tv aan de muur. Die schaalvergroting was heel merkbaar als we weer terugkeerden naar de ingebouwde speakers, net als het ontbrekende laagfundament waar de Piega’s voor zorgden. Dat ze muziek prima neerzetten bleek ook wel een troef bij de relatief boeiende documentaire ‘A Sort of Homecoming’, waarin David Letterman Bono en The Edge van U2 interviewt over hun carrière en rondloopt in Dublin. Wat hier heel geslaagd overkwam, was hoe de gesprekken heel goed aan de tv bleven plakken terwijl de onderliggende deuntjes in deze mix net heel ver links of rechts te horen waren. Een keuze van de regisseur, maar een brede soundstage bleek hier net heel goed te werken. Ook als het publiek begint te klappen net voor een try-outconcert van U2 en daarna tijdens het optreden (met klassiek orkest) is er een heel overtuigende live-ervaring, waarbij cello’s met veel body worden neergezet. Globaal genomen zitten de 701 Gen2’s bij een tv-avond mooi op het scherp van de snee tussen kamervullend, impactvol en meer verfijnd, met net genoeg detail. We noteren ook dat die linttweeters horizontaal fris blijven klinken, waardoor ook onder een schuine hoek – we hebben een L-vormig sofa – alles prima binnenkregen.

Conclusie

Met deze update aan de al fraaie Premium Wireless-lijn presenteert Piega een geslaagde inzending in het segment van actieve designspeakers met veel muzikale talenten. Je hebt niet zoveel keuze op dit niveau, dus elke extra optie is welkom. Vooral als het, zoals deze Piega’s, heel eigen pluspunten op tafel gooit. Het industriële design tilt de Premium Wireless 701 Gen2 in elk geval boven het maaiveld uit, al moet de modernistische insteek je uiteraard wel liggen. Klankmatig kun je rekenen op prima prestaties en een fijn en gecontroleerd totaalbeeld. En dat maakt het uitstekend geschikt om muziek én tv-geluid oorvriendelijk in je woonkamer te presenteren.

8.5
Piega Premium-product
FWD award

Beoordeling
Piega Premium Wireless 701 Gen2

Pluspunten
  • Elegant modern design en uitstekende bouwkwaliteit
  • Hoge kwaliteit en stabiliteit draadloze overdracht
  • Veel ingangen en streamingopties
  • Goed gevormde en gecontroleerde bassen
  • Knappe vocals op brede soundstage
  • Kamerkalibratie
Minpunten
  • Hogere prijsklasse
  • Wachten op app voor volle potentieel

Beoordeling Piega Premium Wireless 701 Gen2

Met deze update aan de al fraaie Premium Wireless-lijn presenteert Piega een geslaagde inzending in het segment van actieve designspeakers met veel muzikale talenten. Je hebt niet zoveel keuze op dit niveau, dus elke extra optie is welkom. Vooral als het, zoals deze Piega’s, heel eigen pluspunten op tafel gooit. Het industriële design tilt de Premium Wireless 701 Gen2 in elk geval boven het maaiveld uit, al moet de modernistische insteek je uiteraard wel liggen. Klankmatig kun je rekenen op prima prestaties en een fijn en gecontroleerd totaalbeeld. En dat maakt het uitstekend geschikt om muziek én tv-geluid oorvriendelijk in je woonkamer te presenteren.

Reacties (0)