Draadloze oortjes zijn razend populair, dus dat ook Britse luidsprekerbouwer KEF op de kar springt verbaast niet. Het speelt wel een bijzondere troef uit: de designtalenten van Ross Lovegrove, de man die de luxueuze Muon-speakers tekende.
Gegeven dat de Muon-luidsprekers aftikken op 100.000 euro – per stuk, welteverstaan – is de kans eerder klein dat je deze grootse aluminium KEF-zuilen al eens gezien hebt. Laat staan dat deze creaties van de Britse designer Ross Lovegrove in je woonkamer te bewonderen zijn. In de hifi-wereld heb je wel vaker van die bijna-onbereikbare vlaggenschepen, die net als F1-wagens vooral bedoeld zijn om technische knowhow en luxe uit te stralen naar bereikbare producten. Dat is ook hier het geval, want KEF heeft Lovegrove ook gevraagd om designmatig een brug te slaan tussen die Muon-vlaggenschepen en hun eerste totaal draadloze oortjes met de KEF Mu3. Het Britse merk deed dit al eens eerder, bij de Muo Bluetooth-luidspreker.
Een grote naam uit de designwereld betrekken kan een gewiekste marketingmove lijken, maar KEF pakt het wel slim aan. Een apart design kan wel eens het verschil maken. Er zijn nu eenmaal heel veel draadloze oortjes in de winkel te vinden, en door echt aandacht te besteden aan het ontwerp springen de Mu3-oortjes ook echt uit de band. Positief is dat KEF daarbij niet het onderste uit de kan probeert te halen op prijsvlak. De KEF Mu3’s met noise-cancelling staan momenteel te koop voor 199 euro, minder van de topmodellen van Bose en Sony. Dat is ook heel wat goedkoper dan andere draadloze oortjes met designroots, pakweg van merken als Bang & Olufsen of Devialet. Nog een pluspunt: voor de Mu3’s kun je vervangingsonderdelen aanschaffen, incluis een nieuw laaddoosje. Dat maakt deze TWS’en net wat duurzamer vergeleken met vele concurrenten.
Uitstekende batterijduur
True wireless in-ears of draadloze oortjes zijn een zeer populaire productcategorie. Het is ook een categorie waar de producten evolueren richting een soort evolutionair eindpunt. Net zoals bij smartphones lijken de meeste TWS’en qua concept sterk op elkaar. De KEF Mu3 wijkt hier niet radicaal van af. Ook hier krijg je een case waar de oortjes na gebruik in geplaatst worden en waarin ze worden opgeladen. Het doosje heeft zijn eigen accu, die in dit geval de Mu3-toestellen twee keer kan opladen. Via een USB-C-kabel kun je de case-batterij op zijn beurt weer voltanken, wat na ongeveer 24 uur actief gebruik noodzakelijk is. Designlovers zullen wel appreciëren dat deze case verfijnder is afgewerkt en wat kostbaarder lijkt dan de meeste rivalen. Technisch zijn we vooral blij dat er een snellaadfunctie voorzien is. Als je de Mu3-oortjes vijf minuten in de case legt, kunnen ze weer een uur gebruikt worden. De batterijduur van de oortjes is extreem goed. Negen uur met ANC ingeschakeld is een topprestatie. De meeste TWS-toestellen tikken af op 5 tot 6 uur.
Discrete koffiebonen
De invloed van Lovegrove is ook te merken aan de Mu3-toestellen zelf. De combinatie van een kleine, ovale vorm en een matgrijze tint levert in-ears op die discreet in de oorschelp rusten. Een oor is even individueel als een vingerafdruk, maar bij de meeste mensen zullen ze niet uitpuilen. Comfort en stabiliteit is prima. De 5,8-gram wegende toestellen rusten deels op de rand van de concha, waardoor je ze amper voelt en ze toch blijven zitten tijdens het wandelen.
KEF voorziet geen app om de Mu3’s in te stellen. Zelf het geluid tunen via een equalizer kan dus niet, tenzij je werkt via een muziekspeler-app zoals BubbleUPnP met die functie. Het merk opteert in de plaats voor een eenvoudige aan/uit-bediening via knoppen op de oortjes zelf. Door op het linkeroor te drukken schakel je tussen ruisonderdrukking, een ambient sound-modus of geen noise-cancelling, rechts drukken pauzeert de muziek. De knopjes zitten in een lichte depressie, waardoor je vinger ze makkelijk vindt. Het zijn wel geen touchcontrols, je moet dus echt wat harder drukken.
Natuurlijk als een KEF
De Mu3’s voorzien een simultane dual-verbinding via Bluetooth 5.0, zodat er geen lipsync-problemen ontstaan als je video’s bekijkt. Zo onderscheidend is dat niet meer: de meeste TWS-toestellen werken nu zo, op de allergoedkoopste na. Ondersteuning is er voor SBC- en AAC-codecs, geen aptX of LDAC. Dat wordt ook bevestigd in de ontwikkelaarsinstellingen van onze Samsung Galaxy S21 Ultra.
We moeten niet lang luisteren om weten dat KEF niet enkel op designvlak zijn eigen koers heeft gevaren. De Britten hebben bij hun luidsprekers een eigen sound die heel kenmerkend is, met een nadruk op timing en natuurlijkheid. En dat is ook precies wat we hier horen. De Bach-werken op piano, gespeeld door Cyprien Katsaris (cd-kwaliteit via Qobuz) bezitten een lichtvoetigheid en snelheid die op vele TWS-oortjes onhaalbaar zijn. Klassiekliefhebbers vinden niet zoveel draadloze oortjes die bij hun muziekgenres passen, de KEF is voor hen een interessante keuze.
Toch ontbreekt het de Mu3’s niet aan basextensie. De beats bij de 10 Anniversary-rerelease van ‘Galactic Melt’ van Com Cruise duiken meer dan diep genoeg om een voelbare schedeldreun te krijgen, maar de retro-housesynths zijn wel de prominente sterren in deze liedjes. Vermoeiend is het niet, maar wel een ander balans dan technofans misschien gewoon zijn. Van Tom Petty and the Heartbreakers verscheen vorig jaar ook een heruitgave, van ‘Angel Dream’, wat een goede gelegenheid was om weer kennis te maken met deze inmiddels wijlen Amerikaanse oerrocker. Bij nummers als ‘Grew Up Fast’ en ‘Zero From Outer Space’ is de KEF Mu3-sound ook fijn. De vocals en zowel de elektrische als akoestische gitaren worden gedetailleerd neergezet, waardoor we probleemloos kunnen inzoomen op die bitterzoete lyrics.
Voor de ANC-prestaties onderwerpen we de Mu3’s aan onze standaardtest: een loeihard afgespeelde video van een treinrit door een sneeuwstorm. Zonder ruisonderdrukking ingeschakeld houden de oortjes passief al veel tegen, met verdwijnt een groot deel van het lawaai. Niet alles, er blijft nog wat hogere tonen over, waardoor we de noise-cancelling eerder als ‘goed’ dan ‘uitstekend’ zouden omschrijven.
Conclusie
Naast een onderscheidend design dat de Mu3’s net iets chiquer maakt dan de meeste rivalen, bieden deze draadloze oortjes een sound die trouw is aan de KEF-naam. Het maakt de KEF Mu3-oortjes neutralere weergevers dan de meesten, en daardoor geschikt voor klassiek en alles waar vocals een vooraanstaande rol spelen. De batterijduur van negen uur is bovendien klasseleidend.
9.0
Beoordeling Kef Mu3
Pluspunten
Natuurlijke, bijna-neutrale tuning
Snellaadfunctie
Zeer goede batterijduur
Onderscheidend design
Minpunten
Geen app
Eerder ongeschikt voor bassheads
Beoordeling Kef Mu3
Naast een onderscheidend design dat de Mu3’s net iets chiquer maakt dan de meeste rivalen, bieden deze draadloze oortjes een sound die trouw is aan de KEF-naam. Het maakt de KEF Mu3-oortjes neutralere weergevers dan de meesten, en daardoor geschikt voor klassiek en alles waar vocals een vooraanstaande rol spelen. De batterijduur van negen uur is bovendien klasseleidend.
Reacties (0)