Review: GefenTV Auto Volume Stabiliser

05 april 2011 3 Minuten 0 Reacties
gefentv-avs

Voor Dolby is het allemaal begonnen met technieken om ruis in audiosignalen te reduceren. Daarna is het geëvolueerd in complete surround sound systemen, maar toch heeft Dolby de optimalisering van audio op zich niet helemaal achter zich gelaten.

Vorig jaar introduceerde Dolby namelijk Dolby Volume, een techniek om de audio volume wisselingen bij het schakelen tussen kanalen en bij het instarten van commercial breaks te normaliseren. Ook zorgt de techniek ervoor dat films een kleiner dynamisch bereik krijgen waardoor ze op een laag volume (in de avond) nog goed hoorbaar zijn. De techniek zit vandaag de dag in TV’s, receivers en de GefenTV Auto Volume Stabiliser verwerkt.

Dit kleine apparaat van GefenTV is zeer compact en makkelijk te gebruiken. Sluit het aan, zet het aan, kies je input en schakel tussen twee modi – passthrough en active. Bediening met een afstandsbediening is ook mogelijk, maar met drie knoppen vinden we dat wat overdreven.

Op het apparaat zitten zowel digitale (coaxiaal en optisch) als analoge inputs en outputs. Bijna alle mogelijkheden om te converteren zijn dus aanwezig. Je kunt de GefenTV dus gebruiken om te converteren tussen analoge en digitale audio, met of zonder audio bewerking. Zo kun je wanneer je een CD speler en een recorder hebt dit apparaat tussen beiden zetten en Dolby Volume bewerkte CD’s maken voor in de auto.

De techniek – en het apparaat op zich dus – werkt zeer goed, vooral met TV bronnen. Er wordt geen kunstmatige ruis aan het geheel toegevoegd en stille details worden veel duidelijk weergegeven op een lage volume. Natuurlijk zijn er ook bronnen – zoals klassieke muziek bijvoorbeeld – die er niet mooier op worden wanneer het dynamisch bereik verminderd wordt. Dan kun je dus de passthrough functie gebruiken en het apparaat de audio puur door laten sturen.

Er zitten helaas ook wat nadelen aan de GefenTV Auto Volume Stabiliser. Een daarvan is dat het apparaat niet werkt met surround signalen (bijv. 5.1). Je kunt puur en alleen stereo signalen door laten sturen of laten bewerken. Wil je dus laat op de avond nog een film kijken – op een lager volume maar goed hoorbaar – dan zul je gebruik moeten maken van de technieken die in je receiver of home cinema set zitten. Helaas zijn deze vaak niet zo effectief.

Het had de GefenTV gesierd als er ook HDMI aansluitingen op zaten. Natuurlijk bewerkt het apparaat alleen audio en stuurt video gewoon door, maar het had het aantal aansluitingen in je systeem kunnen verminderen.

Het laatste punt is de prijs. Voor 249,90 euro kun je een hele goede (3D) Blu-ray speler kopen, maar je betaalt het ook voor de GefenTV Auto Volume Stabiliser. Dat is nogal fors naar onze mening en staat vaak in schril contrast met een digitale TV decoder waar de audio vandaan komt..

Kortom, de GefenTV-VOLCONT-D (productnaam) is een goed werkend apparaat dat zijn functie meer dan naar behoren uitvoert. Voor de die-hard stereo TV kijker die ’s avonds laat nog achter het scherm zit en lastige buren heeft is het dé oplossing. Voor de gemiddelde consument is de prijs echter te hoog en zou 5.1 surround sound ook tot de mogelijkheden moeten behoren. Ons advies is om dan een receiver te zoeken die de Dolby Volume techniek ondersteunt.

Reacties (0)