Review: Dynaudio Focus 30 – Klaar voor de toekomst?

25 juli 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Dynaudio Focus 30
FWD award

Het Deense Dynaudio geniet een goede reputatie onder muziekliefhebbers. Waar de fabrikant vooral bekend staat om zijn high-end monitors en vloerstaande modellen, produceert deze ook excellent presterende actieve systemen. Music Emotion ontvangt de uiterst compleet toebedeelde Dynaudio Focus 30 uit het hogere prijssegment. Hoe presteert deze actieve ‘30’ uit de nieuwe Focus-serie?

Actief luisteren heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen en wellicht overweegt u deze stap ook te maken. Het ontbreken van audiocomponenten en excessieve bekabeling kan hierbij een overweging zijn. Misschien vraagt u zichzelf af of ‘actief’ het ultieme toverwoord is waarmee al uw wensen in de maximale thuisbeleving worden beantwoord. Heeft actief luisteren de toekomst of is dit een trend van tijdelijke aard?

Focus 30, een waardige XD-evolutie

Dynaudio richt zich al vele jaren op de actieve markt en heeft met zijn populaire Xeo- en Focus XD-modellen een waardig visitekaartje afgegeven. De actieve luidsprekermodellen van Dynaudio behoren al jaren tot de best presterende systemen in zijn klasse. Met de opgedane ervaring is de nieuwe Focus-lijn ontwikkeld en hierbij maakt de fabrikant natuurlijk ook gebruik van beproefde technieken uit haar high-end luidsprekermodellen zoals de Confidence en de Contour.

De ontvangen Focus 30 is een gesloten twee-en-een-half-weg systeem en oogt zo op het eerste oog als een hele normale vloerstaande hifi-weergever. De Focus is daarentegen een ‘muzieksysteem’ waarbij geen hifi-componenten en additionele bekabeling nodig zijn om van muziek te genieten. De set bestaat uit een ‘primary’ en een ‘secondary’ luidsprekerunit die draadloos via WiSA met elkaar verbinden. De door de luidsprekers zelf opgebouwde onderlinge highres-connectie heeft een ultra lage latency en doet niet onder voor een bedrade verbinding.

De Focus 30 is voorzien van twee 14 cm Magnesium Silicate Polymer (MSP) Esotec+ woofers en een 28 mm Cerotar soft-dome tweeter met Hexis subdome die voor het eerst het levenslicht zag in de high-end Confidence-serie en inmiddels in alle nieuwe Dynaudio luidsprekermodellen wordt toegepast. De drivers worden aangestuurd door sublieme versterkermodules van het Deense Pascal waarbij deze de tweeter 110 watt, de onderste woofer 280 watt en de bovenste woofer-midrange driver 280 watt aan vermogen levert. Ondanks de bescheiden kastafmetingen bedraagt het frequentiebereik een indrukwekkende 30 Hz tot 22 kHz.

Deense alleskunner

De primary met de aansluitingen wordt het dichtst bij de hifi-componenten geplaatst om een schijfje van het een of ander af te spelen met de draaitafel of de cd-speler. Vervolgens schakel ik de speakers in, installeer ik de gratis Dynaudio Control-app en meld het systeem aan op het wifi-netwerk. Dit kan ook met een netwerkkabel. Het systeem is na het doorlopen van de aangegeven stappen plus software update volledig operationeel en dit alles heeft niet meer dan 10 minuten in beslag genomen.

Via de app krijg ik toegang tot tienduizenden gratis internetradiostations en kan ik muziek vanaf Spotify Connect en TIDAL Connect streamen. Voor een optimale streamingbeleving via de Dynaudio App is wel een Spotify Premium- of TIDAL-abonnement nodig. Heeft u net als ik een muziekcollectie op een NAS of muziekserver? Voor Android en iOS zijn diverse gratis DLNA-apps voorhanden om deze collectie via uw telefoon naar de Focus te streamen. Ik gebruik mConnect Lite voor iOS. Bij gebruik van Roon integreren de Focus-speakers naadloos in de Roon multiroom-omgeving. Behalve de app van Dynaudio, Roon of een UPnP DLNA streaming-app kunt u ook gebruik maken van Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Qplay, Bluetooth of WiSA. Op deze manier kan elk gezinslid op een vertrouwde manier zijn of haar playlists afspelen.

WiSA is, zeker naar de toekomst gezien, een belangrijke feature in de Focus-lijn. Dankzij deze speciaal voor dit doel ontwikkelde techniek is het dé vervanger voor de koperkabel. Ik verwacht dat in afzienbare tijd meer fabrikanten de WiSA-techniek zullen omarmen. Hierbij is het uniek dat de primary Focus-luidspreker voorzien is van een WiSA-transmitter én receiver. Of u nu een televisie met WiSA-dongle of een hifi-component met WiSA of een generieke WiSA-hub heeft, de Focus werkt met alle producten waarin een open versie van WiSA is geïntegreerd. Bent u conservatiever ingesteld? U kunt er ook voor kiezen het geluidssignaal digitaal optisch, digitaal coaxiaal of analoog RCA aan te bieden met een kabeltje. Zodoende kunt u uw vintage platenspeler, uw geliefde cd-speler en het televisiegeluid op vrijwel elke gewenste manier via deze begaafde Focus 30 laten horen.

Gemak is het toverwoord. De luidspreker schakelt automatisch in bij een aangeboden signaal en schakelt ook weer uit wanneer er een paar minuten geen signaal wordt gedetecteerd. De Focus detecteert zelf de gebruikte manier van invoer. Het opstartvolume en de niveaus van de verschillende ingangen kunnen afzonderlijk via de app worden ingesteld. Het WiSA-volume kan via de instellingen zelfs op ‘fixed’ worden gezet waarmee het volume door de televisie wordt geregeld. Met de ‘sub-out’ kan een extra subwoofer worden aangesloten en met behulp van de ‘trigger-out’ automatisch met de Focus worden ingeschakeld. Bovendien levert Dynaudio een bluetooth remote mee waarmee alle basisfuncties ook zonder gebruik van de smartphone kunnen worden bediend.

Slim overkomen of slim zijn

Een fabrikant kan nóg zoveel technologie implementeren, het eindproduct werkt maar zo goed als de software dit toelaat. Zo op het eerste gezicht klinkt dit logisch, maar dit is het zeker niet. Er zijn namelijk vele prestigieuze audiofabrikanten die een heel aardig stukje elektronica in elkaar kunnen solderen voorzien van vele slimme features, maar jammerlijk falen dankzij gebrekkige software waarmee de gebruiker zich moet behelpen. Dynaudio heeft gelukkig een eigen software-afdeling die zich continu bezighoudt met de intuïtieve functionaliteit van zijn producten. U ziet het niet, maar u ervaart het wel.

De Dynaudio-app werkt dan ook voortreffelijk. Naast het streamingaanbod en ingangskeuze hebben de slimme Denen er interessante features in verwerkt. De klankkleur kan bijvoorbeeld worden ingesteld op ‘bright’, ‘dark’ of ‘neutral’. Het zijn maar nuanceverschillen, maar kan net het verschil maken in een steriele of juist zwaar gestoffeerde woonkamer. Wat ik interessant vind is de mogelijkheid om de speakers onafhankelijk van elkaar in te kunnen stellen op ‘corner’, ‘wall’ of ‘neutral’. Op deze manier kan in elke situatie een evenwichtige weergave zonder hinderlijke uitschieters in bas of midrange worden gerealiseerd.

In ditzelfde menu is ook een vinkje ‘Dirac Live’ te vinden. Waar dit een basisfunctionaliteit is bij veel surroundversterkers, is dit een unieke feature bij actieve luidsprekersystemen. Met Dirac Live kan het luidsprekersysteem zelf de tekortkomingen van de ruimte tot een minimum reduceren. Op dit vlak onderscheidt Dynaudio zich van de competitie. Bij aanschaf van een Focus-systeem kan Dirac tegen een meerprijs worden ingemeten door uw Dynaudio-dealer. De importeur heeft dit hier gedaan en ik moet toegeven dat hiermee opmerkelijk goede resultaten zijn geboekt.

Hoe klinkt de Focus 30?

Tijdens de reviewperiode beluister ik vele muziekalbums. Ik switch hierbij van bron naar bron, genre naar genre en formaat naar formaat. Ook hier neemt Dynaudio geen geitenpaadjes. Mijn high-res bibliotheek wordt zelfs ondersteund tot 32-bit en 192 kHz (DLNA). Ik gebruik de standaard meegeleverde netsnoeren, stream via wifi en heb Dirac (afwisselend full-range en tot 300 Hz gecorrigeerd) ingeschakeld. Hierbij prefereer ik de full-range kalibratie waarbij ik een lichte toename aan impact, focus en neutraliteit in de midrange ervaar. Het gehele geluidsbeeld neemt hierbij ook een klein pasje richting de luisterpositie, maar niets om angstig van de worden.

Ongeacht het genre of de uitvoering ervaar ik een dynamische muziekweergave met een diepgang waarbij de ramen in de erker spontaan in de sponningen beginnen te rammelen. Het is vooroorlogs glas, kan dus tegen een stootje. Koperwerk klinkt rond en warm, zang heeft gewicht zonder dat het ten koste gaat van de neutraliteit in de midrange. Ik ervaar een wijds en ruimtelijk geluidsbeeld dat loskomt van de weergevers zelf. Ik ervaar nergens de typische hardheid of scherpte die vaak bij klasse D hoorbaar kan zijn. Wat klinken deze Focus 30-en snel, open en muzikaal. Nergens heb ik het idee dat ik naar een actieve set met zo’n compact formaat luister.

Wat vinden we ervan?

Ik heb de Dynaudio Focus 30 ervaren als een muzieksysteem dat aangenaam is in de omgang en een muziekbeleving brengt waar ik telkens weer van onder de indruk raak. Ik verwacht dat deze ‘30’ in de smaak valt bij muziekliefhebbers die ofwel willen downsizen zonder aan beleving in te leveren, of juist een stap willen maken van de draadloze multiroom-luidsprekers naar een kwalitatief betere set. Hoe verhoudt de Focus 30 zich op het gebied van budget en mogelijkheden tot haar concurrenten? De KEF LS60 Wireless komt in de buurt, maar deze heeft geen Dirac-roomcorrectie. Hier is de Focus beslist in het voordeel.

Ik heb een klein punt van kritiek. Om Dirac te gebruiken, dient een Dirac-licentie te worden aangeschaft en dient deze door de dealer te worden ingemeten. Deze heeft namelijk een speciale training gevolgd om Dirac optimaal in te meten en de resultaten in het Dirac-systeem te implementeren. De meerprijs hiervan valt reuze mee. Wilt u de ruimte na het inregelen echter herinrichten en verplaatst u hierbij de speakers, dan dient de kalibratie te worden herhaald voor de beste resultaten. Hierbij zult u weer een beroep op de dealer moeten doen. Ik snap de keuze van de fabrikant, maar had toch graag gezien dat de Focus met behulp van licentievrije software en de microfoon van de smartphone of van de meegeleverde remote ingemeten zou kunnen worden.

In hoeverre is Dirac een koopargument? Heel eerlijk moet ik bekennen dat hinderlijke laag-effecten deels kunnen worden weggepoetst zonder Dirac, maar dit werkt vrij rigoureus en levert iets aan dynamiek in. Dirac geeft beslist meer rust en controle mét het behoud van dynamiek, maar levert – in mijn ruimte – een fractie aan geluidsdiepte en openheid in. Ik adviseer altijd eerst te luisteren en te spelen met de instellingen voordat u in de Dirac-licentie investeert. Is de ruimte echt problematisch, dan kunt u altijd achteraf nog kiezen voor een Dirac-kalibratie. Dat Dirac is geïmplementeerd is in elk geval een dikke plus en hiermee bent u altijd klaar voor datgene dat de toekomst u mag brengen.

Het zijn vooral de kleine slimmigheden die het belevingsniveau verhogen. Een goed voorbeeld is de mogelijkheid om de kastafwerking in de app in te geven. Je hoort er in de weergavekwaliteit niets van terug, maar telkens bij het gebruik van de app voegt de ‘juiste’ kleur toe aan de totaalbeleving. Hetzelfde geldt ook voor het afnemen van de magnetische frontjes. Bij het afnemen van de frontjes wordt het frontje ook visueel in de app verwijderd en wordt de DSP vervolgens zodanig aangepast dat het ietsepietsie aan klankverschil wordt gecompenseerd. Hiermee is de ‘30’ uit de Focus-lijn niet enkel een waardevol muziekcomponent, maar wordt deze verheven tot een hoogwaardig lifestyle-artikel met gadget-status.

Conclusie

Ik heb de Focus 30 ervaren als een uitzonderlijk goed klinkend en intuïtief werkend muzieksysteem waarmee ik ongelimiteerd geniet van al mijn entertainment. Dankzij het ontbreken van overvloedige bekabeling, de slimme instelmogelijkheden en de Dirac Live-technologie is dit een van de best uitgeruste muzieksystemen van dit moment. Ook zonder gebruik van Dirac kan deze Focus moeiteloos wedijveren met conventionele hifi-sets uit het hogere prijssegment en op het gebied van totaalbeleving staat deze Deense ‘30’ op eenzame hoogte. Actieve perfectie is zeker geen toekomstmuziek en ik voorspel dat deze Deense Focus een mooie toekomst wacht.

Prijs:

Dynaudio Focus 30 € 7.498,- (per paar)

Dynaudio Benelux, www.dynaudio.com

Reacties (0)