Review: Marantz NR1607 av-receiver met slank design

17 november 2016 + 10 minuten 1 Reacties
marantz-nr1607-review-feature

Een uitgebreide review van de Marantz NR1607, een slanke av-receiver met diverse streaming-opties, 7 versterkte kanalen en ondersteuning voor Dolby Atmos.

Een paar weken terug hebben we uitgebreid gekeken naar de Denon AVR-X6300H, een premium av-receiver voor de echte home cinema-fan, maar wat als je geen ruimte hebt voor zo’n groot apparaat en je budget ook wat kleiner is? Marantz heeft speciaal voor die doelgroep de slimline av-recevers ontwikkeld en dit jaar is de NR1607 binnen deze serie uitgebracht. Deze zeer slanke av-receiver is speciaal ontwikkeld voor diegenen die geen forse receiver willen of kwijt kunnen maar die wel van een goede audiokwaliteit willen genieten. In deze review kijken we naar de Marantz NR1607.

Marantz NR1607 – Specificaties en features

De Marantz NR1607 is een 7-kanaals av-receiver, voorzien van afzonderlijke eindtransistoren met een hoge stroomsterkte en 70 Watt per kanaal. Ondanks een kast die net hoger is dan 10 cm moet dit voor een krachtig en helder geluid zorgen. Met WiFi en Bluetooth, een dubbele antenne en dual-band voor een stabiele verbinding kun je muziek streamen via AirPlay, Spotify Connect, 10.000 internetradiozenders of lokale radiozenders. Ook is er ondersteuning voor audio met hoge resolutie aanwezig.

Daarbij biedt de slanke receiver ondersteuning voor de nieuwste audioformaten, waaronder Dolby Atmos en DTS:X. Deze formaten maken onder meer gebruik van kanalen boven de luisterpositie om de home cinema-ervaring nog indrukwekkender te maken. De videocomponent ondersteunt 4k Ultra HD hogeresolutievideo, evenals de nieuwste HDMI-specificatie, waaronder 4k 50/60Hz passthrough en HDCP 2.2-compatibiliteit. De receiver is bovendien uitgerust met HDR (High Dynamic Range) en Wide Gamut-kleuren, onderdelen van de BT.2020 4k Ultra HD-videospecificatie.

Alle acht HDMI-ingangen, waarvan er een op het voorpaneel geplaatst is, ondersteunen HDCP 2.2. Aan de achterzijde zien we helaas maar één hdmi-uitgang terug. De NR1607 heeft voorts een geavanceerde videocomponent waarmee analoog en digitaal bronmateriaal kan worden geüpscaled tot Full HD 1080p of 4k Ultra HD.

Installeren vindt plaats via de Graphical User Interface, de Setup Assistant en de Audyssey MultEQ-ruimtemeting. Met de nieuwe Marantz 2016 Remote App voor Android en iOS is ook de dagelijkse bediening middels de smartphone mogelijk. De NR1607 is tevens uitgerust met een Eco-modus waarmee je automatisch, zonder afbreuk te doen aan de algehele prestaties, een energiebesparing kunt realiseren.

Belangrijkste eigenschappen Marantz NR1607

  • Ingebouwde WiFi met 2,4 GHz/5 GHz dual-bandondersteuning; ingebouwde Bluetooth
  • 7-kanaals zelfstandige eindversterker met 90 W per kanaal
  • 4K/60 Hz full-rate passthrough, 4:4:4 kleurresolutie, HDR en BT.2020
  • 8 HDMI-ingangen (1 op voorpaneel) met volledige HDCP 2.2-ondersteuning
  • Conversie van analoog naar HDMI en SD/HD tot 4k upscaling voor traditionele videobronnen
  • Dolby Atmos (tot 5.1.2) en DTS:X (via firmware-update)
  • AirPlay, Bluetooth, internetradio, Spotify Connect, Network Audio Streaming
  • DSD (2,8/5,6 MHz) FLAC, ALAC, AIFF en WAV-ondersteuning
  • Multiroom/Multisource
  • Audyssey MultEQ, Dynamic Volume en Dynamic EQ
  • Luidsprekeraansluitingen met kleurcodering, Setup Assistant, geavanceerde GUI, Marantz AVR 2016 Remote App
  • ISF-videokalibratie
  • Intelligente Eco-modus met in-/uit-/automatische schakelfunctie

De Maranz NR1607 kan op het moment van schrijven gekocht worden voor iets minder dan 750 euro.

Marantz NR1607 – Eerste indruk

Het eerste wat opvalt aan de Marantz NR1607 is natuurlijk het zeer compacte design. De receiver weegt 8,3 kilogram, wat nog niet eens weinig is, en heeft een afmeting van 440 x 105 x 376 millimeter. Hiermee past de receiver in vrijwel elk meubel en misstaat hij zelfs niet op een meubel. Let echter wel dat de receiver zo’n 7 centimeter hoger wordt wanneer de antennes voor bluetooth en WiFi omhoog gezet worden. In onze ervaring zou je die echter ook horizontaal kunnen richten als je niet te ver van de router zit.

Het slanke design doet echter niet af aan de bouwkwaliteit die we van Marantz gewend zijn. De receiver is zeer strak afgewerkt, voelt stevig en solide aan en heeft een premium look and feel. Het ontwerp is ook weer typisch Marantz, met een licht gebogen voorzijde, twee grote draaiknoppen en een groot display in het midden. Het is echter geen rond display, dat is weggelegd voor de topmodellen.

De voorzijde van de receiver is ook wat drukker dan de voorzijde van de topmodellen. Hier zien we geen klepje terug met daarachter wat extra knoppen, alles zit in het zicht. Zo komen we op de voorzijde een hdmi-poort, een usb-poort, een koptelefoon-uitgang, een connector voor de set-up mic en een aantal knoppen voor onder meer de zones, pure direct, de surround-modus en internetradio tegen. Storend zijn ze niet maar het ziet er net iets minder strak uit dan bij de topmodellen.

Overige apparatuur

In deze review maken we gebruik van een LG E6V-serie oled tv voor de weergave van videomateriaal, Spotify voor het streamen van muziek, een usb-stick met high-res audio, de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler voor de weergave van CD’s en (Ultra HD) Blu-ray discs, en het B&W CM S2-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.

Marantz NR1607 – Bediening en installatie

Allereerst is het natuurlijk van belang de receiver goed te plaatsen. De NR1607 komt met isolerende voetjes en in combinatie met de verticaal aangesloten antennes kom je op een hoogte van ongeveer 17 centimeter uit. Dat is niet hoog voor een receiver maar houd er rekening mee dat de receiver ook wat ruimte nodig heeft om zijn warmte kwijt te kunnen. We zouden daarom niet snel aanraden de receiver in een volledige dichte en krappe ruimte te zetten. Toch is dit model zo slank dat je hem waarschijnlijk gewoon in een kastje onder of bij je tv kwijt kunt.

Installatie en menu’s

We hebben in het verleden al meerdere receivers van Marantz en Denon getest, en qua gebruiksgemak en installatie was de conclusie altijd hetzelfde; eenvoudig en snel. Dat komt ook doordat Marantz en Denon (D&M) samenwerken en allebei nagenoeg dezelfde interface gebruiken. Die interface is ook al jaren hetzelfde, met hier en daar wat kleine aanpassingen of toevoegingen.

De menu’s die we in de NR1607 terugvinden zijn dan ook heel herkenbaar en als je ooit een Marantz of Denon receiver gebruikt hebt zul je snel weten waar je zijn moet. Ook als dat niet het geval is, is het goed om te weten dat het menu vooral simpel en gestructureerd is. Geen toeters en bellen en geen grote lijsten aan ingewikkelde opties. Het menu kan wat oubollig overkomen maar aan de andere kant zorgt dit wel voor een rechttoe-rechtaan systeem dat door iedereen gebruikt kan worden. De navigatie in alle menu’s verloopt daarbij erg soepel en snel, de kans is klein dat je verdwaald raakt en functies worden duidelijk aangegeven.

Wanneer je de receiver voor het eerst aanzet wordt je door een set-up menu geloodst. Hier kun je onder meer verbinding maken met je WiFi-netwerk en de Audyssey-kalibratie uitvoeren. Ook krijg je tips en adviezen over het aansluiten van componenten en het aansluiten van je speakers. Het is ook weer een zeer eenvoudige set-up maar precies met datgene wat je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen. De set-up kan, als je het meteen goed wilt doen met volledige kalibratie, 20 minuten in beslag nemen maar daarna staat de receiver in de basis wel goed.

Audyssey kalibratie

De Marantz NR1607 is voorzien van Audyssey MultEQ. Deze techniek zorgt ervoor dat je de receiver optimaal kunt instellen door de akoestiek van de ruimte te analyseren. Sluit de meegeleverde set-up microfoon aan op de receiver, plaats deze op maximaal zes (luister)posities in de ruimte en laat de receiver het werk doen. Audyssey kijkt onder meer naar de afstanden, geluidsniveaus en de akoestiek van de ruimte. Aan de hand van deze informatie wordt een equalizer afgesteld en worden de afstanden en niveaus bepaald. Als je een ruimte hebt die akoestisch gezien niet optimaal is, en je hebt zelf ook geen zin of kennis om de afstanden en niveaus te gaan meten dan is Audyssey een goede optie. Onze ruimte is qua akoestiek compleet geoptimaliseerd en de afstanden en niveaus van de speakers zijn gemeten dus wij hebben de kalibratie handmatig gedaan. Wil je meer weten over het kalibreren van een receiver, lees dan ons artikel over Audyssey MultEQ.

Wanneer je Audyssey MultEQ gebruikt heb je na de kalibratie toegang tot een aantal extra opties; DynamicEQ en Dynamic Volume. DynamicEQ moet ervoor zorgen dat de dynamiek, het bereik en de helderheid van de audio behouden blijft wanneer je luistert op een volume minder dan referentieniveau (0 dB). als je Audyssey gebruikt heeft dit in veel gevallen een toegevoegde waarde omdat het bereik veel hoger ligt, de surround-ervaring wat meeslepender is, subtiele details duidelijker aanwezig zijn en de algemene weergave wat dynamischer is. Dynamic Volume is ontwikkeld om, in real-time, de grote variaties in volumeniveau tussen tv-programma’s, films, reclameblokken, etc. en in films, programma’s en series te elimineren. Deze functie laat op ons een minder goede indruk achter omdat het voor normale tv-programmering niet altijd goed werkt en voor films het dynamische bereik verkleint. Als je laat in de avond een film wilt kijken zonder de kinderen of buren te storen kan het echter handig zijn.

Lees ook meer over het instellen van een av-receiver.

Marantz NR1607 – In gebruik

Afstandsbediening

Marantz levert de NR1607 met een vrij simpele afstandsbediening, en ook die afstandsbediening kennen we al jaren. De accessoire komt zonder display maar wel met alle belangrijke knoppen om de belangrijkste functies direct te bedienen. Ook lichten de toetsen op in het donker en heb je een aantal smart-knoppen tot je beschikking om zelf een functie aan toe te wijzen. De afstandsbediening ligt goed in de hand en de knoppen hebben voldoende travel.

Remote App

Marantz heeft dit jaar ook een nieuwe Remote-app voor zijn av-receivers uitgebracht. Deze app is beschikbaar voor iOS en Android en kan gratis gedownload worden. De koppeling met de receiver is snel gemaakt en binnen de app kun je eigenlijk alles doen wat je ook met de afstandsbediening kunt. Daarbij krijg je een groot deel van de interface op je smartphone te zien waardoor je niet per se het menu op de tv hoeft te tonen.

De app is zeer uitgebreid, gebruiksvriendelijk en strak vormgegeven. Het is een duidelijke verbetering ten opzichte van de app van voorgaande jaren. Wel kan de app in het begin wat rommelig overkomen omdat je veel opties tot je beschikking hebt waarvan je niet direct ziet waar ze voor dienen. Het is dus een kwestie van even gebruiken zodat je leert waar alles voor dient.

Dolby Atmos

De NR1607 is voorzien van 7 versterkte kanalen en dat betekent dus dat je 7 luidsprekers kwijt kunt, plus twee subwoofers. Er is ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X maar dus tot maximaal zeven luidsprekers. Voor deze formaten komt dat neer op een 5.1.2-opstelling. Wil je een grotere opstelling (5.1.4 bijvoorbeeld) dan heb je een extra versterker nodig die de twee extra kanalen aanstuurt. Wij hebben de receiver gebruikt in de maximale 5.1.2-opstelling.

Om wat meer over Dolby Atmos te weten te komen verwijzen we je graag naar ons introductieartikel over Dolby Atmos en ons artikel met informatie over Dolby Atmos-speakers plaatsen en aansluiten op je receiver.

Muziek streaming

Een av-receiver is het middelpunt van je home cinema-systeem en moet dan tegenwoordig ook voorzien zijn van diverse streamingopties. Marantz heeft de NR1607 in ieder geval rijkelijk uitgerust. De receiver maakt het mogelijk via nagenoeg elke bekende standaard of dienst muziek te streamen.

Zo kun je eenvoudig via Spotify Connect je muziek weergeven en voor andere diensten kan Bluetooth or AirPlay ingezet worden. Internetradiostations en fm-radio kun je direct via de receiver afspelen, net als content van DLNA-compatibele apparaten in je thuisnetwerk, zoals bijvoorbeeld een NAS of pc. Aan de voorzijde van de receiver kun je een usb-stick kwijt, waarmee je hoge resolutie materiaal kunt afspelen. De receiver ondersteunt FLAC, WAV, AIFF, ALAC en DSD.

Wanneer je pc en/of NAS DLNA-gecertificeerd is en is verbonden met je thuisnetwerk dan is het koppelen een fluitje van een cent. De receiver ziet de apparaten binnen een paar seconden waardoor je vrijwel meteen aan de slag kunt. Afhankelijk van de structuur die je op je NAS of pc aanhoudt zijn bestanden snel te vinden. De mediaspeler is niet vernieuwd – op de AVR-X6300H zagen we wel een nieuwe speler – maar dat is geen groot probleem. Het is vrij standaard en hier en daar wat traag met laden maar met wat geduld wordt alles perfect afgespeeld.

Let wel; Heos-ondersteuning is niet aanwezig dus je kunt geen streamingdiensten via de Heos-app weergeven of de receiver in een Heos multiroom-opstelling gebruiken. Vooralsnog zijn alleen de onlangs gelanceerde receivers van Denon hiermee uitgerust.

Eco-modus

Een functie die we al langer op av-receivers van Denon en Marantz terugzien is de Eco-modus. Hiermee wordt het energieverbruik inzichtelijk gemaakt en teruggebracht wanneer dit mogelijk is. Je kunt de ECO-modus in drie standen zetten; ‘Uit’ zorgt ervoor dat de receiver continu optimaal presteert zonder rekening te houden met het energieverbruik, ‘Automatisch’ zorgt ervoor dat het energieverbruik aangepast wordt op het volume dat op dat moment gebruikt wordt en ‘Aan’ zorgt ervoor dat er continu geoptimaliseerd wordt in het energieverbruik. Volgens Denon heeft dit geen nadelige effecten op de audiokwaliteit maar de receiver gaat in de ‘aan’-stand vanzelfsprekend niet volle bak aan het werk.

Een energie-icoontje en een groene balk tonen rechts onderin het scherm, bij een input op de afstandsbediening, wat het verbruik is en hoe de receiver met het volume en het verbruik omgaat. Het is een handige functie om inzichtelijk te krijgen hoeveel energie het apparaat moet leveren en hoe dit teruggebracht kan worden. Voor achtergrondmuziek of een filmpje tussendoor is het een leuke/handige feature maar wanneer wij een film met vol geweld willen kijken vragen we ook volledige inspanning van de receiver en gaat de Eco-modus snel uit.

Marantz NR1607 – Audiokwaliteit

Tot nu toe kunnen we zeggen dat de Marantz NR1607 een zeer complete, fraaie en gebruiksvriendelijke receiver is maar het draait natuurlijk vooral om de audioweergave. We hebben de receiver in onze testruimte en bioscoop geplaatst, welke compleet geoptimaliseerd is qua akoestiek. In deze testruimte maken we gebruik van de Bowers & Wilkins CM S2-serie, vergezeld door twee AM-1 luidsprekers voor de topkanalen. De subwoofer is in dit geval de Bowers & Wilkins ASW610XP. De overige speakers (top rear en surround midden) gebruiken we niet.

Muziek

De Marantz NR1607 hebben we allereerst onderworpen aan wat muziek, uit verschillende genres en van verschillende bronnen. Je hebt mogelijkheden genoeg om je muziek weer te geven maar we hebben gekozen voor onze playlist van Spotify (via Spotify Connect) en hoge resolutie audio via USB.

Streamingmuziek is de mindere optie omdat het in alle gevallen nog gaat om gecomprimeerde content. Toch hoeft dat geen hoorbaar probleem te zijn, zeker niet met de M-DAX-techologie van Marantz waarmee de audiokwaliteit van gecomprimeerde content deels hersteld wordt. We prefereren hierbij de minimale instelling die net wat meer dynamiek aan de audio toevoegt. De NR1607 laat onze Spotify-muziek met voldoende subtiele details, strakke baslijnen en een breed audioveld horen. Het is en blijft geen hoogwaardige weergave maar het biedt voldoende om je muziekcollectie met in zowel het hoog als het laag strak weer te geven. Toch ontbreekt net dat beetje ‘body’ waardoor de afstand tussen de artiest en de luisteraar groter lijkt.

Hoge resolutie audio is duidelijk een stap beter, met subtiele details die meer helderheid bevatten, een nog breder stereobeeld en een duidelijke plaatsing van zang en instrumenten in de ruimte. Je krijgt daadwerkelijk het idee dat er voor je neus gespeeld wordt. Als we bij wat lastigere stukken van Muse komen en deze op aardig wat volume weergeven dan houdt de NR1607 zich nog opvallend goed staande. De kracht achter elk subtiel detail mist wat en tijdens dynamische passages wordt het onderscheiden van instrumenten minder duidelijk, maar over het algemeen blijft de weergave lekker strak, levendig en kleurrijk.

Bij zowel hoge resolutie audio als streaming muziek geldt dat als we het volume verder opendraaien (richting referentieniveau) de receiver het lastiger krijgt. Het wordt wat moeilijker om instrumenten en subtiele details te onderscheiden, het komt ietwat geforceerd over en we missen het gevoel van ruimte, veel ruimte om ons heen. Dat is op zich niet onlogisch want we hebben te maken met een instap av-receiver die simpelweg minder kracht aan boord heeft en ook minder premium componenten.

Film

De NR1607 is natuurlijk een meerkanaals av-receiver en moet dus vooral laten zien wat hij kan met meerkanaals content. We hebben een complete Dolby Atmos-opstelling staan en hebben de receiver aan diverse films met Atmos onderworpen. Zo hebben we onder meer Everest, Game of Thrones seizoen 6 en Deadpool bekeken.

We moeten het toch nog een keer benadrukken; Dolby Atmos is een grote stap voorwaarts wat surroundaudio betreft. De ervaring is een stuk indrukwekkender dan de standaard 5.1-kanaals of 7.1-kanaals audio. Zelfs met maar twee topkanalen (5.1.2) merk je een duidelijk verschil en heb je al meer het idee daadwerkelijk in de actie te zitten. Natuurlijk is 7.1.4 indrukwekkender maar als je niet veel ruimte hebt en niet teveel wilt investeren is dit een goede stap in de richting.

Dat gezegd hebbende kunnen we voor film eigenlijk dezelfde conclusies trekken als voor muziek. De Marantz NR1607 weet bij gemiddeld volume een ruime, gedetailleerde en levendige weergave te verzorgen, zonder dat je het idee hebt dat bepaalde effecten uit een specifieke luidspreker komen. De audio zweeft als het ware door de ruimte, wat de home cinema-ervaring absoluut ten goede komt. De receiver weet te overtuigen in zowel subtiele als krachtige surround-effecten, doordringend laag en een overtuigend brede en diepe soundstage.

Maar, bij hogere volumes (voor dedicated thuisbioscopen of grotere ruimten) laat de receiver wat steken vallen. Hier mist simpelweg de souplesse en vooral ook de kracht om zeven kanalen gebalanceerd, strak en overtuigend weer te geven. Ook mis je snel het idee van ruimte, rondom de luisterpositie. Ter vergelijking; met de AVR-X6300H leek het alsof we geen dak boven ons hoofd hadden (1,5 meter boven ons zit een dak) waardoor je het idee krijgt in een grote ruimte of concertzaal te zitten. De NR1607 krijgt dit niet voor elkaar op wat hogere volumes, waardoor de ruimte nadrukkelijker aanwezig is.

Als je dus niet van de hoge volumes bent of simpelweg geen grote ruimte van een krachtig geluid hoeft te voorzien dan is de NR1607 een receiver die indruk weet te maken met surroundcontent. De receiver zorgt voor vloeiende overgangen tussen speakers, laat audio-objecten door de ruimte zweven, kan details en effecten met voldoende dynamiek weergeven en zorgt ervoor dat elementen als dialogen, effecten en de soundtrack goed te scheiden en te horen zijn.

Marantz NR1607 – Conclusie

De Marantz NR1607 bevat ontzettend veel pluspunten. Zo is de receiver zeer strak en netjes afgewerkt, is het apparaat voorzien van een premium design, krijg je een hoop aansluitmogelijkheden en kun je nagenoeg al je favoriete muziek afspelen of streamen via tal van opties. Daarbij is de receiver uitgerust met een gebruiksvriendelijke interface, een handige en fraaie app en ondersteuning voor de nieuwste technieken en standaarden. Als we wat kleine minpuntjes moeten noemen zijn het de wat oubollig ogende interface, het ontbreken van Heos-ondersteuning en het ontbreken van een tweede hdmi-uitgang. Maar, met die minpuntjes kunnen we zeker leven.

De NR1607 is qua muziek- en filmweergave echter een receiver voor een specifieke doelgroep. Als je een echte home cinema-fan bent, het maximale uit je hoogwaardige speakers wilt halen en je op hoog volume (of in een grote ruimte) naar je favoriete muziek wilt luisteren en films wilt kijken dan kun je beter naar een volwaardig (groot) model met meer premium componenten en meer vermogen kijken. Maar, wil je het home cinema-systeem in je huiskamer voorzien van een gebruiksvriendelijke, slanke en fraaie hub die ook nog eens indruk weet te maken met muziek en film op normale volumes dan ben je bij de NR1607 aan het juiste adres. Eigenlijk hebben we niks te klagen over deze receiver; de beperkingen liggen puur in datgene waar je de receiver voor wilt inzetten.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium en strak design
  • Zeer rijk uitgerust en gebruisvriendelijk
  • Indrukwekkende audioweergave

Minpunten
  • Interface kan oubollig overkomen

  • Geen Heos-ondersteuning
  • Geen receiver voor hoog volume of grote ruimte

Reacties (1)