Het is alweer ruim twee jaar geleden dat IKEA samen met Sonos twee Symfonisk speakers uitbracht; de Symfonisk boekenplankspeaker en de Symfonisk tafellampspeaker. Van de tafellampspeaker is onlangs een opvolger gepresenteerd die op verschillende punten verbeterd is. Ook de naam is veranderd in de Symfonisk speakerlamp. In deze review kijken we of het nieuwe apparaat nog beter klinkt dan zijn voorganger.
In deze review testen we de IKEA Symfonisk speakerlamp. Deze stijlvolle lamp beschikt over een ingebouwde speaker die door Sonos ontworpen en afgesteld is.
Wat is de IKEA Symfonisk speakerlamp?
De IKEA Symfonisk speakerlamp is in de basis niet veel anders dan zijn voorganger. Ook dit model is een stijlvolle lamp waarin je zelf een lichtbron kunt plaatsen. De basis is ook ditmaal een Sonos-speaker waarmee je muziek of andere audio kunt weergeven. Toch is er het een en ander veranderd en verbeterd.
De keuze qua design is nu wat groter dan bij de vorige generatie. Zo heb je nu de keuze uit twee verschillende lampenkappen van respectievelijk glas en textiel. Daarnaast heb je de keuze uit de kleuren zwart en wit. De lampenkappen zijn overigens verwisselbaar, maar je kunt wel alleen de lampenkappen gebruiken die specifiek voor dit apparaat gemaakt zijn.
De lamp is voorzien van een E27-fitting waardoor je meer keuze hebt qua lichtbronnen. Je kunt ervoor kiezen een domme lamp te gebruiken, waarna de lamp in en uit te schakelen is met een druk op de knop. Makkelijker is echter een slimme lamp, die je opneemt in je smarthome. Dit kan een IKEA Trådfri-lamp zijn, maar ook een Hue-lamp of Innr-lamp. Zolang er maar een E27-fitting op zit.
De IKEA Symfonisk speakerlamp kan als losse lampvoet gekocht worden voor 129 euro en inclusief lampenkap voor 159 euro of 169 euro.
Design
De IKEA Symfonisk speakerlamp heeft geen bijzonder opvallend design maar is wel een slimme combinatie van licht en geluid. Een voet is voor een tafellamp immers altijd noodzakelijk, dus waarom stoppen we daar dan geen speaker in? Om die speaker kwijt te kunnen is de voet wel wat groter en breder dan bij pure tafellampen, maar dat is onderdeel van het design. Je hebt de keuze uit een witte (lichtgrijze) en zwarte voet, met daarbij horend een witte of zwarte lampenkap die van textiel of glas gemaakt is. De nieuwe Symfonisk speakerlamp oogt wat moderner en strakker dan zijn voorganger en met meer keuze qua design is de kans groter dat dit model in jouw interieur past.
De voet is wederom voorzien van een stoffen afwerking, maar het plateau waarop de knoppen zaten is nu verdwenen. De knoppen zijn nu op de speaker zelf te vinden. Helaas wel aan de achterzijde waardoor ze iets lastiger te bereiken zijn. Op de achterzijde zien we ook een ethernetpoort terug, voor diegenen die liefst een bekabelde verbinding gebruiken. Overigens bevindt de knop om het licht te schakelen zich wel aan de voorzijde.
Wat wel een gemiste kans is, is het feit dat de lampenkap niet universeel is. Althans; de aansluiting is niet universeel. Je kunt dus geen andere lampenkappen gebruiken dan de lampenkappen die IKEA voor dit model uitbrengt. Aan de andere kant is dit ook wel te begrijpen vanuit een bedrijfsstandpunt.
Geluid
Over de lamp kunnen we niet veel meer vertellen dan dat het licht afhangt van de lamp die je erin draait. Zoals gezegd heb je een vrije keuze in welke lamp je gebruikt, zolang er maar een E27-fitting op zit. Wat betreft het geluid moet je het echter doen met de speaker die in de voet zit, gemaakt en afgesteld door Sonos.
De werking van de Sonos-speaker in de Symfonisk speakerlamp is hetzelfde als bij de vorige generatie. Deze speaker is een volwaardige Sonos-speaker, maar microfoons vind je er niet op terug. De speaker is aan de Sonos-app toe te voegen en kan in combinatie met andere Sonos-speakers gebruikt worden. Ook heb je toegang tot alle diensten en functies van Sonos, waaronder alle populaire streamingdiensten, AirPlay 2 en Trueplay.
Op het gebied van geluid zegt IKEA het een en ander verbeterd te hebben. Zo moet de weergave nog breder en harmonieuzer zijn. De eerste Symfonisk tafellampspeaker was gebaseerd op de Sonos One, maar dit nieuwe model komt met een aantal toevoegingen om het geluid verder de kamer in te brengen en dynamischer te laten klinken.
Om maar met de deur in huis te vallen: de Symfonisk speakerlamp is geen Sonos One. En dat is gezien het prijsverschil (229 euro vs 129 euro) geen verrassing. Maar toch is het verschil in geluidskwaliteit niet bijzonder groot. De geoefende luisteraar zal merken dat de Sonos One iets levendiger klinkt, meer detail biedt en wat opener is. Toch ligt de Symfonisk speakerlamp niet ver achter en horen we wel degelijk verbetering ten opzichte van de vorige generatie. De speaker biedt een vrij helder geluid dat redelijk ver de ruimte in komt, een goede impact heeft en over voldoende bas beschikt om te overtuigen bij wat stevigere muziek. Omringt het geluid je? Nee, daarvoor ontbreekt het toch wel aan een echt brede weergave en een diepe soundstage. Het is duidelijk te horen waar het geluid vandaan komt. Overigens is het zeker aan te raden de Trueplay-functie te gebruiken als je een plekje voor de speaker gevonden hebt. Deze techniek van Sonos (helaas nog steeds alleen voor iOS) laat de speaker beter klinken door rekening te houden met de akoestiek van de ruimte.
Dat gezegd hebbende is de Symfonisk speakerlamp geen speaker waarmee je urenlang gefocust naar muziek moet luisteren. Daarvoor mist dit model souplesse, kracht, detail en een overtuigend breed geluidsveld. Het is meer een speaker voor erbij, tijdens het werk of tijdens het koken. Of als onderdeel van je multiroomsysteem. Of naast het bed voor je favoriete radiostation tijdens het wakker worden. Voor 129 euro krijg je een prima klinkende speaker waarmee je – zij het op de achtergrond – zonder problemen van je favoriete muziek kunt genieten. En, als je toch deze speaker als dedicated audiosysteem wilt gebruiken, dan loont het zich om er twee neer te zetten om een echt stereobeeld te creëren.
Slim te maken
De speaker van de Symfonisk speakerlamp beschikt niet over microfoons, maar dat betekent niet dat hij niet met spraak aangestuurd kan worden. Aangezien de speaker onderdeel is van het Sonos ecosysteem kun je muziek op de speaker laten afspelen middels een spraakcommando richting bijvoorbeeld een Nest Hub of Nest Mini. Het lampgedeelte is ook slim te maken, door er een slimme lamp van IKEA zelf of een andere fabrikant in te plaatsen. Op deze manier wordt de Symfonisk speakerlamp echt onderdeel van je smarthome.
Conclusie
Hoewel het design echt een persoonlijke kwestie is heb je nu door de meerdere opties wel meer kans van slagen met de Symfonisk speakerlamp. Let wel dat je alleen de lampenkappen die IKEA zelf hiervoor gemaakt heeft kunt gebruiken. Het lampgedeelte is niet heel spannend maar kan eenvoudig smart gemaakt worden met een slimme E27-lamp. Het audiogedeelte is een stapje beter dan bij de vorige generatie, al zouden we de Symfonisk speakerlamp nog altijd inzetten als speaker ‘voor erbij’. Afgezien van wat onhandig geplaatste knoppen op de achterzijde is er maar weinig negatiefs te vinden over dit nieuwe model. Groot pluspunt is nog altijd de perfecte integratie met het Sonos-ecosysteem, waarmee je toegang krijgt tot alle diensten en opties van Sonos, én je de speaker kunt combineren met andere Sonos-speakers. Voor 159 of 169 euro (inclusief lampenkap) krijg je dan ook een veelzijdige lamp met een meer dan prima geluid.
Beoordeling
IKEA Symfonisk speakerlamp
- Prima geluid
- Meerdere designopties
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Sonos ecosysteem
- Onhandige plaatsing knoppen
- Audioweergave niet heel breed
- Alleen Symfonisk lampenkappen geschikt
Beoordeling IKEA Symfonisk speakerlamp
Hoewel het design echt een persoonlijke kwestie is heb je nu door de meerdere opties wel meer kans van slagen met de Symfonisk speakerlamp. Let wel dat je alleen de lampenkappen die IKEA zelf hiervoor gemaakt heeft kunt gebruiken. Het lampgedeelte is niet heel spannend maar kan eenvoudig smart gemaakt worden met een slimme E27-lamp. Het audiogedeelte is een stapje beter dan bij de vorige generatie, al zouden we de Symfonisk speakerlamp nog altijd inzetten als speaker 'voor erbij'. Afgezien van wat onhandig geplaatste knoppen op de achterzijde is er maar weinig negatiefs te vinden over dit nieuwe model. Groot pluspunt is nog altijd de perfecte integratie met het Sonos-ecosysteem, waarmee je toegang krijgt tot alle diensten en opties van Sonos, én je de speaker kunt combineren met andere Sonos-speakers. Voor 159 of 169 euro (inclusief lampenkap) krijg je dan ook een veelzijdige lamp met een meer dan prima geluid.
Reacties (0)