Ruim een jaar geleden hebben we de SR6008 AV receiver van Marantz aan een uitgebreide review onderworpen en waren zeer enthousiast over zowel de mogelijkheden als de prestaties van het apparaat. Afgelopen zomer introduceerde Marantz een opvolger van dit model in de vorm van de SR6009. In deze review kijken we naar de belangrijkste vernieuwingen van dit apparaat.
Marantz komt met een compleet nieuwe serie AV receivers, waaronder de SR5009, de SR6009 en de SR7009. Alleen het laatstgenoemde model beschikt over Dolby Atmos maar voor de rest komen veel features en functies overeen. Ten opzichte van vorig jaar zien we onder meer ingebouwde draadloze mogelijkheden en een nieuw design terug. In deze review kijken we naar de Marantz SR6009, de zwarte uitvoering.
Marantz SR6009 – Specificaties en features
We mogen de SR6009 van Marantz zien als een upgrade maar de belangrijkste features en functies komen overeen met het model van vorig jaar. Dit model is echter wel verbeterd, zowel qua datgene dat zich onder de motorkap bevindt als het uiterlijk. Dit jaar beschikt namelijk ook de SR6009 over een klep aan de voorzijde waarachter een aantal knoppen en aansluitingen verwerkt zitten. Bij de SR6009 waren deze knoppen zichtbaar aan de voorzijde.
De SR6009 is een 7.2-kanaals AV receiver met een vermogen van 110 Watt per kanaal (8 ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0,08% 2-kan.-aansturing) en komt met de bekende audiotechnieken van het Eindhovense bedrijf. Zo is het apparaat voorzien van HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) techniek en het current-feedback circuit van de fabrikant. De nieuwste HD-audioformaten als DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD worden vanzelfsprekend ondersteund. Het systeem is daarbij uitgerust met Audyssey DSX en DTS Neo:X 7.1-verwerking.
De ondersteuning voor digitale audiobestanden is verder uitgebreid, met onder meer MP3-, WMA-, FLAC HD-, ALAC-, WAV192/24- en AAC-bestanden. Er is ook ondersteuning van Gapless voor afspelen zonder pauzes, DSD en AIFF. Draadloze streaming is mogelijk middels Apple AirPlay maar het nieuwe model komt ook met antennes die streaming via Bluetooth en WiFi mogelijk maken. De receiver kan bediend worden met de remote-app van Marantz en een meegeleverde afstandsbediening.
Wat betreft het videogedeelte zien we één extra HDMI-poort terug. De SR6009 beschikt over acht HDMI-ingangen, waarvan één aan de voorzijde. Alle aansluitingen zijn voorzien van de HDMI 2.0-standaard en bieden dus ondersteuning voor 4K Ultra HD-materiaal met 50/60Hz. SD- en HD-materiaal kan door de receiver naar 4K-resolutie opgeschaald worden. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor de weergave van 3D-materiaal aanwezig. Er zijn twee HDMI-uitgangen aanwezig zodat een extra ruimte aangestuurd kan worden. Aan de voorzijde van de receiver bevindt zich nog een usb-poort voor het koppelen van een digitale camera, een usb-stick of een iPhone/iPad.
Net als veel van de andere modellen van dit jaar heeft ook de SR6009 de ECO-modus van Marantz. Die brengt het stroomverbruik aanzienlijk omlaag als de ontvanger alleen wordt gebruikt voor achtergrondmuziek of op laag niveau. Als tijdens het kijken van een film of het luisteren naar hardere muziek meer vermogen nodig is, schakelt de SR6009 automatisch over op de modus met volledig vermogen. Ook de optimalisatie en kalibratie kunnen worden uitgevoerd met behulp van Audyssey MultEQ XT (geschikt voor Pro), de installatiehulp en transparante grafische gebruikersinterface (GUI).
Marantz SR6009 – Eerste indruk
In deze review kijken we met name naar de functies en features die verbeterd zijn ten opzichte van de vorig jaar gelanceerde SR6008. Veel features en functies komen nog overeen en daarom verwijzen we zo nu en dan naar de SR6008 review voor meer informatie over onze ervaringen.
Wanneer we de SR6009 uit de doos halen zien we direct het herkenbare design van Marantz terug, met de zilveren voetjes die voor extra stabiliteit zorgen, de twee grote knoppen voor het volume en de inputs, het ronde scherm met informatie over de input en het volume en het afgeronde frontpaneel. Nieuw is echter de aluminium klep die de inputs en knoppen aan de voorzijde verbergt. Dit geeft de receiver net dat beetje extra uitstraling mee en dat kunnen we wel waarderen. Daarbij is de SR6009 iets zwaarder en dieper dan zijn voorganger maar niets dat voor nadelen zorgt. Al met al een prima eerste indruk, wat je overigens ook in deze prijsklasse wel mag verwachten.
Overige apparatuur
In deze review maken we gebruik van een Panasonic ZT60 plasma tv voor de weergave van videomateriaal, een Mac en iPhone voor het streamen van muziek, de UD7007 Blu-ray speler van Marantz voor de weergave van CD’s en Blu-ray discs, en het B&W CM-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.
Marantz SR6009 – Bediening en installatie
Bij de bediening en installatie van de SR6009 zijn meteen twee belangrijke vernieuwingen te zien ten opzichte van de vorig jaar gelanceerde SR6008. Het nieuwe model biedt echter dezelfde mogelijkheden voor je home cinema-opstelling. Je kunt kiezen uit verschillende luidsprekerconfiguraties, waaronder een 5.1-kanaals home cinema systeem (wat wij hebben staan), een 7.1-kanaals systeem en zelfs een 5.1-kanaals systeem met hoogte/breedte speakers in de vorm van DTS Neo:X en Audyssey DSX. Het aansluiten van de luidsprekers vergt wat werk als je nog geen kabels hebt liggen, en als je ze nog niet gelabeled levert Marantz een aantal handige stickers mee zodat je precies weet welke kabel waar gaat.
Voordat je de receiver installeert en dus optimaal gaat instellen moet het apparaat nog deels in elkaar geschroefd worden. Dat is wat overdreven gezegd maar nieuw is dat je antennes aan de achterzijde kunt koppelen. Deze antennes zijn voor het streamen van content via WiFi en Bluetooth, en worden aan de linker- en rechterhoek van de achterzijde gekoppeld. De komst van WiFi en Bluetooth, zonder het gebruik van een ethernetkabel of een adapter, is wat ons betreft één van de belangrijkste vernieuwingen van dit model. Hierbij moet echter wel gezegd worden dat de antennes omhoog moeten wijzen voor optimale prestaties en dat dit je receiver dus minimaal 10 centimeter hoger maakt. Mijn receiver staat net onder de tv en dit zorgde er dus al snel voor dat de antennes over het beeld verschenen. Tijdens het tv-kijken, wanneer je dus geen audio streamt, kun je de antennes naar de zijkant laten wijzen, maar het is dus wel iets waar je rekening mee moet houden, vooral ook wanneer de receiver in een kast staat.
Installatie en menu’s
De installatie middels de set-up assistant is niet bijzonder veel veranderd ten opzichte van vorig jaar maar natuurlijk zien we hier wel de koppelen met het internet terug middels de aangesloten antennes. De set-up loodst je door de belangrijkste instellingen en opties van de receiver, waaronder het aansluiten van luidsprekers, het koppelen en toewijzen van randapparatuur en het controleren van de internetverbinding.
De menu’s die Marantz dit jaar gebruikt zijn exact hetzelfde als vorig jaar en vorig jaar gaven we al aan dat je hier niks bijzonders van hoeft te verwachten. De interface komt wat verouderd over en richt zich puur op eenvoud en structuur. Verwacht geen fraaie icons, mooie animaties of een zeer gelikte interface; alles ziet er simpel en saai uit maar doet wat het moet doen. De navigatie in de menu’s verloopt dan ook erg soepel en snel, de kans is klein dat je verdwaald raakt en functies worden duidelijk aangegeven.
Audyssey kalibratie
De Audyssey kalibratie zal menig lezer inmiddels bekend in de oren klinken; je kunt middels een meegeleverde set-up microfoon de receiver het werk laten doen. Plaats de microfoon op verschillende luisterposities in de kamer en de receiver speelt een geluid af waardoor er een analyse van de afstanden, volumes en akoestiek gemaakt kan worden. Middels deze informatie bepaalt de receiver de meest optimale weergave voor jouw opstelling. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van deze techniek maar wij maken er altijd gebruik van, al is het met naderhand wat kleine handmatige aanpassingen, bijvoorbeeld in het volume van de center speaker.
Het klinkt wellicht als niet belangrijk maar met de SR6009 levert Marantz voortaan een standaard voor de microfoon mee. Bij vorige generaties moest je als gebruiker een eigen standaard zien te regelen of de microfoon zo stabiel mogelijk op de luisterposities plaatsen. De standaard die meegeleverd wordt is van karton maar zeer welkom omdat je hiermee de exacte luisterposities (op oorhoogte) kunt bereiken en de microfoon ook stabiel en recht kunt plaatsen. Dit komt de kwaliteit van de kalibratie absoluut ten goede en is wat mij betreft iets dat toont dat zowel Marantz als Audyssey verder denken dan alleen de technieken en features in het apparaat zelf.
Wanneer je Audyssey MultEQ XT op de SR6009 gebruikt zijn er twee functies die je kunt inschakelen en deze hebben behoorlijk wat invloed op de geluidsweergave; DynamicEQ en Dynamic Volume. Deze functies zijn ten opzichte van vorig jaar (voor de gebruiker) niet veranderd en daarom verwijs ik je graag naar onze SR6008 review. Hier behandelen we het nut en de mogelijkheden van deze functies.
Afstandsbediening
De afstandsbediening van de SR6009 is ten opzichte van vorig jaar minimaal veranderd. De accessoire heeft nog steeds hetzelfde (grote) formaat en beschikt over hetzelfde, ietwat saaie, design. Maar, qua functionaliteit betekent dit ook dat alles nog steeds via de afstandsbediening toegankelijk is en dat de belangrijkste knoppen (zwak) licht geven in het donker. Backlight voor de knoppen heeft voor mij nog steeds de voorkeur maar het lijkt erop dat maar weinig fabrikanten voor deze optie kiezen. Ook is het bedienen van andere (niet-Marantz) apparaten nog niet mogelijk, een klein minpunt. Een nieuwe knop die we dit jaar terugzien is die voor de eco-modus. De knop maakt het mogelijk de eco-stand op ‘uit’, ‘aan’ of ‘automatisch’ te zetten, waarover later meer.
Remote App
Je kunt de SR6009 daarnaast bedienen met de Marantz Remote-app voor Android en iOS. De applicatie is ten opzichte van vorig jaar niet veranderd en past zich aan aan de functies die de receiver biedt. Zo zien we nu Spotify niet meer terug, simpelweg omdat dit jaar Spotify Connect gebruikt wordt en je dus eerst de Spotify-app op je smartphone of tablet moet openen.
Middels de app kun je de gewenste input selecteren, het volume aanpassen, navigeren binnen gekoppelde servers en apparaten, de slaaptimer inschakelen, de geluidsmodus aanpassen, teksten invoeren waar nodig en je favoriete radiostations op het beginscherm zetten. Daarnaast kan een Marantz Blu-ray speler wat betreft de basisfuncties bediend worden. Hoewel het een handige app met een redelijk stijlvol uiterlijk is, laat de werking soms wat te wensen over. Je krijgt niet bijzonder veel instellingsmogelijkheden en de reactietijd is op sommige momenten tergend langzaam, als er al verbinding gemaakt kan worden. Kortom, een handige app maar waar nog wat verbeterd en uitgebreid kan worden.
Marantz SR6009 – In gebruik
Dit kopje is wat korter dan je van ons gewend bent, puur omdat de meeste features en functies van de SR6009 niet veranderd zijn ten opzichte van de vorig jaar gelanceerde SR6008. Zo beschikt ook het nieuwe model nog steeds over DynamicEQ voor het afstellen van de audioweergave, kan Dolby Volume ingeschakeld worden voor het optimaliseren van het volume, zijn er verschillende geluidsmodi om stereo- en surroundmateriaal weer te geven en is M-DAX aanwezig voor het optimaliseren van gecomprimeerde digitale bestanden. Wil je meer over deze functies weten dan verwijzen we je naar de SR6008 review.
Muziek streaming
Toch is er wel één onderdeel dat we wederom moeten behandelen; het streamen van muziek. Niet alleen is de mogelijkheid flink uitgebreid (of vereenvoudigd) door het toevoegen van antennes voor Bluetooth en WiFi, ook is de ondersteuning voor bestanden uitgebreid en wordt dit jaar gebruik gemaakt van Spotify Connect.
De functies die we vorig jaar terugzagen op de SR6008 zijn ook dit jaar nog aanwezig. Zo is het mogelijk muziek van Apple-apparaten te streamen dankzij AirPlay en kun je media van aan het thuisnetwerk gekoppelde apparatuur weergeven dankzij DLNA. Ook is er toegang tot een groot aanbod van internet radiostations. Vanzelfsprekend moet voor al deze opties de receiver verbonden zijn met het internet en je thuisnetwerk.
Het verbinden met het thuisnetwerk is dankzij de aangesloten antennes een fluitje van een cent. Niet alleen hoef je geen fysieke verbinding meer te leggen, ook lijkt de verbinding een stuk stabieler. De set-up assistant loodst je door het koppelen van de receiver met je thuisnetwerk, iets wat zeer eenvoudig kan met behulp van je iPhone. Met twee klikken op de knop is het netwerk gekoppeld en kun je muziek streamen.
Spotify is één van de meest populaire diensten voor het streamen van muziek en was vorig jaar op de SR6008 als stand-alone applicatie te vinden. Dit betekent dat je Spotify op de receiver kunt opstarten, kunt inloggen en je afspeellijsten kunt weergeven. Dit jaar is het op de SR6009 anders. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van Spotify Connect. Dit houdt in dat de receiver niet meer over een stand-alone app beschikt maar de audioweergave van je smartphone of tablet overneemt. Je start de Spotify-app op je mobiele apparaat op e selecteert de receiver voor de Spotify Connect-functie. Vervolgens wordt de (simpele) Spotify-interface op de receiver weergegeven en start de muziek die je op je mobiele apparaat opgestart hebt. Je mobiele apparaat streamt echter zelf geen muziek meer en kan dus ook voor andere zaken gebruikt worden, de receiver neemt het streamen compleet over. Je smartphone of tablet dient echter nog steeds wel als afstandsbediening.
Een nieuw functie, zonder het gebruik van een adapter, is bluetooth. Wederom dankzij de aangesloten antennes wordt het mogelijk om muziek van laptop, smartphone of tablet draadloos te streamen naar de receiver. De koppeling werkt vrij eenvoudig en er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste bluetooth-technieken voor een optimale weergave van de audiobestanden. Bluetooth is echter in mijn optiek de laatste optie, wanneer bijvoorbeeld AirPlay en WiFi geen uitkomst bieden.
Internetradio werkt wederom met dezelfde interface als de algemene menu’s van de receiver. Weinig aantrekkelijk dus maar met name functioneel. Deze interface is echter wat lastiger te navigeren door de vele submenu’s. Het zoeken naar je favoriete radiozenders kan dus wel even duren en niet alles blijkt te vinden in de database die Marantz gebruikt. Voor Nederlanders is echter genoeg interessants te vinden en eenmaal gevonden is het eenvoudig om de zenders vast te zetten als favoriet, zowel in de app als op de afstandsbediening. Helaas laat de geluidskwaliteit van sommige zenders nogal te wensen over. Het klinkt behoorlijk gecomprimeerd waardoor je ook hiervoor soms beter naar een app op je smartphone of tablet kunt grijpen.
De laatste belangrijke feature in het Network-menu is de Media Server, streamen middels DLNA dus. Wanneer je pc en/of NAS DLNA-gecertificeerd is en is verbonden met je thuisnetwerk dan is het koppelen een fluitje van een cent. De receiver ziet de apparaten binnen een paar seconden waardoor je vrijwel meteen aan de slag kunt. Afhankelijk van de structuur die je op je NAS of pc aanhoudt zijn bestanden snel te vinden. De kwaliteit is meer dan prima en de bestandsondersteuning laat weinig te wensen over, zeker wat betreft HD-audiobestanden.
Beeldinstellingen
De beeldinstellingen van een receiver geven we niet vaak veel aandacht en ook in dit geval valt er vrij kort over te zijn. De SR6009 beschikt over een aantal beperkte mogelijkheden om de beeldweergave te beïnvloeden maar in de meeste gevallen is de automatische stand hier aan te raden. Wel kun je, wanneer je hier problemen mee hebt, aan de slag met opties als lip-sync en de i/p scaler.
Ook is de SR6009 receiver voorzien van een resolutie-scaler die prima zijn werk doet. Niet alleen is het mogelijk om SD-materiaal op te laten schalen naar HD-resolutie, ook kun je SD- en HD-materiaal laten opschalen naar de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Hier is vanzelfsprekend wel een display met 4K Ultra HD-ondersteuning nodig. Maar, ook hier moeten we bijzeggen dat 9 van de 10 Ultra HD tv’s over een eigen upscaler beschikken die vaak net zo goed is. Het is dus een kwestie van even testen en de beste scaler kiezen.
Eco-modus
Het energieverbruik van apparaten wordt steeds belangrijker, iets dat ook Marantz goed in de gaten heeft. De nieuwe AV receivers van het bedrijf beschikken dan ook over een speciale ECO-modus. Hiermee wordt het energieverbruik inzichtelijk gemaakt en teruggebracht wanneer dit mogelijk is. Je kunt de ECO-modus in drie standen zetten; ‘Uit’ zorgt ervoor dat de receiver continu optimaal presteert zonder rekening te houden met het energieverbruik, ‘Automatisch’ zorgt ervoor dat het energieverbruik aangepast wordt op het volume dat op dat moment gebruikt wordt en ‘Aan’ zorgt ervoor dat er continu geoptimaliseerd wordt in het energieverbruik. Volgens Marantz heeft dit geen nadelige affecten op de audiokwaliteit en ik moet inderdaad zeggen dat we geen waarneembaar verschil hebben kunnen waarnemen, met name waneer de modus ‘automatisch’ ingeschakeld wordt.
Een energie-icoontje en een groene balk tonen rechts onderin het scherm, bij een input op de afstandsbediening, wat het verbruik is en hoe de receiver met het volume en het verbruik omgaat. Het is een handige functie om inzichtelijk te krijgen hoeveel energie het apparaat moet leveren en hoe dit teruggebracht kan worden. Wanneer je een feestje geeft of een film optimaal wilt beleven kun je de modus uitzetten maar in elke andere situatie kunnen de andere twee modi je helpen het energieverbruik te verminderen zonder drastisch in kwaliteit achteruit te gaan.
Marantz SR6009 – Audiokwaliteit
Het allerbelangrijkste van een receiver is natuurlijk de audiokwaliteit die voortgebracht wordt, in combinatie met de luidsprekers die je in je opstelling hebt staan. Het blijft deels persoonlijk en afhankelijk van de gekozen luidsprekers maar we moeten zeggen dat de audiokwaliteit ten opzichte van vorig jaar geen duidelijke boost heeft gekregen. Maar, dat is geen minpunt want we waren op dit gebied vorig jaar al erg tevreden over de SR6008. We hebben de SR6009 aan dezelfde tests als de SR6008 onderworpen en ook de conclusie voor het nieuwe model is overwegend positief.
Muziek streaming
Het belangrijkste op het gebied van het streamen van muziek is het feit dat het nu draadloos kan, dankzij de WiFi antennes. In onze opstelling zorgde dit niet alleen voor meer gebruiksgemak, ook de stabiliteit was een stuk beter geregeld. Muziek werd zonder haperingen afgespeeld en de verbinding viel nauwelijks tot nooit weg. Onder de motorkap lijkt Marantz op het gebied van streaming dus ook wat optimalisaties doorgevoerd te hebben.
Natuurlijk is dat niet direct een indicatie voor kwaliteit maar het is een goed begin. Zoals gezegd is de audiokwaliteit niet overduidelijk verbeterd ten opzichte van de vorige generatie. Wanneer je bestanden met een hoge compressie afspeelt (denk aan MP3-bestanden) dan zorgt de M-DAX-functie voor een verbetering van de frequenties, met name qua hoge en lage tonen. De optie ‘laag’ lijkt hiervoor nog steeds de beste keuze aangezien bij elke andere optie de lage tonen teveel nadruk krijgen. Met de optie ‘laag’ wordt een gecomprimeerd bestand grotendeels hersteld waardoor je een dynamische audioweergave met overtuigende lage en hoge tonen voorgeschoteld krijgt. Echter ontbreekt net dat beetje ‘body’ en akoestiek waardoor een afstand tussen de artiest en de luisteraar gecreëerd wordt.
Maak je echter gebruik van bestanden met hogere kwaliteit, bijvoorbeeld FLAC of DSD, dan laat de receiver pas echt zien wat mogelijk is. Elk subtiel detail is hoorbaar, lage tonen worden op exact het juiste niveau weergegeven en je krijgt door de helderheid en ruimtelijke akoestiek het gevoel alsof de artiest direct voor je staat in de opnamestudio. Zelfs bij klassieke muziek weet de Marantz SR6009 zich indrukwekkend goed staande te houden, komt niet in de problemen bij dynamische passages en weet instrumenten duidelijk gescheiden te houden. Bij diep laag wordt niet overdreven maar krijg je absoluut de gewenste impact.
Bij streamingdiensten als Spotify ligt de compressie weer wat hoger waardoor je iets minder ondergedompeld wordt in de muziek en het beeld wat minder breed is. Ook merk je snel dat die echt subtiele details en het hoge frequentiebereik het niet halen bij een SACD of digitaal bestand met lage compressie (of lossless). Maar nog steeds krijg je voldoende en dynamiek voorgeschoteld om daadwerkelijk van de muziek te kunnen genieten.
Ik heb eerder al aangegeven dat bluetooth, voor mij, een laatste uitweg is aangezien de kwaliteit vaak toch net wat minder is dan andere streaming-opties. De bluetooth-verbinding die met de SR6009 gelegd kan worden is echter zeer stabiel en ook met een afstand van zo’n 8 meter kan audio zonder problemen gestreamd wordt. Wanneer je snel en eenvoudig wat muziek wilt weergeven via je home cinema-systeem is het een prima oplossing, maar voor optimale kwaliteit raden we AirPlay of WiFi toch aan.
CD
De kans is groot dat je tegenwoordig alle muziek via streamingdiensten of digitale bestanden beluistert maar toch zijn er nog veel mensen met een grote cd-collectie. Natuurlijk hebben we de SR6009 ook onderworpen aan wat tests met cd’s en ook met dit materiaal hield de receiver zich prima staande. De SR6009 gaat met gemak om met alle genres, van klassieke muziek tot pop en rock. De receiver weet een zeer dynamisch en rijk geluid voort te brengen, met indrukwekkend veel detail en een brede soundstage. Zang komt warm maar gedetailleerd en krachtig over, terwijl individuele instrumenten prima te onderscheiden zijn. Ook met cd’s vindt de receiver de perfecte balans tussen een krachtige weergave en subtiele details.
Blu-ray
De echte home cinema-enthousiasteling kijkt natuurlijk graag een filmpje en ook op dit gebied moet een receiver een goede indruk achterlaten. In combinatie met de B&W CM-serie luidsprekers en een Marantz UD7007 Blu-ray speler laat dit model nauwelijks iets te wensen over. De receiver weet een surround-ervaring neer te zetten waarin je als luisteraar/kijker helemaal ondergedompeld wordt.
De receiver viedt een verbluffend ruimtelijk effect met overtuigende surround-effecten, een kraakheldere en natuurlijke weergave van dialogen, en een nagenoeg perfect gebalanceerd totaalplaatje. De actie in de ruimte is zo natuurlijk dat je effecten en bewegingen van links naar rechts en van voor naar achteren zonder moeite kunt volgen. Dit helpt absoluut bij het ondergedompeld worden in een film. De lage tonen worden prima opgevangen en laten je van de bank trillen zonder je direct naar de volumeknop te willen laten zoeken, en in combinatie met realistische surround-effecten krijg je een bijzonder goede film-ervaring. Zelfs op hogere volumes – je moet er de ruimte of het huis wel voor hebben – houdt de SR6009 zich indrukwekkend goed staande en blijft de audioweergave dynamisch en intact.
Marantz SR6009 – Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat we op nagenoeg alle vlakken zeer positief zijn over de Marantz SR6009. Deze receiver is voor de home cinema-enthousiasteling en de muziekliefhebber absoluut een goede keuze, zowel qua features als qua audiokwaliteit. Maar, we moeten ook zeggen dat het verschil tussen de SR6009 en SR6008 niet bijzonder groot is, zeker niet qua geluidskwaliteit. Als je al een SR6008 hebt dan is er niet echt een reden om direct te upgraden, al zijn wij erg blij met de antennes die (eindelijk) WiFi en Bluetooth mogelijk maken. Ook ziet het design er iets strakker uit, ben je met HDMI 2.0-poorten voorbereid om de toekomst en is Spotify Connect ideaal voor diegenen die graag muziek streamen.
Is de Marantz SR6009 een perfecte receiver? Nee, er is nog altijd ruimte voor verbetering. Zo is de Remote-app nog steeds hetzelfde als vorig jaar en zouden we graag wat extra functies in deze app terugzien. Ook is de interface die Marantz gebruikt wat saai en oogt deze verouderd, en had de afstandsbediening van ons achtergrondverlichting voor de toetsen mogen hebben, iets dat Marantz overigens ooit wel had. Maar, alles bij elkaar genomen hebben we maar weinig te klagen over de SR6009. Dit model biedt, voor een prijs van 1.099 euro, indrukwekkend goede prestaties en genoeg mogelijkheden om het middelpunt van je home cinema systeem te vormen. Deze receiver doet wat hij moet doen en dan ook nog met klasse.
Beoordeling
- Indrukwekkende audiokwaliteit
- Rijkelijk uitgerust qua features en functies
- Premium look en feel
Meer ruimte nodig voor antennes
- Remote App niet stabiel en uitgebreid genoeg
- Interface kan een update gebruiken
Reacties (14)