Nvidia Shield met Android TV – design en introductie
De Nvidia Shield is een settopbox met Android TV die opvalt. Fabrikant Nvidia heeft niet gekozen voor een standaard uiterlijk, maar eentje met scherpe hoeken en verschillende lagen. Het is een design waar je van houdt of niet. Gelukkig is het apparaat klein genoeg om hem in of onder een kast te plaatsen. Mocht je het dus niet mooi vinden, dan kun je hem altijd uit het zicht plaatsen. Zorg er wel voor dat de achterkant bereikbaar blijft, aangezien daar alle aansluitingen zitten, zoals de stekkeropening, de twee usb- en de hmdi-poorten.
Uiteraard ondersteunt de Nvidia Shield wifi, maar er is ook een ethernetpoort aanwezig. Mocht je besluiten een internetkabel in het apparaat te willen stoppen voor (ietwat) sneller internet, dan is dat dus mogelijk. De meegeleverde afstandsbediening is plat en langwerpig en beschikt over vijf knoppen waarmee je in principe alles moet kunnen bedienen binnen de normale interface en de meeste apps. De versie die wij hebben gehad, heeft niet een via usb op te laden batterij, maar maakt in plaats daarvan gebruik van die kleine knoopcellen.
Daarnaast wordt er ook een controller meegeleverd. Deze controller heeft wat weg van de PlayStation 4- en Xbox One-controller, maar heeft desondanks wel een geheel eigen vormgeving. Net zoals bij het design van de mediaspeler zelf, is dit iets dat je tof vindt of niet, maar helaas zul je het er sowieso mee moeten doen (tenzij je zelf een bluetooth-controller koopt). Er zijn vier actieknoppen, twee analoge knuppels, twee schouderknoppen, twee triggers en drie menuknoppen. Ook is er nog een vierpuntdruktoets (ook wel d-pad genoemd) aanwezig.
Nvidia Shield met Android TV – specificaties
De Nvidia Shield beschikt over behoorlijke specificaties voor een mediaspeler. Dat is ook niet vreemd, omdat je er meer mee kunt dan alleen content streamen. Je kunt er ook meer dan prima op gamen. Zo vinden we onder de motorkap een Nvidia Tegra X1-chip (dezelfde, iets hoger geklokte chipset als in de Nintendo Switch). De processor beschikt over vier Cortex A57-kernen en nog eens vier Cortex A53-cores in een big.LITTLE-configuratie. Ook is er de Maxwell-gpu (voor de graphics) en is er 3 GB aan werkgeheugen aanwezig.
Onze Nvidia Shield beschikt over 16 GB aan opslaggeheugen, maar er is ook een versie met meer interne opslagruimte beschikbaar. De Shield met Android TV biedt ondersteuning aan voor Google Cast, 4K en HDR (HDR10), maar ook voor content in full hd en high definition. Daarnaast is er support voor Dolby Digital Plus, Dolby Atmos 7.1 en 5.1 en is de hdmi-poort in staat het signaal van HDCP 2.2 door te sturen. Al met al haal je dus een complete mediaspeler in huis, ook wanneer je hem alleen voor films en series aanschaft.
Nvidia Shield met Android TV – in gebruik
Wanneer je het over de Nvidia Shield hebt, dan heb je het eigenlijk ook meteen over Android TV. Dat is namelijk de software die wordt meegeleverd met het apparaat. Die software tref je tegenwoordig op een groot aantal televisies aan. Mocht je nou denken ‘wat moet ik met een Android TV-mediaspeler als ik dat besturingssysteem al op mijn televisie heb?’, dan hebben we goed nieuws: het kan wel degelijk een aanvulling zijn op je tv. Maar we begrijpen wel heel goed dat – op het eerste gezicht – dit allemaal een beetje dubbelop lijkt.
Qua besturingssysteem verschilt de Nvidia Shield niet tot nauwelijks met een gemiddelde Android TV-televisie. Je hebt dezelfde opties, maar ze zijn net even anders gepresenteerd. Ook heb je hetzelfde toetsenbord, maar dan eveneens anders gepresenteerd. De apps zijn ook grotendeels hetzelfde; maar je zult er minder op je Shield aantreffen dan op je televisie. Het grootste voordeel is echter dat de Shield betere hardware dan een gemiddelde Android TV-tv aan boord heeft en dat de dingen die je gaat doen, sneller zullen gaan.
Zo is het toetsenbord veel sneller te gebruiken. Niet alleen omdat je er nu ook voor kunt kiezen de controller te gebruiken, maar de hardware registreert je input ook sneller. Daarnaast is de interface vlotter en schoner en kun je er ook voor kiezen alles met de meegeleverde afstandsbediening te gebruiken. Die is natuurlijk niet net zo uitgebreid als de remote van je tv (hoeft ook niet, want je hebt niet alle tv-functies op je mediaspeler), maar heeft wel precies genoeg knoppen en functies in een klein, compact en handzaam formaat.
Nvidia Shield met Android TV – afstandsbediening en controller
Een nadeel van deze remote is de batterij. In deze versie heb je namelijk geen oplaadbare accu zitten, die je middels een usb-kabeltje kunt opladen. Nee, in plaats daarvan kregen wij te maken met een afstandsbediening die loopt op knoopcellen, die helaas snel leeg raken (we waren niet de eerste die dit model testten) — je zult er dus rekening mee moeten houden dat je die cellen zo nu en dan moet vervangen. Gelukkig kan dit via de recentere afstandsbediening, maar toch is dit minpunt het vermelden waard.
We hadden het net al even over het design van de controller. Die is voorzien van een hoekig uiterlijk, wat er op papier misschien mooi uitziet. Maar in het echt moet het maar net je ding zijn, dit design. Daar is nog overheen te stappen — maar hoe de controller in de hand voelt niet. Het voelt nogal ruig en plastic-achtig; we zijn dan ook voornamelijk de controllers van de Xbox’en, PlayStation’s en de Nintendo’s gewend. Die controllers zijn en voelen veel meer af, ook al worden ze allemaal nog steeds van (hoogwaardig) plastic gemaakt.
De drie knoppen voor de interface voelen ook niet helemaal logisch aan en dat is helaas ook niet iets waar we aan konden wennen. Er zitten twee knoppen voor het navigeren (van links naar rechts) op en eentje die je meteen naar het hoofdmenu brengt. Maar die knop zit niet in het midden, in tegenstelling tot alle andere Android-apparaten. Gelukkig is het wel zo dat je deze controller kunt opladen met de meegeleverde usb-kabel, die je eventueel in de Nvidia Shield kunt stoppen (maar je kunt hem ook middels andere usb-aansluitingen opladen).
Nvidia Shield met Android TV – 4K media en andere content
Met de Nvidia Shield is het onder andere mogelijk content in 4K en HDR te streamen. Deze content tref je aan op verschillende videostreamingdiensten, zoals Netflix en YouTube. Zorg er wel voor dat de mediabox op de correcte hdmi-aansluiting is aangesloten, omdat niet alle hdmi-poorten vaak het 4K-signaal doorgeven (voor mijn Phillips-tv geldt dat alleen hdmi 1 en hdmi 2 4K doorsturen, bijvoorbeeld). Je kunt dingen op een usb-stick zetten en dan afspelen via de mediaspeler, of dat nu in 4K of in mindere kwaliteit is.
Om volop gebruik te kunnen maken van je verse mediaspeler, dien je wel op z’n minst één abonnement op een videostreamingdienst te hebben en dan het liefst eentje die investeert in 4K- en HDR-content (dat doen ze allemaal wel steeds meer, maar die content staat nog in schril contrast met de full hd-content). Gelukkig kun je er ook gewoon andere content op kijken, en dat werkt allemaal prima. De beelden zien er goed en kleurrijk uit en lopen ook nog eens soepel over je scherm (je tv kan daar ook een aandeel in hebben natuurlijk).
Ook deze ervaring is dus gelijk aan hetgeen je op Android TV-televisies tegenkomt. Mocht je zo’n tv hebben, dan kun je bijvoorbeeld via de vooraf geïnstalleerde Netflix-app content in 4K en HDR bekijken. De kwaliteit van die app komt overeen met de kwaliteit die we dus tegenkomen op de mediaspeler, omdat het praktisch gezien dezelfde applicatie is. Het feit dat de beelden eerst nog door een hdmi-kabel moeten gaan, heeft geen effect op het te weergeven beeld. Dit is niet de reden dat je een Nvidia Shield in huis wil halen.
Nvidia Shield met Android TV – gamestreamingdienst GeForce Now
Dé reden kan wel zijn dat je interesse hebt in GeForce Now. Dit is een gamestreamingdienst die spelers games laat spelen, zonder die eerst te hoeven installeren op de hardware. De spellen zijn opgeslagen op de servers van Nvidia en worden dus gestreamd naar de settopbox wanneer je ze aanspreekt. GeForce Now is een abonnement dat gamers toegang geeft tot een aantal gratis spelen, variërend van pc-titels tot games die je ook op andere Android-apparaten kunt tegenkomen. Het aanbod gratis spelen is groot genoeg om maanden mee vooruit te komen.
Maar het zijn wel redelijk oude spellen, spellen die al oud waren op het moment dat ze via de dienst te streamen waren. Dat geldt niet voor het complete assortiment, maar wel voor een groot deel. Ben je dus op zoek naar een gamestreamingdienst die redelijk oude spellen aanbiedt waar je nog niet aan toegekomen was en heb je geen zin die allemaal los te moeten kopen (of heb je bijvoorbeeld je oude Xbox 360 of PlayStation 3 verkocht), dan kun je er prima mee uit de voeten. Maar voor de meeste gamers geldt dat ze dit al gezien hebben.
En dat is jammer, want er zit potentie in een videogamestreamingdienst. Voornamelijk omdat het werkt. Wij hebben hier een internetdownloadsnelheid van 25 mbps (3 mb/s) en dat is snel genoeg om een vechtspel te spelen waar ieder frame telt. Toegegeven, je hebt wel eens last van lag (vertraging) en daardoor een gekarteld beeld (vol pixels), maar we kunnen niet zeggen dat dit nou zo ontzettend vaak gebeurde dat we er daadwerkelijk last van hadden. Het is echter wel iets om in het achterhoofd te houden.
Ondanks het feit dat je al maandelijks betaalt voor GeForce Now, staat er alsnog een hoop content op de dienst waarvoor je extra dient te betalen. Dat zijn de wat recentere titels (maar verwacht er niet teveel van) die dan vaak twee, drie tientjes kosten. Het is jammer dat we én maandelijks moeten betalen én nog eens extra geld moeten neerleggen voor alle games die erop beschikbaar zijn (een stuk of tachtig), maar het zij zo. Het geld moet ergens vandaan komen om de servers draaiende te houden; jammer blijft het echter wel.
Nvidia Shield met Android TV – conclusie
Het feit blijft wel dat Nvidia met de Nvidia Shield met Android TV inzet op gemak. Het gemak dat je heel veel dingen kunt doen met één apparaat onder of achter je televisie, waar je series in 4K kunt kijken, genieten kunt van films in HDR en (relatief oude) games op kunt spelen, zonder dat je daar een aparte console voor in huis hoeft te halen (of van zolder moet halen) waar je vervolgens de games op moet downloaden en/of installeren. Heb je een consolegeneratie games overgeslagen? Dan zit hier ongetwijfeld nog wat tussen.
Maar er zijn ook dingen die ons tegenvielen. Zo is het design van de hardware niet aantrekkelijk en valt het strakke, haast Apple-achtige ontwerp van de afstandsbediening daardoor juist weer erg op. Bovendien ligt de controller niet helemaal lekker in de hand vanwege al die hoeken. Maar wanneer je op zoek bent naar een 4K-mediaspeler die recente beeld- en geluidstechnologieën ondersteunt, snel en vlot werkt en dat combineert met een gamestreamingdienst en sterke specificaties, dan kom je niets tegen dat momenteel beter is.
Beoordeling
- Compleet pakket voor streamingdiensten
- High end specificaties (voor games)
- Vlotte gebruikerservaring
Design van controller en mediaspeler
- Aanbod GeForce Now tegenvallend
- Weinig waarde als mediaspeler alleen
Reacties (10)