Review: Huawei FreeBuds Studio – verrassend goede hoofdtelefoon

03 december 2020 7 Minuten 0 Reacties
huawei-freebuds-studio-foto-1

De naam Huawei kennen we vooral van smartphones, maar de fabrikant is ook op de audiomarkt actief met onder meer de Huawei FreeBuds Studio.

Huawei is nou niet een naam die bij ons opkomt wanneer we het over audioproducten hebben. Op het gebied van hoofdtelefoons kijken we dan al gauw naar merken als Sony, Bose en JBL. Desondanks ligt er nu een relatief goede koptelefoon van de Chinese fabrikant in de winkels, die de verwarrende naam Huawei FreeBuds Studio draagt. FreeBuds is de naam van de serie oordoppen van het bedrijf, dus waarschijnlijk gebruikt de fabrikant die naam nu voor alle draadloze oordoppen en hoofdtelefoons. Gelukkig draait het om veel meer dan de naam alleen, natuurlijk.

Comfortabele hoofdband

Voor een hoofdtelefoon is het belangrijk dat die er goed uitziet en comfortabel zit. De Huawei FreeBuds Studio heeft een comfortabele en flexibele hoofdband. Hij past met gemak op een wat groter hoofd. Ook biedt hij genoeg tegengas om strak op een wat smaller hoofd te zitten. Je kunt de hoofdtelefoon niet opvouwen, maar je kunt de oorschelpen wel omdraaien, zodat die plat opgeborgen kan worden. Huawei levert er ook meteen een draaghoes bij, waardoor die niet al te veel ruimte inneemt wanneer je hem in een tas wil stoppen.

De oorkussen zijn lekker zacht en sluiten mooi om de oren. Dit onderdeel is vaak heel persoonlijk. De afmeting van de oorschelpen zijn in elk geval 65 mm bij 42 mm. Al met al zit de Huawei FreeBuds Studio dus heel comfortabel. Hij is verkrijgbaar in de kleuren goud en zwart. Welke kleur je ook kiest: het design is strak en elegant. Je loopt niet voor aap wanneer je hiermee over straat loopt. De rondingen en verschillende oorschelplagen accentueren de industriële afwerking heel goed. Het is duidelijk dat Huawei hier veel aandacht aan besteed heeft.

Doet niet onder voor concurrentie

De verpakking is dus mooi, maar hoe zit dat met de specificaties? De Huawei FreeBuds Studio heeft een frequentiebereik van 4 Hz tot en met 48 kHz. Daarmee doet de Studio niet onder voor zijn directe concurrentie. Aan boord zit ook active noise cancelling. Die leunt op vier microfoons aan boord, die zo’n honderd keer per seconden je omgeving controleren. Je kunt hier kiezen uit drie modi: ultra, algemeen en knus, voor respectievelijk een vliegtuig, drukkere gebieden en achtergrondruis. De laatstgenoemde optie biedt net even te weinig onderdrukking.

Middels een gratis applicatie is het mogelijk de stand van de active noise cancelling handmatig te veranderen. Maar de Huawei FreeBuds Studio staat standaard ingesteld op automatisch aanpassen. Wanneer het dus heel lawaaiig is, dan zal er een andere stand geactiveerd worden. Mocht je dat niet prettig vinden, dan kun je dus het beste de Huawei-app even binnen hengelen. De geluidsonderdrukking van de andere twee modi is gelukkig goed. We hebben hem niet in een vliegtuig getest, vanwege de pandemie, maar kunnen ons voorstellen dat je weinig hoort.

Via de app kun je ook instellen wat het touchpad aan de zijkant van de oorschelpen doet. Met tikken en vegen krijg je verschillende dingen voor elkaar. Let er wel op dat je dit enigszins zorgvuldig doet, aangezien je zomaar iets doet waar je geen rekening mee houdt. De aanraakgevoelige omgeving is namelijk best gevoelig. Verder biedt de app geen uitgebreide opties aan.

Bluetooth en codecs

Een andere mooie eigenschap is het feit dat de Huawei FreeBuds Studio twee bluetooth-antennes aan boord heeft. Mocht de verbinding, om wat voor reden dan ook, wegvallen bij de ene antenne, dan schakelt het systeem over op de andere antenne. Het geluid stopt dan wel heel even binnen één van de twee schelpen, maar dat moment is zo kort dat het je mogelijk niet opvalt. Verder is het mogelijk twee apparaten tegelijkertijd aan te sluiten, waardoor je voor die twee apparaten dus niet constant het (overigens zeer snelle) koppelproces hoeft te voltooien.

Uiteraard is het zo dat de koptelefoon Huaweis eigen L2HC-audiocodec ondersteunt. Mocht je zelf een Huawei-smartphone met EMUI 11 of hoger hebben, dan profiteer je van een hogere overdrachtssnelheid. Daarnaast is bluetooth 5.2 aanwezig. Ook is er ondersteuning voor aac en sbc, maar aptX schittert hier in afwezigheid. Voor mensen met een moderne Huawei-smartphone geen probleem – omdat L2HC een hogere overdrachtssnelheid heeft – maar voor iedereen zonder helaas wel. Wellicht merk je er niets van, maar het is uiteindelijk wel vervelend. Dit kan namelijk vooral nadelig uitpakken voor de batterijduur en de snelheid waarmee de muziek overgebracht wordt.

Lange accuduur

Wanneer je de Huawei FreeBuds Studio zonder active noise cancelling zou gebruiken, dan kan de koptelefoon tot 24 uur meegaan op een volle accu. Dat is een prima prestatie, waardoor je hem dus vaak zonder na te denken kunt meenemen. Maak je wel gebruik van anc, dan loopt de accuduur terug tot twintig uur. Dat is nog steeds een prima getal, maar je moet er dus rekening mee houden dat de accu ietwat sneller leegloopt.

De headset biedt overigens ondersteuning aan voor Huawei Quick Charge. In dit geval houdt dat in dat je met tien minuten opladen tot acht uur aan muziek kunt genieten. Dat geldt alleen voor de mensen die geen anc gebruiken. Desondanks is het een fijne feature voor mensen die veel reizen en het dus soms even zonder stopcontact moeten doen.

Audiokwaliteit

Waar we ook zeer over te spreken zijn, is de audiokwaliteit van de Huawei FreeBuds Studio. We hebben er verschillende genres tegenaan gegooid. Power chords van metal bands, het snelle drumwerk van een band als Dragonforce, de soms hese stem van Miley Cyrus, de zachte beats van een lo-fi-afspeellijst of de vrolijke tunes van Janelle Monaé; het maakt de FreeBuds Studio weinig uit wat je er tegenaan gooit. Afhankelijk van de muziek kan de weergave wel anders zijn.

Zo merken we dat de basgeluiden op metal- en rocknummers nog wel eens naar de achtergrond geduwd worden, zodat de hogere tonen veel meer de ruimte krijgen. Maar wanneer je r&b afspeelt – modern en ouderwets – dan dreunt die juist weer door je oren heen. Soms net wat te overtuigend, maar door het volume omlaag te gooien los je dat probleem al snel op. Omdat de app van Huawei geen equalizer aanbiedt, ben je overgeleverd aan wat je audiobron of muziekstreamingdienst aan te bieden heeft. Daardoor is in de basis het geluid zoals het is, wat soms dus wel eens jammer kan zijn.

Maar eerlijk is eerlijk, over het algemeen biedt de Huawei FreeBuds Studio een breed, vaak warm en helder geluid aan. Het kan zijn dat je bij specifieke nummers merkt dat bepaalde tonen wegvallen of juist heel erg opvallen, maar dat is geen schering en inslag. Dat zijn de uitschieters in dit geval. Opvallend is verder dat het geluid met anc geactiveerd soms ietwat vervormd kan klinken dan de momenten zonder, maar soms merk je daar gewoonweg niets van.

Huawei FreeBuds Studio – conclusie

We hadden het van tevoren niet verwacht, maar eigenlijk heeft Huawei met de Huawei FreeBuds Studio een prettig audioproduct afgeleverd. De hoofdtelefoon is snel gekoppeld, snel opgeladen en pauzeert de muziek voor je wanneer je hem even afzet. De audioweergave is over het algemeen gewoon heel goed en gedetailleerd te noemen. Tel daarbij het chique design op en je hebt een knappe koptelefoon. Ja, er zijn wat vervelende dingen, zoals het overijverige touchpad en het gebrek aan aptX, maar in de meest gevallen is daar gewoon omheen te werken.

8.5
450_1000

Beoordeling
Huawei FreeBuds Studio

Pluspunten
  • Audioweergave
  • Design
  • Comfort
  • ANC
Minpunten
  • Geen aptX
  • Touchpad
  • Bas soms te overheersend

Beoordeling Huawei FreeBuds Studio

We hadden het van tevoren niet verwacht, maar eigenlijk heeft Huawei met de Huawei FreeBuds Studio een prettig audioproduct afgeleverd. De hoofdtelefoon is snel gekoppeld, snel opgeladen en pauzeert de muziek voor je wanneer je hem even afzet. De audioweergave is over het algemeen gewoon heel goed en gedetailleerd te noemen. Tel daarbij het chique design op en je hebt een knappe koptelefoon. Ja, er zijn wat vervelende dingen, zoals het overijverige touchpad en het gebrek aan aptX, maar in de meest gevallen is daar gewoon omheen te werken.

Prijsvergelijker Huawei FreeBuds Studio

Reacties (0)