LG SL8Y – specs en design
De LG SL8Y is een soundbar die iets meer dan een meter breed en ongeveer twaalf centimeter diep is. Daarnaast is het apparaat 5,7 centimeter hoog, waardoor die prima past onder een televisie die op poten staat. De soundbar is bedoeld voor televisies vanaf 49-inch. Natuurlijk kun je hem ook voor minder grote tv’s gebruiken, maar dan merk je dat die aan beide kanten kan uitsteken. De donkere, zilveren afwerking maakt de brede speaker niet bepaald neutraal, maar zal desondanks toch bij menig televisie passen.
De soundbar biedt ondersteuning aan voor Dolby Atmos, DTS:X, audio in hoge resolutie en 4k-content. Het vermogen van de soundbar is 440 watt en van de subwoofer 220 watt. Verder is er ondersteuning voor surround sound en kan de LG SL8Y middels Adaptive Sound Control in theorie zorgen voor optimale geluidsinstellingen. Er zijn twee hdmi-poorten, waaronder hdmi-arc, er is een usb-poort en er is een optische aansluiting. Daarnaast is er wifi en bluetooth en kun je gebruikmaken van Google Assistent, Google Cast en Spotify Connect.
LG SL8Y – installatie
De installatie van de LG SL8Y is zo voltooid. Wanneer je beide speakers uit de doos haalt en de stekker in het stopcontact doet, dan ben je al over de helft. Wanneer je de soundbar middels een hdmi-kabel op de televisie aansluit, dan ben je eigenlijk al helemaal klaar voor het basisgebruik. Zorg er wel voor dat je de kabel in een hdmi-poort op je tv stopt die hdmi-arc ondersteunt, zodat je in het vervolg met één afstandsbediening basale functies kunt beheren. Zo hoef je niet altijd de andere remote te pakken voor volumebeheer, bijvoorbeeld.
Wil je echter gebruikmaken van alle slimme functies, dan zul je een stapje verder moeten gaan. Via de Google-applicatie op je smartphone of tablet kun je de soundbar toevoegen aan je wifinetwerk en ook laten opnemen in een multiroom audionetwerk. De stappen wijzen in principe voor zich omdat alles wordt uitgelegd, maar anders kun je terecht op Smarthome Magazine voor een uitgebreide uitleg (door op de hiervoor geplaatste link te drukken). Dit vergt meestal niet meer dan een paar minuten werk; het opruimen van de doos duurt langer.
LG SL8Y – in gebruik
Je kunt de soundbar op drie manieren bedienen en gebruiken: met de afstandsbediening van je tv (mits je dus gebruikmaakt van hdmi-arc), de meegeleverde afstandsbediening of de Google Assistent. Met je eigen afstandsbediening kun je het volume beheren. In het dagelijkse gebruik zul je niet heel veel andere dingen willen doen, aangezien er een hoop ook automatisch gaat. Wissel je bijvoorbeeld van wifi naar hdmi, dan zal het systeem dat zelf regelen. Andersom trouwens ook, wanneer je Spotify Connect of Google Cast gebruikt.
Er zijn echter ook momenten waarop dat niet gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer je overschakelt op bluetooth (logisch, want dat werkt nou eenmaal alleen maar handmatig) of de andere hdmi-poort gebruiken wil (waar je een extern apparaat kunt aansluiten). Er automatisch naartoe wisselen werkt vaak goed (afhankelijk van het apparaat), maar wanneer je terug wil naar de normale hdmi-arc-stand, dan moet je dat handmatig doen. Je zult dus altijd de meegeleverde afstandsbediening in de buurt moeten houden van je tv-afstandsbediening.
De derde heeft te maken met de Google Assistent. Ook daarmee kun je bijvoorbeeld het volume hoger of lager zetten. Dat kan handig zijn wanneer je naar muziek luistert en er plots iemand aan de voordeur staat. Je spreekt dan hardop de stemassistent aan (“Hey Google”) en geeft vervolgens het commando dat de muziek zachter moet. Dit soort dingen werken beter wanneer je meerdere slimme speakers in huis hebt, zodat het systeem niet afhankelijk is van die ene soundbar die op een specifieke plek in de woonkamer staat.
Dat commando “Hey / Okay Google” is natuurlijk handig om dingen voor elkaar te krijgen in huis (je kunt smarthomeproducten aansturen, het nieuws en weer opvragen en zelfs persoonlijke dingen checken), maar het kan je ook tegenwerken. Meer dan eens komt voor dat het systeem denkt dat iemand “Okay Google” roept wanneer er op tv een zin wordt uitgesproken waarin bijvoorbeeld “Oké, cool” gebruikt (of iets dat daarop lijkt). Vervolgens valt de audio weg en hoor je dus voor enkele seconden niet meer wat er gezegd wordt.
Nu moeten we daarbij vermelden dat we dit probleem ook zijn tegengekomen met speakers als de LG WK7 en Google Nest Hub, maar het gebeurde nu zo vaak dat het begon op te vallen en irritant begon te worden. Dit lijkt een typisch soundbarprobleem te zijn en we kunnen ons voorstellen dat we dit in de toekomst vaker als kritiek gaan opnoemen wanneer we soundbars met Google Assistent testen. Google zou daar een oplossing voor moeten verzinnen — al zullen er ongetwijfeld al een hoop valse stemcommando’s gefilterd worden.
Een ander irritatiepunt is het feit dat de soundbar vaak automatisch overgaat op mute wanneer je hem uitschakelt. Waarom de LG SL8Y dit doet is ons een raadsel: in een zeldzaam geval gebeurt dit niet, maar meestal wel dus. Wanneer je dan met je stem Spotify opstart en er alleen muziek uit de andere hoek van de kamer komt (via een gekoppelde speaker) en je dus alsnog naar de afstandsbediening moet lopen om de muziek aan te zetten, dan wordt dat op den duur vrij vervelend. Hopelijk is dit iets dat middels een firmwareupdate op te lossen is.
LG SL8Y – geluidskwaliteit
Op het gebied van geluidskwaliteit hebben we gelukkig niet te klagen. De soundbar ondersteunt verschillende audiostanden. De meest gebruikte stand is Movie, of we nou een film of serie keken of een game aan het spelen waren. Het geluid is mooi warm en klinkt zowel helder als egaal. Er komen fijne details naar voren in de lagere regionen, terwijl het hogere segment ook zeker goed benut wordt. Dan hebben we de Music-stand, waarin het geluidveld verbreed wordt en die hogere tonen in feite veel beter gepresenteerd worden.
Wil je dat het allemaal wat minder bombastisch klinkt (dat gevoel zou je kunnen krijgen wanneer je soundbars niet gewend bent), dan is er gelukkig de standaardmodus. Die modus verbreedt het geluid, zonder echt heel erg de diepte of hoogte in te gaan. De gesprekken klinken helder en verstaanbaar, zonder dat achtergrond- of andere effecten de overhand kunnen nemen. De ASC-stand (Adaptive Sound Control) heeft ons niet kunnen overtuigen. In bijna geen één geval wist die modus een prettige geluidsinstelling te presenteren.
Dan hebben we nog de ondersteuning voor surround sound in allerlei audioformaten, zoals Dolby Atmos en DTS Digital Surround, bijvoorbeeld. Hoewel je wel degelijk hoort dat de LG SL8Y in staat is het geluid te verplaatsen in huis, klinkt het verre van optimaal. Je krijgt een goede indruk van wat film-, serie- en gamemakers voor ogen hadden met het geluidsfragment, maar de meest optimale weergave krijg je natuurlijk met speakers achter in de kamer (gelukkig kun je ook de twee achterspeakers van LG hiervoor gebruiken).
LG SL8Y – conclusie
Ongeveer 600 euro kost de LG SL8Y. Hoewel dat niet de goedkoopste prijs is die je voor een goede soundbar kunt neerleggen, is het ook zeker niet de duurste. Deze soundbar biedt wat ons betreft een premium soundbarervaring aan voor een midrangeprijs als je puur kijkt (of luistert) naar het geluid, en gooit daar bovenop ook nog allerlei slimme functies die handig kunnen zijn voor mensen die geïnvesteerd hebben in Google Assistent-producten, of op zoek zijn naar een soudbar die ook fungeert als slimme speaker.
Het grootste nadeel van de LG SL8Y is dat het geluid nog wel eens kan wegvallen wanneer de soundbar van mening is dat iemand in de kamer “Hey Google” geroepen heeft, terwijl dat geluid eigenlijk via de tv langs de brede speaker de kamer in geholpen werd. Bovendien is het zo dat er geen ondersteuning is voor hdr-content, waardoor je niet al je aangesloten apparaten mogelijk optimaal kunt gebruiken. Verder zijn we gelukkig onder de indruk van het complete pakket dat LG aanbiedt en zijn we zeer tevreden over de slimme functies.
Beoordeling
- Prettige geluidsweergave
- Ingebouwde Google Assistent
-
Premium ervaring voor midrange prijs
Geen hdr-ondersteuning
- Geluid kan soms wegvallen
- Gaat op mute tijdens uitzetten
Reacties (5)