Review: Panasonic DMP-UB700 Ultra HD Blu-ray speler

11 november 2016 + 10 minuten 14 Reacties
panasonic-dmp-ub700-review-feature-1

In deze review kijken we naar de Panasonic DMP-UB700 Ultra HD Blu-ray speler, voorzien van de nieuwste technieken en ondersteuning voor HDR.

Het aantal Ultra HD Blu-ray spelers dat je vandaag de dag in de winkels vindt laat nog te wensen over. Er zijn eigenlijk maar twee spelers die er echt aandacht aan besteden; Panasonic en Samsung. Panasonic is inmiddels al toe aan de tweede generatie. De Japanse fabrikant introduceerde in september het goedkopere broertje van de indrukwekkende DMP-UB900. In deze review kijken we naar de Panasonic DMP-UB700 Ultra HD Blu-ray speler.

Ultra HD Blu-ray

Nu bijna alle middenklasse en high-end tv’s over de hoge 4K Ultra HD-resolutie beschikken wil je natuurlijk optimaal van die hogere resolutie genieten. Je kunt al enige tijd 4K-content via streamingdiensten bekijken maar sinds vorige maand zien we ook de nieuwe Ultra HD Blu-ray schijfjes verschijnen. Om deze schijfjes af te spelen heb je echter een Ultra HD Blu-ray speler nodig, bijvoorbeeld de Panasonic DMP-UB700.

Maar, Ultra HD Blu-ray staat niet alleen voor een hogere resolutie. De schijfjes worden ook voorzien van 10-bits kleuren, een groter kleurbereik (rec.2020) en HDR (high dynamic range)-weergave. Als je tv deze drie standaarden ondersteunt dan zit je met deze schijfjes klaar voor de toekomst van tv.

Panasonic DMP-UB700 – specificaties

De Panasonic DMP-UB700 is het goedkopere broertje van de DMP-UB900 die sinds begin dit jaar in de winkels ligt. De DMP-UB900 gaat op het moment van schrijven voor iets minder dan 700 euro over de toonbank, terwijl de DMP-UB700 voor 499 euro geïntroduceerd wordt. Dat is een prijsverschil van 200 euro maar op papier zijn de verschillen niet eens zo groot.

De DMP-UB700 lijkt qua specificaties erg veel op zijn duurdere broer. Zo komt de Ultra HD Blu-ray speler met ondersteuning voor dvd’s, cd’s, Blu-ray’s en Ultra HD Blu-ray’s. Ook is er toegang tot streamingdiensten als Netflix, kun je naast de traditionele WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA-formaten ook DSD (5,6 MHz/2,8 MHz) en ALAC-muziekbestanden afspelen en heb je dankzij WiFi toegang tot diverse Internet Apps, DLNA-servers en een web browser.

Onder de motorkap is ook weinig veranderd. De speler bevat upscaling-technologie, zoals Direct Chroma Up: 4:2:0-signalen worden hierdoor geconverteerd naar 4:4:4-varianten. 2K Blu-ray-discs worden geüpscaled naar 4K Ultra HD wanneer het scherm dit ondersteunt. Ook zien we de High Precision Chroma 4K-processor terug, is er ondersteuning voor high dynamic range (HDR), zijn er twee hdmi-uitgangen, worden DTS:X en Dolby Atmos ondersteund en kun je 3D Blu-ray films afspelen.

Waar zitten dan de veranderingen? De DMP-UB700 moet het in vergelijking met de DMP-UB900 stellen zonder de analoge 2-kanaals en 7.1-kanaals uitgangen en de d/a-converter, komt zonder dempende voetjes en een geborsteld metalen bovenzijde, is uitgerust met een versimpelde versie van de afstandsbediening, beschikt niet over vergulde aansluitingen en verliest het THX-certificaat. Wat dat laatste betreft is het waarschijnlijk puur een kwestie van royalties die niet betaald hoeven te worden. Overigens wordt met de DMP-UB900 een hdmi-kabel geleverd, met de DMP-UB700 niet.

Review-apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de LG E6V-serie oled tv, de Denon AVR-X6300H receiver, een PlayStation 3 gameconsole en Bowers & Wilkins CM S2-serie luidsprekers. Ook hebben we Netflix gebruikt voor het testen van 4K- en HDR-materiaal.

Panasonic DMP-UB700 – design en aansluitingen

De Panasonic DMP-UB700 is op papier een minder high-end model dan de DMP-UB900 en dat zien we ook qua design en aansluitingen deels terug. De speler komt met minder premium designelementen zoals de bovenzijde van geborsteld zwart metaal en ook is het THX-logo verdwenen. Daarnaast heeft het nieuwe model een zwarte glanzende look, wat net wat minder premium is dan de geborsteld metalen look, al is het subtiel.

De voorzijde is grotendeels hetzelfde gebleven, met een zwartkleurige (in plaats van een ietwat zilverkleurige) spiegelende klep waarachter zich de disclade, een SD-kaartlezer en een usb-poort bevinden. Door de klep heen is het display zichtbaar. De bouwkwaliteit is dik in orde; het is een redelijk zware en forse (qua afmetingen) speler die netjes afgewerkt is en zeker niet goedkoop aanvoelt. Om kosten te besparen heeft Panasonic er wel voor gekozen de dempende voetjes weg te halen.

Qua aansluitingen zien we één van de belangrijkste wijzigingen terug; de DMP-UB700 moet het stellen zonder de 7.1-kanaals analoge uitgangen. De gemiddelde consument zien we dit niet snel gebruiken maar er zijn hifi-enthousiastelingen die deze uitgangen de voorkeur geven. Wel komt de speler nog steeds met twee hdmi-poorten, waarvan je er één kunt gebruiken om een receiver of home cinema-systeem aan te sluiten dat geen ondersteuning biedt voor de nieuwste hdmi-versie of hdcp 2.2. De ene hdmi-uitgang is dan voor de tv, terwijl de andere wordt gebruikt om de audio richting de versterker, soundbar of home cinema-set te sturen. Heb je een volledig compatibel systeem dan heb je vanzelfsprekend ook maar één hdmi-uitgang nodig. Verder komt de speler met een optische digitale uitgang en een ingang voor een ethernetkabel (WiFi is ook aanwezig). Afwezig zijn de digitale coaxiale uitgang en de 2-kanaals en 7.1-kanaals analoge uitgangen. Ook heeft Panasonic de aansluitingen deze keer niet verguld.

Een andere verandering ten opzichte van de DMP-UB900 is de afstandsbediening. De DMP-UB700 wordt geleverd met een kleine versie die net als zijn grote broer van plastic gemaakt is maar over kleinere knoppen beschikt en het zonder lichtgevende toetsen moet stellen. Daarbij heeft de afstandsbediening van de DMP-UB900 een gelamineerde bovenzijde wat er iets luxueuzer uitziet en hebben de grotere knoppen een fijnere klik en travel. De grotere versie is wat forser en zwaarder, met een lay-out die wat intuïtiever werkt.

Met de meeste aanpassingen kunnen we nog wel leven, en de afstandsbediening ligt prima in de hand, maar de lichtgevende toetsen hadden we ook graag op deze versie teruggezien. Daarnaast is vanzelfsprekend ook het aantal knoppen uitgedund. Zo zijn de knoppen voor de beeldinstellingen en de informatie-knop verdwenen. Al met al is de afstandsbediening van de DMP-UB700 iets minder ‘premium’ afgewerkt, is de lay-out wat minder fijn en ontbreekt de verlichting voor de toetsen.

Panasonic DMP-UB700 – gebruiksgemak

Wat betreft de interface heeft Panasonic ten opzichte van de DMP-UB900 geen wijzigingen doorgevoerd. De twee spelers gebruiken dezelfde vormgeving en ook dezelfde menustructuur. De stijl waarvoor Panasonic gekozen heeft is vrij simpel en strak, zonder veel toeters en bellen. Het noodzakelijke is aanwezig om al je media weer te kunnen geven en de instellingen aan te passen.

Het instellen van de speler is vrij eenvoudig; je sluit de projector of tv aan, koppelt de speler met het thuisnetwerk en je kunt aan de slag. Het hoofdmenu is onderverdeeld in iconen, met duidelijke snelkoppelingen naar de belangrijkste functies. Zo kun je direct naar video’s, muziek, foto’s, het netwerk en de instellingen. Qua instellingen is het ook weer zo uitgebreid als we van Panasonic kennen. Er zijn tientallen opties die je kunt gebruiken om de beeldweergave aan te passen maar eigenlijk verkiezen we altijd de tv boven de speler. Je kunt het beste de tv zo optimaal mogelijk instellen qua beeldweergave en de speler de content zo puur mogelijk laten doorgeven. De DMP-UB700 biedt onder meer instellingen voor de helderheid, het contrast, de tint, de scherpte, de kleurverzadiging, etc. Als een bron HDR-weergave biedt en je tv dit ondersteunt verschijnt dit automatisch in beeld. Als de tv dit niet ondersteunt kun je zelf de SDR (standard dynamic range) beïnvloeden via een simpele instelling. Hiermee kun je de helderheid van het materiaal verhogen om zo de maximale helderheid van je tv optimaal te benutten en ‘richting’ HDR te komen. Dit is wellicht de meest handige ‘extra’ instelling.

Wat betreft de audio kun je ook een hoop instellingen aanpassen. Panasonic maakt het mogelijk de audio via optisch of hdmi uit te sturen en middels een aantal settings kun je de delay (vertraging) aanpassen of de kwaliteit van audio met veel compressie (deels) herstellen. High Clarity Sound (Optimaal geluid) moet voor een optimale audioweergave zorgen door diverse circuits uit te schakelen, waaronder het display en niet gebruikte poorten.

Aangezien de DMP-UB700 dezelfde chip en dezelfde software als zijn duurdere broer gebruikt hebben we ook nu niks te klagen over het gebruiksgemak. De speler reageert snel op input, het bladeren door de menu’s en toepassingen verloopt soepel en vloeiend, en na het invoeren van een Ultra HD Blu-ray disc kun je binnen ongeveer 40 seconden aan de film beginnen. Het enige minpuntje voor de beginnende gebruiker kan de overvloed aan instellingsmogelijkheden zijn, al is het dan goed om te weten dat de meeste instellingen automatisch goed staan voor een optimale weergave.

Panasonic DMP-UB700 – features

Ook de smart tv-functies van de dMP-UB700 zijn precies hetzelfde als die van zijn duurdere broer. De speler komt met een weinig bijzonder of indrukwekkend smart tv-gedeelte, eigenlijk vooral een oud smart tv-gedeelte. We kennen de software nog van tv’s en spelers van drie jaar terug en sindsdien is er niks aan veranderd. Voor tv’s heeft Panasonic inmiddels Firefox OS maar spelers moeten het doen met het matige My Homescreen.

Ja, je hebt toegang tot nuttige apps als Netflix en YouTube (in HDR en Ultra HD) maar daarmee is ook alles gezegd. De verdere apps die je kunt gebruiken zijn met name gericht op Duitsland of de engelse gebruikers. Voor Nederlanders is er weinig te vinden. Wel kun je eenvoudig toegang krijgen tot je eigen netwerk en content streamen middels DLNA. De speler biedt ondersteuning voor nagenoeg alle lossy en lossless bestandsformaten, waaronder ook DSD.

Panasonic DMP-UB700 – beeldkwaliteit

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit die de DMP-UB700 aflevert en we waren vooraf zeer benieuwd naar de verschillen tussen de DMP-UB900 en dit model (we hebben ze beiden staan). Op papier zou er immers niks veranderd moeten zijn en kijkend naar onze review van de DMP-UB900 zou dat een sublieme beeldkwaliteit betekenen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de DMP-UB700 doet helemaal niets onder voor zijn duurdere broer. Op het gebied van beeldkwaliteit hebben we geen noemenswaardige verschillen kunnen ontdekken. Niet in de scherpte, de weergave van subtiele details, de weergave van kleuren en het contrast. We zijn zeer onder de indruk van dit model, wat niet vreemd is aangezien we ook onder de indruk waren van zijn duurdere broer.

We hebben de kasten en diensten weer opengetrokken voor alle soorten content, te beginnen met sd-content en hd-content dat middels upscaling naar de 4K-resolutie omgezet wordt. Op dit vlak presteert de DMP-UB700 zeer goed. De kwaliteit van sd-content (op dvd) laat natuurlijk te wensen over en je kunt er geen haarfijn plaatje van maken, maar de Ultra HD Blu-ray speler zorgt voor een vloeiende en comfortabel te kijken weergave. Er is natuurlijk sprake van wat ruis maar het is goed kijkbaar en dat is het allerbelangrijkst. De deinterlacing-functie doet zijn werk zeer goed, wat vloeiende beelden met voldoende detail en dynamiek tot gevolg heeft. Hier en daar is er wat hapering waar te nemen bij snel bewegende beelden maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek.

Over hd-content van streamingdiensten kan eigenlijk hetzelfde gezegd worden al geven we hierbij altijd aan dat we nog altijd de voorkeur geven aan fysieke discs. Streamingdiensten streamen content en compressie speelt hierin nog altijd een belangrijke rol. De compressie zorgt voor artefacten en een wat minder schone en dus indrukwekkende weergave. Maar, hd-materiaal van Netflix wordt door de speler prima opgevangen en geconverteerd naar de hoge 4K-resolutie. Details worden strak weergegeven, de kleuren zijn overtuigend en ook in de donkere delen van het beeld zijn voldoende details waar te nemen.

Met (hd) Blu-ray discs laat de speler echt zien wat hij kan. De DMP-UB700 levert plaatjes met precisie, dynamiek en natuurlijke schoonheid af. Over elke pixel lijkt goed nagedacht te zijn, wat resulteert in ongelooflijk gedetailleerde en schone beelden. De upscale-functie is van hoog niveau waardoor je het idee krijgt naar 4K-materiaal te kijken. De kleuren komen ook bijzonder nauwkeurig en levendig over, zwart is strak diep en grijsgradaties zijn er te over zodat ook donkere scènes vol leven getoond worden. Snel bewegende beelden worden haarfijn opgevangen en strak en vloeiend weergegeven. Van haperende of uitgesmeerde bewegingen is geen sprake.

Als we overstappen naar Ultra HD-content (van een Ultra HD Blu-ray disc) dan wordt duidelijk dat een film nog meer tot leven komt. We hebben onder meer Life of Pi en Everst in 4K Ultra HD gekeken, en natuurlijk hangen daar dan ook high dynamic range, een groter kleurbereik en Dolby Atmos (als je het kunt weergeven) aan vast. Dit alles bij elkaar zorgt voor een filmbeleving van een nog hoger niveau. Niet alleen wordt alles haarscherp en vol subtiele details weergegeven, ook zorgt het grotere kleurbereik voor meer diepte en meer leven in bijvoorbeeld de sneeuw of een gezicht. De HDR-weergave is indrukwekkend, met bijvoorbeeld een fel oranje ondergaande zon op de achtergrond, waarin subtiele contouren van de bergen aan de horizon nog te zien zijn. En dat terwijl de donkere delen van de voorgrond een combinatie van diep zwart en gedetailleerde schaduwen zijn.

Het is vooral de combinatie van de elementen (Ultra HD, HDR en een groter kleurbereik) die het beeld tot leven brengt, meer tot leven brengt dan een hd Blu-ray-bron. Pas wanneer je een scherm hebt dat alles ondersteunt krijg je een plaatje dat vooral dynamischer, levendiger en natuurlijker is. Het verloop van kleuren is strakker, kleuren komen veel intenser en natuurlijker over, subtiele details komen net wat meer naar voren en het grotere dynamische bereik zorgt voor een beeld dat van je scherm spat. De DMP-UB700 voegt al deze standaarden samen met uitstekende technieken om zo een haarfijn, overtuigend en vooral natuurlijk en indrukwekkend plaatje weer te geven. Content die gestreamd wordt (bijvoorbeeld van Netflix) kan van dezelfde standaarden voorzien zijn en ook zeer indrukwekkend weergegeven worden, maar we blijven erbij dat puur door het streamen niet het optimale uit de beeldkwaliteit gehaald wordt.

Panasonic DMP-UB700 – audiokwaliteit

Panasonic focust echter niet alleen op de beeldweergave, ook de audiokwaliteit is van groot belang voor het bedrijf. Zoals hierboven al aangegeven heeft Panasonic diverse technieken en instellingen ingebouwd die moeten zorgen voor een optimale audioweergave, waaronder een Pure Direct-modus voor hdmi en High Clarity Sound Premium (Optimaal geluid) waarmee niet gebruikte circuits uitgeschakeld worden. Daarbij is er ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder WAV, FLAC, DVD, ALAC en de bekende lossy audioformaten. Voor de home cinema-fans is er bitstream- en pcm-weergave voor alle bekende en nieuwe audioformaten aan boord, waaronder ook Dolby Atmos en DTS:X. Wel moet onder dit kopje dus gezegd worden dat de analoge uitgangen (inclusief de d/a-converters) ontbreken.

De DMP-UB700 is een speler die gewoon goed klinkt. Nee, het is geen dedicated audiospeler maar het apparaat laat digitale audio van zowel surroundtracks stereomuziek zeer strak, dynamisch en natuurlijk klinken. De Dolby Atmos-ervaring in onze bioscoop is indrukwekkend en ook high resolution audiobestanden worden met voldoende ‘punch’ precisie en bereik weergegeven. Het geluidsbeeld is voldoende breed met veel overtuigende details. Dit model doet dus prima dienst als digitale audiobron.

Panasonic DMP-UB700 – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan kunnen we maar tot één conclusie komen; de Panasonic DMP-UB700 is net als zijn duurdere broer de beste Ultra HD Blu-ray speler die je op dit moment kunt kopen. Heb je de analoge audio-uitgangen en de digitale coaxiale uitgang niet nodig, kun je leven met een simpele afstandsbediening en een iets minder premium design, en zegt het THX-logo je niet veel? Dan is er eigenlijk geen reden om nog voor de 200 euro duurdere DMP-UB900 te kiezen. Op het gebied van gebruiksgemak, beeldkwaliteit en (digitale) audiokwaliteit presteren ze namelijk hetzelfde; uitmuntend. Toch is er zeker ruimte voor verbetering want de kleine afstandsbediening werkt wat minder fijn en komt zonder verlichting, en het smart tv-platform is verouderd en biedt eigenlijk maar twee handige apps. Afgezien van dat is de DMP-UB700 een absolute aanrader, ongeacht de resolutie van je content, maar je haalt er het maximale uit wanneer je Ultra HD-content met HDR afspeelt op een compatibele tv.

Lees meer over Ultra HD Blu-ray discs en spelers en bekijk de Panasonic 2016 lcd led tv line-up.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Indrukwekkende beeldkwaliteit
  • Goede audiokwaliteit
  • Alles dat je nodig hebt voor het beste beeld

Minpunten
  • Geen slanke of lichte speler

  • Smart tv-platform is mager
  • Afstandsbediening valt tegen

Reacties (14)