De voorbije jaren heeft LG zeer competente en soms zelfs excellente soundbars gepresenteerd, daarbij goed op weg geholpen door de input van het Britse hifi-merk Meridian. En ja, die samenwerking gaat daarom verder met de DSN8YG als de nieuwste vrucht ervan. Met Dolby Atmos-ondersteuning, 3.1.2-weergave, Google Assistant, Chromecast én kamerkalibratie biedt deze compacte LG wel heel veel voor zijn prijs van 699 euro.
LG DSN8YG soundbar
De DSN8YG die we hier bekijken is een kleine primeur. Het is de eerste toestel van de nieuwe lichting soundbars die LG in 2020 naar de winkels brengt, ergens in de komende weken. Om exact te zijn: het is de instapper van de vier premiummodellen die het Koreaanse merk dit jaar op de planning heeft staan. Al gaat het hier absoluut niet om een instapmodel, maar wel om een stevige middenklasser die heel veel interessante features aan boord heeft. Het prijskaartje van 699 euro voor de SN8GY geeft trouwens meteen aan dat dit geen budgettoestel is. Voor die prijs krijg je wel wat: ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, eARC-compatibiliteit en de mogelijkheid om Google Assistant aan te spreken via de ingebouwde microfoon. Je kunt bovendien nagenoeg elke streamingdienst afspelen via Chromecast. De grote vernieuwing in 2020 is echter AI Room Calibration, een functie die een van de grootste problemen bij het beluisteren van muziek en filmgeluid in een woonkamer aanpakt: de akoestiek. Net zoals bij high-end AV-receivers kan de LG DSN8YG door middel van testtonen de eigenschappen van je living bepalen en zorgen dat de klank geoptimaliseerd wordt. Deze geavanceerde functie wordt wel gebruiksvriendelijk gehouden, oef.
Bekend design
LG is heel consequent in het uitbrengen van nieuwe soundbars, elk jaar opnieuw. De vernieuwingen die dan worden aangebracht zijn echter niet altijd zo zichtbaar. Om maar te zeggen: nieuwe LG-soundbars neigen om veel te lijken op hun voorgangers. De industriële designtaal van LG evolueert niet echt enorm. Dat is niet per se een minpunt, gewoon een observatie. Wat we zien bij de DSN8YG is dus niet verrassend of nieuw. Persoonlijk vinden we het design niet zo heel fris staan in ons modern interieur met veel wit en lichte houttinten, maar het steekt ook niet tegen. De DSN8YG is ontegensprekelijk goed gebouwd en staat relatief subtiel in een kamer (eens je de grote sticker met logo’s verwijderd hebt, uiteraard). Er zijn ook knappe aspecten. Zo vinden we het altijd tof dat LG een simpele display achter een luidsprekerrooster plaatst die na een tijdje dimt, zodat je bij het film kijken niet wordt afgeleid. De DNS8YG is 106 cm breed – dat is een stukje korter dan veel topmodellen en minder breed dan de 55 inch LG-tv waar we hem op aansluiten.
De DSN8YG is een 3.1.2-soundbar, dus stereo plus een centerkanaal en twee hoogtekanalen die voor een driedimensionele ervaring moeten zorgen. Het geluid van de hoogtekanalen wordt verspreid via twee luidsprekers aan de bovenkant van het apparaat. Je stopt deze LG dus best niet in een nis van een kast of helemaal onder een tv, maar wel op een tv-meubel zodat de speakers vrij naar het plafond wijzen. Je kunt hem ook aan de muur hangen; het nodige daarvoor is door LG mee in de doos gestopt. Het hangt dan wel – zoals veel Atmos-soundbars – met de smalle achterkant tegen de muur, wat wij visueel minder sterk vinden. Je kunt de DSN8YG trouwens uitbreiden met een paar draadloze speakers voor achterin de kamer, waardoor het omgetoverd wordt tot een 5.1.2-soundbar. Die speakers waren echter nog niet beschikbaar, dus dit hebben we nog niet kunnen testen. In onze ervaring zorgen dergelijke speakers wel voor een veel betere ervaring.
Er zijn niet zoveel aansluitingen op deze soundbar, wat niet zo ongewoon is op dit prijspunt. Naast een HDMI 2.1-poort met eARC voor de verbinding met de tv, kun je nog één extra brontoestel (zoals een console of tv-decoder) via HDMI aansluiten. Er is ook nog een optische ingang die je voor een audiotoestel of een tweede spelconsole kunt gebruiken. Eigen muziekbestanden speel je af vanaf USB-opslag, maar dat is niet echt praktisch om te doen. Streamen over Bluetooth of over WiFi (Chromecast) is gewoon véél handiger. Voor de audiofielen onder ons: ook hi-res PCM-audioformaten zijn welkom, tot 192 kHz / 24-bit.
Instellen en bedienen via Google
LG is een grote fan van het Google-ecosysteem. De meeste soundbars van de voorbije jaren komen met Chromecast en stel je in via de Google Home-app op je smartphone. Een voordeel: het verbinden met je WiFi-netwerk is heel eenvoudig. Open Home en de kans is groot dat de app meteen aangeeft dat er een apparaat is om in te stellen. Een aantal tikken later en de DSN8YG hangt op het netwerk.
De LG-soundbars zijn niet enkel te bedienen via Google Assistant, ze bevatten zelf een microfoon om de intelligente helper rechtstreeks aan te spreken. Je moet dus niet via je smartphone of een toestel als een Nest Hub werken. De DSN8YG kan zelf stemcommando’s begrijpen, ook als het bevel betrekking heeft op andere smarthome-apparaten. Net voor de film kun je dus aan de soundbar vragen om pakweg de Hue-lampen in de woonkamer te dimmen. Het is een beetje een gimmick, maar wel handig en leuk.
De ingebakken ondersteuning voor Chromecast is een zeer grote troef als je naar muziek wil luisteren. Ondersteuning voor het casten zit ingebakken in de apps van nagenoeg elke streamingdienst, incluis Spotify, YouTube Music en Apple Music. Wil je naar eigen muziekbestanden luisteren? DLNA-ondersteuning lijkt niet aanwezig, maar je kunt wel vanuit bepaalde apps (zoals BubbleUPnP) muziek kiezen op een DLNA-share en via casting doorsturen naar de LG-soundbar. Dat kan ook via de LG WiFi Speaker-app, een optionele app voor iOS en Android. Het installeren is een goed idee, want de app geeft je snel toegang tot allerlei instellingen die best nuttig zijn.
Overigens levert LG een fysieke remote mee. Het is een klassieke mini-afstandsbediening van het Koreaanse merk dat je verrassend veel laat doen. Het volume regelen gaan de meesten wellicht via de zapper van de tv doen, maar deze junior-remote kan nog veel meer. Zo kun je het gebruiken om ingangen te kiezen of snel een nachtmodus met verminderde bassen te kiezen.
Gedaan met audiomodi schakelen
Een van de uithangborden van deze nieuwe LG is de AI Sound Pro-functie. Het doet iets heel handig: in plaats van dat je zelf handmatig moet schakelen tussen geluidsmodi omdat je naar andere content gaat kijken, detecteert AI Sound Pro zelf wat het beste werkt. Om te beginnen: het werkt – grotendeels. Als we muziek streamen via Chromecast, merken we dat de soundbar een tuning aanneemt die overeenkomt met de Muziek-modus (die je ook desgewenst manueel kunt kiezen). Bij films klinkt het opeens veel dieper en rauwer in het laag. We gaan er stilletjes vanuit dat de meeste mensen met een soundbar na een tijd zelden de geluidsmodi zelf veranderen, wellicht omdat ze de remote van de soundbar nauwelijks aanraken. Dus dat de soundbar zelf schakelt, is enorm comfortabel en zorgt dat je in de meeste gevallen de beste geluidskwaliteit krijgt.
Over geluidskwaliteit gesproken: de DSN8YG belooft muziek en films beter te doen klinken door te compenseren voor akoestische tekortkomingen in je ruimte. Die harde vloer of gigantische gordijnen doen geluid immers klinken dan bedoeld is, meestal in de slechte zin. Een groot raam met dikke gordijnen dempt bijvoorbeeld enorm, waardoor alle leven uit muziek kan verdwijnen. Om dat aan te pakken, kun je werken met kalibratiesoftware. Geavanceerde oplossingen, zoals Dirac, kunnen heel veel maar vereisen veel kennis en dure toestellen. De AI Room Calibration die LG dit jaar introduceert zoekt de gulden middenweg op. Het belooft je geluid te verbeteren maar zonder je te belasten met uitgebreide handmatig metingen met gespecialiseerde microfoons die je in de ruimte moet verplaatsen. De functie stel je in via de LG WiFi Speaker-app, via een eenvoudig stappenplan. Let wel: je moet het stappenplan doorlopen met de ruimte ingericht zoals wanneer je naar tv kijkt. Doe de gordijnen dus even toe. En als je de kamer qua inrichting aanpast door bijvoorbeeld de sofa te verplaatsen, moet je de meting opnieuw uitvoeren. De ruimte moet ook stil zijn als je de meting maakt.
AI Room Calibration instellen gaat wel heel snel. Alle testtonen worden op ongeveer een minuut afgespeeld. Aan een redelijk hoog volume, trouwens – dus niet doen om 1 uur ’s nachts. Op het einde van de meting kun je een testgeluid afspelen met en zonder aanpassingen, om te beslissen welke je wenst. Eerlijk gezegd: veel verschil hoorde we niet met het testgeluid.
Maar AI Room Calibration deed wel degelijk iets in onze ruimte, want als we het helemaal uitschakelden in de app was merkbaar hoe hogere tonen iets feller en scherper werden. In de AI Sound Pro-modus viel vooral heel goed te merken dat de kalibratie een staande golf grotendeels wegwerkte, waardoor een overvette basfrequentie verdween. Dat vinden we wel het belangrijkste, want zo’n room mode verpest vooral bij muziek de volledige luisterervaring. Die aangedikte bas (veroorzaak door de vorm van je kamer) klinkt immers veel luider dan de rest van de instrumenten en doet het geheel hol klinken. Met de functie in- respectievelijk uitgeschakeld was het in onze woonkamer een verschil van dag en nacht bij de track ‘Motherboard’ van Daft Punk. Daar zijn we tevreden over. Dat een room mode niet helemaal weg was, komt vermoedelijk omdat de kalibratiemeting het best werkt op de plaats waar je zit. Functies zoals AI Room Calibration gebruiken een microfoon op de soundbar. En die ‘hoort’ niet dezelfde akoestische problemen als jij in de zetel. De muzikale prestaties zijn trouwens best goed voor een soundbar, dat was al zo bij voorgaande LG-Meridian-producten.
Betrokkenheid is groot
Voor onze test koppelen we de DSN8YG via HDMI op de ARC-aansluiting op een LG OLED55C9. Het zou ook draadloos kunnen, via Bluetooth, maar dat biedt niet de beste geluidskwaliteit of surround. Dan liever via HDMI. Deze televisie ondersteunt immers ook eARC, wat meteen bevestigd wordt op het display van de soundbar. Het fijne daaraan is dat we gewoon naar de Netflix-app kunnen gaan om filmmateriaal met Dolby Atmos-soundtracks te vinden. Uiteraard grijpen we meteen naar ‘Roma’, de semiautobiografische film van Alfonso Cuarón dat een Oscar kreeg voor sounddesign. Terecht, want zoals we al in eerdere reviews opmerkten, deze film is een toonbeeld van hoe je met Dolby Atmos enorm veel sfeer kunt opwekken. Ook bij films waar er niets explodeert of geen enkel auto transformeert naar een robot. De kracht van Atmos bij Roma zit in in het opwekken van een geluidsbeeld dat past bij woning in een grote stad. De DSN8YG brengt daar veel van over. De lang uitgerekte beginscène waarbij de huishoudhulp rondloopt in huis zit vol geluidjes die haar wandeling realistisch maakt. De radio die in de achtergrond speelt en van positie verandert omdat ze naar een andere kamer gaat, bijvoorbeeld. Het zit hem allemaal in de microdetails. We zijn tevreden over wat we horen: de LG-soundbar vertolkt de situatie goed. De plaatsing van de effecten zit goed – toch als het gaat om zaken in het vlak voor je neus – en de soundscape wordt open en ruimtelijk gepresenteerd. Soundbars slagen daar niet altijd in, waardoor het geluid altijd echt duidelijk uit die lange balk lijkt te komen. De SN8YG doet het wel beter, maar als middenklasser evenaart het niet de topmodellen qua 3D-beeldvorming.
Geweldig is ook de scène waar de vader van de familie zijn Amerikaanse slee de gang inrijdt die dubbelt als garage. Het voertuig op vliegdekschipformaat past net door de poort, en heel het gezin kijkt glunderend toe als hij opnieuw in zijn missie slaagt. De DSN8YG scoort hier door de klassieke muziek die speelt op de autoradio heel mooi en afstandelijk te brengen, terwijl de geluidseffecten zoals het geschakel en gedraai aan het stuurwiel recht van het scherm komen.
Nog een punt waar deze LG relatief goed op presteert is dialoogweergave. Het centerkanaal is bij dit toestel niet de zwakke schakel, zoals vaak bij soundbars. De inner voice van Brad Pitt in ‘Ad Astra’ (UHD Blu-ray, Dolby Atmos) rolt vol en meeslepend uit de DSN8YG, zo geprojecteerd dat het uit het scherm lijkt te komen. De kritieken op deze SF-film zijn niet zo positief – misschien omdat het behoorlijk traag is en niet altijd logisch in elkaar steekt – maar de visuals en de soundtrack zijn wel heel om van te smullen. De muziek van onder meer van Max Richter en Nils Frahm speelt bijna continu en draagt enorm bij aan de wat ongemakkelijke, dreigende sfeer die Ad Astra uitademt – en die de DSN8YG mooi in de lucht laat hangen. Het is wel tijdens het bekijken van deze film dat we merken dat de kanalen in onze ruimte een beetje onevenwichtig afgeregeld zijn. De center is net iets te dominant. Dat je dan via de LG-app de individuele kanalen kunt afregelen is een groot pluspunt, en zo konden we het ook wel in orde krijgen. Bij andere reeksen en films (meestal in stereo) vonden we het moeilijker om echt goed te krijgen.
Ook de officiële Dolby-demo’s komen aan bod. Via ‘Audiosphere’ hoor je meteen hoe goed een audiotoestel de verschillende kanalen in de ruimte neerzet. We noteren dat de voorste hoogtekanalen hoger in de kamer klinken, maar ook niet enorm hoog. Het is voldoende om voor iets ‘extra’ te zorgen, maar het blijft wel rond de bovenkant van het scherm hangen. Voor alle duidelijkheid: de soundbar staat ongeveer 20 cm onder de C9 die aan de muur hangt, los op een tv-meubel. Bij ‘Leaf’ brengt de LG wel heel goed het rondtollen van het blaadje over en ook de regen en donder in de achtergrond bij ‘Amaze’ is heel realistisch voor een soundbar. Kudos ook voor de meegeleverde subwoofer. Subs bij soundbars moeten noodgedwongen vaak relatief hoge frequenties afspelen, waardoor je ze hoort als een aparte speaker wanneer ze niet vooraan in de kamer staan. Wij hebben de sub links van ons geplaatst, maar toch valt het nooit op dat het los van de soundbar zit te spelen. Zo moet het. Vergeleken met heel wat anders soundbars kun je bij deze LG het dus toch wagen om die subwoofer achteraan de kamer te plaatsen – een opstelling die vaak handiger is in een real-life woonkamer.
Voor onze portie actie kiezen we voor ‘Rampage’ (Netflix, DD 5.1), een film die gebaseerd is op een Midway-arcadespel waarin je met een reuzegorilla, hagedis en een wolfachtig beest een stad vernielt. De hoofdrol is voor The Rock, die een primatoloog speelt die kan communiceren met een gorilla. Daarmee is ook voldoende gezegd over deze film, die echt vereist dat je het verstand op nul zet vooraleer te bekijken. De DSN8YG brengt de actie prima over, maar nu mag die subwoofer zich toch wat meer tonen. Op dit punt blijft de AI Sound Pro-modus toch iets te mager uit de hoek te komen, zelf overschakelen op Movie maakt het veel spectaculairder. De sub zou wel nog iets potiger mogen zijn.
Conclusie
De LG DSN8YG biedt heel wat voor zijn prijspunt. De soundbar mag de instapper zijn in LG’s premiumlijn voor 2020, de prestaties zijn al behoorlijk goed. Dat hoort natuurlijk zo, want 699 euro is ook niet niets. Vooral de stereo-met-center-weergave is heel goed, met degelijke hoogtekanalen vooraan die toch een 3D-ervaring op een zeker niveau bieden. Hierdoor krijg je bij het bekijken van films en vergeleken met typische tv-speakers al een veel groter en meeslepend geluidsbeeld gepresenteerd. Het kan beter, maar dan spreek je over een duurdere soundbar met meer geavanceerde driveropstellingen. De LG blinkt uit dankzij de vele extra’s: Chromecast, Google Assistent en de effectieve kamerkalibratiefunctie.
Reacties (7)