Het is alweer even geleden dat we een receiver van Onkyo onder de loep namen. Het is fijn dat we opnieuw kennismaken met het merk aan de hand van de TX-RZ1100, een zwaargewicht in het Onkyo-assortiment. In deze test concentreren we ons vooral op deze receiver, maar we hadden ook de TX-RZ820 op bezoek. Af en toe zullen we naar deze middenklasser verwijzen, want er zijn veel gelijkenissen tussen de twee. Het design bijvoorbeeld, maar ook de uitgebreide streamingmogelijkheden waar Onkyo zijn specialiteit van heeft gemaakt.
Onkyo TX-RZ1100 en TX-RZ820: krachtig en krachtiger
Zowel de TX-RZ820 als de TX-RZ1100 zijn receivers uit de hogere klasse bij Onkyo, wat je onder meer merkt aan het THX-certificaat. Dat herken je aan de letters ‘RZ’, lagere Onkyo’s dragen het opschrift ‘NR’. De RZ-modellen zoals dit tweetal zijn beschikbaar in het zwart of zilver, en zijn heel strak getekend. Onkyo heeft zonder twijfel een van de mooiste receivers in de markt. Niet iedereen vindt dat even belangrijk, vooral omdat AV-receivers vaak in de kast eindigen. Zowel de TX-RZ820 als TX-RZ1100 ogen solide en tonen een degelijke bouwkwaliteit.
Als je de twee Onkyo-receivers naast elkaar plaatst, zie je niet meteen een verschil. Toch zijn het allesbehalve dezelfde toestellen. De TX-RZ820 is een 7.2-receiver met ondersteuning voor Dolby Atmos/DTS:X 5.2.2, de RZ1100 biedt 9.2-surround dat je kunt omvormen tot een 5.2.4-opstelling. Er zijn pre-outs om je surroundsysteem naar 7.2.4 te brengen, maar dan moet je nog een extra stereoversterker voorzien. Er zit ook een aardig verschil qua vermogen: 180 versus 200 watt. Maar bij het uitpakken van de twee merken we snel dat de TX-RZ1100 een zwaardere voeding bevat en in gebruik toont het hogere model zich krachtiger en dynamischer.
Dat gezegd hebbende presteert de TX-RZ820 zeker niet ondermaats, maar het zit gewoon in een andere klasse. Dat merk je ook aan het prijsverschil van 500 euro. Voor extra geld krijg je bij de RZ1100 een extra HDMI-poort (8 ipv 7), meer digitale aansluitingen en extra features. De TX-RZ1100 is bovendien THX Select2 Plus-gecertifieerd, de RZ820 heeft ‘slechts’ THX Certified Select Reference Sound. Maar laten we eerlijk zijn: voor een doorsnee consument maakt dat niet zoveel verschil uit. De twee receivers bieden 4K 4:4:4 pass-through, met ondersteuning voor HDR10, HLG en Dolby Vision, en zijn daarmee helemaal future-proof. Hoe het met HDR10+ is gesteld, zal echter moeten blijken.
Onkyo TX-RZ1100 en TX-RZ820: uitgebreide meting
Eerst hebben we de TX-RZ820 uitgeprobeerd, na onze recente test van de Denon AVR-X2400H. Als je dan de RZ1100 opstelt, dan merk je meteen wat verschillen tussen de lagere Onkyo en de betaalbare Denon. De RZ1100 komt met een uitgebreide vorm van de AccuEQ-kalibratie, wat betekent dat de meting heel wat langer duurt. Hoe meer speakers, hoe meer tijd nodig is, uiteraard. Tijdens de acht stappen gebeuren er specifieke metingen om staande golven te detecteren en heel accuraat de plaatsing van de speakers te plaatsen.
Het duurt even om allemaal te doen, maar we merken het meteen als we surroundcontent afspelen. Onze Dali Opticon-gebaseerde surroundopstelling (weliswaar met Monitor Audio Silver W12-sub) klonk nog nooit zo gecontroleerd en accuraat. Een heel mooi resultaat! Enkel de recent geteste Arcam AVR-550 met Monitor Audio Silver 5G-surroundspeakers was sterker, maar deze receiver is veel duurder en bezit het Dirac-meetsysteem waarbij je op veel posities moet meten. De AccuEQ-metingen gebeuren vanaf één centrale luisterpositie.
Onkyo TX-RZ1100 en TX-RZ820: streamingwaanzin
De TX-RZ820 en de TX-RZ1100 delen wel dezelfde streamingmogelijkheden. We raken daarmee de grootste troef van de Onkyo-receivers aan. Elke AV-receiver heeft tegenwoordig heel wat streamingopties, maar deze toestellen hebben echt alles. Chromecast, Bluetooth, Airplay, DTS Play-Fi en Spotify Connect dekken al een groot deel van de streamingopties af. Via Chromecast kun je nagenoeg elke muziekdienst streamen vanaf een mobiel toestel en anders gebruik je Bluetooth of Airplay (de betere optie voor Apple-gebruikers).
Bij al het voorgaande gebruik je de apps van de muziekdiensten. Onkyo biedt je echter alternatieven die je via de ruime remote of Onkyo Controller-app kunt bedienen. Tidal, Deezer, streaming vanaf DLNA-servers of muziek afspelen vanaf USB kun je echter ook rechtstreeks vanuit de receivermenu’s.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zijn deze Onkyo’s Fireconnect-compatibel. Dat wil zeggen dat ze passen in een multiroomopstelling bestaande uit Onkyo- en/of Pioneer-toestellen. In deze fase wil dat concreet zeggen dat je muziek kunt afspelen op de Onkyo-receiver en simultaan beluisteren via bepaalde draadloze luidsprekers van het merk. Bijvoorbeeld een bron streamen van een receiver in de woonkamer naar één in de hobbykamer is niet mogelijk. Dit is echter maar het begin, horen we in de wandelgangen. Er komen binnenkort updates aan die de multiroommogelijkheden danig zullen uitbreiden.
Onkyo TX-RZ1100 en TX-RZ820: prachtige interface
Na de extreem sobere interface van Arcam en de knappe (maar helaas in een lage resolutie) menu’s van Denon vormt de interface van Onkyo de kers op de taart. Het is in het Nederlands te plaatsen en zowel de setup-menu’s als de instellingen ogen zeer verzorgd. Het gekke is dat de resolutie niet zo hoog is (1.280 x 720), maar het is ontworpen om goed op te waarderen voor gebruik op een groot 4K-scherm. Tekst blijft behoorlijk scherp en leesbaar. De instellingen zitten helder in elkaar. Je krijgt overal wel een zinnetje of twee uitleg, maar het moet gezegd worden dat Denon qua hulpvaardigheid nog voorligt.
Een uitzondering op de regel is het Quick Menu, dat je oproept via de Q-knop op je remote. Hiermee kun je bepaalde instellingen snel aanpassen, zoals equalizerpresets en speakerlevels. Het functionele primeert hier, want je krijgt enkel tekst op een gekleurd vlak te zien. Maar het is wel handig dat je deze zaken heel snel kunt aanpassen.
Onkyo scoort ook met zijn app. Het combineert directe controle van de receiver met de multiroommogelijkheden. Je kunt het dus gebruiken om veel van de instellingen van de RZ1100 of RZ820 aan te passen (de geluidsmodus bijvoorbeeld), maar ook om meerdere apparaten te bedienen. Beide receivers kunnen naast de hoofdzone ook twee bijkomende zones aansturen, die verschijnen apart in de app.
Als je in de Controller-app dingen doet, dan wordt dat meteen gespiegeld op het tv-scherm. Dat vinden we wel leuk, vooral als we op een NAS rondneuzen op zoek naar muziek. Als je dan uiteindelijk een track selecteert om af te spelen, dan wordt de coverart op de tv fraai gepresenteerd. Ok, het is een detail, maar kleine dingen zoals dit verhogen wel het gebruiksplezier. Je voelt hierdoor dat Onkyo ook aan de kleinste dingen heeft gedacht.
Onkyo TX-RZ1100 en TX-RZ820: big bang
We zeiden al dat na de kalibratie van de TX-RZ1100 we meteen onder de indruk waren van de afstelling. En dat was enkel aan de hand van een aflevering van ‘The Tick’, de nieuwe live-action serie op Amazon Prime gebaseerd op de bekende comic/animatiereeks. Het mag ‘slechts’ een tv-reeks zijn, aangezien we nu in het gouden tijdperk van tv-producties leven heeft het een 5.1-soundtrack (bijna) op Hollywood-niveau. De TX-RZ820 zorgde niet voor eenzelfde onmiddellijk wow-gevoel, maar de afstelling was prima in orde. Qua fine-tuning geeft de RZ1100 je nog een aantal opties, zoals een staande golven-compensatie, die je over tijd de mogelijkheid geven om je thuiscinema echt op topniveau te tunen.
Terug naar de TX-RZ1100. We steken de Ultra HD Blu-ray-schijf van Fast & Furious 8 weer in de speler en springen meteen naar het massale vuistgevecht in de gevangenis, met als climax het treffen tussen Dwayne Johnson en Jason Statham. De RZ1100 zet deze hectische scène prima neer, met gevangenen die rondom je zitpositie slaags raken met gewapende bewakers – en met een opruiende hiphoptrack in de achtergrond. Een interessante test is ook de hinderlaag in de straten van Jedha in ‘Star Wars: Rogue One’.
De chaos als stormtroopers in de val lopen en er een gigantische veldslag ontstaat komt pas goed over met een echte surroundopstelling, een soundbar kan niet neerzetten wat de Opticons, MA en Onkyo hier doet. Het extra vermogen dat de RZ1100 onder de motorkap heeft steken geeft de receiver merkbaar veel ademruimte om heel dynamisch en zuiver te zijn, ook als we bij de vernietiging van Jeda door de Death Star het volume echt opendraaien. Niet iedereen kijkt zo naar films, maar het is op die momenten dat je merkt hoeveel kracht een AV-receiver echt in huis heeft. De RZ1100 heeft er bakken, genoeg voor zelfs een grotere thuiscinema.
De RZ820 is eveneens geen instapper, dus je loopt ook niet gauw tegen zijn beperkingen aan. Beide Onkyo’s presteren ook op muziekvlak behoorlijk goed. Onkyo geeft qua weergave de voorkeur aan detailweergave, maar de vele tuningmogelijkheden laten toe om dit – indien gewenst – aan te passen. De TX-RZ1100 was op dit vlak net iets sterker.
Onkyo TX-RZ1100 en TX-RZ820: conclusie
De TX-RZ1100 is een premium-receiver en daarom ook niet voor iedereen weggelegd. Maar als je van plan bent een 5.1.4-opstelling te bouwen, dan zit je met deze Onkyo helemaal goed. Zijn ruime reserves zorgen dat hij elke dynamische sprong goed verwerkt. Sterke punten zijn ongetwijfeld de uitgebreide streamingopties, de heldere app en interface, en de doeltreffende kalibratie. De eerste twee plussen gelden ook voor de TX-RZ820, een iets minder krachtige receiver (maar nog altijd competenter dan een instapreceiver van onder 1.000 euro).
De RZ820 kost 500 euro minder, een significant bedrag dat je kunt uitsparen als je niet mikt op een Atmos-opstelling of een middelgrote woonkamer hebt. (We moeten ook eerlijk zijn en zeggen dat de kloof tussen de RZ820 en RZ1100 in de praktijk ook kleiner kan zijn.) Maar als we niet naar het prijskaartje zouden kijken – helaas moet dat meestal wel – dan zouden we de TX-RZ1100 zonder reservaties aanbevelen. De Onkyo TX-RZ1100 ontvangt van ons een negen en TX-RZ820 een acht.
Beoordeling
- Goed voorzien van vermogen (TX-RZ1100)
- Meest complete streamingopties in het segment
- Uitstekende app en interface
- Prima kalibratie (TX-RZ1100)
- Waar voor geld (TX-RZ820)
Hogere prijsklasse (TX-RZ1100)
- Kalibratie iets minder accuraat (TX-820)
- Goedkopere luidsprekerterminals
Reacties (5)