Review: Denon AVR-X6300H av-receiver

28 oktober 2016 + 10 minuten 5 Reacties
denon-avr-x6300h-review-totaal

In deze review kijken we naar de Denon AVR-X6300H, de eerste 'betaalbare' receiver met 11 versterkte kanalen en ook de eerste receiver met ondersteuning voor Heos.

Het is alweer even geleden dat we een av-receiver uitgebreid getest hebben maar sinds de komst van onze thuisbioscoop en testruimte hebben we ook meer mogelijkheden om deze apparaten aan een uitgebreide test te onderwerpen. We trappen af met de receiver die onze testruimte van geluid gaat voorzien; de Denon AVR-X6300H. Dit is de eerste ‘betaalbare’ receiver met 11 versterkte kanalen en ook de eerste receiver met ondersteuning voor Heos. Deze receiver valt nog onder de AVR-X7200 van vorig jaar maar kijkend naar de specificaties (maar 9 versterkte kanalen) en mogelijkheden (waaronder geen Heos) zien wij niet echt meer een reden om nog voor de AVR-X7200 te gaan.

Denon AVR-X6300H – Specificaties en features

De AVR-X6300H is de eerste Denon av-receiver met 11 versterkertrappen, elk met een vermogen van 205 watt. De AVR-X6300 kan hierdoor een volledig 11-kanaals 3D-thuisbioscoop aansturen zonder dat daar extra eindversterkers voor nodig zijn. Er is dus ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X aanwezig, tot maximaal 7.2.4 kanalen. Een upgrade voor Auro 3D kan tegen betaling uitgevoerd worden.

De DDSC-HD (Dynamic Discrete Sound Circuit High Definition), hoogwaardige 192kHz/32-bits D/A-omzetters en AL24 Processing Plus moeten zorgen voor een subtiele verwerking van alle audiosignalen. Denon Link HD Connection zorgt voor jittervrije overdracht vanaf een Blu-rayspeler van Denon. Het gescheiden monolithische versterkerontwerp met de eigen DHCT’s van Denon (Denon High Current Transistors) moet bijdragen aan meer helderheid, kracht, detaillering en diepte. Vergulde in- en uitgangen en nieuw ontwikkelde transparante luidsprekeraansluitingen moeten zorgen voor de best mogelijke verbinding. 

De AVR-X6300H is daarnaast voorzien van ingebouwde Airplay- en Bluetooth-ondersteuning voor het streamen van muziek vanaf een smartphone, en WiFi om verbinding te maken met thuisnetwerken en hoerop aangesloten apparaten en NAS-schijven. De receiver is ook de eerste die compatibel is met het Heos-multiroom-systeem. Hiermee krijg je toegang tot diverse diensten en bronnen voor een multiroom-ervaring. Door het toevoegen van speakers uit de HEOS speakerlijn kun je het geluid van je receiver door je hele huis verspreiden. Je kunt muziek streamen van diensten zoals Spotify (met Spotify Connect), TuneIn, Internet Radio, Deezer, TIDAL, SoundCloud en meer. Ook kun je bladeren door de eigen muziekbibliotheek in het thuisnetwerk en het systeem ondersteunt zowel standaardresoluties als audio-indelingen in hoge resolutie zoals FLAC HD en DSD. Ondersteuning voor AIFF is op dit moment nog niet aanwezig.

De receiver komt met acht HDMI 2.0a-ingangen (waarvan een op het voorpaneel) en drie uitgangen. Hij is compatibel met de nieuwste HDCP 2.2-specificatie, vereist voor kopieerbeveiligde 4K Ultra HD-content. Naast de twee HDMI-uitgangen voor de hoofdruimte biedt een derde HDMI-zone-uitgang nog meer mogelijkheden voor het aansluiten van meerdere schermen in ruimten in het hele huis. De AVR-X6300H ondersteunt daarnaast Full-rate 4K Ultra HD-video met 4:4:4 Pure Color-subsampling, HDR en BT.2020 passthrough. Ook is de videoprocessor in staat om standaard- en HD-videobronnen te upscalen naar Full-rate 4K Ultra HD-resolutie. Aan de voorzijde van de receiver zien we nog een usb-poort terug, voor het aansluiten van een camera, usb-stick of smartphone.

Ter aanvulling op de bediening met de HEOS-app kun je de basis-AVR-functies nu ook bedienen met de nieuwe Denon 2016 AVR Remote-app. Audyssey MultEQ XT32 voor akoestische ruimtemeting en -correctie stemt de aangesloten af op de akoestiek van de ruimte. Audyssey Dynamic Volume biedt real-time volumeregeling en Audyssey Dynamic EQ verbetert de surroundweergave van het systeem bij lage volumes. De AVR-X6300H beschikt daarnaast over een ECO-modus. Die brengt het stroomverbruik aanzienlijk omlaag als de ontvanger alleen wordt gebruikt voor achtergrondmuziek of op laag niveau. Als tijdens het kijken van een film of het luisteren naar hardere muziek meer vermogen nodig is, schakelt de receiver automatisch over op de modus met volledig vermogen.

De Denon AVR-X6300H heeft een adviesprijs van 2.499 euro meegekregen.

Denon AVR-X6300 – Eerste indruk

Als je al eens een Denon receiver gehad hebt dan zal er je qua uiterlijk maar weinig opvallen. Denon houdt vast aan het design dat we al wat jaren kennen, met hier en daar wat kleine verbeteringen of aanpassingen. Ook dit jaar zien we dezelfde kenmerken weer terug; het grote display met de klep op de voorzijde, twee grote draaiknoppen, twee antennes op de achterzijde voor bluetooth en WiFi, en natuurlijk het zwarte of zilveren design. Zonder antennes komt de afmeting op 434 x 339 x 235 millimeter en het gewicht komt uit op 14,5 kilogram. Dit maakt de AVR-X6300H iets compacter dan de AVR-X7200. Dit topmodel is nog steeds te koop maar biedt eigenlijk geen redenen om niet voor de AVR-X6300H te kiezen, zeker niet wanneer je een opstelling met Dolby Atmos wenst.

Met het design en de bouwkwaliteit van de AVR-X6300H zit het helemaal goed. Het forse gewicht, de metalen voorzijde, de premium afwerking en de stabiele plaatsing middels de zwarte pootjes geeft het geheel een high-end look and feel mee. Geen toeters en bellen maar strakke lijnen, subtiele designelementen en puur datgene wat je nodig hebt om de receiver comfortabel te kunnen plaatsen en bedienen. Achter de aluminium klep zien we overigens wat extra opties terug als je even snel wat wilt aanpassen of aansluiten. Zo zien we hier onder meer een usb-poort, een hdmi-poort, analoge ingangen, een koptelefoon aansluiting, knoppen voor de verschillende zones, knoppen voor een aantal inputs en pijltjestoetsen voor het navigeren door het menu terug.

Overige apparatuur

In deze review maken we gebruik van een LG E6V-serie oled tv voor de weergave van videomateriaal, Spotify voor het streamen van muziek, een usb-stick met high-res audio, de Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray speler voor de weergave van CD’s en (Ultra HD) Blu-ray discs, en het B&W CM S2-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.

Denon AVR-X6300H – Bediening en installatie

De installatie van de Denon AVR-X6300 is een fluitje van een cent en er is weinig opvallends te melden. Als je gebruik gaat maken van draadloze verbindingen als WiFi en bluetooth is het verstandig de meegeleverde antennes op de achterzijde aan te sluiten. Houd er rekening mee dat die de ruimte die de receiver nodig heeft wat hoger maken. Verder is het vooral zorgen voor een stabiele plaatsing en voldoende ruimte rondom de receiver zodat deze warme lucht kwijt kan.

Installatie en menu’s

Op de redactie zijn we al jaren de interface van Marantz gewend en aangezien Marantz en Denon eigenlijk bij hetzelfde bedrijf vandaan komen (D&M Holding) heeft de interface van Denon-receiver een grotendeels hetzelfde uiterlijk meegekregen. Er is hier in de loop der jaren weinig aan veranderd en op zich is dat geen ramp. De interface van een receiver moet vooral functioneel en duidelijk zijn, zonder toeters en bellen of fraaie graphics.

Bovendien maakt deze simpele interface de bediening ook een stuk eenvoudiger; je weet precies waar je zijn moet en alle instellingen zijn duidelijk omschreven. De navigatie in alle menu’s verloopt daarbij erg soepel en snel, de kans is klein dat je verdwaald raakt en functies worden duidelijk aangegeven.

Wanneer je de receiver voor het eerst aanzet wordt je door een set-up menu geloodst. Hier kun je onder meer verbinding maken met je WiFi-netwerk en de Audyssey-kalibratie uitvoeren. Ook krijg je tips en adviezen over het aansluiten van componenten en het aansluiten van je speakers. Het is ook weer een zeer eenvoudige set-up maar precies met datgene wat je nodig hebt om snel aan de slag te kunnen. De set-up kan, als je het meteen goed wilt doen met volledige kalibratie, een half uur in beslag nemen maar daarna staat de receiver in de basis wel goed.

Audyssey kalibratie

De kalibratie van een receiver middels Audyssey hebben we inmiddels vele malen besproken en daar gaan we nu dan ook niet dieper op in. De werking is vrij simpel; sluit de meegeleverde microfoon aan op de doorvoor bestemde poort achter het frontpaneel, plaats de microfoon op de meegeleverde standaard en laat de receiver naar de optimale afstelling zoeken door de microfoon op aangewezen luisterposities te plaatsen. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van deze techniek; het blijft een kwestie van smaak. Deze keer hebben wij echter niet voor een Audyssey-kalibratie gekozen, met als voornaamste reden dat de nieuwe testruimte volledig akoestisch geoptimaliseerd is en we zelf alles gemeten hebben (niveaus, afstanden, etc.). Deze handmatige kalibratie zorgde in ons geval voor een beter resultaat. Wil je meer weten over het kalibreren van een receiver, lees dan ons artikel over Audyssey MultEQ.

Wanneer je Audyssey MultEQ XT32 op de AVR-X6300H gebruikt zijn er twee functies die je kunt inschakelen en deze hebben behoorlijk wat invloed op de geluidsweergave; DynamicEQ en Dynamic Volume. DynamicEQ is een functie die alleen werkt wanneer MultEQ XT is ingeschakeld en moet ervoor zorgen dat de dynamiek, het bereik en de helderheid van de audio (elke bron) behouden blijft wanneer je luistert op een volume minder dan referentieniveau (0 dB). Dit wordt gedaan door rekening met de ruimte waarin de set staat (de akoestiek) en de menselijke waarneming te houden. Ook deze optie is echt een kwestie van smaak en vereist dus een Audyssey kalibratie. In onze optiek heeft het in veel gevallen een toegevoegde waarde omdat het bereik veel hoger ligt, de surround-ervaring wat meeslepender is, subtiele details duidelijker aanwezig zijn en de algemene weergave wat dynamischer is. Dynamic Volume is ontwikkeld om, in real-time, de grote variaties in volumeniveau tussen tv-programma’s, films, reclameblokken, etc. en in films, programma’s en series te elimineren. Van deze optie zijn we minder groot fan omdat het voor normale tv-programmering niet altijd goed werkt en voor films het dynamische bereik verkleind. Maar, mocht je in de avond een film willen kijken zonder anderen te storen dan kun je Dynamic Volume gebruiken.

Lees ook meer over het instellen van een av-receiver.

Denon AVR-X6300H – In gebruik

Afstandsbediening

Denon levert met de AVR-X6300H een afstandsbediening de voor ‘receiver begrippen’ vrij eenvoudig is. Geen display, geen leds; gewoon een afstandsbediening met alle knoppen om comfortabel de hub van je home cinema-systeem te kunnen bedienen. Alle belangrijke functies zijn direct toegankelijk via de afstandsbediening. De accessoire is weinig bijzonder en achtergrondverlichting was fijn geweest maar verder ligt de afstandsbediening goed in de hand, hebben de knoppen een goede ‘travel’ en reageert het apparaat snel op input. Toch hadden we alles bij elkaar wel een wat meer ‘premium’ remote verwacht bij een premium av-receiver.

Remote App

Samen met de nieuwe receivers voor dit jaar heeft Denon ook een nieuwe app uitgebracht. De Denon 2016 AVR Remote app is geschikt voor Android en iOS, en maakt het mogelijk de receiver compleet te bedienen. Eigenlijk kun je de afstandsbediening wegleggen want de app is in principe een combinatie van de knoppen op je afstandsbediening en de interface van de receiver.

Vanuit het menu in de app kun je alle functies van de receiver aan, en als er een bron speelt kun je via de app het volume wijzigen, een volgend nummer selecteren, scrollen door lijsten, nummers zoeken, radiozenders opzoeken, etc, etc. Eigenlijk is het complete bediening, met één app. Het is niet de meest overzichtelijke app (je moet je weg even zoeken) maar het is wel een snelle en soepel werkende app waarmee je vanaf de bank of stoel alles kunt doen. Als we de afstandsbediening even niet binnen handbereik hadden dan was de app een prima alternatief.

Dolby Atmos

Dolby Atmos is een functie die we nog even uit willen lichten, vooral omdat wij de maximale Dolby Atmos-opstelling (7.1.4) hebben staan en omdat de AVR-X6300 de eerste betaalbare receiver is die alle kanalen zelf kan versterken. Je hoeft dus geen extra stereoversterker aan te sluiten om aan de 11 kanalen te komen. Simpel gezegd is Dolby Atmos (net als DTS:X) een 3D-audiotechnologie waarbij audio-objecten niet uit één van de speakers komen maar zich vrij door de ruimte bewegen. Je krijgt dus een levendiger surroundeffect, alsof je er middenin zit. De nieuwe top-speakers (tegen het plafond) zijn noodzakelijk om dit effect te creëren. Om wat meer over Dolby Atmos te weten te komen verwijzen we je graag naar ons introductieartikel over Dolby Atmos en ons artikel met informatie over Dolby Atmos-speakers plaatsen en aansluiten op je receiver.

Muziek streaming

De Denon AVR-X6300H is een zeer complete av-receiver en dat moet tegenwoordig ook inhouden dat je vanaf al je bronnen (offline en online) je muziek kunt weergeven. Offline is vrij eenvoudig; een cd in je speler, een schijf of stick in de usb-poort of een ander component dat je aansluit op je av-receiver. We willen tegenwoordig echter onze muziekcollecties draadloos weergeven; streamen.

Voor streaming is de AVR-X6300H ook volledig voorzien. Zo kun je middels WiFi een NAS of andere netwerkschijf binnen je thuisnetwerk aan, kun je vanaf alle mobiele apparaten via Bluetooth streamen en als je een iOS-apparaat hebt kun je middels AirPlay je content via de receiver laten afspelen. Wanneer je pc en/of NAS DLNA-gecertificeerd is en is verbonden met je thuisnetwerk dan is het koppelen een fluitje van een cent. De receiver ziet de apparaten binnen een paar seconden waardoor je vrijwel meteen aan de slag kunt. Afhankelijk van de structuur die je op je NAS of pc aanhoudt zijn bestanden snel te vinden. De kwaliteit is meer dan prima en de bestandsondersteuning laat weinig te wensen over, al misten wij AIFF voor hd-audioformaten.

Iets wat veranderd is ten opzichte van voorgaande jaren is het mediaspeler-gedeelte. Denon heeft de interface hiervoor een make-over gegeven en het oogt daardoor iets moderner. De werking is vrij eenvoudig maar met name wanner we content vanaf usb afspelen wil de mediaspeler wel eens haperen. De usb-stick wordt er spontaan uitgegooid of hij springt spontaan terug naar het hoofdmenu. Een klein minpunt, dat hopelijk middels een firmware-update op te lossen is.

De receiver beschikt daarbij over Spotify Connect waardoor je je Spotify-nummers door de receiver kunt laten streamen, terwijl je je smartphone puur voor de bediening en alle andere zaken gebruikt. Alsof dat nog niet genoeg is kun je internetradiostations opzoeken en beluisteren, naast de traditionele am- en fm-zenders. Al deze opties werken soepel en goed, maar zorg er vanzelfsprekend voor dat je een stabiele internetverbinding hebt.

Met de komst van de Heos-ondersteuning heb je daarnaast de mogelijkheid de Heos-app te installeren en via deze app toegang te krijgen tot nog meer diensten. Je kunt via de app muziek vanaf je mobiele telefoon maar ook vanuit diensten als Deezer, Tidal, Spotify en TuneIn afspelen. Je hebt hier niet per se meerdere Heos-speakers voor nodig; de AVR-X6300H wordt gezien als afspeelpunt en is dus voldoende om mee aan de slag te gaan.

Eco-modus

Een functie die we al langer op av-receivers van Denon en Marantz terugzien is de Eco-modus. Hiermee wordt het energieverbruik inzichtelijk gemaakt en teruggebracht wanneer dit mogelijk is. Je kunt de ECO-modus in drie standen zetten; ‘Uit’ zorgt ervoor dat de receiver continu optimaal presteert zonder rekening te houden met het energieverbruik, ‘Automatisch’ zorgt ervoor dat het energieverbruik aangepast wordt op het volume dat op dat moment gebruikt wordt en ‘Aan’ zorgt ervoor dat er continu geoptimaliseerd wordt in het energieverbruik. Volgens Denon heeft dit geen nadelige effecten op de audiokwaliteit maar de receiver gaat in de ‘aan’-stand vanzelfsprekend niet volle bak aan het werk.

Een energie-icoontje en een groene balk tonen rechts onderin het scherm, bij een input op de afstandsbediening, wat het verbruik is en hoe de receiver met het volume en het verbruik omgaat. Het is een handige functie om inzichtelijk te krijgen hoeveel energie het apparaat moet leveren en hoe dit teruggebracht kan worden. Voor achtergrondmuziek of een filmpje tussendoor is het een leuke/handige feature maar wanneer wij een film met vol geweld willen kijken vragen we ook volledige inspanning van de receiver en gaat de Eco-modus snel uit.

Denon AVR-X6300H – Audiokwaliteit

Naast dat de receiver met alle bovenstaande features en functies soepel en snel moet werken, moet het apparaat natuurlijk met name uitblinken in audiokwaliteit. In onze testruimte en thuisbioscoop, welke compleet geoptimaliseerd is qua akoestiek, hebben we de Bowers & Wilkins CM S2-serie staan, vergezeld door vier AM-1 luidsprekers voor de topkanalen en twee CWM663 luidsprekers voor de zijkanten. De subwoofer is in dit geval de Teufel S 5000 SW.

Muziek

De Denon AVR-X6300H biedt zoals hierboven aangegeven tal van mogelijkheden om je muziek weer te geven. Zo heb je de mogelijkheid een speler aan te sluiten, een usb-stick aan te sluiten, muziek te streamen via WiFi, AirPlay of bluetooth, Spotify Connect te gebruiken en muziek van verschillende diensten via de Heos-app weer te geven.

Als we kijken naar streaming muziek, van onder meer Spotify en andere diensten dan hebben we natuurlijk te maken met gecomprimeerde content; muziek van iets lagere kwaliteit dan een cd (met uitzondering van Tidal). De receiver weet hier echter goed mee om te gaan en bevat zelfs een ‘Restorer’-functie om bestanden van lage kwaliteit deels te herstellen. Als je de laagste setting hier gebruikt krijg je een redelijk breed geluidsveld met voldoende dynamiek en subtiele details. Het is en blijft geen hoogwaardige weergave maar het biedt voldoende om je muziekcollectie met in zowel het hoog als het laag strak weer te geven. Toch ontbreekt net dat beetje ‘body’ en detail waardoor de afstand tussen de artiest en de luisteraar groter wordt.

Met bestanden van hoge resolutie (dsd, flac, wav) laat de receiver pas echt zien wat hij kan. Deze bestanden worden vol van subtiele details en met een zeer breed audioveld weergeven. Het doel is het gevoel te hebben alsof de artiest voor je neus staat te spelen, met een groot orkest (of een grote band) er omheen. Instrumenten zijn duidelijk in de ruimte te plaatsen en van elkaar te onderscheiden, en de zang komt strak recht van voren. Zelfs bij klassieke muziek weet de AVR-X6300H zich indrukwekkend goed staande te houden, komt niet in de problemen bij dynamische passages en weet instrumenten duidelijk gescheiden te houden. Bij diep laag wordt niet overdreven maar krijg je absoluut de gewenste impact. In de hoge regionen missen we net dat kleine beetje extra, met name qua hele subtiele details, maar over het algemeen zijn we onder de indruk van de stereoweergave. De receiver vindt een strakke balans tussen kracht, souplesse en nauwkeurigheid.

Film

Hoewel de AVR-X6300H met muziek een goede indruk achterlaat is en blijft het natuurlijk een av-receiver die met name moet ‘shinen’ met meerkanaals content. Met een hoog vermogen per kanaal, ondersteuning voor de nieuwste standaarden en diverse afstelmogelijkheden moet je met deze receiver de ultieme home cinema-ervaring kunnen realiseren. Zoals gezegd hebben wij een Dolby Atmos-opstelling met 7.1.4-kanalen staan waardoor we de AVR-X6300H goed aan de tand kunnen voelen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de receiver blaast ons van de bank af. De Dolby Atmos-tracks die we geluisterd hebben lieten een zeer goede indruk achter. We hebben onder meer de films Everest en The Revenant met Dolby Atmos bekeken en beiden wisten te overtuigen in zowel subtiele als krachtige surround-effecten, doordringend laag en een overtuigend hoge, brede en diepe soundstage. Alsof we onszelf middenin de film waanden.

Dolby Atmos werkt niet zoals eerdere surround-technieken; audio-objecten worden in de ruimte geplaatst in plaats van ‘in een speaker’ en het is aan de receiver om middels de speakers de audio-objecten in de ruimte te plaatsen. De AVR-X6300H doet dit simpel gezegd subliem. Hoewel we een ruimte hebben met een vrij laag plafond rijkt het geluid tot ver daarboven. De ruimte tussen de speakers wordt overtuigend gevuld met surround-effecten en nooit heb je het gevoel dat er een speaker verantwoordelijk is voor een bepaald effect. Het effect (het audio-object) zweeft als het ware in de ruimte. Zo kun je het idee krijgen dat er direct achter je of boven je iets gebeurt terwijl hier geen speaker hangt. De actie in de ruimte is zo natuurlijk dat je effecten en bewegingen van links naar rechts en van voor naar achteren zonder moeite kunt volgen. De overgangen tussen de speakers zijn zeer strak en vloeiend, wat natuurlijk een belangrijke voorwaarde is voor een echte surroundervaring.

Ondanks dat je er middenin lijkt te zitten blijft het mogelijk onderscheid te maken tussen de soundtrack, de dialogen en de effecten. Het wordt geen grote chaos waardoor elementen ondergesneeuwd worden. Dialogen komen helder en vol emotie over, zonder dat ze ondergesneeuwd worden door audio-effecten of de muziektrack. Alle subtiele details in stemmen, surround-effecten en muziekscores blijven behouden en prima van elkaar gescheiden. De lage tonen worden prima opgevangen en laten je van de bank trillen zonder je direct naar de volumeknop te willen laten zoeken, en in combinatie met de realistische surround-effecten krijg je een bijzonder goede film-ervaring. We hebben natuurlijk het volume zo ver mogelijk opengedraaid, richting referentieniveau en ook dan blijft de audioweergave dynamisch en intact.

Denon AVR-X6300H – Conclusie

De Denon AVR-X6300H is een complete en premium av-receiver, een echt middelpunt voor je complete audio- en videocollectie. De receiver is uitgerust met nagenoeg alle streamingopties en aansluitingen om je content weer te geven, en zelfs uit te breiden met een draadloos multiroom netwerk. Ook worden de nieuwste technieken en standaarden ondersteund, zowel qua audio als qua video. De interface van de receiver is wat oubollig maar werkt vlot en is vooral gewoon simpel en duidelijk. Een klein minpuntje is dat de mediaspeler (met name bij gebruik van usb) last heeft van wat bugs. Ook de afstandsbediening had in onze optiek wat meer bij de premium status van het apparaat mogen passen.

De AVR-X6300H is alles bij elkaar genomen een echte av-receiver voor de home cinema-enthousiasteling. Hoewel dit model ook met muziek (stereocontent) zijn mannetje staat laat hij pas echt zien wat hij kan met surroundcontent. Dolby Atmos is dé nieuwe standaard en deze receiver laat Dolby Atmos letterlijk tot grote hoogte stijgen. Je krijgt een indrukwekkende surroundervaring voorgeschoteld, met objecten die door de ruimte geen lijken te bewegen waardoor je je in een film waant.

Ben je van plan om een Dolby Atmos-opstelling aan te sturen, zoek je een receiver met nagenoeg alle streamingopties en aansluitmogelijkheden, en wil je ondersteuning voor de nieuwste standaarden en technieken? Dan is de Denon AVR-X6300H een absolute aanrader. We hebben er immers maar weinig over te klagen en zijn van nagenoeg elk aspect onder de indruk. Maar, is Dolby Atmos (met 11 kanalen) nog te hoog gegrepen, zijn de geavanceerde instelmogelijkheden geen noodzaak en kun je het doen met wat minder streamingopties? Dan zijn er voor minder geld ook zeer goede av-receivers te vinden.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Ultieme Dolby Atmos-ervaring
  • Premium look and feel
  • Rijkelijk uitgerust qua features en functies

Minpunten
  • Mediaspeler heeft last van wat bugs

  • Afstandsbediening mag wat meer premium
  • Interface kan likje verf gebruiken

Reacties (5)