Review: Panasonic SC-PMX100 micro hifi-systeem

21 oktober 2015 + 10 minuten 0 Reacties
SC-PMX100BEG-Panasonic

Het systeem dat we in deze review bekijken is de Panasonic SC-PMX100, een alles-in-één micro hifi-systeem waarmee je toegang krijgt tot al je digitale en fysieke muziek.

Panasonic SC-PMX100

De Panasonic SC-PMX100 is een micro hifi-systeem maar als we kijken naar de mogelijkheden dan is het eigenlijk gewoon een complete audio-installatie. Het systeem zelf beschikt over meer dan voldoende opties om je muziek weer te geven maar je kunt ook eenvoudig een (andere) AllPlay-speaker van Panasonic aansluiten om je muziek zo door het hele huis te laten klinken. Je kunt andere audioapparaten en luidsprekers uit de ALL connected audioserie, zoals de SC-ALL5CD, op de SC-PMX100 aansluiten en krijgt dan via de Panasonic Music Streaming app in het hele huis toegang tot je muziek. De app is ook compatibel met verschillende aanbieders van onlinecontent, zoals Spotify, Napster, Aupeo! en TuneIn. Wij kijken in deze review echter alleen naar het basisstation; de SC-PMX100.

Zoals gezegd zit dit systeem vol opties om je audio draadloos en met kabel weer te geven, in hoge resolutie zelfs. Zo kun je muziek streamen via bluetooth, kun je een pc koppelen middels usb, kun je muziek streamen via Airplay, heb je toegang tot streamingdiensten als Spotify en Napster, kun je audiobestanden via een usb-opslagmedium afspelen en bovendien kan hoge resolutie audio afgespeeld worden via een computer (USB DAC) of DLNA. Het systeem ondersteunt MP3-, AIFF-, FLAC-, WAV- en AAC-bestanden. Maar ook dat is niet alles want via DAB+ heb je toegang tot digitale radiostations, er is toegang tot de traditionele FM- en AM-zenders en je cd-collectie kun je kwijt in de cd-lade. Een extern apparaat kan via de aux-ingang aangesloten worden en wanneer WiFi geen optie is kun je de LAN-aansluiting gebruiken.

Het hifi-systeem is voorzien van de nieuwe oplossing voor digitale versterking van Panasonic. De nieuwste versie van deze technologie bestaat onder andere uit LincsD-Amp van de derde generatie, Virtual Battery Power Supply en Variable Gain Digital Amp (VGDA). Laatstgenoemde corrigeert problemen als jitter en ruis van de stroomvoorziening, die het afspelen van digitale muziek vaak hinderlijk kan verstoren. Panasonic heeft nieuwe driewegsluidsprekers ontwikkeld, waarop de nieuwe versterkingstechnologie en het 120W-uitgangsvermogen van de modellen het best tot hun recht komen. De Super Sonic Tweeter van de SC-PMX100 reproduceert audio tot 100 kHz.

De luidsprekers van de SC-PMX100 beschikken over een lichte, stevige Bamboo Plant Opal-woofer van 14 cm. Het materiaal corrigeert trillingen, om ongewenste echo’s terug te brengen en het geluid zo weer te geven als de artiest het heeft bedoeld. De woofer van de SC-PMX70 maakt gebruik van Bamboo-houtskool met nauwkeurige uitsparingen, dat resonantie moet verminderen. De SC-PMX100 heeft een hoogwaardig voorpaneel, een geluidsknop van aluminium en een aluminium bovenpaneel.

SC-PMX100 – specificaties:

 • Compatibel met Wi-Fi en Bluetooth met NFC
 • Apple AirPlay
 • Qualcomm AllPlay om de ALL connected audioserie van Panasonic te kunnen gebruiken in meerdere ruimten
 • Compatibel met populaire streamingservices, zoals onder meer Spotify, Rhapsody, Napster, TuneIn, Aupeo!, DoubleTwist
 • Compatibel met DLNA
 • DAB+- en cd-speler
 • Weergave in hoge resolutie – USB-geheugen, USB DAC en DLNA
 • Super Sonic Tweeter van 100 kHZ
 • Lincs D-Amp van de derde generatie
 • Uitgangsvermogen: 120 W
 • Adviespijs van 549,95 euro

Panasonic SC-PMX100 – installatie

De SC-PMX100 is een micro hifi-systeem en daarom is de installatie ook niet heel ingewikkeld. Je hebt te maken met een hoofdunit en twee speakers, en alle benodigde kabels om van start te gaan worden meegeleverd. Je kunt het systeem nagenoeg overal in huis plaatsen, al zijn de speakerkabels en de stroomkabel niet heel lang. Het systeem moet dus in de buurt van stroomtoevoer staan en de speakers kunnen niet verder dan 1 meter van de hoofdunit komen te staan.

Aangezien er vele draadloze opties op het systeem zitten hoef je verder eigenlijk weinig te doen. Je bepaalt van te voren hoe je jouw favoriete muziek wilt gaan streamen en stelt het apparaat daarvoor in. Wat je wel van te voren even moet doen is de Panasonic Music Streaming-app uit de Play Store of App Store downloaden. Hiermee krijg je toegang tot alle streamingdiensten, gekoppelde speakers en muziek uit je eigen netwerk.

Het systeem voelt zeer hoogwaardig aan, vooral door het gebruik van aluminium in de hoofdunit en de stevige en zware speakerkasten. Alles is netjes afgewerkt en voorzien van duidelijk aanduidingen om snel van start te kunnen. Bovenop de hoofdunit bevindt zich overigens ook nog een NFC-spot. Houd je met NFC uitgeruste smartphone hier tegenaan en er wordt direct een bluetooth-verbinding gelegd.

Panasonic SC-PMX100 – gebruik

Met zoveel mogelijkheden, aansluitingen en opties zou je denken dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar dat valt reuze mee. Kies de opties die je wilt gebruiken voor de weergave van muziek en je kunt aan de slag. Wel is het aan te raden de SC-PMX100 eerst te verbinden met je thuisnetwerk (WiFi). Dit gaat vrij eenvoudig wanneer je de stappen in de handleiding doorloopt en hiervoor je smartphone gebruikt. Binnen enkele minuten is het systeem verbonden middels WiFi en krijg je via de Music Streaming-app toegang tot bijvoorbeeld Spotify en je NAS. Ook krijg je als het goed is direct de melding via de app dat er een software-update beschikbaar is zodat je systeem op de meest recente software draait.

Natuurlijk is ook Bluetooth aanwezig zodat je je smartphone of tablet kunt koppelen en muziek, bijvoorbeeld van Spotify, naar de speaker kunt streamen. Het koppelen gaat snel en eenvoudig; druk op de Bluetooth-knop op de hoofdunit, zet Bluetooth aan op je smartphone of tablet en koppel beide apparaten vanuit de Bluetooth-instellingen op je mobiele apparaat. Dit werkt prima en vervolgens kun je tot een afstand van ongeveer 7-8 meter probleemloos muziek streamen. AirPlay is een andere optie en deze verschijnt automatisch op bijvoorbeeld je iPhone, iPad of Mac wanneer het systeem met je thuisnetwerk gekoppeld is.

Met een alles-in-één systeem als dit kan het bijna niet anders dan dat het gebruik zeer eenvoudig is. De handleiding is beknopt en benoemt vrij simpel alle mogelijkheden die je hebt. Ook wordt er een compacte afstandsbediening meegeleverd waarmee alle functies te bedienen zijn, welke aangeduid worden middels een led-display aan de voorzijde. Dit display is niet heel geavanceerd maar geeft voldoende informatie om direct te weten waar je jezelf bevindt of wat je moet doen.

Verder stelt het gebruik weinig voor. Middels de afstandsbediening en knoppen op het frontpaneel zijn kleine dingen aan te passen, bijvoorbeeld de treble, bass en de geluidsmodus. Je hebt keuze uit verschillende modi, waaronder Heavy, Soft, Clear, Vocal en Flat (geen effect). Ook is er een surround-functie aanwezig die het geluidsveld iets breder trekt. Het is rechttoe rechtaan qua gebruik en mogelijkheden, als je je even ingelezen hebt wat er allemaal mogelijk is.

De Panasonic Music Streaming-app is nog wel even het benoemen waard. De app zelf ziet er weinig bijzonder uit en biedt simpelweg toegang tot een aantal functies. Zo kun je toegang krijgen tot streamingdiensten als Spotify en Napster, maar als je Spotify-gebruiker bent dan kun je ook direct via de Spotify-app muziek laten streamen (met Spotify Connect). Je hebt de app echter wel nodig als je muziek uit je thuisnetwerk wilt selecteren en af wilt spelen. Gelukkig gaat dat vrij soepel en snel, maar de interface komt wat stroef en oubollig over. Daarbij zijn er wat minimale instellingsmogelijkheden voor via AllPlay gekoppelde speakers en weer te geven streamingdiensten. Het is dat je de app nodig hebt maar verder nodigt deze weinig uit tot veelvuldig gebruik.

Panasonic SC-PMX100 – kwaliteit

Datgene waar het allemaal om draait is natuurlijk de kwaliteit van het geluid dat afgeleverd wordt. Met alle opties en mogelijkheden kan een adviesprijs van 550 euro al een beetje verantwoord worden maar zodra het volume omhoog gaat moet het ook klinken als een hoogwaardig systeem. Nu is dat natuurlijk ook relatief maar Panasonic laat met de SC-PM100 zeker zien dat je voor 550 euro een boven gemiddeld goede audiokwaliteit krijgt.

Het systeem is van een klein formaat maar in die compacte behuizing zit wel alles dat nodig is om je muziek vol overtuiging en dynamiek weer te geven. De speakers bieden meer dan voldoende laag om de bass in je maag te voelen, voorzien in kraakhelder hoog waarbij subtiele details behouden blijven en creëren warme klanken in het middensegment die menig muziekstuk wat extra dynamiek en leven meegeven. Er is eigenlijk maar zeer weinig te klagen over de audioweergave want zelfs op hoog volume weet dit systeem zich perfect staande te houden en kan daardoor ook een grote huiskamer prima van muziek voorzien. De instellingsmogelijkheden qua audioweergave zijn niet bijzonder geavanceerd en de surround-modus biedt alleen een iets breder geluidsveld maar afgezien van dat krijg je een indrukwekkende weergave waarin subtiele details overtuigend weergegeven worden.

Met het gebruik van hoge resolutie audio, middels FLAC-bestanden via de pc of usb, is het verhaal niet anders. Deze audiobestanden komen absoluut tot hun recht, met name door het overtuigende bereik en het kunnen onderscheiden van de verschillende klanken en instrumenten. Muziek komt daadwerkelijk meer tot leven dan bij een gemiddeld home cinema- of soundbar-systeem en dus is dit voor muziekliefhebbers absoluut een betere oplossing. Met een juiste plaatsing van de speakers krijg je het idee op de eerste rij van een concert of vlakbij de artiest in de opnameruimte te zitten en laat dit nu net de bedoeling zijn van hoge resolutie audio. Kijkend naar de prijs van 550 euro zijn we hier erg van onder de indruk.

Panasonic SC-PMX100 – conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan is er eigenlijk maar één oordeel mogelijk; voor een adviesprijs van 550 euro (te koop voor iets minder dan 500 euro) krijg je een compleet micro hifi-systeem dat in nagenoeg al je behoeften kan voorzien. Er is geen bron die niet draadloos of met een kabel gekoppeld kan worden, het gebruik is niet te lastig, de afwerking is hoogwaardig en de audiokwaliteit is boven gemiddeld goed. Zelfs na lang zoeken kunnen we eigenlijk geen echt groot nadeel van dit systeem vinden, behalve dat je er dus wat meer voor betaalt dan voor een simpele soundbar of een simpel home cinema-systeem. Maar, voor kwaliteit moet betaald worden.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Zeer goede audiokwaliteit
 • Premium looks
 • Eenvoudig in gebruik

Minpunten
 • Korte kabels

 • App is wat minimaal en ouderwets
 • Aan de prijzige kant

Reacties (0)